Зміст
  1. Де і як зберігати картоплю в квартирі, щоб бульби не псувалися і зберігали поживну цінність
  2. Збереження врожаю в домашніх умовах
  3. Як тримати коренеплоди в погребі
  4. Картопля в умовах квартири
  5. Як тримати картопля на балконі
  6. Зберігання картоплі в коридорі
  7. Що робити зі старим
  8. додатковий обігрів
  9. Помилки при зберіганні картоплі та пов'язані з ними хвороби
  10. Хвороби картоплі, які виникають через помилки в зберіганні, – фото
  11. Загальні рекомендації по зберіганню картоплі
  12. Підготовчі роботи
  13. При якій температурі і вологості зберігати картоплю
  14. підготовка картоплі
  15. сушимо картопля
  16. сортуємо плоди
  17. Готуємо тару для зберігання
  18. Укладаємо картопля в ящики
  19. Умови зберігання картоплі
  20. Як забезпечити оптимальні умови для картоплі
  21. Підготовка запасів до зими
  22. сушимо картопля
  23. сортуємо плоди
  24. загальні рекомендації
  25. Основні правила зберігання картоплі
  26. Зберігання картоплі на балконі взимку
  27. Чи є різниця, на якому балконі зберігати
  28. Опалювальному і неопалюваному
  29. Заскленому і незаскленого
  30. Дерев'яний короб під картоплю: як утеплити
  31. теплоізольований ящик
  32. «Гнучкий льох»: переваги та фото

Де і як зберігати картоплю в квартирі, щоб бульби не псувалися і зберігали поживну цінність

Збереження врожаю в домашніх умовах

Однак в разі відсутності такого зручних приміщень, цілком допустимо тримати картопля в квартирі.
Як уникнути його можливого псування та проростання в таких умовах? Для цього необхідно дотримати одна важлива умова: перед підготовкою врожаю до тривалої лежанні на перші два-три тижні коренеплоди слід помістити в досить тепле місце, де температура становить близько двадцяти градусів, а рівень вологості – не менше 90 відсотків. В таких умовах картопля остаточно дозріває, більш щільною стає шкірка і, відповідно, він краще зберігається, зберігаючи свій первинний смак і виглядВ таких умовах картопля остаточно дозріває, більш щільною стає шкірка і, відповідно, він краще зберігається, зберігаючи свій первинний смак і вигляд.Після цього коренеплоди необхідно помістити в місце, обране для зберігання: льох, квартиру, або балкон, дотримуючись при цьому належні умови:
  • У погребі необхідно, щоб температура не опускалася нижче чотирьох градусів, так як більш низький температурний режим сприяє підмерзання картоплі, що робить його непридатним до вживання в їжу. Вологість не повинна перевищувати 60 відсотків.
  • Щоб уникнути гниття і передчасного проростання картоплі, слід підібрати більш прохолодне місце в приміщенні: коридор, передпокій або балкон, якщо він опалювальний, і в подальшому стежити, щоб температура там становила близько 10 градусів, а також відсутнє штучне або природне освітлення.

Як тримати коренеплоди в погребі

Приміщення картоплі в льох сприяє найбільш кращої його збереження, перешкоджає передчасному проростанню і появі гнилі і цвілі. Однак для цього необхідно дотримати ряд наступних обов'язкових умов:
  • Температура в зазначеному приміщенні не повинна опускатися нижче п'яти градусів, а також перевищувати поріг в десять градусів. Найбільш оптимальна вологість – не більше шістдесяти відсотків.
  • На стінах і стелі льоху не повинно бути нальоту гнилі і цвілі, так як це може сприяти зараженню ними картоплі і привести до його псування.
  • Льох слід зрідка провітрювати.

Картопля в умовах квартири

Також слід дотримуватися оптимальну вологість, яка не повинна перевищувати 60 відсотків. Наприклад, ванна кімната або туалет абсолютно не підходять для цієї мети. Слід стежити за тим, щоб на коренеплоди не потрапляли прямі сонячні промені.Щоб картопля найкраще зберіг свої смакові якості, слід помістити його в спеціальні неткані мішки, які будуть перешкоджати проникненню зайвої вологи і хвороботворних вірусів.Важливо! Слід пам'ятати про те, що для кращого збереження картоплі його необхідно час від часу провітрювати, а також перевіряти на наявність гнилих бульб, які слід негайно видалити. Нехтування цим правилом може привести до того, що велика частка врожаю елементарно згниє

Як тримати картопля на балконі

Чи можливо уникнути промерзання коренеплодів в зимові періоди? Найкраще балкон підходить в якості приміщення для картоплі протягом осіннього періоду, коли температура ще не досягає мінусової позначки.Урожай, що знаходиться на балконі, необхідно ретельно вкривати від попадання прямих сонячних променів і опадів. Найкраще укрити мішки з картоплею щільною, непроникною тканиною. Час від часу мішки необхідно відкривати і перевіряти наявність зіпсованих бульб, які потрібно викинути.Оптимальною температурою для зберігання врожаю є діапазон від чотирьох градусів до п'ятнадцяти. Також слід по можливості уникати різкого перепаду температурних режимів.Взимку тримати коренеплоди на балконі можливо тільки в тому випадку, якщо він утеплений, так як критично низькі температури в період зими можуть пошкодити картопля навіть у тому випадку, якщо ретельно утеплити безпосередньо мішки з врожаєм.

Зберігання картоплі в коридорі

У коридорі на протязі зимового періоду зберігається температурний режим, оптимальний для зберігання овочів.Однак навіть при зберіганні врожаю в таких умовах його потрібно своєчасно провітрювати і видаляти пошкоджені бульби.Також варто подбати про те, щоб картопля не був привласнений сторонніми особами, які можуть зазіхнути на нього за межами житла. Для цього слід упакувати картопля не тільки в неткані мішки, але і помістити його в тару, оснащену міцним замком. Найкраще для цієї мети підійде дерев'яний просторий ящик. До того ж такий матеріал дозволить бульб «дихати».


Незважаючи на поради, зазначені вище, найкраще ознайомитися з даним процесом наочно, переглянувши відповідне відео.

Що робити зі старим

Якщо залишився картопля з минулого року, то не треба поспішати його викидати. Якщо він добре зберігся, що не поморщену, досить твердий, то його цілком можна вживати в їжу. Корисних речовин в такій картоплі залишилося мало, але якщо дуже хочеться, а молодого ще немає, – їжте на здоров'я. Перед вживанням переглянете бульби, обірвіть всі паростки, видаліть ножем пророслі вічка, товсто зріжте шкірку (в ній за довгий період зберігання накопичується соланін). Минулорічний овоч не годиться для варіння і запікання «в мундирі».Що стосується термінів зберігання страв з картоплі, то тут не обійтися без холодильника. Приготовану картоплю треба зберігати в щільно закритій посудині не більше 2-3 днів. Смакові якості починають губитися вже через 2 години після приготування, тому страви з нього краще їсти негайно, поки ще теплі. Що стосується вареної картоплі «в мундирі», то його можна зварити з вечора і приготувати з ним вінегрет або олів'є на наступний день.

додатковий обігрів

Зберігати картоплю на неопалюваному балконі взимку складніше, ніж в квартирі. Обійтися зробленим своїми руками овочевим шафою не вийде. Урожай при сильному морозі в ньому замерзає. Найкраще утеплити балкон або лоджію або спорудити контейнер з підігрівом.Для спорудження такого контейнера знадобиться 2 коробки різних розмірів. На дні більшою коробки встановлюють підставку для меншою коробки. Найпростіше покласти дерев'яні бруски потрібного розміру. Коробки укладають один в одного, щоб між усіма стінками були однакові зазори.В отримані між стінками коробок зазори укладають утеплювач. Як утеплювач використовують тирсу, пінопласт, гофрований картон або ганчірки. У зазор, утворений між дном більшої і меншої коробки встановлюють будь нагрівальний елемент, після чого споруджують кришку.Як нагрівальний елемент може бути використана звичайна лампа розжарювання. Її встановлюють між бічними стінками коробок. У простір між дном більшої і меншої коробки укладають утеплювач. Також можна використовувати нагрівальний кабель, як в конструкції «тепла підлога». При бажанні саморобний ящик оснащують терморегулятором.Подібну конструкцію можна зробити зі старого холодильника. В даному випадку завдання спрощується, оскільки між стінками холодильника вже покладена теплоізоляція. У нижній секції, яка зазвичай призначена для зберігання овочів, встановлюють терморегулятор. Конструкція готова.Ще один варіант – пропонований на ринку балконний льох. Він захищає урожай навіть при температурі в -40 ° С. Коштує такий балконний льох дорого, і він вимагає підключення до електричної мережі, тому доведеться врахувати і додаткові витрати на електроенергію.

Помилки при зберіганні картоплі та пов'язані з ними хвороби

Найбільш поширеними є такі помилки:Погана дезінфекція приміщення. Може стати причиною виникнення картопляної молі і її личинок. Бульби уражаються дрібними черв'ячками, здатними знищити весь урожайЛялечки молі можуть перебувати в щілинах підлоги і стін, тому важливо добре обробити льох перед початком зберігання овочів. Також можуть виникати грибкові хвороби картопліПри виникненні таких неприємностей картопля обробляють розчином біопрепаратів: на 100 л води беруть 2 л Лепітоціда і 0,5 л Планріз. Лепітоцід згубний для молі і її личинок, а Планріз знищує грибки. Бульби замочують в розчині на 15-20 хвилин, просушують і відправляють на зберігання. Є оброблену картоплю можна через 2-3 дні. Можна обприскувати бульби розчином препарату «Ентобактерін», також використовують димові шашки «Фас» або «Гамма».
Використання тісному тари. Може виникнути сіра плямистість. На бульбах утворюється безліч ударів від стиснень, які перетворюються в сірі плями. Також картопля «запарюється». Заходи боротьби будуть профілактичними.
Чи не оглянули на наявність хворих бульб перед зберіганням. Кілька гнилих картоплин здатні заразити здорові. Поширеними хворобами при зберіганні є чорна ніжка, фузаріозна суха гниль, мокра гниль та інші. Треба усувати хворі бульби разом з сусідніми. Також можна пересипати картопля золою
Картопля погано просушили. Може привести до масового ураження бульб бактеріальної кільцевою гнилизною. Захворювання заразне. Заходи боротьби: перебирання бульб, підтримання температури в рамках 2-4 градусів.
Занадто висока вологість і відсутність вентиляції. Картопля частіше уражається різними видами гнилі. Також можливо «удушення» бульб. На їх поверхні утворюються білі пухкі горбки, які зникають, не завдаючи особливої ​​шкоди, якщо створити нормальні умови для зберігання. Якщо нічого не робити, то через місяць картопля починає гнити.
Зберігання картоплі з безліччю механічних пошкоджень. Такий картопля часто уражається гниллю, а також таким грибковим захворюванням, як суха гниль. Поширюється на сусідні здорові бульби. На картоплі з'являються бурі вдавлені плями, які з часом стають сухими, поморщену і трухляві. Зараження відбувається ще в грунті, тому так важливо очищати картоплю від бруду. Картопля перебирають і видаляють хворі бульби.
Зберігання картоплі поблизу вікон. Під дією прямих сонячних променів бульби зеленіють. Через брак іншого місця картоплю слід вкривати в кілька шарів.
Занадто висока температура зберігання. Бульби починають проростати і, як наслідок, в'янути. Заходи боротьби: пагони видаляють і забезпечують більш низьку температуру повітря.
Занадто сухе повітря. Картопля починає в'янути, стає м'яким. Потрібно забезпечити нормальну вологість.

Хвороби картоплі, які виникають через помилки в зберіганні, – фото

правильне зберіганнянеправильне зберігання
Сортування за сортом і розміромЗакладка картоплі на зберігання відразу після копки
Зберігання в вентильованих «дихаючих» ящиках і мішках-сіткахЗберігання в щільних мішках
Зберігання в глибоких підвальних приміщеннях, льохах, з вологістю 85-90%Зберігання в сухому теплому приміщенні
Перебирати бульби кілька разів під час зберігання, щоб уникнути гнилиВидаляти гнилі хворі бульби, залишаючи ті, які стикалися з ними
Зберігання в вентильованому місці з вологістю 85-90%Зберігання в дуже сухому (швидке в'янення бульб), занадто теплому (проростання) і занадто вологому приміщенні (гниль, грибкові хвороби)

Загальні рекомендації по зберіганню картоплі

Картопля містить багато води і головного речовини, за яке її люблять, – крохмалю. Крохмаль являє собою складний вуглевод, який поступово гідролізується, в результаті чого і відбувається псування бульб. Швидкість розпаду крохмалю залежить від якості продукту і температурно-вологісних умов.В ідеалі картопля може лежати аж до нового врожаю; ГОСТ 28372-93 встановлює терміни зберігання від 6 до 8 місяців. Оптимальна температура повинна бути трохи вище 0 ° С (згідно з ГОСТ – від + 3 … + 6 ° С, реально – в залежності від сорту картоплі).Важливо правильно вибрати сорт: більшість ранньостиглих сортів тривалому зберіганню не підлягають. Серед среднепоздних і пізніх краще зберігаються сорти з жовтуватою м'якоттю і товстою шкіркоюРізні сорти бажано зберігати окремо один від одного. Але, мабуть, більше значення, ніж вибір сорту, має правильна підготовка бульб до зберігання.

Підготовчі роботи

Важливо вчасно викопати картоплю. Як недостиглі, так і перестиглі бульби зберігаються значно гірше тих, які прибрані в термінМиття викопаних бульб допустимо лише в крайньому випадку: яким би не був брудним прибраний урожай, використання води для його очищення загрожує зниженням збереження, оскільки просушити бульби після миття дуже складно.Викопані бульби обов'язково піддають короткому впливу сонячних променів. Півтори-дві години перебування на сонці вбиває значну частину хвороботворних організмів, покращує збереження врожаю. Після цього картоплю переносять під навіс, де починається «лікувальний» період. Якщо вдається потримати бульби під навісом при 12-18 ° С хоча б тиждень, у них заростають шкіркою всілякі ранки, сама шкірка стає міцнішим. Хворі картоплини, як правило, за цей час себе проявляють і при подальшій сортування їх можна видалити із загальної купи.

Головне – добре висушити бульбиПри сортуванні намагаються відокремити найбільші і самі дрібні екземпляри: вони зберігаються гірше, їх зберігають окремо і намагаються швидше використовувати. В ідеалі перед відправкою на зберігання картопля повинна мати температуру, близьку до температури сховища. Якщо ж вона тепла, бажано обсипати її крейдою або золою, щоб при приміщенні в холодну сховище не так сильно виступала волога. Іноді бульби перед зберіганням обробляють різними препаратами, наприклад Фітоспорін.

При якій температурі і вологості зберігати картоплю

Деякі сорти картоплі люблять температуру близько 1,5 оС, інші – близько 4 ° С. Ці відмінності можна враховувати лише в спеціальних сховищах з можливістю тонкого регулювання умов. Тому все, що від +1 оС до +5 ° С, вважається нормальним. При менших температурах різко прискорюється гідроліз крохмалю, при великих – починають рости коріння. Вологість повітря нижче 70% чревата висиханням бульб, вище 90% – їх заплесневеніюВажливо і відсутність світла в сховище: світло включають тільки на час, необхідний для проведення тих чи інших робіт

підготовка картоплі

Перед тим як зберігати картоплю на балконі взимку, її потрібно правильно підготувати. Особливо ретельно готують овочі на тривале зберіганняНе всі сорти картоплі призначені для зберігання взимку на балконі довгий час, тому перед вирощуванням овочів важливо дізнатися, які сорти здатні лежати протягом декількох місяців

сушимо картопля

Підготовка починається ще в момент збору врожаю. Стиглі бульби збирають в суху і теплу погоду. Щоб уберегти врожай від різного роду хвороб, його добре висушують. Бажано сушити картоплю під відкритим небом, але осіння погода не завжди передбачувана.Якщо почався сезон дощів, сушити урожай можна в будь-якому господарському приміщенні, гаражі або під навісом, попередньо поклавши його на брезент або старе покривало. На голом бетоні сушити овочі не рекомендують. Якщо сушка відбувається в приміщенні, бажано на день залишати двері відчиненими.Процес сушіння триває 10-14 днів.

сортуємо плоди

Наступний етап – сортування. Бульби сортують відповідно до їх розміром. Ще один параметр сортування – якість. Надрізані або пошкоджені шкідниками бульби використовують в першу чергу. Які б умови не були створені, такий урожай довго лежати не буде.Зберігати в одній ємності пошкоджений і здоровий врожай можна.

Готуємо тару для зберігання

На цьому етапі потрібно визначитися з тарою для зберігання. Це можуть бути мішки, ящики або коробки. Рекомендують зберігати врожай в ящиках. В мішках забезпечити нормальний повітрообмін складніше, та й набирати овочі з коробок зручніше, ніж з мішків.В першу чергу виробляють дезінфекцію ящиків. Робити це потрібно незалежно від того, були раніше ящики у використанні чи ні. Немає необхідності купувати спеціальні засоби для дезінфекції. Можна використовувати приготовлену власноруч суміш, до складу якої входить мило, сода і вода. Якщо мова йде про дерев'яних ящиках, то поки вони просихають, додатково їх обробляють розведеним у воді мідним купоросом і вапном. Мідний купорос розводять в співвідношенні 10: 1 (10 г порошку на 1 л рідини).Крім дерев'яних ящиків можна використовувати пластикову тару або термошкаф. Деякі умільці переробляють в сховище для картоплі старий холодильник. Як варіант можна зберігати врожай взимку в картонній коробці.

Укладаємо картопля в ящики

При укладанні картоплі в ящики є свої хитрощі, що допомагають продовжити період зберігання. Картопля викладають рядами, пересипаючи кожен ряд сухою соломою. Це покращує повітрообмін і запобігає запотівання бульб, яке сприяє гниттю овочів. Альтернативою соломі виступають тирсу.

Термін зберігання картоплі можна збільшитиЄ ще одна невелика хитрість, здатна убезпечити овочі від гниття. Укладаючи картопля в коробки, його посипають попередньо очищеним і подрібненим часником. Альтернативою часнику виступають листя горобини.

Умови зберігання картоплі

Щоб не дати картоплі замерзнути або згнити, потрібно знати, за яких умов зберігається даний овочЗупинимо увагу на основних моментахТемпературний режим. В першу чергу потрібно знати, при скількох градусах картопля замерзає. Для нього неприйнятна будь-яка мінусова температура. Оптимальна ж температура зберігання – 4 ° С. Допускаються відхилення в 1-2 ° С, але не більше. Якщо температура опуститься нижче 2 ° С, овоч промерзне, що вплине не тільки на смакові якості, а й на терміни зберігання. Овоч почне швидше псуватися. Якщо температура підніметься вище 6 ° С, картопля почне зсихатися. Це негативно позначиться на її смакових якостях, та й зовнішній вигляд стане малопривабливим.
Рівень вологості. Цей показник не менш важливий, ніж температура повітря. Для зберігання картоплі оптимальна вологість повітря – 40%. Як і з температурним режимом, тут допускаються невеликі коливання в обидва боки.
Обмін повітряВажливо створити умови зберігання, при яких до бульб буде надходити повітря. Приміщення слід час від часу провітрюватиПри відсутності циркуляції повітря овочі швидко гниють.
Світло. Будь-яке світло небажаний. При попаданні сонячних променів або світла від штучного джерела боки картоплі зеленіють. При цьому виробляється певна речовина, що робить продукт шкідливим. Їсти таку картоплю можна. Якщо для обігріву балкона використовують електричні лампочки, їх слід закрити будь-яким матеріалом, через який не проникає світло. Як варіант можна при підігріві накрити картоплю темною тканиною.

Як забезпечити оптимальні умови для картоплі

Умови зберігання картоплі:
  • Оптимальний температурний діапазон для зберігання картоплі – 3-5 градусів вище нуля. При більш високій – бульби зберігаються 2-3 місяці, потім зморщуються, втрачають вологу і починають проростати. При низькій – набувають неприємного солодкий смак і гниють ізнутрі.Прі зберіганні велике значення має сорт. Гарною лежкістю володіють Астерікс, Дельфін, Колобок.
  • Висока вологість провокує виникнення грибка, низька – зміна структури і в'ялість бульб. Найбільш сприятлива – 80%.
  • Місце для складування обов'язково має бути темним, адже під впливом тривалого природного або штучного освітлення бульби починають не тільки проростати, а й виробляють соланін, вживання якого може привести до важкого отруєння. Велика кількість отрути відкладається в шкірці і забарвлює її в зелений колір. Такі бульби вживати в їжу не можна.
  • В якості тари використовуються дерев'яні ящики, пластикові контейнери з вентиляційними отворами, картонні коробки, сітки і мішковина.
Картопля ретельно перебирається перед зберіганням. Уражені гниллю та фотофторозом, зі стороннім запахом, сумнівного вигляду бульби викидаються, що залишилися просушиваются на свіжому повітрі під сонцем.

Підготовка запасів до зими

Перед тим як зберігати картоплю на балконі взимку, її потрібно правильно підготувати. Особливо ретельно готують овочі на тривале зберіганняНе всі сорти картоплі призначені для зберігання взимку на балконі довгий час, тому перед вирощуванням овочів важливо дізнатися, які сорти здатні лежати протягом декількох місяців

сушимо картопля

Підготовка починається ще в момент збору врожаю. Стиглі бульби збирають в суху і теплу погоду. Щоб уберегти врожай від різного роду хвороб, його добре висушують. Бажано сушити картоплю під відкритим небом, але осіння погода не завжди передбачувана.Процес сушіння триває 10-14 днів.

сортуємо плоди

Наступний етап – сортування. Бульби сортують відповідно до їх розміром. Ще один параметр сортування – якість. Надрізані або пошкоджені шкідниками бульби використовують в першу чергу. Які б умови не були створені, такий урожай довго лежати не буде. Зберігати в одній ємності пошкоджений і здоровий врожай можна.В першу чергу виробляють дезінфекцію ящиків. Робити це потрібно незалежно від того, були раніше ящики у використанні чи ні. Немає необхідності купувати спеціальні засоби для дезінфекції. Можна використовувати приготовлену власноруч суміш, до складу якої входить мило, сода і вода. Якщо мова йде про дерев'яних ящиках, то поки вони просихають, додатково їх обробляють розведеним у воді мідним купоросом і вапном. Мідний купорос розводять в співвідношенні 10: 1 (10 г порошку на 1 л рідини).Крім дерев'яних ящиків можна використовувати пластикову тару або термошкаф. Деякі умільці переробляють в сховище для картоплі старий холодильник. Як варіант можна зберігати врожай взимку в картонній коробці.При укладанні картоплі в ящики є свої хитрощі, що допомагають продовжити період зберігання. Картопля викладають рядами, пересипаючи кожен ряд сухою соломою. Це покращує повітрообмін і запобігає запотівання бульб, яке сприяє гниттю овочів. Альтернативою соломі виступають тирсу.

Термін зберігання картоплі можна збільшитиДля вдалого зберігання овочевих запасів на балконі, слід подбати про правильну підготовку врожаю до зимового сезонуОсобливу увагу варто приділити картоплі, якому належить кілька місяців жити на міський лоджії. Є кілька слушних порад про те, як зберігати картоплю на балконі взимку, дотримуючись яких, завжди можна подати до столу смачні страви з картопліГоловне: для зимівлі на лоджії ранні сорти пасльонових не призначені – швидко псуються і втрачають смак.Перед тим як відправити картопля на зимівлю його необхідно ретельно перебрати і відсортувати

  1. Картопля, призначений для зимового зберігання, збирають в суху теплу погоду. Потім ретельно просушують на відкритому повітрі (вбереже від хвороб, гниття). Зазвичай процес забирає близько 2 тижнів. Не варто просушувати бульби на залозі або бетоні.
  2. Перебрати, розсортувати бульби за величиною і якістю. Пошкоджений картопля відокремити від здорового. Зберігати окремо.
  3. Ящики для зберігання овочів (якщо не нові) ретельно знезаразити.Використовувати суміш з соди, мила і гарячої води. Коли дерево висохне, обробити вапном і мідним купоросом (пропорція 100 г на 10 л).
  4. Прошарку з соломи запобігають запотівання і проростання картоплі в умовах балконів.
  5. Маленька хитрість: попередити гниття картоплі можна, пересипавши бульби подрібненим часником або переклавши овочі листям горобини.

загальні рекомендації

Найголовнішим критерієм збереження смакових якостей картоплі протягом усього зимового зберігання, є правильний вибір овоча:
  • Чи не підходять для обраних цілей сорти ранньої картоплі.
  • Картопля повинен бути сухим. Сиру картоплю схильний до швидкого гниття і передчасного проростання.
  • Якщо при покупці картоплі були виявлені зіпсовані або пом'яті, підгнилі бульби, то не слід брати таку партію. Справа в тому, що навіть одна картоплина в ящику здатна «заразити» весь запас.
  • Товщина шкірки має критичне значення. Чим вона буде товщі, тим довший термін зберігання у даній партії, і тим краще збережуться всі смакові якості продукту.
Довідка! Найбільш стійкими і «довгоживучими» сортами визнаються «Ласунак» і «Бронницький».Для зберігання необхідно:
  1. Обтрусити бульби від землі.
  2. Просушити урожай. Це найважливіший етап підготовки. Вологий овоч найбільше схильний до гниття. Сушку проводять в теплий день на покривалі під прямими сонячними променями. Можна це зробити і в домашніх умовах, просушити коренеплід на лоджії або балконі. Зайва волога повинна покинути всю поверхню шкірки коренеплоду.
  3. Розсортувати підбиті і нездорові картоплини від цілих. Здорові бульби підлягають зберіганню, а ті, що пошкоджені, можна заховати в холодильник і з'їсти найближчим часом.
  4. Розкласти по ящиках і мішках і розмістити в відповідне місце зберігання.

Основні правила зберігання картоплі

  • Що зберігається картоплі обов'язково повинна бути забезпечена вентиляція.
  • Зберігати картоплю для забезпечення сім'ї практичніше в невеликих ємностях (10-12-15 кг), встановлених на піддони або полиці, прикривши зверху будь-яким захисним покровом від промерзання.
  • Перед закладанням картоплі на зберігання необхідно обов'язково провести ретельну перегородку і відокремити хворі, пошкоджені, позеленіли бульби від здорових.
  • Практично поверх зберігається картоплі розкласти шар буряка. Вбираючи вологу, витікаючу від «дихаючого» картоплі, буряк оберігає останній від зайвої вологості, яка веде до поразки грибковою інфекцією.
  • Кілька яблук, покладених в ящик з зберігаються картоплею, сповільнить його проростання.
  • При зберіганні картоплі навалом, насип не повинна перевищувати 1,5 м висоти. Зверху потрібно картопля накрити мішковиною або старою ковдрою, пледом. Цей прийом зменшить промерзання при будь-якому погодний катаклізм і збереже можливість вільного обміну повітря. Якщо підлога дуже холодний, можна використовувати повсть для його утеплення, покривши з боку картоплі вологопоглинаючим матеріалом.
  • При будь-якому вигляді зимового зберігання необхідно 2-3 рази перебрати бульби, видаливши хворі, і позеленіли.
  • Ранні сорти картоплі, як правило, використовують в їжу відразу. Зберігання вони не підлягають.
Рання картопля, що залишився після листопада, зберігають як посадковий матеріал. У їжу його не використовують. Бульби зморщуються, втрачають вологу, стають несмачними.Картопля для посадки зберігають в тих же умовах, що і харчової.При закладці на зберігання покупного картоплі можна порекомендувати наступні сорти: Гатчинский, Атлант, Скарлет, Чайка, Слов'янка, Журавинка, Дельфін, Колобок, Тирас, Невський. При правильному зберіганні вони зберігають свої смакові якості практично до нового врожаю картоплі ранніх сортів.З ранніх і ранньостиглих сортів картоплі до 3-х місяців зберігаються Господарочка, Рокко, Аврора, пірол. Але, як правило, ранні сорти зберігають тільки як посадковий матеріал.

Зберігання картоплі на балконі взимку

Картопля давно стала невід'ємною частиною нашого повсякденного раціону, тому хочеться, щоб овоч, використаний для приготування обіду або вечері, був завжди ідеальної якості, в ідеалі – з домашнього городу. Але якщо жителі приватних будинків зі зберіганням картоплі не мають ніяких проблем, то власникам квартир в багатоповерхівках є про що подумати. Адже щоб бульби зберегли відмінний смак і красивий зовнішній вигляд, зберігати їх треба в відповідних умовах, які в квартирі створити практично неможливо.ВАЖЛИВО ЗНАТИ! Єдине магнітне засіб для миття вікон, яке вибрали мільйони домогосподарок! Читати далі. Для багатьох рятувальним кругом став балконАле навіть там не завжди вдасться зберегти стабільні 2-6 градусів тепла, відповідні картоплі. Все-таки зневірятися не треба, адже існує безліч варіантів зберігання зимових овочів на засклених лоджіях, і майже кожен в змозі підібрати спосіб, який підходить саме його балконуДля багатьох рятувальним кругом став балкон. Але навіть там не завжди вдасться зберегти стабільні 2-6 градусів тепла, відповідні картоплі. Все-таки зневірятися не треба, адже існує безліч варіантів зберігання зимових овочів на засклених лоджіях, і майже кожен в змозі підібрати спосіб, який підходить саме його балкону.

Чи є різниця, на якому балконі зберігати

Умови на балконі можуть бути різні в залежності від того, опалюється він і засклений чи. Це прямим чином впливає на збереження картоплі. Якщо восени на балконі її можна тримати без особливих побоювань, то з приходом зими ситуація змінюється.

Опалювальному і неопалюваному

Рекомендовані + 2 … + 6 ° С постійні на опалювальному балконі (наприклад, завдяки системі теплої підлоги). Тут урожай можна розмістити в картонній коробці або використовувати будь-який провітрюваний контейнер для зберігання. А ось в неопалюваному приміщенні не утеплювати картоплю можна тільки в разі теплої зими.

Але завжди існує ризик різкого зниження температури, і тоді господарям буде коштувати чималої праці вберегти від промерзання весь запас Бульбоплоди. Тому для підтримки рекомендованого рівня температури заздалегідь потурбуйтеся про контейнер для зберігання або про додаткове підігріві приміщення.Якщо взимку на балконі температура завжди з відміткою «плюс», то картоплю краще розмістити в такій тарі:

  • Сітка, за допомогою якої можна відгородити невеликий засік, куди і буде міститися картопля. Як своєрідний утеплювача використовуйте поліпропілен або мішковину, зверху – відріз тканини.
  • Мішки – один з найпоширеніших способів зберігання коренеплоду. Їх можна акуратно скласти в обраному місці на балконі – це не зажадає значних фізичних або фінансових вливань.
  • Дерев'яні ящики – хороший варіант, особливо якщо враховувати їх компактність і здатність до повітрообміну. Розташувавши їх ряд за рядом і один на одному, можна відправити на запас значний обсяг картоплі і зайняти при цьому мінімум площі.
СпрвкаДеревянние ящики, незалежно від того, були вони у вживанні чи ні, потребують дезінфекції. Вимийте їх водою з милом і содою, а після пройдіться по дерев'яній поверхні розчином мідного купоросу (10 г речовини на 1 л води).

Заскленому і незаскленого

Відкритий балкон практично непридатний для зимівлі овочів, так як постійно низькі температури здатні погубити всю картоплю. Але заповзятливі і винахідливі господарі конструюють в подібних приміщеннях спеціальні споруди, які замінюють льох і дозволяють зберігати запаси взимку без підігріву.

Дерев'яний короб під картоплю: як утеплити

Це ящик з кришкою, збитий з дощок або фанери. Краще, якщо товщина його стінок буде становити не менше 5 см. Низ і боки такого сховища доцільно утеплити старими матрацами, ковдрами, листовим пінопластом, гофрованим картоном в кілька шарів.Важливо! Короб для зберігання не повинен стикатися з бетонною підлогою, тому його слід розмістити на невеликому підвищенні або спеціальних підставках, що створить ефект повітряної подушки.

теплоізольований ящик

Термобокс, термошкаф – конструкція, яку можна придбати в спеціалізованому магазині. Для умільців не складе особливих труднощів змайструвати скриня для картоплі своїми руками, тим більше цей варіант найбільш вигідний в грошовому плані.Для його виготовлення потрібно 2 ящика різного розміру: менший помістіть в більший, а порожнечі, що утворилися засипте тирсою, пінопластом, заповніть поролоном або монтажною піною. Зсередини конструкцію обшийте фольгированним утеплювачем і оснастите декількома лампами невеликої потужності.

«Гнучкий льох»: переваги та фото

Особливу популярність останнім часом набули гнучкі льоху, що випускаються у вигляді рюкзаків і сумок. Вони виготовляються зі спеціальних тканин і оснащені вбудованими терморегуляторами (підтримують температуру від + 3 ° С до -35 ° С). Здатні зберегти овочі навіть при -40 ° С, і працюють тільки від електромережі. Правда, своїми руками таке змайструвати навряд чи вдасться, а купувати недешево.