Збережемо на зиму болгарський перець в квартирі – прості способи

Свіжий перець можна зберігати в домашніх умовах при дотриманні певних вимог. Овоч здатний пролежати до 3-4 місяців, а то і більше, при цьому його смакові і корисні якості зберігаються. Допоможуть правильно заготовити овочі прості способи, досить виділити трохи часу, і про збереження врожаю можна не турбуватися.

Підготовка та вибір продукту

Перчики на кущах зріють довго. Після того, як плід досягає повного розміру, йому знадобиться ще 30-40 днів, щоб набрати остаточний колір. Зрілий овоч може бути пофарбований в жовтий, червоний, коричневий кольори. Для зберігання краще використовувати ще недостиглі плоди, так як вони зберігаються значно довше, ніж стиглі.У стиглому перці більше вітамінів і поживних речовин, ніж в недостиглому плоді.До овочів ставляться такі вимоги:

  1. Плід повинен бути здоровий, на шкірці не повинно бути вм'ятин і гнилі.
  2. Шкірка повинна бути твердою.
  3. На стручку має бути присутня плодоніжка, яку перед зберіганням обробляють 2% розчином мідного купоросу або рожевим розчином перманганату калію.
Коли плоди відібрані, їх протирають сухим рушником і прибирають зберігатися. Категорично забороняється мити перчик, тим більше зберігати його у вологому стані. Урожай точно буде погублений, так як плоди моментально покриються цвіллю і почнуть незабаром гнити.

Як зберігати вдома: правила і умови

Якщо продукт підготовлений правильно, то при зберіганні складнощів не виникає. Зібраний урожай зберігається довго при прохолодних умовах – до 100-120 днів. При кімнатній температурі термін зберігання недозрілих плодів становить 2 місяці. Якщо перчик вже червоний, то довго в квартирі він не пролежить – максимальний термін придатності становить 2 тижні. Довго зберігаються заморожені і консервовані овочі – від 1 року і більше.Для заготівлі свіжих перчиком повинна використовуватися чиста суха тара з міцного матеріалу. Можна використовувати:

  • пластикові харчові контейнери;
  • дерев'яні ящики;
  • картонні коробки;
  • скляні банки;
  • поліетиленові пакети;
  • харчову плівку;
  • фольгу.
Не рекомендується зберігати тривалий час овочі в металевому посуді з алюмінію.

Вплив вологості, температури і освітлення

На термін зберігання впливають такі чинники:

  1. Температура. Оптимальна температура, при якій овоч буде зберігатися максимально довго, становить від плюс 5 до 18 градусів тепла. При більш низькій температурі плоди будуть підмерзати і змінюватися в смаку. При високій температурі термін зберігання скорочується з кожним додає градусом.
  2. Вологість. Занадто велика вологість спровокує утворенню гнилі на плодах, в той час як її недолік сприяє засихання овочів. Вологість повинна бути від 20 до 50% в приміщенні для зберігання.
  3. Освітлення. Сонячне світло допомагає прискорити забарвлення плодів. Якщо на підвіконня покласти недостиглі зелені перці, через 2-3 тижні вони досягнуть зрілості. Якщо головне завдання – якомога довше зберігати перчик свіжим, потрапляння сонячних променів не допустимо.
Для зберігання часто вибирають прохолодне місце з низькою освітленістю і середньою вологістю – підвал, холодильник, льох, балкон, лоджія, комора.

способи зберігання

Кожен спосіб може з успіхом застосовуватися для тривалого збереження. Всі методи трохи розрізняються за умовами, але овочі не псуються і придатні до вживання. Кожна господиня обирає свій спосіб, відповідний їй. При виборі варто враховувати для якої мети зберігають перець. Наприклад, якщо передбачається, що овоч будуть їсти свіжим, то заморозка або його консервування не підійде. Ці методи найчастіше використовують, коли перчик є інгредієнтом якого-небудь блюда.

В холодильнику

Найбільш частий спосіб зберігання дозволяє тримати свіжі плоди завжди під рукою на термін не менше 2 місяців.При зберіганні в холодильнику слід дотримуватися товарне сусідство – не зберігають перці спільно з помідорами і огірками. Бажано для культури виділити окремий відсік.Укладають зібраний урожай в пакет, при цьому верхи не зав'язують і не розрізають плоди. Температура в холодильнику повинна бути не вище 10 градусів, але і не нижче нуля. Залишають перчики до тих пір, поки вони не знадобляться.

У морозилці

Перці прекрасно переносять заморозку, але можуть втратити хрустку шкірку. Шкірка у розмороженого овоча злегка м'яка, проте, для гасіння, смаження і фаршировані овоч підійде.Заздалегідь готують перці: їх миють, вирізують плодоніжку, потім виймають нутрощі. Протирають плоди насухо рушником, а потім вставляють ніс одного перчика в вирізаний отвір іншого. Таким чином виходить висока конструкція, яка займе не так багато місця в морозилці. Зверху накривають перці шаром харчової плівки і відправляють заморожувати в морозильну камеру. За термін зберігання можна довго не переживати: він становить від одного року, а іноді навіть більше 2 років в залежності від сорту.Перед тим, як використовувати продукт в приготуванні, його потрібно розморозити природним шляхом, щоб плід ще залишався злегка підмерзлих. Так його швидше і зручніше нарізати.

У свіжому вигляді

Зібраний перець протирають сухою вискозной серветкою і укладають у великій, але не високий ящик з отворами. Плоди укладають в 2-3 ряди, і накривають зверху тканиною, можна взяти марлю. Ставлять ящик при можливості в прохолодну кімнату, де температура не піднімається вище 20 градусів. На ящик не повинно потрапляти сонце, його прибирають в темне місце – під ліжко, диван. Якщо в будинку є підвал, то краще вміст зберігати там.Через кілька тижнів перець при кімнатному зберіганні може почервоніти – він досяг зрілості. Частина стиглих плодів відразу потрібно використовувати, так як стиглі овочі зберігаються не довго – близько 10-14 днів.

У сушеному вигляді

Сушений болгарський перець має приголомшливий запах і солодкий смак. В якості спецій його можна додавати в найрізноманітніші страви, він підходить до всього – рибі, червоного м'яса, птиці.Для засушування використовують духову шафу або електросушарка. Перчики промивають під водою, від забруднень, витягають серцевину і нарізаю невеликими брусочками довжиною і шириною не менше 1 сантиметра. Духовку розігрівають до 100 градусів, на деко кладуть папір для випічки, а по папері тонким шаром розподіляють перець. Відправляють його в духовку сушитися на 3-4 години при злегка відкритій стулці. Періодично шматочки перевертають, щоб вони не пригорали. Овоч готовий, коли колір змінився на більш темний відтінок, а структура перцю стала твердоватим. Якщо спробувати на смак, перець довго жується, є приємне відчуття солодощі.У електросушарці засушити овочі можна за 2 години. За смаком вони нічим не відрізнятимуться від тих, які засушили в духовці.Сушений перчик пересипають на зберігання в скляну суху банку або пластиковий контейнер. Зберігають вміст при кімнатній температурі, термін зберігання становить від одного до трьох років.

На балконі

Якщо балкон в квартирі засклений або утеплений, на ньому можна зберігати врожай. Його укладають в картонні коробки, низ коробки можна вистелити газетою, щоб вона вбирала інформацію, що з'явилася вологу. Закривають зверху коробку нещільно картонкою і ставлять на балкон. На підлогу ставити не потрібно, щоб не заморозити овочі. Можна поставити коробку на полицю, стілець або тумбочку.Важливо стежити за тим, щоб температура на балконі не знижувалася менше нуля, в іншому випадку коробку з перцем потрібно занести додому. На балконі недостиглі перчики здатні пролежати не менше 2-3 місяців.

напівфабрикати

Поряд із заморожуванням перцю, можна приготувати до тривалого зберігання напівфабрикати. Їх зручно і швидко готувати, вони довго зберігаються і підходять для звичайного обіду і навіть святкової вечері.Найпоширеніший варіант – це перець, фарширований фаршем з рисом. Фарш може бути будь-якого складу – з курячого або яловичого м'яса. Нижче наводиться класичний рецепт фаршировані перчика:

  • болгарський перець – 8-9 шт .;
  • 0,5 фаршу (свинина-яловичина);
  • 1/2 склянки вареного рису;
  • 1 головка цибулі.
Лук нарізають дрібними кубиками і обсмажують на сковороді, змащеній олією. Коли він стане золотистим, нагрів припиняють.Після охолодження змішують цибулю з вареним рисом і сирим фаршем. Додають за смаком спеції і сіль.Перці миють, вирізують плодоніжку і очищають зсередини від насіння. Всередину плода щільно укладають заготовлену суміш.Коли всі плоди будуть зафаршіровать, їх укладають в великий пластиковий лоток або поліетиленовий пакет, торкатися один одного овочі не повинні, інакше шкурка примерзне. Заморожують заготовку протягом 5-6 годин.Потім фаршировані перці можна загасити в сметані або в томатній пасті.

Консервування

Продовжити термін зберігання болгарського перчика можна, якщо його законсервувати. Заготівля в скляній банці спокійно простоїть не один рік, а її вміст буде дуже смачним. Можна додавати при консервації додаткові інгредієнти і спеції – вони тільки підсилюють аромат заготовки. Нижче представлений один простий варіант консервації.

  • 2 кг болгарського перцю;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • літр води;
  • 1 ст.л. цукру;
  • ½ ч.л. солі;
  • 1 ч.л. оцту 6%;
  • 2 ст.л. масла рослинного.
Для початку з перців прибирають насіння і плодоніжки. Потім ріжуть овочі тонкими пластиками на всю довжину. Повинні вийти гарні смужки.У каструлі воду доводять до кипіння, розчиняють цукор і сіль, доливають масло і оцет. В окріп опускають нарізані смужки перчиком і варять протягом 5 хвилин.Не чекаючи охолодження, розливають заготовку по чистим банкам, кладуть зверху часник і стерилізують заготовку в киплячій воді протягом півгодини.Після стерилізації банки закочують щільно кришками, щоб вони не пропускали повітря. Зберігати закуску потрібно в прохолодному місці, далеко від джерел тепла. Першу пробу знімають через 3-4 тижні – цього часу вистачить, щоб перчики, ка слід, промаринувалося.Для заготівлі краще брати перці різних кольорів. Вони будуть красиво виглядати як в банку, так і на столі.

Сорти, які підходять для тривалого зберігання

Термін зберігання визначається не тільки створенням максимально комфортних умов, а й від самого початку залежить від вирощуваного сорту. Існують різновиди культури, які достигають дуже швидко, буквально в середині літа. Вони до зими точно не долежать в свіжому вигляді, тому заготовлювати їх сенсу немає.Для тривалого зберігання варто придивитися до сортам з пізнім терміном дозрівання. Це різновиди під назвами Чорний кардинал, Аристотель, Бегліцій, Ред барон, Ластівка, Новогошари. Їх смакові якості знаходяться на висоті, а шкурка товстувата і досить міцна, тому урожай здатний лежать довго і не псуватися.

помилки

Невдачі з заготівлею перчиком зустрічаються рідко, але тим не менш бувають. Найголовнішою помилкою початківців господарок є неправильна підготовка плодів – їх миття, після чого овочі відразу псуються. Спільне зберігання загниваючих плодів зі здоровими неприпустимо, за лічені дні весь урожай покривається гниллю, і його можна викинути.Ще однією розповсюдженою помилкою вважається видалення плодоніжки з плодів і їх кімнатна зберігання. Плодоніжка виконує захисну функцію, при її відсутності перчик починає сохнути.В іншому, зберегти перці до зими не так вже й складно, головне – проявити пильність, і подібних неприємностей не станеться.

Поради

І господаркам, і садівникам обов'язково знадобляться декілька порад по заготівлі овочу на які постають зиму:
  • різні сорти культури слід зберігати окремо, вони мають різний термін дозрівання;
  • якщо дачі немає, то перчики можна купити на ринку. Купувати краще восени – в цей час якраз продають пізні сорти;
  • Для заготівлі беруть перчики середньої величини – вони компакти, не займають багато місця в холодильнику або банку.
Заготівля болгарського перцю на зиму дозволить значно заощадити сімейний бюджет, адже пізньої осені та взимку овочі коштують дорого. Перчик обов'язково стане в нагоді на кухні, тому заготівля довго не залежиться.