Плюси і мінуси керамічних сковорідок, критерії вибору

Сковорідки з антипригарним покриттям стали незамінним предметом на кожній кухні. На сьогоднішній день керамічна сковорода є відмінною заміною чавунної. Спеціальне покриття, абсолютно безпечне для здоров'я, допомагає приготувати різноманітні і смачні страви.

Що собою являє

Для створення антипригарного покриття вода змішується з піском. Потім цю суміш плавлять при температурі 1000 градусів. Отриманий розплав наносять тонким шаром на керамічні сковорідки. Щоб плівка щільно закріпилася на поверхні виробу, в її склад додають спеціальні речовини.Сковорідки з покриттям з кераміки вважаються найбезпечнішою посудом. Їх поверхню під час готування практично не виділяє шкідливих речовин. Покриття складається з декількох шарів:
Керамічна сковорода при нагріванні не виділяє шкідливі канцерогенні речовини. В антипригарним покриттям відсутня політетрафторетилен, який використовується в тефлоновій сковорідці.
Деякі люди стверджують, що сковорідки з керамічним покриттям з часом втрачають свої властивості, так як у них випаровуються органічні добавки. Це міф. Виріб з кераміки ніколи не втрачає свої властивості, якщо за ним правильно доглядати.Сьогодні особливою популярністю користується керамічна сковорода, виготовлена ​​з мармуру або керамограніта. У виробництві використовують як штучний, так і натуральний керамограніт. До складу покриття входить дрібна гранітна крихта. Завдяки високій міцності цих мінеральних часток посуд стає більш довговічною, у неї зникає крихкість. Стійке покриття безпечно для людини, воно не відшаровується при великій температурі.

Плюси і мінуси покриття

Сковорідки з керамічним покриттям з'явилися зовсім недавно. За короткий час вони швидко стали затребуваними. Посуд з кераміки відрізняється декількома позитивними якостями:
  1. Відповідає сучасним вимогам екології.
  2. Має абсолютно гладку поверхню.
  3. Чи не вступає в реакцію з хімічними речовинами.
  4. До складу покриття входять різні пігменти. Каструлі і сковорідки випускаються в яскравій кольоровій гамі.
На жаль, сковорідки з керамічним покриттям не можна вважати ідеальною посудом. Крім достоїнств вони мають і ряд недоліків:
  • сковорода з керамічним покриттям через свою крихкість вимагає дбайливого ставлення;
  • в ній не можна готувати на індукційній плиті;
  • відрізняються високою вартістю (1500-2000 рублів);
  • покриття боїться стрибків температури.
При правильному догляді посуд з покриттям з кераміки може прослужити набагато довше аналогічної з тефлоновим покриттям. При цьому виключаються всі ризики, що в їжу потрапить щось небезпечне.

різноманітність сковорідок

З огляду на плюси і мінуси, а також функціонал сковорідок, їх можна розділити на кілька груп. На одних смажать м'ясо, на інших готують млинці, треті можуть використовуватися як каструлі. Найпопулярнішими вважаються:
  1. Класичні – універсальна посуд, призначена для різних операцій.
  2. Сотейник – має високі стінки і товсте дно. Служить в основному для гасіння, але може іспользовтаься і для смаження.
  3. Жаровня – їжу можна готувати в духовці.
  4. Гриль – відрізняється ребристим дном. Випускається круглої або прямокутної форми. У комплект входить додаткова решітка і масивна скляна кришка.
  5. Гриль-газ – основною відмінністю є отвори з боків і в піддоні, що сприяють нормальній циркуляції тепла.
  6. Блинница – має низький борт і невеликий діаметр, призначена для випікання млинців.
Залежно від матеріалу виготовлення посуд з керамічним покриттям також буває декількох різновидів. Кожна має свої переваги і недоліки.

чавунні

Сковорідками з чавуну господині користувалися не один десяток років. Та й сьогодні вони зустрічаються на багатьох кухнях. Переваги цього посуду:
  • можливість тривалої обробки продуктів при високій температурі;
  • чавун неможливо подряпати;
  • нейтральна до агресивних середовищ;
  • довго зберігає антипригарні властивості;
  • просте обслуговування;
  • можна використовувати в будь-який духовці;
  • експлуатаційний термін не обмежений.
Негативні характеристики чавунних сковорідок пов'язані з властивостями матеріалу. Головні недоліки такого посуду:
  • велика вага;
  • можливість утворення іржі;
  • крихкість;
  • в сковорідці не можна зберігати готову їжу.
Після появи сковорідки з керамічним покриттям чавунний посуд стала використовуватися набагато рідше. Однак вона залишається затребуваною, коли необхідно тривалий час запікати продукти в духовці.

алюмінієві

Для виготовлення сковорідок використовується харчовий алюміній. З нього виготовляється різний посуд:Цей матеріал відрізняється від інших невеликою вагою, а також невисокою вартістю. недоліки:
  • не можна використовувати для приготування кислотосодержащих продуктів;
  • висока температура може стати причиною деформації вироби;
  • для перемішування їжі можна використовувати тільки дерев'яні, силіконові або пластикові лопатки;
  • недовгий термін експлуатації.
Кращою вважається алюмінієва сковорода, що має антипригарне покриття і товщину дна від 0,5 см. Перегрів може викликати деформацію тонкої нижньої частини, покриття почне лопатися.

штампований алюміній

Для виготовлення посуду береться готовий лист, вирізається заготівля, штампується виріб. Цю технологію можна використовувати тільки для тонкого матеріалу. В результаті виконана за такою технологією штампована посуд не відрізняється високою якістю. Її не можна використовувати при високій температурі. Штампована сковорода з керамічним покриттям годиться тільки для електричних плит. Її не можна ставити на газові пальники, тому що дно починає деформуватися.

литий алюміній

Для виготовлення такої сковороди з кераміки застосовується інша технологія. Спочатку алюміній плавлять, потім його заливають у спеціальні форми. В результаті виходить сковорода з товстим дном (5-8 см). Антіпргарное покриття на подібних виробах тримається добре. При належному догляді сковорода прослужить довго.Вартість литої алюмінієвої сковороди завжди вище штампованої, так як процес виготовлення набагато складніше. Посуд з литого алюмінію якісніше. Вона відрізняється більш довгим терміном експлуатації.

З вуглецевої сталі

Виріб з вуглецевої сталі відрізняється від чавунних моделей. Воно мало важить, але не дуже рівномірно розподіляє тепло. Антипригарний ефект стає помітним тільки через кілька місяців. Основною перевагою сталевий сковорідки з керамічним покриттям є використання нержавіючого сплаву. Позитивні якості посуду:
  • не боїться вологи;
  • не вступає в реакцію з агресивними речовинами;
  • не змінює смакові якості їжі;
  • посуд не боїться механічного впливу;
  • легко відмивається.
До складу сплаву входить нікель. Він може викликати алергічну реакцію, дерматоз. Щоб позбутися від проблеми, деякі виробники проводять корекцію складу металу. На поліпшеною посуді можна побачити маркування Nickel free. Для збереження цінних властивостей нержавіючої сковорідки бажано її не перегрівати.

глиняні

Глиняні сковорідки (гончарна кераміка) відрізняються своїм привабливим дизайном. Їх поверхня покривається глазур'ю, до складу глини додаються зміцнюють домішки. Завдяки товстим стінок і дну, в глиняній сковорідці зберігається постійна температура. Їжа набуває неповторний смак. Такі вироби використовуються для запікання в духовці. Подавати готову страву можна прямо в сковороді.На сьогоднішній день особливим попитом користується грузинська глиняна сковорода кеци. Така начиння виготовляється вручну з екологічно чистих матеріалів. Кеци підходить для приготування страв в духовці, тандирі, російської печі і мікрохвильовці. У ній можна готувати всі види м'яса і риби, овочі і навіть випічку. Справжні кеци виробляються тільки в Грузії.Сковорідки з глини мають деякі недоліки. Посуд не любить перепадів температури. Якщо занурити гарячу сковорідку в холодну воду, вона трісне. Крім того, у такий начиння обмежений функціонал: на ній не можна смажити, її не можна ставити на газ.

На що звернути увагу

При виборі сковороди з керамічним покриттям дуже важливо врахувати структуру покриття. Вона обов'язково повинна бути однорідною. На поверхні не допускаються:Важливу роль відіграє також колір вироби. Бажано, щоб посуд мала пастельні тони. Якщо в керамічному покритті сковороди присутні відтінки бежевого кольору, значить, в складі відсутні синтетичні барвники.

нанесення покриття

Сьогодні сковорідки з керамічним антипригарним покриттям популярні серед споживачів. Щоб посуд відрізнялася високою якістю і тривалим терміном експлуатації, застосовуються різні технологічні процеси обробки.

накатаний метод

Товщина антипригарного шару при застосуванні даного способу не перевищує 25 мкм. Технологічний процес вважається найекономічнішим. Варто такий виріб економ-класу не дуже дорого. Щоб виготовити покриття, спочатку виробляються алюмінієві диски товщиною 2,7 мм. Після цього заготовки надходять в піч, де піддаються попередньому випалу.При штампуванні дисків залишається технічне масло. Його випалюють в печі, розігріваючи деталі до певної температури. Потім за допомогою спеціальних валів на виріб наноситься перший антипригарний шар. Після сушіння операція повторюється. Покриття може мати близько п'яти шарів. На фінальній стадії виріб покривається декоративним шаром.

напилення

Така технологія дозволяє отримати антипригарний шар товщиною більше 60 мкм. В результаті збільшується термін експлуатації виробу, підвищується міцність. Сковорідки, оброблені способом напилення, вважаються елітними дорогими виробами. Їх можна експлуатувати більше 5 років.Після штампування диски відправляються в особливу тунель. Тут відбувається видалення залишків олії. Для підвищення адгезії поверхні надається невелика шорсткість. Потім диски встановлюють у обертовий тримач, що рухається зі швидкістю 120 об / хв. Під високим тиском через форсунки на поверхню виробу подається ПТФЕ. Після нанесення чергового шару деталь обов'язково сушиться. На заключному етапі сковорода піддається остаточному прогріванню. Для нанесення красивого візерунка використовують шовкографію.

Ручка і кришка

Важливе значення при виборі сковорідки з керамічним покриттям мають матеріал ручки і варіант її кріплення. Виробники виготовляють незнімні ручки з декількох матеріалів:
  1. Бакеліт – ця термостійкий пластмаса не нагрівається, не ковзає в руках. Матеріал здатний витримати температуру до 260 градусів.
  2. Силікон – з нього виготовляються вставки. Такі ручки практично не нагріваються. Вони здатні витримати 220 градусів.
  3. Сталь – цей варіант ручки виготовляється дуже рідко. Металеві вироби швидко нагріваються, що може стати причиною сильного опіку. Щоб зробити деталі більш безпечними, виробники покривають їх жароміцним пластиком.
Для зручності роботи господині користуються знімними ручками. Вони виготовляються з пластмаси, мають на кінці спеціальні захвати. Після того, як сковорідка ставиться в духовку, ручки знімаються. Знімна конструкція підвищує безпеку, виключає отримання опіків.В основному сковорідки продаються без кришки.Кожна господиня сама підбирає потрібний варіант. Сьогодні великою популярністю користуються кришки, виготовлені з декількох матеріалів:У верхній частині кришки виробники встановлюють особливі термодатчики, що дозволяють контролювати процес готування. Для забезпечення щільного прилягання по периметру кришки кріпиться прогумований ободок. Наявність такої прокладки в скляній кришці гарантує щільне прилягання, збільшує термін служби і покращує естетичний вигляд.У процесі готування всередині сковорідки утворюється велика кількість пари. Для її відведення в кришці робляться спеціальні отвори. Вони можуть бути повністю відкритими або мати спеціальний механізм закривання. На сьогоднішній день кращими вважаються скляні вироби. Вони дають можливість візуально контролювати процес приготування їжі.