Кращі кримські сорти винограду

Багаторічний досвід вивчення сортового складу винограду, що росте в Криму, дозволяє дати коротку характеристику сортів винограду: районованих, перспективних, а також деяких найбільш поширених в виробничих насадженнях та на присадибних ділянках нерайоновані сортів. У наведених нижче таблицях вказуються їх основні морфологічні ознаки, а також дані по фенології, елементам врожайності і цукристості ягід.

Деякі сорти винограду дуже чутливі до умов вегетаційного періоду або району культури. Тому у них терміни промислової зрілості істотно варіюються.

При характеристиці таких сортів вказуються два можливих терміну промислової зрілості. З огляду на те, що сорти середньоранні, середні та середньопізні дуже близькі за термінами дозрівання, вони об'єднані в одну групу – середнього терміну дозрівання.

Сорти винограду рекомендованих для вирощування в Криму:

Агадаі.
Дагестанський столовий сорт пізнього, іноді дуже пізнього терміну дозрівання. Поширений в Дагестані, Криму, Ставропольському краї та інших районах. Відрізняється стійкістю до підвищеного вмісту солей в грунті, низьким сахаронакопленіем, гарною лежкістю і транспортабельністю. Смакові переваги ягід невисокі. Крім споживання в свіжому вигляді, використовується для консервування.

Адіс. Новий вірменський винний сорт пізнього строку дозрівання. Має невелике поширення в Вірменії. За своїми ознаками близький до сорту Хіндогни, але в окремі роки врожайніший його і більш стійкий до морозів. Відрізняється великими гронами. Щоб отримувати стійкі врожаї, необхідно частину суцвіть видаляти. Використовується для приготування червоних столових і десертних вин.

Алеатико. Італійський винний сорт пізнього строку дозрівання. Поширений в багатьох виноградарських районах Радянського Союзу. Слабо стійкий проти грибних хвороб. На Південному березі Криму (ПБК) дає високоякісні десертні вина з мускатним ароматом, використовується також для червоного портвейну. За морфологічними ознаками дещо схожий на Мускатом рожевим.

Аліготе. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Широко поширений в нашій країні і за кордоном. Відрізняється високою плодоносністю, особливо в молодому віці. Сорт схильний до перевантаження, що послаблює ріст пагонів, в результаті знижується врожайність. Використовується для отримання столових вин, шампанських та коньячних виноматеріалів, виноградного соку.

Яскраво-червоний терський. Дагестанський винний сорт пізнього строку дозрівання. Поширений в виноградарських районах Північного Кавказу. Відносно стійкий до засолених ґрунтів. Використовується для приготування коньяків. У степових і передгірних районах Дагестану дає хорошої якості червоні столові вина.

Альбільо кримський. Іспанська винний сорт середнього терміну дозрівання. В основному поширений в Криму. У Грузії зустрічається під назвою Цулукідзіс тетрі. Істинне назва сорту не встановлено. Відрізняється підвищеною стійкістю до несприятливих умов вирощування і філоксери. В окремі роки спостерігається сильне осипання квіток. У Криму використовується для отримання високоякісних міцних вин типу мадери і хересу. По ряду ознак наближається до сортам Серсиаль і Вердельо.

Асма. Кримський столовий сорт пізнього і дуже пізнього терміну дозрівання. Поширений в Кримській області. Смакові гідності невисокі, ягоди часто малосахарістие. Придатний для зберігання в холодильниках та зимового споживання,

Бастардо магарацький. Високоврожайний винний сорт середнього терміну дозрівання селекції ВНДІВіВ «Магарач». Отриманий від схрещування сортів Бастардо і Сапераві. Насадження є в Криму і Молдавії. Відрізняється високим сахаронакопленіем при постійній високій врожайності. Порівняно стійкий до грибних захворювань.Дає високоякісні десертні вина, але може використовуватися для приготування міцних і столових вин.

баян широчіні. Азербайджанський винний сорт пізнього строку дозрівання. Широко культивується в багатьох виноградарських районах. Володіє сильним зростанням і дуже високою врожайністю, але слабкою зимостійкістю. Використовується для приготування столових вин, а також коньяків і соків хорошої якості.

Вердельо. Іспанська винний сорт середнього терміну дозрівання. Невелике поширення набув у Криму, Середньої Азії та Закавказзя. Відрізняється інтенсивним сахаронакопленіем. У купажі з Серсіаль і іншими сортами використовується для отримання високоякісних міцних вин типу мадери.

Галан. Болгарський столово-винний сорт пізнього строку дозрівання. Широко поширений в Краснодарському краї. У Болгарії відомий під назвою Дімят, а в Югославії – Смедерев-ка. Відрізняється дуже високою врожайністю. Для поліпшення якості ягід необхідні обов'язкові зелені операції – уламка і нормування суцвіть. Використовується в свіжому вигляді, а також для виробництва столових вин і коньяків.

Гарс Левелю. Балканський винний сорт середнього, іноді пізнього строку дозрівання. Синонім – Липовина. Найбільш широко поширений в Угорщині. В СРСР культивується в Кримській і Закарпатській областях. Відрізняється сильним зростанням, підвищеною стійкістю до філоксери. Разом з сортом Фурмінт використовується для приготування високоякісного десертного вина токайського типу.

Горулі Мцване. Грузинський винний сорт пізнього строку дозрівання. Поширений в Грузії, де успішно культивується на висоті до 800 м над рівнем моря. Відносно стійкий до філоксери. Використовується для отримання високої якості столових вин і шампанських виноматеріалів. За деякими морфологічними ознаками має схожість з сортом Мцване кахетинський.

Гузалия кара. Новий високоякісний столово-родзинковий сорт середнього терміну дозрівання селекції Середньоазіатської дослідної станції ВИРа. Отриманий від схрещування сортів Катта-Курган і Додрелябі. Має невелике поширення в Узбекистані. Відрізняється високою врожайністю, ошатним виглядом і хорошими смаковими якостями ягід. При вивченні в колекціях на ПБК і в передгірській зоні Бахчисарайського району за сумою показників виділено як вельми перспективний столовий сорт.

десертний. Новий високоякісний столовий сорт середнього терміну дозрівання селекції Всеросійського НІІВіВ. Отриманий від схрещування сортів Пухляковський і Мускат гамбурзький. У невеликій кількості є на півдні Ростовської області. Відрізняється стійкою врожайністю і високими смаковими якостями (приємне поєднання цукристості і кислотності, мускатний аромат). За морфологічними ознаками має схожість з сортом Мускат гамбурзький, але відрізняється від нього щільними гронами і вирівняними ягодами.

Джура узюм. Новий столовий сорт середнього або пізнього строку дозрівання селекції Середньоазіатської дослідної станції ВИРа. Отриманий від схрещування сортів Німранг і Тайфи рожевий. Мається на невеликій кількості в Узбекистані. Сорт відрізняється сильним ростом, дуже високою плодоносністю, красивими ягодами. Використовується в свіжому вигляді і частково для виноробства. Добре зберігається в холодильниках. За сумою ознак дуже схожий з Німранг, відрізняється від нього двостатеві квіткою і більш високою врожайністю.

перли Саба. Столовий сорт угорської селекції, дуже раннього терміну дозрівання. Набув поширення в Молдавії і на Україні, широко культивується в інших країнах. Відрізняється дуже приємним смаком і мускатним ароматом. За зовнішніми ознаками ягід і грон схожий з сортом Шасла біла.

Іршаі Олівер. Столово-винний сорт угорської селекції дуже раннього терміну дозрівання. Має невелике поширення на Україні. Відрізняється сильним мускатним ароматом, стійкий до гниття ягід.Використовується в свіжому вигляді, а також для отримання десертного вина. Має схожість з сортом Перлина Саба, але м'якоть ягід сорту Іршаі Олівер більш соковита, а шкірка більш товста, що знижує його гідності як столового сорту.

Італія. Італійський столовий сорт пізнього строку дозрівання. Виведений шляхом схрещування сортів Бікан і Мускат гамбурзький. Має невелике поширення на Україні. Крупноягодний мускатний сорт з високими смаковими якостями, але низькою зимостійкістю. Віддає перевагу добре прогріваються схили і родючі грунти. За ягодам і гроздям схожий з сортом Карабурну.

Каберне-Совіньйон. Один з кращих винних французьких сортів середнього, іноді пізнього строку дозрівання. Поширений у всіх виноградарських районах. Порівняно стійкий до грибних захворювань і шкідників. Використовується для отримання високоякісних червоних столових і міцних вин і шампанських виноматеріалів.

Карабурну. Столовий сорт пізнього строку дозрівання, східного походження. Поширений в Молдавії, на Україні, Північному Кавказі і в багатьох зарубіжних країнах. Основний сорт Болгарії, де називається Болгар. Чутливий до грибних захворювань та морозів, тому необхідно суворо дотримуватися агроуказанія по догляду за насадженнями. Добре зберігається в холодильниках.

Кара узюм ашхабадський. Один з основних винно-столових сортів Туркменії пізнього строку дозрівання. Набув поширення в Криму. Виділяється підвищеною посухостійкістю. Добре переносить транспортування. Використовується для приготування десертних і міцних вин, а також в свіжому вигляді. Може зберігатися в холодильниках.

кардинал. Столовий сорт раннього терміну дозрівання. Виведений в Каліфорнії від схрещування західно-середземноморських сортів Ахмар бу Ахмар і Альфонс Лаваллі. Набув поширення в Молдавії і на Україні. Культивується в багатьох зарубіжних країнах. Відрізняється ошатною гроном. Чи не стійкий до морозів і грибних захворювань. Найбільш перспективним у самих південних районах виноградарства.

Каталонії зимовий. Іспанська столовий сорт дуже пізнього терміну дозрівання. Поширений в суміші з іншими сортами на виноградниках Криму і Краснодарського краю. Порівняно слабо уражається оїдіумом і гроздевой листовійкою. Відрізняється гарною транспортабельністю і лежкістю ягід. Використовується в свіжому вигляді.

Кефесія (Екім кара). Винний аборигенний сорт Криму пізнього строку дозрівання. Назву отримав від стародавнього міста Кафа (тепер Феодосія). Відрізняється підвищеною посухостійкістю. Квітка функціонально-жіночий, проте ягоди добре зав'язуються, утворюючи повноцінні грона. У Криму використовується як основний сорт для отримання десертного вина «Чорний доктор».

Клерет білий. Французький винний сорт пізнього, іноді дуже пізнього терміну дозрівання. Широко культивується в Краснодарському краї. Його насадження засмічені безплідними і малоплідністю клонами, тому вимагають масової селекції. Відносно стійкий до хвороб, морозам і посухи. Використовується для отримання столових вин, коньячних виноматеріалів і виноградного соку. Іноді закладається в холодильники і споживається в свіжому вигляді.

Кок Пандас. Аборигенний винний сорт Криму пізнього і дуже пізнього терміну дозрівання Вважають, що в давнину завезений з Греції. Має функціонально-жіночий квітка, але добре зав'язує ягоди і дає хороший урожай. Сорт відрізняється сильним ростом і посухостійкістю. Урожай використовується в купа-жах для отримання десертного вина «Сонячна долина».

Кокур білий. Аборигенний винний сорт Криму пізнього строку дозрівання. Тут він має широке поширення, особливо в радгоспі «Судак». На Дону називається Довгий. Відрізняється сильним зростанням. Чутливий до мілдью і оїдіуму. Використовується для виробництва марочних десертних, міцних, столових вин і соків.

Королева виноградників. Урожайний столовий сорт раннього терміну дозрівання.Виведений в Угорщині від схрещування невідомого сорту з сортом Перлина Саба. Найбільш поширений в Молдавії і дещо менше на Україні і в Краснодарському краї. Чутливий до морозів і грибних захворювань. Ягоди схильні до розтріскування і загнивання. Відрізняється хорошими смаковими властивостями, що обумовлено наявністю мускатного аромату і гармонійним поєднанням цукру і кислоти. За зовнішніми ознаками листя і ягід наближається до сорту Карабурну.

Кульджінском. Середньоазіатський винний і столовий сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в Казахської і Киргизької РСР. У Криму його поширення стримується через нестійку врожайності і гниття ягід. Порівняно посухостійкий. Ягоди схильні до загнивання через великий щільності грон. Дає дуже високої якості столові вина і шампанські виноматеріали.

Кумшацьке. Донський винний сорт середнього терміну дозрівання. В останні роки культивується в Ростовській області. Володіє кілька підвищеною стійкістю до морозів. Дає хорошої якості столові білі вина і шампанські віномате-ріали.

Лімбергер. Австрійський винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений і районований в Одеській області. Сильнорослий, з підвищеною стійкістю до морозів, грибних захворювань і загнивання ягід. Відрізняється стійкою високою врожайністю. Використовується для приготування столових червоних вин.

травневий чорний. Високоврожайний винний сорт середнього терміну дозрівання. У невеликій кількості поширений в Узбекистані. У Болгарії відомий під назвою Зарчін, в Югославії – Прокупац. Чутливий до посухи, порівняно зимостійкий. Рано вступає в плодоношення. Розвиває потужні втечі що ускладнює укриття кущів на зиму. Використовується для приготування столових і десертних вин.

мальвазія червона. Столово-винний сорт раннього терміну дозрівання. Синоніми: Мальвазія рожева, Вельтлінскій рожевий ранній. Походить з гірських районів Італії. Випробуваний на сортодільницях Молдавії, де і набув поширення. Сорт відносно морозо- і філлоксероустойчів. Ягоди іноді схильні до загнивання. Використовується для отримання столових вин.

матраца. Азербайджанський винний сорт середнього терміну дозрівання. Значні площі займає в Азербайджані і Криму. Відрізняється підвищеним сахаронакопленіем, помірної врожайністю і зниженою стійкістю до морозів. Порівняно стійкий до посухи і грибних хвороб. Сорт засмічений малоплідністю і безплідними клонами, тому насадження вимагають проведення масової селекції. Використовується для виробництва високоякісних столових, десертних і ігристих вин.

Мерло. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Районований і поширений в Молдавії. Використовується для приготування високоякісних столових і десертних вин, а також в купажах як покращувач простіших червоних сортів. За своїми морфолого-біологічних ознаках близький до сорту Каберне-Совіньйон, але перевершує його по врожайності і цукристості.

Морастель. Іспанська винний сорт пізнього строку дозрівання. Культивується на ПБК в суміші з Мурведр. Чутливий до посухи і мілдью. Порівняно слабо уражається оїдіумом і гроздевой листовійкою. Відрізняється пізнім розпусканням бруньок, тому менше пошкоджується весняними заморозками. Використовується для приготування червоних столових, міцних і десертних вин.

Мурведр. Іспанська винний сорт пізнього строку дозрівання. За своїми ознаками близький до Морастель і в суміші з ним культивується на виноградниках ПБК. Чутливий до грибних хвороб. Пізніше розпускання бруньок оберігає – його від весняних заморозків. Використовується для приготування столових і міцних вин типу портвейну.

Мускат олександрійський. Східний високоякісний столовий сорт пізнього строку дозрівання. Має невелике поширення в Криму, Узбекистані та Грузії. Теплолюбний. Добре визріває на ПБК.Порівняно слабо уражається оїдіумом і гроздевой листовійкою, слабозімостойкій. Добре зберігається в холодильниках.

Мускат білий. Східний високоякісний винний сорт з мускатним ароматом, середнього терміну дозрівання. Широко поширений у всіх виноградарських районах. На Дону відомий під назвою Лада. Відрізняється винятково високою сахаронакаплівающей здатністю. Чи не вимогливий до грунтів, теплолюбний, не стійкий до морозів, посухи та грибних захворювань. Використовується для отримання чудових марочних десертних і напівдесертні вин, виноматеріалів для шампанського. Кращі десертні вина дає на ПБК. При ранньому зборі отримують високоякісні столові вина і соки.

Мускат гамбурзький. Високоякісний столовий сорт середнього терміну дозрівання. Отримано в Англії. Поширений в південних районах виноградарства. Відрізняється хорошою, але нестійкою врожайністю через осипання квіток і горошенія ягід. Чуйний на додаткове запилення. Зимостійкість низька. Віддає перевагу родючим легкосуглинкові грунти з помірною вологістю. Добре переносить транспортування. Крім споживання в свіжому вигляді, йде для переробки на компот, дає хороші соки і лікерні вина.

Мускат пейчскій. Угорський винний сорт пізнього строку дозрівання. Поширений в невеликій кількості в Закарпатті. Отримав позитивну оцінку при випробуванні в Криму на Алуштинському госсортоучастках. Порівняно стійкий проти сірої гнилі. Більш зимостійкий, ніж Мускат білий. Використовується для приготування високоякісного десертного вина з мускатним ароматом.

Мускат рожевий. Французький високоякісний винний сорт середнього терміну дозрівання. Почковая варіація Мускату білого. Поширений в невеликій кількості майже у всіх південних районах виноградарства. Використовується для отримання оригінальних десертних вин зі специфічним сортовим мускатним ароматом.

Мускат чорний. Французький високоякісний винний сорт середнього терміну дозрівання. Відомий також під назвою Мускат кальябскій, іноді його неправильно називають Алікант. В основному поширений в Криму. Має хорошу сахаронакаплівающей здатністю. Дуже чутливий до грунтової посухи, при цьому кущі стають слаборослій. Вимагає помірно вологих родючих грунтів, на яких дає стабільні врожаї. Більш стійкий до грибних хвороб (особливо до оїдіуму), ніж Мускат білий і рожевий. Використовується для отримання оригінальних десертних вин виключно високої якості.

Мустарді чорний. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Синонім Обюн. У Ленінському районі Криму під неправильною назвою Каберне фран займає близько 500 га. Відрізняється пізнім розпусканням бруньок і високою плодоносністю. Використовується для ординарних рожевих столових і хорошої якості міцних вин і коньячних виноматеріалів.

Мцване кахетинський. Грузинський винний сорт пізнього строку дозрівання, в останні роки набув значного поширення в південних районах виноградарства СРСР. Відрізняється порівняно високою стійкістю до філоксери, але дуже чутливий до оїдіуму. Порівняно морозостійкий (поступається сорту Ркацителі). Має високу сахаронакаплівающей здатністю при збереженні високої кислотності. З нього отримують високоякісні тонкі столові вина. При пізніх зборах придатний для виробництва міцних вин типу портвейну.

Мюллер Тургау. Винний сорт середнього терміну дозрівання. Отримано в Німеччині від схрещування сортів Рислінг рейнський і Сильванер. Найбільш поширений в Закарпатті. Відрізняється хорошим визріванням лози, стійкістю до оїдіуму і сірої гнилі. Використовується для приготування високоякісних столових вин і виноградного соку.

Мюскадель. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Синонім Педро Хіменес кримський, іноді його неправильно називають Педро.В основному поширений в Криму і Краснодарському краї. Слабозімостоек, відрізняється пізнім і розтягнутим періодом розпускання бруньок, в зв'язку з чим мало схильний до дії весняних заморозків. Схильний до осипання квіток і торошеніе ягід, чутливий до нестачі вологи в грунті. Більш високі врожаї дає при вирощуванні на глинистих і глинисто-щебенчатой ​​забезпечених вологою грунтах. Ніжні ягоди цього сорту в дощові роки сильно уражуються сірою гниллю. При пізніх зборах з нього готують високоякісні десертні вина і виноматеріали для білих портвейнов. Придатний для виробництва столових вин, хересу і для місцевого споживання в свіжому вигляді.

Нейбургер. Австрійський винний сорт середнього терміну дозрівання. Отриманий від схрещування сортів Сильванер і Піно білий. Поширений в Молдавії, на Україні, в Узбекистані. Відрізняється морозостійкістю і посухостійкістю. Слабо пошкоджується оїдіумом. До грунтів невибагливий, але кращі врожаї і більш якісні вина дає на легких піщаних і супіщаних грунтах. Використовується для приготування білих столових вин і коньячних виноматеріалів, а також споживається в свіжому вигляді.

Німранг. Середньоазіатський високоякісний столовий сорт пізнього строку дозрівання. Районований тільки в південних районах виноградарства СРСР. Квітка функціонально-жіночий. Кращі опилітелі- Хусайне, Тайфи рожевий, Кишмиш чорний. Для отримання високих стійких врожаїв вимагає родючих, забезпечених вологою грунтів, додаткового запилення і потужних формувань. Теплолюбний. Відрізняється ошатністю грона, великої красивої ягодою з приємним смаком. Серед інших столових сортів виділяється транспортабельностью, лежкостью і міцністю ягід. Добре зберігається в холодильниках.

Жовтневий. Високоврожайний столовий сорт пізнього строку дозрівання селекції Середньоазіатської дослідної станції ВИРа. Отриманий від схрещування сортів Німранг і Кишеньковий. Поширений в невеликій кількості в Узбекистані. Неморозостоек, має високі показники транспортабельності.

Піно сірий. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в Молдавії, на Україні, в Краснодарському і Ставропольському краях. Виділяється енергійним сахаронакопленіем. Зимостійкість слабка. Пагони, що розвиваються з бруньок заміщення, як правило, не плодоносять. Використовується для приготування високоякісних шампанських виноматеріалів, столових і міцних вин. На ПБК з нього готують оригінальне десертне вино.

Піно чорний врожайний. Варіація французького винного сорти Піно чорний раннього терміну дозрівання. Поширений в Киргизії, в останні роки маточні насадження цього сорту створюються в інших районах виноградарства, в тому числі в Криму. Порівняно зимостійкий, має високу родючість. Використовується для виробництва високоякісних шампанських віноматеріа-лов і столових вин. Від основного сорту відрізняється високим постійним урожаєм і золотисто-зеленою осінньої забарвленням листя, краї яких підняті вгору (у сорту Піно чорний осіннє забарвлення листя червоно-бура, краю листової пластинки відігнуті вниз).

Веселка. Високоврожайний столовий сорт середнього терміну дозрівання селекції ВНДІВіВ «Магарач». Отриманий від схрещування сортів Німранг і Кишмиш чорний. За схожість з Німранг його називають Німранг двостатеві. У невеликій кількості є в Криму. Відрізняється хорошим визріванням пагонів (і тому більш зимостійкий, ніж Німранг), ошатним виглядом грона і гарною транспортабельністю ягід. Чуйний на зрошення, вимагає потужних формувань.

ранній ВИРа. Урожайний столовий сорт середнього терміну дозрівання селекції Середньоазіатської дослідної станції ВИРа. Отриманий від схрещування сортів Чауш і Кишмиш чорний. Поширений в Узбекистані, в невеликій кількості є в інших районах виноградарства, в тому числі в Криму (винсовхоз «Коктебель»).Високі врожаї сорт дає на зрошуваних землях при застосуванні великих формувань і довгою обрізки. Використовується в свіжому вигляді.

ранній Магарача. Столовий сорт дуже раннього терміну дозрівання селекції ВНДІВіВ «Магарач». Отриманий від схрещування сортів Мадлен Анжевін і Кишмиш чорний. Сорт культивують майже у всіх виноградарських районах країни, так як він добре вдається в різних природних умовах. Відрізняється раннім розпусканням бруньок, постійною високою врожайністю, порівняно стійкий до морозів. Вимагає своєчасного збору врожаю, при перезріванні ягоди обсипаються. Використовується в свіжому вигляді.

Рислінг. Синонім Рислінг рейнський. Німецький високоякісний винний сорт середнього терміну дозрівання. Широко поширений у всіх зонах виноградарства. Виділяється підвищеною посухостійкістю, зимостійкістю і пізнім розпусканням бруньок. До грунтів невибагливий Вимагає проведення масової селекції, так як його насадження зазвичай засмічені сильнорослими малопродуктивними або зовсім марними клонами через схильність до осипання квіток і горошенія ягід. При дозріванні зберігає стійку високу кислотність, має оригінальний сортовим ароматом. З нього повсюдно отримують високої якості столові вина, виноматеріали для шампанського і соки.

Рислінг італійський. Італійський винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в Молдавії, на Україні і за кордоном. Характеризується високою плодоносністю пагонів. Порівняно морозостійкий. В умовах посушливого клімату швидко знижується кислотність соку ягід. Використовується для виробництва хорошої якості столових вин і виноградних соків. З Рислінгом близької схожості не має.

Рислінг мускатний. Винний сорт середнього терміну дозрівання селекції ВНДІВіВ «Магарач». Отриманий від схрещування сортів Рислінг і Мускат білий. У невеликій кількості є в Криму і Молдавії. Порівняно зимостійкий і посухостійкий. Характеризується хорошим сахаронакопленіем при високій кислотності. Використовується для виробництва столових вин прекрасної якості з легким мускатним ароматом і шампанських виноматеріалів.

Ркацителі. Грузинський високоякісний винний сорт пізнього строку дозрівання, широко поширений в багатьох виноградарських зонах Радянського Союзу. Виділяється стійкістю до філоксери. Чутливий до грунтової посухи. На родючих забезпечених вологою грунтах дає постійні високі врожаї. Використовується для виробництва високоякісних столових вин, виноматеріалів для міцних і десертних вин, для соків і в свіжому вигляді.

Рубіновий Магарача. Високоврожайний винний сорт середнього терміну дозрівання селекції ВНДІВіВ «Магарач». Отриманий від схрещування сортів Каберне-Совіньйон і Сапераві. Розмножується в південних областях України, в Молдавії, Краснодарському краї та інших районах. Відрізняється хорошою стійкістю до грибних хвороб. Чуйний на зрошення. Використовується для отримання високоякісних десертних і столових вин.

Сапераві. Грузинський високоякісний винний сорт пізнього строку дозрівання. Широко поширений у всіх південних районах виноградарства. Зимостійкість і філоксеростійких середні. Порівняно стійкий до посухи і весняних заморозків. Чутливий до грибних хвороб. Володіє хорошим сахаронакопленіем, високою кислотністю, інтенсивним забарвленням шкірки ягід. Використовується для виробництва високоякісних червоних столових, міцних і десертних вин типу кагору.

Сапераві северний1. Міжвидової винний сорт середнього терміну дозрівання селекції Всеросійського НІІВіВ. Отриманий від схрещування сортів Північний (Сіянець Маленгра X Вітіс амурензіс) і Сапераві. У невеликій кількості є в Краснодарському краї, Ростовській і Кримській областях. Перспективний для неукривной культури в районах укривного виноградарства. Характеризується високою морозостійкістю, мілдьюустойчівостью і врожайністю.Раннє розпускання бруньок може бути причиною пошкодження їх морозами. Використовується для приготування столових і десертних вин.

Сари Пандас. Кримський винний сорт пізнього строку дозрівання. Мається на невеликій кількості в східних районах Криму. Квітка функціонально-жіночий, проте при забезпеченому перехресному запиленні сорт дає постійні та високі врожаї. Кращий запильник – Мускат білий. Для високого сахаронакопленія. вимагає великої кількості тепла. Використовується для отримання високоякісного десертного вина «Сонячна долина» зі своєрідним медовим букетом.

Семильон. Французький винний сорт середнього періоду дозрівання. Поширений в основному в південних районах виноградарства СРСР. До морозів нестійкий, схильний до загнивання ягід, порівняно стійкий до філоксери. На родючих важких грунтах дає високі врожаї. Використовується для приготування столових вин і виноматеріалів для міцних і десертних вин.

сенсо. Французький урожайний столовий сорт середнього і іноді пізнього строку дозрівання. Поширений в Молдавії, на Україні, в Краснодарському краї, на Нижньому Дону і в інших районах. Зимостійкість низька. Завдяки пізнього розпускання бруньок мало схильний до дії весняних заморозків. Стійкий до оїдіуму, але чутливий до мілдью. Вимагає добре прогріваються родючих грунтів і помірно вологого клімату. Використовується в основному в свіжому вигляді на місці.

Серсиаль. Португальська винний сорт середнього і пізнього терміну дозрівання. В основному поширений в Криму. Потребує проведення масової селекції, так як в насадженнях сорту часто зустрічаються маловрожайні клони з осипалися квітками і горошащіміся ягодами. Теплолюбний, вимагає вологих родючих грунтів. Чутливий до посухи. Використовується для виробництва високоякісних міцних вин типу мадери і хересу.

Сільванер. Австрійський винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений на Північному Кавказі, в Молдові і на Україні. Кращої якості вина дає на вапняних грунтах. Щодо зимостійкий. При перевантаженні врожаєм значно знижується сила росту кущів. Використовується для приготування столових вин, шампанських та коньячних виноматеріалів і соків.

Совіньон. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в Краснодарському краї, Закарпатті, Молдавії, на півдні України. Порівняно стійкий до мілдью і зимових морозів, але чутливий до пізніх весняних заморозків, оїдіуму і сірої гнилі. На родючих зрошуваних грунтах при застосуванні потужних формувань і довгою обрізку різко підвищує урожай. При ранніх зборах використовується для приготування високоякісних шампанських виноматеріалів, при пізній прибирання йде на чудові десертні і міцні вина.

Совіньон зелений2. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Насадження є в Криму і Херсонській області. Володіє підвищеною морозостійкістю. ягоди схильні

до загнивання Використовується для приготування якісних столових вин, шампанських виноматеріалів і міцних вин. Від совиних-на відрізняється більш високою і стійкою врожайністю, більш світлими і сильно хвилястими листами, більшої гроном з довгою ніжкою, менш інтенсивним опушенням листя, зеленими ягодами, що мають менш виражений пасльоновий присмак.

Сорок років Октября3. Високоврожайний винний сорт пізнього строку дозрівання селекції УкрНІІВіВ ім. Таїрова. Отриманий від схрещування сортів Копчак і Алікант Буше. У невеликій кількості є в Одеській області. Сік ягід інтенсивно забарвлений. Використовується для приготування високоякісних червоних столових і десертних вин.

Таврида. Високоврожайний винний сорт пізнього строку дозрівання селекції ВНДІВіВ «Магарач». Отриманий від схрещування сортів Мурведр і Мускат чорний. У невеликій кількості є в Криму, Молдавії, Узбекистані та інших районах виноградарства. Стійкий до сірої гнилі.Добре накопичує цукор. Використовується для приготування червоних міцних і десертних вин.

Тайфи рожевий. Високоякісний середньоазіатський столовий сорт пізнього строку дозрівання. Поширений в основному в республіках Середньої Азії. У невеликій кількості зустрічається в інших південних районах виноградарства. Незімостоек, відрізняється непостійній врожайністю. Вимагає великих формувань на високих опорах, довжиною обрізки, рясного зрошення і великої кількості тепла. Відрізняється винятково великими красивими ягодами, що володіють дуже хорошою транспортабельністю і лежкістю. Крім вживання в свіжому вигляді, використовується для сушки.

Ташла. Високоврожайний кримський столовий сорт пізнього строку дозрівання. Поширений на ПБК. Квітка функціонально-жіночий. Сорт вимагає змішаної посадки, кращі сорти-опилітелі- Кокур білий і шабаш. Віддає перевагу родючим добре зволожені ґрунти. Відрізняється дуже гарною транспортабельністю і лежкістю. Крім споживання в свіжому вигляді, іноді використовується для переробки на міцні і десертні вина.

Тербаш. Туркменський високоврожайний столово-винний сорт середнього терміну дозрівання. За останні десятиліття набув значного поширення в південних районах виноградарства. Порівняно стійкий до зимових морозів і посухи. Сильно пошкоджується грибними хворобами, особливо сірою гниллю. Використовується в свіжому вигляді і для виробництва вин різних типів.

Токун. Високоврожайний столово-винний сорт середнього терміну дозрівання селекції Вірменського науково-дослідного інституту виноградарства, виноробства та плодівництва. Отримано з насіння від вільного запилення сорту Араксені білий. У невеликій кількості є в Вірменської РСР. Відрізняється рясним плодоношенням пагонів, що розвинулися з бруньок заміщення, ошатним зовнішнім виглядом грон і ягід. Використовується для споживання у свіжому вигляді, сушіння на родзинки, для зимового зберігання і приготування високоякісних десертних вин.

Трамінер рожевий. Високоякісний австрійський винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в Краснодарському і Ставропольському краях, на Україні і в Молдавії. При несприятливих погодних умовах в період цвітіння схильний до сильного осипання квіток. Вимагає зволожених легкосуглинистих грунтів і довгою обрізки. Використовується для приготування високоякісних десертних, міцних і столових вин і шампанських виноматеріалів.

Фетяска біла. Угорський винний сорт раннього періоду дозрівання. Друге широко поширене в Закарпатті назва сорту – Леанка. Поширений в Молдавії і на Україні. Здатний після дозрівання довго зберігатися на кущах. При жаркій посушливій погоді швидко знижує кислотність. Використовується для отримання марочних столових і напівсолодких вин, шампанських виноматеріалів і соків.

фіолетовий ранній4. Міжвидової європейсько-амурський столово-винний сорт раннього терміну дозрівання селекції Всеросійського НІІВіВ. Отриманий від схрещування сортів Північний (Сіянець МаленграХВітіс амурензіс) і Мускат гамбурзький. Мається на Краснодарському і Ставропольському краях, Ростовській і Кримській областях. Відрізняється високою морозостійкістю (зберігається при -30 °) і стійкістю до грибних хвороб. Використовується для споживання у свіжому вигляді та приготування високоякісних десертних і столових вин з мускатним ароматом.

Фурмінт. Угорський винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в Закарпатті, Криму та деяких інших південних районах. Зустрічається як підміна до сорту Гарс Левелю. Сильно страждає осипання квіток, його насадження часто засмічені малопродуктивними клонами. Чутливий до грибних хвороб і загнивання ягід. Порівняно стійкий до посухи. Віддає перевагу легким грунту і добре провітрюваних схили. Відрізняється високою сахаронакаплівающей здатністю.Використовується разом з сортом Гарс Левелю для приготування чудових марочних десертних вин токайського типу.

Чалілі білий. Іранський столовий сорт дуже раннього терміну дозрівання. Поширений в Туркменії. У невеликій кількості зустрічається у всіх південних районах виноградарства. При нестачі тепла лоза слабо визріває. Урожайність непостійна і залежить від умов вирощування. Для забезпечення високого врожаю вимагає зрошення, форміровок з великою кількістю старої деревини, великого навантаження кущів, довгою обрізки.

Хіндогни. Іранський високоврожайний винний сорт пізнього строку дозрівання. Найбільш поширений в Нагірному Карабасі (Азербайджанська РСР), невеликі площі є в інших південних районах виноградарства. Відрізняється сильним зростанням кущів, дуже хорошим сахаронакопленіем при досить високій кислотності. Чутливий до морозів. Використовується для приготування червоних столових, міцних і десертних вин хорошої якості.

Хусайне білий. Один з середньоазіатських найбільш красивих столових сортів середнього терміну дозрівання. Широко поширений в Середній Азії, Вірменії і Дагестані. Дуже теплолюбний, пізно вступає в плодоношення. Вимагає потужних формувань, великого навантаження на кущ, довгою обрізки лоз, видалення безплідних пагонів і зрошення.

Цимлянський чорний. Високоякісний донський винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в основному на Дону, в Краснодарському і Ставропольському краях. Зимостійкість низька, дуже чутливий до мілдью. Відрізняється здатністю до дуже високого сахаронакопленію. У суміші з сортом Плечістік використовується для приготування червоних десертних і ігристих вин виключно високої якості.

Ціцка5. Грузинський винний сорт дуже пізнього терміну дозрівання. Поширений в основному в західній Грузії. Відрізняється великою стійкістю до філоксери, але дуже чутливий до грибних хвороб. Для нього характерне інтенсивне сахаронакоп-ня при стійко високій кислотності. Використовується для приготування високоякісних столових вин і шампанських вино-матеріалів.

Цолікоурі. Грузинський винний сорт пізнього строку дозрівання. Широко поширений в західній Грузії. Виділяється високою стійкістю до мілдью. Використовується для приготування дуже хороших білих столових вин з характерним сортовим букетом.

чауш білий. Турецький високоякісний урожайний столовий сорт раннього терміну дозрівання. При нестачі тепла дозріває в середні терміни. Поширений в основному на Україні, в Краснодарському краї та інших південних районах виноградарства. Квітка функціонально-жіночий. Сорти-запилювачі – Шасла, Сенсо, Сапераві, Шабаш та ін. Порівняно посухостійкий. Пошкоджується морозом, але плодоносить з бруньок заміщення. До грунтів невибагливий. Чутливий до мілдью. Погано витримує транспортування. Має винятково високі смакові гідності. Використовується для споживання у свіжому вигляді в районах вирощування. Поширений в основному в західній Грузії. Відрізняється високою врожайністю, підвищеною стійкістю до філоксери, грибних хвороб і морозів, енергійним сахаронакопленіем при збереженні високої кислотності. З сорту готують столові вина і шампанські виноматеріали.

шабаш. Високоврожайний кримський столово-винний сорт пізнього і дуже пізнього терміну дозрівання. В основному поширений в Криму. Порівняно стійкий до зимових морозів. Віддає перевагу теплі, родючі, добре зволожені ґрунти. Міцні ягоди дуже добре переносять далеке транспортування і тривале зберігання в холодильниках. Крім споживання в свіжому вигляді, йде на приготування виноматеріалів для портвейну і мадери.

Шардоне. Французький винний сорт середнього терміну дозрівання. Поширений в Молдавії, на півдні України, в Краснодарському краї та Грузії. Схильний до осипання квіток і горошенія ягід, тому вимагає проведення масової селекції.У дощову погоду сильно уражається сірою гниллю. Відрізняється енергійним сахаронакопленіем і стійким збереженням кислотності. Використовується для виробництва високоякісних шампанських виноматеріалів, столових вин і для купажу як покращувач шампанського.

Шасла біла. Древній єгипетський високоякісний уро жайний столовий сорт раннього терміну дозрівання. Зустрічаються варіації: Шасла рожева, Шасла мускатна і ін. Поширений в багатьох районах виноградарства, в тому числі в середній смузі європейської частини СРСР. При порівняно невисокій зимостійкості дає хороші врожаї за рахунок розвитку плодоносних пагонів з заміщають і сплячих бруньок. Не виносить засолених грунтів. Ягоди стійкі до сірої гнилі. Використовується в свіжому вигляді і для отримання соків.

Таблиця: Основні морфологічні ознаки і дати настання фаз вегетації сортів винограду в Криму

Таблиця: Показники врожайності сортів і цукристості ягід.

Розміщення районованих сортів винограду по адміністративним районам Криму (на 1976 рік.)

Кримський виноград відомий у всьому світі. Родючі ґрунти особливого складу і сприятливі кліматичні умови роблять цей регіон ідеально відповідним для вирощування даної культури. Давайте дізнаємося, які сорти винограду в Криму найкращі. У статті буде дано огляд найпопулярніших столових і технічних різновидів цієї культури.

особливості вирощування

В даному регіоні сильно розвинене виноробство. Тривале теплу пору року з температурою вище 10 градусів, велика кількість сонячного світла, родючі грунти – все це створює найсприятливіші умови для вирощування кущів як столового, так і технічного винограду в Криму.

Як правило, в даній місцевості обробляють неукривні щеплені виноградники, роблять вертикальну шпалеру. Найпоширеніша формування, яка вважається найбільш вдалою, – горизонтальний кордон на середньому і високому штамбі. Оптимальна схема висадки – 3х1,5 м. Посадку нових виноградників обов'язково супроводжує закладка крапельного поливу – це необхідно для того, щоб кримський виноград швидше дозрівав.

Найбільша кількість виноградників по площі розташовано в передгірській зоні (Бахчисарайський район), в степовій (Сімферопольський), а також на місцевості, яка адміністративно відноситься до таких міст, як Ялта, Судак і Алушта. Тут найсприятливіші умови для отримання хорошого врожаю.

Кращі сорти

Серед найкращих і найбільш популярних сортів, які успішно дозрівають в Південнобережній смузі, варто виділити Мускат бурштиновий, Ранній Магарача, Німранг, Шабаш. Також великою популярністю користуються такі столові сорти, як Молдова, Асма, Кардинал.

Що стосується технічних різновидів, фахівці радять вирощувати в даному регіоні такі сорти: Каберне Совіньон, Піно Грі, Семильон, Мускат рожевий, Сапераві.

У передгірській області кращими для вирощування вважають сорти Чауш, Мускат гамбурзький, Кардинал, Ранній Магарача – це все столові різновиди. Найкращими технічними сортами для даної місцевості визнані Бастардо, Аліготе, Каберне Совіньон, Бастардо, Сапераві.

Для степового району оптимальним вибором стане столовий сорт Мускат гамбурзький, Італія, Агадаі. Технічні різновиди, які підходять для даної місцевості, це: Аліготе, Сильванер.

столові

Виноградарство в Криму не обмежується вирощуванням виключно зазначених сортів. Якщо забезпечити правильний догляд за виноградом влітку, вдасться отримати хороший урожай приблизно з 30 різновидів кущів.

Серед основних, які тут можна вирощувати, варто виділити:

  • Шабаш. Характеризується сильним ростом і розвитком кущів. Пагони довгі, міцні. Міжвузля середньої товщини, подовжені. Стійкий до грибкових захворювань. Ягоди великі. Смак посередній;
  • Чауш. Кущі потужні, великі. Пагони довгі, потовщені, мають жовто-бурого забарвлення. Плоди великі, округлої форми. Шкірочка тонка.М'якоть соковита. Такий виноград в Криму дозріває в серпні;
  • Мускат гамбурзький. Листя середні за розміром. Квітки. Грона і самі плоди великі. Шкірочка легко відділяється від м'якоті. М'якоть соковита, має мускатний аромат;
  • Німранг. Кущі відрізняються великою силою зростання. Листя середні. Квітки функціонально жіночі. Ягоди великі, соковиті. При дозріванні стають жовто-бурштинового кольору;
  • Італія. Також має назву Мускат Італія. На кущах в період дозрівання формуються великі важкі грона. Ягоди великого розміру;
  • Кардинал. Характеризується округлої формою ягід. Дозріває швидко. Особливість – висока транспортабельність. Плоди можна перевозити на далекі відстані без пошкоджень;
  • Агадаі. Дагестанська різновид винограду. Характеризується великим розміром плодів. Ягоди мають незвичайну довгасту форму. Колір плодів жовто-зелений;
  • Ранній Магарача. Листя має бронзовий відтінок. Одна гроно важить в середньому 200-500 г. Ягоди темно-сині, округлої форми. Характеризується високою і стабільною врожайністю.

Технічні

Серед найпопулярніших і кращих технічних сортів для вирощування в Криму виділяють:

  • Піно Грі. Відрізняються формуванням невеликих шішкообразние грон. Ягоди формуються середньої величини, мають округлу форму. Через високої щільності прилягання плодів один до одного на одній кисті є ризик деформації плодів;
  • Каберне Совіньон. Червоний сорт. Підходить для виробництва червоного вина. Ягоди округлі, темно-синього кольору. Мають характерний восковий наліт. М'якоть має специфічний аромат, який нагадує запах пасльону;
  • Сапераві. Ягоди овальної форми. Розмір плодів середній. Мають інтенсивної темно-синьою забарвленням через воскового нальоту. Підходить для приготування червоного вина. Характеризується більш високим сахаронакопленіем, ніж Каберне Совіньон;
  • Бастардо (магарацький). Отриманий шляхом схрещування двох інших різновидів (Бастардо і Сапераві). В результаті цей підвид отримав кращі якості від обох сортів: хороший урожай і прекрасні смакові характеристики. Підходить для приготування десертних червоних вин;
  • Аліготе. Французька різновид. З ягід виходить прекрасне столове вино і шампанське;
  • Сільванер. Має австрійське походження. Вирощується переважно для виготовлення білого вина і шампанського. Також застосовується для приготування хересу.

Відео «Як правильно поливати виноград»

З цього відео ви дізнаєтеся про те, як правильно поливати виноград самостоятольно.