Зміст
  1. Кращі рожеві сорти винограду
  2. Особливість виноградних сортів рожевого кольору
  3. Основні переваги рожевих сортів винограду
  4. Особливості, які враховуються при посадці і догляді
  5. Найбільш популярні серед рожевих сортів винограду
  6. «Оригінал»
  7. «Рожева імла»
  8. «Тайфи рожевий»
  9. Виноград: посадка і догляд. Вирощування. Підживлення. Сорти винограду:
  10. вибір сорту
  11. посадковий матеріал
  12. Як вибрати місце для посадки
  13. Як посадити виноград
  14. Догляд за виноградом
  15. Формування винограду
  16. Літня обрізка винограду
  17. правильний полив
  18. Як підгодовувати виноград
  19. Навіщо обробляти виноград?
  20. захворювання
  21. Виноград Тимур-опис, фото, нюанси по догляду
  22. Селекція сорти винограду Тимур
  23. Характеристика винограду Тимур
  24. Білий виноград Тимур
  25. Рожевий виноград Тимур
  26. Рекомендації по догляду за виноградом Тимур
  27. Сорти винограду для середньої смуги Росії і Підмосков'я – опис і поради по догляду
  28. Виноград сорту для середньої смуги Росії: особливості вирощування
  29. Виноград сорту для середньої смуги Росії
  30. Гарольд
  31. біле диво
  32. Краса Нікополя
  33. кишмиш 342
  34. Догляд за виноградом в середній смузі
  35. Готуємо місце посадки
  36. споруджуємо опору
  37. посадка саджанців
  38. поливаємо
  39. обрізаємо
  40. Вкриваємо на зиму
  41. Вирощування винограду в середній смузі Росії відео
  42. Топ-7 найкращих укривних сортів винограду для середньої смуги Росії
  43. 1. Агат донський
  44. 2. Алешенькін
  45. 3. Венус
  46. 4. Вікторія
  47. 5. Восторг мускатний
  48. 6. Кристал
  49. 7. Перли рожевий (Аромат літа)
  50. Виноград Тимур
  51. Виноград Елегант
  52. Виноград Кишмиш-342
  53. Виноград Гарольд
  54. Виноград Галахад
  55. Виноград Дружба
  56. Виноград Різамат
  57. Виноград Тасон
  58. Виноград Гурман
  59. Сверхранний виноград Червоний мускат
  60. Виноград Мускат Янтарний
  61. Виноград Забава
  62. Рідкісні і кращі сорти винограду – відео
  63. кишмиш Променистий
  64. ювілей Новочеркаська
  65. Тасон
  66. Христина
  67. кристал
  68. перли Саба
  69. РУСВІТ
  70. Ізабелла
  71. Московський білий
  72. Преображення
  73. Агат Донський
  74. супер екстра

Кращі рожеві сорти винограду

Рожеві сорти винограду все більше стають затребуваними не тільки для розведення в промислових масштабах, а й для благоустрою заміських і дачних ділянок. Головною перевагою є той фактор, що велика частина цих сортів наділена першокласними смаковими якостями, і можливістю використовувати продукт в різних напрямках. Рожевий виноград хороший і для консервації, і для вживання в свіжому вигляді, про виноробство і говорити немає сенсу – найкращі вина виготовляють саме з цих сортів.

Рожевий виноград придатний для консервації

Особливо важливим фактором є та обставина, що рожевий виноград містить найбільшу кількість важливих для людського організму мікроелементів і вітамін, ніж в інших сортах.

Основні переваги рожевих сортів винограду

Рожевий виноград мало в чому відрізняється від інших сортів по посадці лози, догляду та збору врожаю, але саме він найбільш затребуваний у виноградарів практично всіх регіонах країни. Причиною такої популярності є технічні характеристики, які мають суттєві відмінності від інших видів винограду. У список головних достоїнств увійшли наступні дані:

  • Високий рівень цукристості: не менше 21%.
  • Відмінні смакові якості.
  • Наявність обох статей суцвіть, що спрощує проблему, пов'язану з запиленням винограду.
  • Кращий відсоток плодоносності в порівнянні з іншими сортами (до 1,7).
  • Високий імунітет практично до всіх видів захворювань і шкідників, які вражають виноградники.
  • Великі ягоди (не менше 3 см в довжині і 2,2 см в ширині).

Стигла ягода рожевого винограду досягає в довжину не менше 3 см

Особливості, які враховуються при посадці і догляді

Рожеві сорти кращі серед інших видів винограду, але ця рослина має і свої недоліки, перед висаджуванням не заважає ознайомитися з їх слабкими сторонами:

  • Виноград не особливо добре переносить низькі температури, в регіонах, де морози досягають до -15 градусів, потрібно подбати про додаткові захисні заходи для утеплення кореневої системи.
  • Щоб колір ягоди не був бляклим, потрібно подбати про правильне розташування виноградних кущів: безвітряні, добре освітлені ділянки найбільш сприятливий варіант для рожевих сортів.
  • Пасинки ретельно проріджувати: при зав'язуванні великої кількості грон велика частина їх не визріває, але рослина втрачає сили для їх формування і зростання.
  • Урожай під час транспортування має значні втрати, цей фактор важливий в промисловому вирощуванні рожевих сортів.

Всі перераховані пункти відносять до мінусів даного виду рослин, але при правильній посадці і догляду за сортами врожайність окупає всі витрати, їх необхідно в обов'язковому порядку враховувати.

Найбільш популярні серед рожевих сортів винограду

Виходячи з того факту, що регіони країни мають відмінності за кліматичними та іншими умовами, важливо правильно вибрати сорт рожевого винограду, який максимально відповідав би цим вимогам. Вдало підібраний сорт є суттєвою удачею, а при правильному догляді і вирощуванні, це ще й привід гордості власними досягненнями.

Сорт винограду Оригінал придатний для виноробства

З найбільш вдалих сортів винограду необхідно відзначити кілька видів.

Цей вид відрізняється потужним зростанням, як і у інших рослин цього виду, володіє відмінним імунітетом від шкідників і захворювань. Виноград відноситься до столових видів, родючість висока, грона великі, ягоди великі (від 3 см в довжину) світло-рожевого кольору. Високий відсоток цукру (не менше 21%) рясне кількість соку, придатний для виноробства, консервування та інших промислових потреб. Сорт середньостиглий (до 145 днів), на зміну погодних умов особливо не реагує, плодоносність пагонів не менше 70%, Кількість збору врожайності з одного куща висока.Очікувана час збору: кінець вересня, початок жовтня. Рекомендується для висаджування в регіонах з нормальними кліматичними умовами.

Ранній сорт винограду, результат селекційного схрещення «Талісмани» з «Кишмиш променистим», головною перевагою є раннє і якісне дозрівання практично всіх частин пагонів. Ягода велика, колір блідо-рожевий, вага грон нерідко доходить до 2 кг, кущ сильно зростаючий, при зборі врожаю з однієї лози беруть до 60 кг високоякісного винограду. Рожева імла добре переносить ранні похолодання, тому сорт сміливо можна вирощувати в регіонах з холодним кліматом. Відмінні смакові якості і привабливий зовнішній вигляд дає можливість вирощувати виноград в промислових масштабах. Сорт морозостійкий (до -23), «Рожева імла» не вибагливий у догляді, цей сорт рекомендують для вирощування початківцям виноградарям, так як за ним не потрібен особливий догляд після висадки кущів. На відміну від інших подібних видів транспортування не особливо впливає на товарний вигляд винограду, Рожева імла володіє пристойними термінами зберігання. Потрібно особливу увагу в період обрізання та проріджування, це може в подальшому позначитися на врожайності. Час від часу потрібно проводити профілактичні заходи щодо грибкових захворювань і борошняний роси.

Ввес грона винограду Рожева імла нерідко доходить до 2 кг

Це один з кращих і найдавніших столових сортів винограду, які прийшов до нас зі східних регіонів. Найкращими місцями для вирощування сорти є південні регіони країни з теплим і щадним кліматом. Грона непросто великі, вони величезні, деякі з них за вагою досягають 6,5-7 кг (до 30 см в довжину). Тайфи рожевий відноситься до середньопізніх сортах (160 днів вегетаційного періоду), до збору врожаю потрібно готуватися під кінець вересня і до середини жовтня. Цей вид по праву один з кращих варіантів для розведення виноградника в південних регіонах країни. Смак винограду просто неможливо передати словами, а в сукупності з малими втратами при транспортуванні і тривалому періоді зберіганні (до середини березня) роблять сорт особливо популярним. Посушлива погода ніяк не позначається на врожайності але ранні морози і різкі перепади температури (до -15 ° С) здатні не тільки погубити урожай, але і сам виноград. Тайфи рожевий схильний до різних видів захворювань, тому вимагає ретельного догляду під час росту і зимового періоду.

Перераховані сорти тільки мала частина списку видів рожевого винограду, в нього можна сміливо додати «Рожевий персиковий» (ранній сорт), «Гурзуфський рожевий (універсальний вид) та інші. Для рожевого винограду найкращим моментом для посадки є початок весни, і для висадки придатні як саджанці, так і черешки. Щеплені саджанці восени в обов'язковому порядку на зиму утеплюють, але зробити це можна і навесні. Вчасно оброблені за допомогою спеціальних розчинів кущі є запорукою доброї врожайності рожевих сортів і здатністю боротися із захворюваннями і шкідниками.

Підписатися Будьте в курсі новинок нашого сайту

Особливість виноградних сортів рожевого кольору

Рожеві сорти винограду все більше стають затребуваними не тільки для розведення в промислових масштабах, а й для благоустрою заміських і дачних ділянок.

Головною перевагою є той фактор, що велика частина цих сортів наділена першокласними смаковими якостями, і можливістю використовувати продукт в різних напрямках.

Рожевий виноград хороший і для консервації, і для вживання в свіжому вигляді, про виноробство і говорити немає сенсу – найкращі вина виготовляють саме з цих сортів.

Рожевий виноград придатний для консервації

Особливо важливим фактором є та обставина, що рожевий виноград містить найбільшу кількість важливих для людського організму мікроелементів і вітамін, ніж в інших сортах.

Основні переваги рожевих сортів винограду

Рожевий виноград мало в чому відрізняється від інших сортів по посадці лози, догляду та збору врожаю, але саме він найбільш затребуваний у виноградарів практично всіх регіонах країни. Причиною такої популярності є технічні характеристики, які мають суттєві відмінності від інших видів винограду. У список головних достоїнств увійшли наступні дані:

  • Високий рівень цукристості: не менше 21%.
  • Відмінні смакові якості.
  • Наявність обох статей суцвіть, що спрощує проблему, пов'язану з запиленням винограду.
  • Кращий відсоток плодоносності в порівнянні з іншими сортами (до 1,7).
  • Високий імунітет практично до всіх видів захворювань і шкідників, які вражають виноградники.
  • Великі ягоди (не менше 3 см в довжині і 2,2 см в ширині).

Стигла ягода рожевого винограду досягає в довжину не менше 3 см

Особливості, які враховуються при посадці і догляді

Рожеві сорти кращі серед інших видів винограду, але ця рослина має і свої недоліки, перед висаджуванням не заважає ознайомитися з їх слабкими сторонами:

  • Виноград не особливо добре переносить низькі температури, в регіонах, де морози досягають до -15 градусів, потрібно подбати про додаткові захисні заходи для утеплення кореневої системи.
  • Щоб колір ягоди не був бляклим, потрібно подбати про правильне розташування виноградних кущів: безвітряні, добре освітлені ділянки найбільш сприятливий варіант для рожевих сортів.
  • Пасинки ретельно проріджувати: при зав'язуванні великої кількості грон велика частина їх не визріває, але рослина втрачає сили для їх формування і зростання.
  • Урожай під час транспортування має значні втрати, цей фактор важливий в промисловому вирощуванні рожевих сортів.

Всі перераховані пункти відносять до мінусів даного виду рослин, але при правильній посадці і догляду за сортами врожайність окупає всі витрати, їх необхідно в обов'язковому порядку враховувати.

Найбільш популярні серед рожевих сортів винограду

Виходячи з того факту, що регіони країни мають відмінності за кліматичними та іншими умовами, важливо правильно вибрати сорт рожевого винограду, який максимально відповідав би цим вимогам. Вдало підібраний сорт є суттєвою удачею, а при правильному догляді і вирощуванні, це ще й привід гордості власними досягненнями.

Сорт винограду Оригінал придатний для виноробства

З найбільш вдалих сортів винограду необхідно відзначити кілька видів.

«Оригінал»

Цей вид відрізняється потужним зростанням, як і у інших рослин цього виду, володіє відмінним імунітетом від шкідників і захворювань. Виноград відноситься до столових видів, родючість висока, грона великі, ягоди великі (від 3 см в довжину) світло-рожевого кольору.

Високий відсоток цукру (не менше 21%) рясне кількість соку, придатний для виноробства, консервування та інших промислових потреб. Сорт середньостиглий (до 145 днів), на зміну погодних умов особливо не реагує, плодоносність пагонів не менше 70%, Кількість збору врожайності з одного куща висока.

Очікувана час збору: кінець вересня, початок жовтня. Рекомендується для висаджування в регіонах з нормальними кліматичними умовами.

«Рожева імла»

Ранній сорт винограду, результат селекційного схрещення «Талісмани» з «Кишмиш променистим», головною перевагою є раннє і якісне дозрівання практично всіх частин пагонів. Ягода велика, колір блідо-рожевий, вага грон нерідко доходить до 2 кг, кущ сильно зростаючий, при зборі врожаю з однієї лози беруть до 60 кг високоякісного винограду.

Рожева імла добре переносить ранні похолодання, тому сорт сміливо можна вирощувати в регіонах з холодним кліматом. Відмінні смакові якості і привабливий зовнішній вигляд дає можливість вирощувати виноград в промислових масштабах.

Сорт морозостійкий (до -23), «Рожева імла» не вибагливий у догляді, цей сорт рекомендують для вирощування початківцям виноградарям, так як за ним не потрібен особливий догляд після висадки кущів. На відміну від інших подібних видів транспортування не особливо впливає на товарний вигляд винограду, Рожева імла володіє пристойними термінами зберігання.

Потрібно особливу увагу в період обрізання та проріджування, це може в подальшому позначитися на врожайності. Час від часу потрібно проводити профілактичні заходи щодо грибкових захворювань і борошняний роси.

Ввес грона винограду Рожева імла нерідко доходить до 2 кг

«Тайфи рожевий»

Це один з кращих і найдавніших столових сортів винограду, які прийшов до нас зі східних регіонів. Найкращими місцями для вирощування сорти є південні регіони країни з теплим і щадним кліматом. Грона непросто великі, вони величезні, деякі з них за вагою досягають 6,5-7 кг (до 30 см в довжину).

Тайфи рожевий відноситься до середньопізніх сортах (160 днів вегетаційного періоду), до збору врожаю потрібно готуватися під кінець вересня і до середини жовтня. Цей вид по праву один з кращих варіантів для розведення виноградника в південних регіонах країни.

Смак винограду просто неможливо передати словами, а в сукупності з малими втратами при транспортуванні і тривалому періоді зберіганні (до середини березня) роблять сорт особливо популярним.

Посушлива погода ніяк не позначається на врожайності але ранні морози і різкі перепади температури (до -15 ° С) здатні не тільки погубити урожай, але і сам виноград. Тайфи рожевий схильний до різних видів захворювань, тому вимагає ретельного догляду під час росту і зимового періоду.

Перераховані сорти тільки мала частина списку видів рожевого винограду, в нього можна сміливо додати «Рожевий персиковий» (ранній сорт), «Гурзуфський рожевий (універсальний вид) та інші.

Для рожевого винограду найкращим моментом для посадки є початок весни, і для висадки придатні як саджанці, так і черешки. Щеплені саджанці восени в обов'язковому порядку на зиму утеплюють, але зробити це можна і навесні.

Вчасно оброблені за допомогою спеціальних розчинів кущі є запорукою доброї врожайності рожевих сортів і здатністю боротися із захворюваннями і шкідниками.

Виноград: посадка і догляд. Вирощування. Підживлення. Сорти винограду:

Виноград називають ягодою життя, оскільки він не тільки дуже смачний, але і корисний. Немає такого садівника, який би не хотів мати це прекрасна рослина на своїй ділянці, але вирощування винограду – непроста справа. Досвід його обробітку приходить з роками, але з чогось треба починати, і ті, хто не шкодують сил і старань, досягають відмінних результатів.

Деякі вважають, що ця культура невибаглива, швидко приживається і рясно плодоносить. Як вони помиляються! Чи не такий простий виноград. Посадка і догляд за ним вимагають підвищеної уваги. Тут є досить багато специфіки, з якої треба розібратися, перш ніж почати вирощування.

вибір сорту

Головна умова – підібрати такий сорт винограду, який добре адаптується до місцевих умов. Чим північніше регіон, тим більш раннім і морозостійким повинен бути сорт. Одними з популярних, що відрізняються високою врожайністю і відмінним смаком, є сорту Ізабелла, Ніна і Мадлен Анжевін.

Добре приживаються і не вимагають занадто ретельного догляду комплексноустойчівие сорти. Їх відрізняє стійкість до холоду і морозів, а також опірність грибкових захворювань. Найсмачнішими і витривалими серед них вважаються Молдова, Лідія і Восторг.

До того ж при виборі сорту треба звертати увагу на такий фактор, як сила росту. Для новачків краще підійде середньо- і Слаборосла виноград, посадка і догляд за яким не уявляють значних труднощів. Це сорти Ювілей Молдавії, Тимур і Новинка.

посадковий матеріал

Саджанці краще купувати восени в спеціальних розплідниках.Це дасть можливість наочно визначити зовні і на смак обраний сорт і мати гарантію того, що придбаний якісний і здоровий матеріал для посадки.

Саджанці винограду, висаджені восени, зазвичай вже на наступний рік починають активну вегетацію і значно випереджають у розвитку ті, що посаджені навесні.

Якщо ви віддаєте перевагу весняну посадку, то придбайте тільки вегетуючі саджанці. Якість їх відразу можна оцінити за зовнішнім виглядом. Приріст у них становить не менше 25 см при товщині близько 5 мм. Вони вже мають кілька розвинених яскраво-зелених листочків (4-6 шт.) І кілька корінців.

Як вибрати місце для посадки

Оскільки виноград є дуже теплолюбний культурою, то місце для нього має бути сонячним, без тіні, протягів і вогкості.

Вирощування винограду буде ефективним, якщо обрана південна або південно-західна сторона вздовж паркану або споруди або схили, орієнтовані на ці ж сторони світу.

Рекомендується відступати від дерев і чагарників не менш ніж 3 м, а від будівель і парканів – на 0,5 м мінімум.

Рослина відчуває себе прекрасно на суглинних і супіщаних грунтах. При належному догляді його можна вирощувати також на кам'янистих, глинистих і хрящуватих грунтах.

Слід знати, що на засолених, заболочених грунтах і тих, де близько до поверхні підходять грунтові води, виноград рости не буде.

Як посадити виноград

Якщо ви хочете, щоб саджанці винограду добре розвивалися і росли здоровими, то перед посадкою треба для них створити в грунті запас поживних речовин. Посадочні ями повинні бути не менше розміру 80 х 80 см і такої ж глибини. Їх готують за два місяці до посадки.

Вийнятий з ями верхній родючий шар, знятий на глибину 30 см, перемішують з деревною золою і гноєм, взятими по 2 відра, а також з 0,5 кг суперфосфату. Якщо нижче 30 см грунт в ямі глиниста, то її розбавляють піском. Готову яму наполовину заповнюють підготовленою грунтовою сумішшю і залишають, щоб вона дала усадку.

Щоб виростити відмінний виноград, посадка і догляд повинні бути правильними з перших кроків. Тому не економте на розмірі ям і поживної суміші. Посадку починайте відразу після того, як куплені саджанці, щоб коріння не пересохли.

Попередньо саджанець добу вимочують у воді, після чого виймають, трохи підрізають коріння і втечу.

Коріння і нижню частину штамбика занурюють в глиняну бовтанку і приступають до висаджування.

  • на шар поживного грунту в ямі насипають невеликий горбок;
  • ставлять на нього саджанець, розправивши коріння, злегка присипавши їх грунтом;
  • «П'ята» саджанця розташовується на глибині не менше 50 см;
  • потім яму засипають звичайної землею, яка була викопана з нижніх шарів, і ущільнюють;
  • рясно поливають, і після усадки додають ще землю до рівня приросту;
  • отримана лунка повинна бути 25-30 см завглибшки.

Якщо проводиться весняна посадка, то саджанця створюють захист від прямих сонячних променів, поставивши ящик або дерев'яний щит.

При осінній посадці до настання морозів держак винограду накривають пляшкою з пластика, в якій пророблені отвори. Лунку мульчують, підсипаючи торф. А перед початком холодів яму повністю засипають і зверху формують насип висотою до 30 см.

Догляд за виноградом

Є кілька загальних правил, яким треба тепер слідувати, щоб добре розвивався виноград. Посадка і догляд складними не є, з ними впорається навіть початківець садівник. Нова стадія – вирощування. Перші 3-4 роки треба проводити обов'язкові процедури:

  • грунт постійно розпушують і знищують бур'яни;
  • щовесни проводять катаровку, цією метою розкопують штамб на глибину 20 см, видаляють тонкі (росяні) корінці, і знову його засипають;
  • з метою профілактики захворювань до початку активного росту рослини обприскують бордоською сумішшю (3%);
  • як тільки настає період вегетації, виноград слід посилено поливати.

Формування винограду

У міру того як виноградна лоза розростається і дає пагони, її починають формувати.

Щоб запобігти занедбаність рослини, обламують молоді пагони довжиною до 3 см. Для регулювання оптимального співвідношення плодоносних і безплідних пагонів їх відщипують, коли вони досягають довжини 10-15 см. Це допомагає не допустити виснаження і перевантаження рослини.

Коли пагони відростають до довжини 50-80 см, в перший рік їх прив'язують до кілочків, а на наступний заводять по шпалері в потрібному напрямку.

Літня обрізка винограду

Обрізка винограду влітку фактично не є обрізанням в повному розумінні цього слова. Вона зводиться до Прищипування пагонів, пасинкування і видалення непотрібних гілок. Її проводять для забезпечення сприятливих умов зростання кущів – кращої проветриваемости, доступу сонячного світла до грон, швидшого дозрівання ягід.

Коли виноградна лоза вступає в період плодоношення, треба прищеплювати плодоносні пагони. Цю процедуру проводять приблизно за тиждень до початку цвітіння. Таке прищипивание точки зростання на відростках забезпечує приплив поживних речовин на суцвіття, завдяки чому не обсипаються квітки і зав'язь.

Пасинкування, а саме видалення відростків, що виростають в пазухах, – обов'язкова процедура. Її проводять у липні, коли закінчується цвітіння.

У серпні приступають до карбування молодих пагонів. Від прищіпки вона відрізняється тим, що видаляється велика частина втечі – близько 40 см, але так щоб на кожному пагоні залишалося приблизно 14-15 листя. Це сприяє швидшому дозріванню ягід.

Закінчується зазвичай обрізка винограду влітку стадією освітлення. Суть її полягає в тому, що видаляється зайва листя. Її проводять у період дозрівання грон, забезпечуючи тим самим хорошу вентиляцію.

правильний полив

Як тільки виноград вступає в стадію вегетації, його треба регулярно поливати. Як мінімум 4 рази за сезон під кожен кущ виливають по 12-15 відер води. Хорошим варіантом є зариті в землю між кущами труби, куди і ллють воду. Це не тільки зменшує її витрату, але і дає можливість хорошого доступу вологи до коріння.

Як підгодовувати виноград

З початком періоду плодоношення потрібно регулярна підгодівля винограду. Її бажано проводити 3 рази за сезон. Причому слід врахувати, що перша проходить перед цвітінням, а друга через 2 тижні після нього. Для цього використовують мінеральні та органічні добрива. Їх розводять у воді і отриманим розчином поливають кущі.

Третя підгодівля винограду повинна бути проведена перед тим як почнуть дозрівати ягоди. Вона повністю виключає використання органіки, яку замінюють деревною золою.

Навіщо обробляти виноград?

Коли урожай соковитих ягід зібрано, на порядку денному садівників стоїть нове завдання – обробка винограду. Суть її полягає в проведенні заходів по боротьбі із захворюваннями рослин, а також щодо запобігання зараження здорових кущів.

Це потрібно для того, щоб рослина не йшло на зимівлю, уражене захворюваннями. Адже деякі збудники хвороб будуть нищівними його і під снігом, а навесні таке воно буде дуже ослабленим і погано піде в зростання.

Ось чому обробка винограду перед зимівлею необхідна. Вона полягає в обприскуванні заражених рослин фунгіцидами. Це допоможе знизити рівень впливу збудників хвороб і дасть шанс лозі накопичити більше поживних речовин.

захворювання

Виноград може бути підданий двом типам захворювань – інфекційних і неінфекційних. І хоча кущі, уражені неінфекційної хворобою, не заразні для своїх сусідів, вони стають дуже слабкими, зі зниженою врожайністю.

Досвідчені садівники за зовнішнім виглядом рослин розрізняють хвороби винограду. Опис їх допоможе і вам визначати стан кущів і оздоровлювати їх.

  • виноградний антракноз відразу видно на листках, вони покриваються бурими плямами, що переходять в виразки;
  • борошниста роса (помилкова) проявляється на листках, які рясніють круглими плямами, наче присипаними білої пилом, також вона вражає пагони, суцвіття і плоди;
  • оидиум дуже схожий на попередній захворювання, тільки проявляється ще сильніше: рослина спочатку просто усипане білими плямами, а потім уражені частини починають відмирати;
  • гниль (сіра і біла) вражає стебла і ягоди, які покриваються буро-фіолетовими плямами і незабаром всихають.

Для боротьби з цими інфекціями зараз є багато засобів, що підходять для різного виду захворювань. Серед них можна відзначити мідний або залізний купорос, бордоскую суміш, «Антракол», «Рідомір» та інші.

Доглянутий виноградник буде довгі роки радувати свого власника як великою кількістю врожаю, так і зовнішнім виглядом. Найголовніше – це докласти максимум зусиль і знань для того, щоб рослина виросла здоровою, сильною і стійким до кліматичних коливань.

Як бачите, клопоту з вирощуванням винограду вистачає. Але навіть новачки, дотримуючись усіх правил догляду, зможуть його виростити і насолодитися плодами своєї праці.

Виноград Тимур-опис, фото, нюанси по догляду

Виноград Тимур є одним з найкращих сортів для посіву на дачній ділянці.

У нього прекрасний вид і свій чудовий неповторний смак.

Даний сорт винограду є гібридом, який був утворений в результаті схрещування сорту винограду Фрумоаса Албе і сорти Восторг.

Його відносять до типу столового винограду, який радує всіх дачників своїм раннім дозріванням.

Селекція сорти винограду Тимур

У винограду Тимур досить багато плюсів, завдяки яким він і знайшов популярність і виноградарів, і садівників-любителів, які люблять балувати себе смачним виноградом.

Тимур може бути 2-х видів – білий і рожевий.

Характеристика винограду Тимур

Перевагами сорти можна сміливо назвати:

  • Великі ягоди;
  • Солодкий смак плодів;
  • Приємний зовнішній вигляд, за рахунок чого збільшуються товарні показники;
  • Раннє дозрівання;
  • Плодоношення починається вже через 2 роки;
  • Кислотність плодів за середнім показником 8 г / л;
  • Обрізка може бути будь-якої довжини;
  • Дуже добре підходить для продажу;
  • Вирощування винограду Тимур є по всій Росії;
  • Зростає на чорноземах і глинистих ґрунтах;
  • Може бути використаний в якості живої огорожі, так як виноград відмінно обплітає різні вертикально розташовані предмети;

Так як рослина низькоросла, воно має невелику площу, а значить, і вирощувати його куди зручніше, ніж інші сорти.

Білий виноград Тимур

Це скоростиглий сорт, який дає свій урожай вже через 100-116 днів. Виноград за силою росту вважається середнім, а одна його гроно має циліндричну або конічну форму і важить до 600 грам.

Плоди винограду мають янтарно-зеленим забарвленням і овальною формою. Так, одна ягідка може мати вагу до 11 грам. Її м'якоть щільна по консистенції і має яскраво виявляється аромат з мускатними нотками.

Пагони винограду ростуть і дозрівають досить швидко, добре плодоносять, але і догляд до себе вимагають належний, інакше без нього рослина просто загине.

Якщо цей сорт будуть вирощувати на важких грунтах, то навіть на них є можливість отримати прекрасний урожай, але ягоди матимуть терпкий смак, який зникає після повного дозрівання ягід.

Шкірочка винограду досить тонка і легко рветься. У винограді міститься до 25% накопиченого цукру.

Виноград Тимур морозостійкий (може витримати до -25 ° С), добре чинить опір всіляким хворобам і в тому числі не піддається впливу сірої гнилі, що є безперечною гідністю.

Рожевий виноград Тимур

Дозріває приблизно за 111-130 днів (десь в середині серпня). Цей сорт швидко плодоносить, але плодів мало. Гроно може звістка до 800 грам, ягідки великі, а гроно пухка.

Рожевий сорт висококалорійний, а за смаком ягоди набагато миліше, ніж у білого винограду Тимур.

Рожеві плоди іноді мають фіолетовий відтінок і, як правило, вони подовженої форми. Шкірочка на ягодах щільна, але є її цілком можливо.

Якщо у людини є зайві кілограми, йому доведеться їсти перший вид описаного нами винограду, так як в ньому калорій куди менше.

Сорт винограду Тимур білий і Тимур рожевий схожі зовні, але сильно відрізняються своїми смаковими якостями.

Рожевий Тимур схильний до ураження кліщем.

В середньому, виноградну лозу обрізають на сім очок.

Рекомендації по догляду за виноградом Тимур

Для початку слід запам'ятати одну важливу річ: садити Тимур поблизу сильнорослих сортів не можна.

Також виноград любить пухку і м'який грунт, але на вузький грунті виростуть міцні кущики, ягоди у яких будуть несолодкими. Також можна зрідка підживлювати виноград азотними добривами, завдяки чому дозрівання буде проходити швидше, а ягоди будуть краще наливатися соком.

Кущ слід нормувати, інакше від великої кількості врожаю плоди швидко втратять свої корисні властивості і якості.

Розмноження винограду справа нескладна і не вимагає великих зусиль

Як можна вберегти сорт винограду Тимур від морозів?

Хочемо попередити відразу, що зимувати виноград Тимур може не у всіх регіонах Росії, так як іноді зимові морози перевалюють за -25 ° С, а від такої температури виноград просто гине. Потрібно обов'язково знати, як створити приємні умови зимівлі для винограду Тимур.

Найкращим способом по праву можна назвати укривання винограду за допомогою грунту. Потрібно знайти ялинові гілки або очерет, і укласти їх поруч з виноградником. Зверху на них кладуть лози винограду, після чого знову укладають гілки очерети. Далі вкриваємо це шаром поліетилену і Придавлюємо камінням / цеглинами. Зверху все потрібно закидати шаром землі в 25-35 см.

Сорт винограду Тимур відмінно підійде для початківців садівників, дачників і виноградарів. Ягоди можна буде сушити і отримувати смачний родзинки. Деякі роблять з винограду Тимур вино, а хтось віддає перевагу переробленому винограду свіжі плоди.

Тому давайте вирощувати цей прекрасний сорт винограду і радувати своїх домашніх прекрасним смаком улюблених плодів!

  • sad-i-ogorod.ru– «Сад і город» – Сади Росії це інтернет магазин насіння і саджанців.
  • abekker.ru– «Беккер» популярний магазин саджанців, насіння, цибулин, доставка по всій Росії!

(Було корисно? Постав оцінку)
Завантаження …

Сорти винограду для середньої смуги Росії і Підмосков'я – опис і поради по догляду

Спочатку про улюбленому сорті

Кеша і Кеша-1 (Талісман) – сорти елітні столові, раннього терміну дозрівання, вважаю їх одними з кращих сортів винограду взагалі.

«Кеша» двостатеві сорт. Кеші-1 з -Женская (функціональнмі) квітками.

Багато дачники абсолютно праві коли саджають їх поруч – в рази покращується опиляемость.

Сорт характерний дуже високою врожайністю. Кущі сильнорослі, пагони визрівають дуже добре.

Грона: У Кеші конічна, щільна, велика, а у Кеші 1 пухка.

Ягоди у обох сортів великі, овальні, білого кольору, дуже смачні. При повному визрівання Кеша-1 має грона жовтого засмаги з проявом мускатного аромату.

Ягоди при цьому м'ясисто-соковиті. Обидва сорти морозостійкі і стійкі до хвороб і шкідників.

Обрізка довга – на 13-16 очок, у «Кеші-1» -до 17-20 очок. Сорт піддається перевантаженням, тому потрібно нормувати навантаження суцвіттями і гронами.

Сорт Веліант (Відважний)

Американський сорт. Сильнорослий дуже добре стійкий до низьких температур. Стійкість до мілдью слабка (головний мінус), ягоди синього і темно синього кольору. Цукор може досягати 20%. Смачний, віддає суницею. Використовують для озеленення садових альтанок.

Августин (він же Плевен стійкий, Феномен) – столовий сорт раннього визрівання. Невибагливий і дуже надійний сорт. Сорт високоврожайний. Грона можуть зберігатися на кущах 20 днів.

Сильнорослий, гарне визрівання лози. Гроно велика, конічна, середньої щільності.Ягоди великі, подовжені, білого кольору, на сонце злегка просвічують, смак гармонійний. Зимостійкість середня, до хвороб стійкий.

Підходить для озеленення садових альтанок.

Донський агат – сверхранний столовий сорт, добре визріває і при похмурій погоді.

Гроно велика, конічна, кілька пухка. Ягоди великі, округлої форми, темно-синього, майже чорного, кольору. Хороша созреваемость пагонів. Сорт стійкий до мілдью, оїдіуму, до сірої гнилі, але бажано робити 1-2 обприскування за сезон. Любить коротку обрезку- до 5 очок.

Аркадія – столовий сорт дуже раннього періоду дозрівання. Сильно- або частіше середньорослий, середнє визрівання пагонів на неперевантаженість кущах, дуже врожайний сорт. За врожайності – один з кращих. Грона дуже великі, циліндро-конічної форми, щільна.

Ягоди у Аркадії великі, білого кольору, м'ясисто-соковиті, легкого приємного смаку з мускатним ароматом, схильні до розтріскування. Хороша стійкість до мілдью, гірше – до оїдіуму. Морозостійкий сорт.

Дуже поширений сорт, за сумою ознак один з кращих для приватних виноградників.

Яскраво-червоний-2 – столовий сорт, середньостиглий. Кущі сильнорослі. Пагони визрівають добре. Гроно велика, середньої щільності. Ягоди великі, м'ясисті, рожевого кольору, гармонійного смаку з невеликою терпкістю; можуть розтріскуватися від великої кількості вологи під час дозрівання. Обрізка довга – на 10-12 очок. Стійкий до мілдью, слабоустойчів до оїдіуму. Морозостійкий.

Алешенькін – столовий сорт сверхраннего терміну дозрівання: дозріває в кінці серпня. Велика циліндрична або конічна гроно, іноді дуже велика, щільність середня, висока врожайність. Ягоди великі, янтарно-білого кольору, овально-видовжені, дуже соковиті, солодкі і приємні на смак.

Сильнорослий, пагони добре визрівають, морозостійкий. Не витримує перевантажень урожаєм – потрібно залишати лише одну гроно на втечу. Слабка стійкість до мілдью і до оїдіуму. Це один з кращих сортів крім стійкості до хвороб – вона нижче середнього рівня. Обрізка робиться на 5-6 очок.

Олександр – сверхранний універсальний сорт. Гроно маленька, циліндрична, середньої щільності. Ягоди середнього розміру, округлі, м'ясисті, темно-рожевого кольору або вишневого кольору. Має підвищену стійкість до хвороб, морозостійкий. Сорт включено до державного реєстру Росії по всіх зонах обробітку винограду.

Альфа – столовий сорт ран несреднего терміну визрівання з двостатеві квітками. Дуже морозостійкий і урожайний. Гроно середнього розміру, циліндричної форми, крилата, може бути і щільною, і пухкої.

Ягоди середні, круглі, темно-фіолетового або червоно-бурого кольору, з легким суничним ароматом, покриті рясним восковим нальотом. Гарне визрівання пагонів. Схожий на «Ізабеллу» і смаком і зовнішнім виглядом. Підвищена стійкість до хвороб.

Можна використовувати в декоративних цілях – для озеленення альтанок, арок і т. Д. Обрізка на 4-6 очок.

Виноград сорту для середньої смуги Росії: особливості вирощування

Кращі сорти винограду для середньої смуги Росії

Вирощування винограду в середній смузі Росії утруднено через примхи клімату: зими морозні, весна часто пізня, з заморозками, а восени тепло не гарантовано.

Виноград для середньої смуги Росії

Для даного регіону рекомендується вибирати ранньостиглі сорти, так як час дозрівання – один з основних критеріїв:

  • плоди повинні встигнути визріти, незважаючи на кліматичні умови;
  • гілки досить одревеснеть після збору врожаю, щоб благополучно перезимувати (інакше вони легко замерзнуть навіть при слабких морозах).

Виноград сорту для середньої смуги Росії

Сорти винограду для середньої смуги Росії, виведені селекціонерами, мають в основному такі відмітні риси, як морозостійкість і раннє дозрівання.Тому вони успішно переносять низькі температури, а пахучі соковиті фрукти з'являються вже на третій рік після посадки виноградника.

Гарольд

Цей сорт рекомендується всім садівникам, так як він дозріває дуже рано – до кінця липня. Гарольд популярний через своїх смакових якостей, він дуже ароматний, а також з-за невибагливості у догляді.

Сорт винограду Гарольд

Відрізняє його висока врожайність, з одного куща можна зібрати до 15 кг фруктів. Грона великі, довгий час можуть зберігати якості, якщо їх не зібрати. Ягоди у цього сорту – овальні, великі, з гармонійним співвідношенням солодкого і кислого смаку, мають тонкий мускатний аромат. Їх використовують в промисловості для виготовлення деяких вин.

Пагони рано дозрівають, що є гарантією наступного врожаю. Гарольд прекрасно протистоїть таким хворобам як: мілдью, гнилі і оїдіум. Переносить морози до -25 ° C. Особливістю цього сорту є рясне плодоношення на пасинках, що дає можливість отримати урожай навіть в разі пошкодження весняними заморозками. Непогано транспортується.

біле диво

Сорт дозріває в перших числах серпня. Грона досить великі – до півтора кілограм, вони можуть тривалий час залишатися на лозі, зберігаючи свої властивості. У цього сорту великі білі ягоди з соковитою і м'ясистою м'якоттю. Вони достигають рівномірно, що є відмінною рисою Білого дива. Пагони добре визрівають.

Сорт високостійкий до захворювань та морозів (не нижче -25 ° C). Є недолік: однорічні пагони ламкі. Тому залишайте ті з них, які можна буде укласти на зиму під укриття, а решта слід обрізати. Транспортабельність низька.

Краса Нікополя

Рясно плодоносить щорічно, незалежно від погодних умов. Дуже життєздатний і не боїться пошкоджень і заморозків, так як навесні стрімко зростає, закладаючи безліч суцвіть, а пагони прекрасно визрівають. Визріває дуже швидко: всього за 110 днів з початку утворення зав'язей.

Сорт Краса Нікополя

Грона кілограмові, з великими темно-фіолетовими виноградинами, тонкошкірі і приємними на смак. Сорт успішно протистоїть сірої гнилі та мілдью. Може дивуватися оїдіумом, тому необхідна 2-3 разова обробка фунгіцидами за сезон. Морозостійкий до -22 ° C. При перевезенні не втрачає зовнішніх і харчових якостей.

Цей сорт встигне рано – в першій декаді серпня, відрізняється хорошим визріванням лози. Грона практично завжди кілограмові, при належній агротехніці можуть досягати 3 кг.

Великі білі овальні ягоди мають ніжний, злегка кислуватий смак, кісточки з легкістю відокремлюються від м'якоті. Сорт стійкий до захворювань та морозів (до -23 ° C). У Лори чудовий товарний вигляд, тому що немає дрібних виноградин, до того ж вони не тріскаються. Прекрасно перевозиться.

кишмиш 342

Дозріває з початком серпневих днів, першим з усіх безнасінних сортів. Грона середні по величині, ягоди мають яйцеподібну форму, білі, соковиті і з чудовим смаком. Пагони прекрасно визрівають.

Виноград Кишмиш 342

Сорт дає багатий постійний урожай. Кишмиш 342 протистоїть мілдью і сірої гнилі. Помірно уражується оїдіумом, через це потрібно 2-3 рази обробляти фунгіцидами. Адаптований до низьких температур (до -25 ° C). Транспортується і зберігається добре протягом двох місяців, але погано переносить пересадку.

Догляд за виноградом в середній смузі

Вибравши ранній сорт необхідно визначитися з місцем розташування виноградника і правильно висадити живці. При дотриманні всіх рекомендацій, фрукти з'являться вже на 3-й рік. Подальший догляд полягає в обрізанні та захисту від холодів.

Готуємо місце посадки

Найкраще місце для виноградника там, куди добре проникають сонячні промені. При цьому ділянка для вирощування потрібно захистити від північного вітру. Таким бар'єром може бути огорожу, встановлений екран або стіна будинку з південного боку, де не застоюється холодне повітря.

Догляд за виноградом в середній смузі

За 2-3 тижні до висадки саджанців, вирощених з живців в домашніх умовах або куплених в агропітомніках, починайте готувати грунт. Ділянка скопайте, покладіть дренаж (можна використовувати роздроблений цегла).

Щоб грунт був поживним, удобрити його компостом або гноєм (відро на квадратний метр), а також суперфосфатом (200 -250 г / кв. М). З метою зниження кислотності, вноситься вапно (200 г / кв. М.).

Реакція повинна бути ближче до нейтральної, рН 6,5-7,0.

споруджуємо опору

3-метрові стовпчики з дерева вбийте на 60 см в землю з проміжками 2,5 м один від іншого. Між ними на висоті 40 см від землі натягніть перший дріт, всі наступні – на відстані 30 см один від одного. На них і будуть закріплюватися гілки.

посадка саджанців

Вирощування винограду в середній смузі Росії

Оскільки клімат в середній смузі більш холодний, ніж в південних районах, то висаджувати виноград краще на початку травня, до того, як розпуститься листя.

Саджанці розміщуються на відстані не менше півметра від загородження і 1,2 м один від одного. На відкритій місцевості вони висаджуються через півтора метра, відстань між рядами – два метри.

Якщо висаджуєте прищеплене рослина, то щеплення повинна бути вище рівня грунту.

Після посадки підв'яжіть виноград до опори і рясно полийте. Мульчируйте перегноєм або гноєм, щоб якомога довше зберегти вологість грунту.

поливаємо

Треба відзначити, що культура досить стійка до недостатнього кількості вологи через глибокого проникнення коренів в землю. Якщо літо спекотне, то потрібно близько п'яти рясних поливів протягом усього сезону.

обрізаємо

Обрізка однорічних пагонів сприяє формуванню потужного рослини. На тонкої лозі залишають менше нирок, на товстій – більше. Наприклад, на гілці товщиною 10 мм залишають 10 нирок, діаметром 5 мм – 5. Нирки служать для розвитку пагонів, які будуть приносити плоди в поточному році.

Обрізка винограду проводиться в два періоди:

  1. Першу здійснюють восени, після зняття врожаю. При цьому видаляються невизревшіе, тонкі і пошкоджені гілки.
  2. Другу – навесні, після зняття укриття. Вона полягає у видаленні пагонів, які підмерзли або пошкоджені.

Вкриваємо на зиму

Навіть якщо ви вирощуєте морозостійкі сорти, на час зимового періоду виноград потрібно обов'язково вкрити, щоб захистити від вимерзання. Восени, до перших заморозків, гілки обрізають, видаляють залишилися листя і знімають зі шпалер. Кущ біля основи підгортають. При наявності щеплення, її покривають грунтом повністю.

Гілки зв'язують, укладають на землю і вкривають. Найдоступніший матеріал для цього – лапник. Також можна обернути утеплює – сугрілом або агроволокном, і зверху накрити руберойдом. Навесні, після танення снігу, укриття знімають.

Для того щоб вирощування винограду не викликало зайвих проблем, дуже важливо правильно вибрати сорт для середньої смуги Росії.

Слід враховувати при виборі такі критерії, як переносимість морозів, смакові якості і невимогливість до грунту і удобрення, а також раніше час визрівання.

Догляд за виноградом нескладний, навіть якщо у вас не було досвіду вирощування раніше, а результатом стане велика кількість стиглих і ароматних грон.

Вирощування винограду в середній смузі Росії відео

Топ-7 найкращих укривних сортів винограду для середньої смуги Росії

Вибір правильного сорту винограду – запорука успіху. Як же не помилитися і купити саджанець, який добре приживеться і дасть багатий урожай смачних ягід?

Клімат середньої смуги Росії не завжди підходить для вирощування винограду. Ця теплолюбна культура може підмерзнути взимку і ранньою весною або захворіти при неналежному догляді. Тому, щоб зібрати урожай соковитих ягід, потрібно віддавати перевагу морозостійким рослинам, які легко пристосовуються до складних умов.

1. Агат донський

Цей високоврожайний сорт користується популярністю у садівників за великі, соковиті і смачні ягоди.У них м'ясиста м'якоть і щільна, трохи грубувата шкірка темно-синього забарвлення. Зазвичай в кожній ягоді знаходяться по 2 насінини. Виноградні кисті теж досить великі, конічної форми.

Пагони стрімко розростаються і добре визрівають. Їх плодоношення становить близько 80%. Нерідко урожай сильно перевантажує кущі, тому термін дозрівання плодів затягується, і їх якість погіршується.

Рослина без укриття витримує морози до -26 ° С (при цьому ризик підмерзання становить всього 20%), а ще воно стійко до сірої гнилі і мілдью.

Друга половина серпня

2. Алешенькін

Цей сорт теж сильнорослий і високоврожайний. При сприятливих умовах вирощування з кожного куща можна зібрати 8-10 кг ягід.

Виноградні грона дуже великі, часом їх вага може досягати 2 кг. Ягоди – слабоовальние, середнього розміру, з солодкою, хрусткою м'якоттю і шкіркою бурштинового кольору.

Недолік цього сорту винограду полягає в тому, що рослина схильне до грибкових захворювань.

Цукристість м'якоті (%)Вага грона (г)Вага ягоди (г)термін дозріванняОбрізка (вічок)

Перша половина серпня

8-10 (довга) або

3. Венус

Сильнорослий сорт Венус високо цінується за соковиті ягоди з гармонійним землянично-мускатним ароматом. Крім того, в них немає насіння, а тонка синя шкірка дуже добре відділяється від м'ясистої м'якоті. Виноградні грона – циліндро-конічні, середньої щільності.

Ягоди стійкі до розтріскування, але у вологу погоду дозрілі грона може вражати сіра гниль. А ось несправжня борошниста роса цього сорту не страшна. Також рослина витримує морози до -26 ° С.

Цукристість м'якоті (%)Вага грона (г)Вага ягоди (г)термін дозріванняОбрізка (вічок)

Друга половина серпня

4. Вікторія

Ягоди цього сорту дуже приємні на смак. Вони великі, овальні, червоно-малинового забарвлення. М'якоть – хрустка, з гармонійним смаком і легким мускатним ароматом. Гроно – конічна, помірно-щільна, рідше пухка.

Кущі винограду розростаються слабо, але при цьому врожайність дуже висока. Кількість плодоносних пагонів може досягати 90%. Щоб під вагою врожаю втечі не обломлювалися, потрібно видаляти частину суцвіть і молодих грон.

Вікторія потребує сортах-запильниках. Дорослий кущ здатний витримувати морози до -27 ° С, стійкий до мілдью, оїдіуму і сірої гнилі.

Цукристість м'якоті (%)Вага грона (г)Вага ягоди (г)термін дозріванняОбрізка (вічок)

5. Восторг мускатний

Як не важко здогадатися з назви, у ягід цього сорту мускатний смак. Вони досить великі, овальні, янтарно-жовті, з щільною і м'ясистої м'якоттю. Грона – циліндро-конічні, середньої щільності.

Пагони куща стрімко розвиваються і добре визрівають. Можуть бути перевантажені урожаєм, так як плодоносять від 80 до 95% пагонів.

Без укриття рослина витримує зниження температури до -27 ° С, стійке до мілдью і сірої гнилі, але потребує 1-2 профілактичних обприскуваннях від грибкових хвороб.

Цукристість м'якоті (%)Вага грона (г)Вага ягоди (г)термін дозріванняОбрізка (вічок)

6. Кристал

Незважаючи на те, що цей сорт відноситься до технічних, його невеликі жовто-зелені ягоди з характерним нальотом володіють гармонійним смаком. У них соковита м'якоть і досить щільна шкірочка. Виноградні грона – циліндро-конічні або конічні, середньої щільності. Кущ розростається не дуже швидко, але на ньому визріває близько 100% пагонів, а плодоносять – не менше 85%.

Для Кристала характерна підвищена зимостійкість (до -29 ° С). Рослина стійка до мілдью, оїдіуму, сірої гнилі.

Цукристість м'якоті (%)Вага грона (г)Вага ягоди (г)термін дозріванняОбрізка (вічок)

7. Перли рожевий (Аромат літа)

Великі ягоди цього сорту відрізняються оригінальним смаком. У них немає насіння, а м'якоть дуже соковита і солодка. Шкірочка – рожевого кольору, дуже тонка і теж приємна на смак.

Грона – конічні, досить великі. Пагони добре визрівають, плодоносить 65-85%. Рослина стійка до морозу (до -25 ° С), мілдью та сірої гнилі.

Цукристість м'якоті (%)Вага грона (г)Вага ягоди (г)термін дозріванняОбрізка (вічок)

Перша половина серпня

Всі ці сорти винограду придатні як для вживання в свіжому вигляді, так і для виготовлення вина і соку.

Кожному виноградарю хочеться, щоб на його ділянці були представлені найкращі сорти винограду, які були б невибагливі в догляді, стійкі до хвороб, урожайні і обов'язково смачні. Але при всьому старанні, через різницю кліматичних і погодних умов, планів самих виноградарів і розмірів ділянки, скласти універсальний список навряд чи можливо.

Якщо ягода вирощується для власного споживання, кращими сортами винограду визнаються ті, що дозріваючи в ранні терміни, мають максимально цікавим смаком, високою цукристістю і ароматом.

Виноградареві в цьому випадку не настільки важлива транспортабельність грон і рекордна врожайність, яку показують технічні сорти. Адже великій кількості терпких ягід домочадці віддадуть перевагу медові кисті вагою до кілограма.

Виноград Тимур

Сорт російської селекції, що дозріває за 105-110 днів, було отримано завдяки схрещуванню винограду Восторг і Фрумоаса Албе, зарекомендував себе як скоростиглий і невибагливий. Виноград Тимур відноситься до столових сортів і показує середню силу росту, тому при посадці поблизу від сильнорослих рослин може потрапляти в їх тінь, чому буде страждати врожайність і якість ягід. Кущі переносять морози до -25 ° С, рідко заражаються сірою гниллю та несправжньої борошнистої росою.

Кращі результати рослина показує при вирощуванні на сильнорослих підщепах і використанні як короткою, так і довгою обрізки. На одному пагоні винограду в середньому зав'язується від 1,5 до 2 кистей. Дозріла гроно важить до 600 грам, має конічну форму і середню щільність.

При вирощуванні кращої якості ягід вдається домогтися, якщо грунт під лозою пухкий і легкий. На щільних грунтах ягоди достигають довше і при недостатній стиглості здаються трав'янистими. Кисть складається з великих соскоподібні ягід довжиною до 3 см і вагою від 6 до 8 грам. Відмінні риси одного з кращих сортів винограду – загострений кінчик білої або зеленої ягоди і гарний бурштиновий загар, що з'являється при повному дозріванні.

Виноград Тимур швидко накопичує цукор, його ягоди мають хрусткою щільною м'якоттю, збалансованим яскравим смаком і ароматом з мускатним відтінком.

Виноград Елегант

Виведений в результаті схрещування Фрумоаса Албе і Восторг виноград Елегант був отриманий російськими вченими і по праву визнається одним з кращих серед ранніх сортів. Період від появи зелені до дозрівання ягід триває 110-115 днів, при цьому, якщо вчасно проведені профілактичні обробки, рослина стійко до мілдью і зараження сірою гниллю. Рослина витримує зими з морозами до -25 ° С і в ряді регіонів без проблем вирощується без укриття, добре сумісно з більшою частиною підщеп, відрізняється хорошим визріванням пагонів і стабільно високою врожайністю при обрізанні на 6-8 нирок. Гроно винограду Елегант середніх розмірів і ваги до 400 грам, має конічну або близьку до циліндричної форму.

Незважаючи на схильність до горошенія Елегант гідний називатися одним з кращих сортів винограду для особистого споживання, оскільки його ягоди вагою до 7 грам, мають хрусткою консистенцією і освіжаючим смаком.

У зрілих плодах овальної або соскоподібні форми міститься до 22% цукрів. Наливаючись, зеленувата ягода стає білою і знаходить золотистий загар. Шкірочка тонка, але це не заважає зберігання кистей і їх транспортуванні.

Виноград Кишмиш-342

Широко відомий гібридний виноград Кишмиш-342 має угорське походження та отриманий від схрещування сорту Перлет і Віллар блан.За терміну дозрівання, рівному 110-115 дням, цей сорт також відноситься до ранніх. Рослина утворює великі, сильнорослі кущі, з добре визріваючими пагонами, а також непогано зимує при температурі до -26 ° С. До 80% утворюються на винограді Кишмиш-342 або Кишмиш Угорський пагонів плодоносять, що дозволяє забезпечити високу врожайність. Потужні багаторічні кущі здатні давати дуже великі грона. Середній же вага кистей дорівнює 300-500 грамам.

Кишмиш утворює округлі або яйцеподібні ягоди діаметром до 1,7 см і вагою близько 3,5 грам. Забарвлення стиглих плодів зеленувата або жовто-золотава, м'якоть сонна, яка не містить кісточок і їх зачатків.

За відсутність насіння, високу врожайність і чудовий смак Кишмиш №342 визнаний одним з кращих сортів винограду для особистого споживання і може бути використаний як в свіжому вигляді, так і для виготовлення високоякісного родзинок.

Виноград Гарольд

В умовах півдня Росії вітчизняний сорт винограду Гарольд визріває за 95-100 днів і вважається одним з найбільш ранніх.

При цьому сильноросле рослина показує непогану стійкість до найпоширеніших хвороб, але вимагає обов'язкової нормування на стадії цвітіння, щоб кущі не були перевантажені урожаєм, а пагони встигли визріти до завершення вегетаційного періоду. Три чверті утворюються пагонів вступають в плодоношення.

Грона у міру дозрівання досягають ваги 400-500 грам і складаються з овальних жовтувато-бурштинових ягід довжиною близько 2,5 см і масою близько 6 грам. Будучи претендентом на звання кращого сорту, виноград Гарольд проявляє чудові смакові якості. У нього приємна соковита консистенція, гармонійно-солодкий смак і виражений мускатний аромат.

Виноград Галахад

Ранній столовий виноград Галахад, отриманий від схрещування нащадків Талісмани і Востора з сортом Восторг мускатний, в умовах Кубані дозріває вже до серпня, тобто за 95-100 діб. Рослина відрізняється високою швидкістю росту, гарної морозостійкістю аж до -25 ° С, а також опірністю зараження оїдіумом, несправжньої борошнистої росою і сірою гниллю. Пагони винограду Галахад за сезон добре визрівають, а плодоношення починається на 60-75% приросту.

Як і багато кращі сорти винограду для особистого споживання, Галахад дає циліндричні або конічні кисті, вагою від 600 до 1100 грам. Щільність грон середня, кисті можуть без пошкодження транспортуватися. Важкі, вагою до 12 грам овальні ягоди швидко накопичують цукор. У стиглому вигляді вони набувають гарну бурштинову забарвлення, м'якоть при цьому залишається щільною, ароматною.

З ряду нащадків Захоплення виноград Галахад виділяється дуже високими смаковими якостями і заслуговує 8,9 бала за експертною шкалою оцінки.

Виноград Дружба

До переліку кращих сортів винограду сорт Дружба занесений завдяки поєднанню ранньому настанню стиглості ягід, підвищеної стійкості до захворювань і рідкісною універсальності. У районах, де розвинене виноградарство в Росії, дозрівання винограду Дружба припадає на другу половину серпня. У зими, коли температура не падає нижче -23 ° С, кущі практично не підмерзають. Влітку ж виноград дає до 180 центнерів ягід з гектара.

Що достигають на лозі конічні кисті середньої величини і щільності можуть призначатися як для вживання у вигляді свіжих ягід, так і йти на виробництво соків і слабоалкогольних напоїв високої якості. У винограду Дружба білі округлі ягоди діаметром до 2, 4 см і масою 4 грами. Консистенція ягід соковита, щільна, з характерним для мускату ароматом.

Виноград Різамат

Виведений селекціонерами Узбекистану виноград Різамат – це результат схрещування сорту Паркент і Катта-Курган. Дозріваючий в ранні або середні терміни сорт отримав назву на честь знаменитого в південній країні виноградаря і зарекомендував себе як високоврожайний.З гектара посадок цього винограду отримують до 250 центнерів солодких ягід високої якості, які використовуються як свіжими, так і у вигляді родзинок.

Оскільки сорт має південне походження, то в умовах Росії куща можуть підмерзати, та й стійкість в борошнистої роси у сорту невисока.

При догляді за рослинами потрібно враховувати, що пагони винограду Різомат НЕ прищипують, а на якість ягід може впливати недолік або надлишок вологи. Пасинки на кущах, щоб уникнути перевантаження, видаляють, а достигли кисті оперативно знімають. При належному догляді сорт дає дуже великі розгалужені грона, посипані ягодами вагою до 14 грам. Рожеві ягоди одного з кращих сортів винограду мають виражену циліндричну форму і покриті восковим нальотом.

Виноград Тасон

Дозріваючий за 100-110 днів столовий сорт винограду Тасон отриманий вітчизняними селекціонерами від схрещування винограду Італія і сорти Зоревой. Рослини цього ранньостиглого сорту мають гарну силою зростання, пагони на них по більшій мірі визрівають до осені, причому більше половини з них є плодоносними.

По праву належить до кращих сорти винограду для особистого споживання Тасон добре вкорінюється і сумісний з поширеними підщеп.

Для сорту рекомендована обрізка на 10-12 нирок, при цьому кущі витримують до 40 пагонів. У порівнянні з іншими сортами виноград Тасон не дуже морозостійкий. Рослини витримують морози порядку -22 ° С, а також не володіє достатньою опірністю перед збудниками оїдіуму і мілдью. Але завдяки короткому терміну дозрівання захворювання не часто вражають плодові рослини.

Характерна особливість сорту – великі, вагою до 1200 грам кисті, що складаються з біло-рожевих овальних ягід з щільною м'якоттю і гідним смаком. Середня вага ягоди – 7 грам, довжина до 2,5 см.

Виноград Гурман

Середньорослі кущі винограду Гурман, виведеного В.Н. Крайнова при схрещуванні сорту Кишмиш Променистий і Талісман, дає стиглі грона через 110-120 днів після появи перших листків. Гібридна форма відрізняється хорошим визріванням пагонів і укоріненням висаджуються живців. Лучі показники для винограду зафіксовані під час обрізання до 8 очок при наявності на кущі до 35 пагонів.

Морозостійкість винограду Гурман доходить до -23 ° С, кущі добре пручаються зараження основних захворювань культури і дають стабільно високі врожаї гарної якості.

Гроно цього раннього винограду може важити від 500 грам до 1,3 кг. А у довгастих рожевих ягід привабливого вигляду і масою близько 9 грам приємна по щільності м'якоть і гармонійний десертний смак з доповнюючим мускатним відтінком.

Сверхранний виноград Червоний мускат

Виноград повністю відповідає своїй назві і дозріває через 95-100 днів з початку періоду вегетації. Червоний сверхранний Мускат – виноград, який утворює середньо- або сильнорослі кущі з якісно визріваючими пагонами і чудовою сумісністю з існуючими підщеп. При обрізку на 6-8 нирок кущі справляються з навантаженням в 35-50 очок. Однак через невисоку холодостойкости, винограду витримує температуру до -23 ° С, сорт краще вкривати на зиму.

До поширених хвороб виноград Мускат червоний сверхранний показує середню або високу стійкість.

У міру зростання, розвитку і накопичення багаторічної лози кущі утворюють більші великовагові кисті. Середня вага помірно щільної або пухкої циліндричної грона дорівнює 300-400 грамам. Ягоди округлі або овальні діаметром 1,8 см і вагою близько 5 грам мають насичену бордово-червоне забарвлення, яка темніє, до моменту дозрівання стаючи фіолетовою.

Як і належить одному з кращих сортів, виноград володіє хрусткою консистенцією і хорошим смаком з незначною кислотністю. Сорт з гідними столовими якостями майже не страждає від ос, кисті можуть транспортуватися і зберігатися на лозі до 60 діб.

Виноград Мускат Янтарний

Від розкриття нирок на винограді Мускат Янтарний до повного дозрівання ягід проходить від 105 до 115 діб, тому сорт відносять до середньоранніх видам. Сорт утворює кущі середньої сили, на яких визрівають до 90% однорічного приросту. Через ураження морозами сильніше -20 ° С рослини вирощуються як укривние культури. Сорт схильний до зараження мілдью і борошнистою росою. Але добре переносить коливання вологості, ягоди рідко розтріскуються або починають загнивати.

Для винограду Мускат Бурштиновий характерні середньої величини конічні або циліндричні кисті середньої щільності. Гроно може важити близько 350 грам, а складові її округлі ягоди – до 2,7 грам. Кисті легко переносять перевезення. Зрілі ягоди з м'ясистої соковитою м'якоттю, прекрасним смаком і ароматом мускату покриті щільною зеленою або світло-бурштинової шкіркою.

Виноград Забава

Базою для роботи українських селекціонерів при створенні винограду Забава стали сорти Кодрянка і Лора, добре відомі завдяки високим смаковим якостям, врожайності і скоростиглості.

Отримана від них гібридна форма також відрізняється раннім терміном зрілості. Ягоди достигають протягом 100-110 днів від початку періоду вегетації. Рослина добре вкорінюється, визріває, зимує і пручається інфекцій не гірше батьківських сортів

Виноград Забава утворює великі грона помірної щільності, що складаються з 10-грамових овальних або яйцевидних ягід темно-синього забарвлення. Через густий воскового нальоту повноцінні грона здаються сизими. Консистенція зрілих ягід щільна, смак яскравий, гармонійний. Шкірочка середньої товщини не відчувається при вживанні свіжих плодів, але оберігає ягоди від псування осами і при транспортуванні.

Рідкісні і кращі сорти винограду – відео

Виноград вважається виключно теплолюбивой культурою, тому багато садівники мають сумніви щодо можливості вирощування в регіонах середньої і північної широти. Проте, за останні роки селекціонери грунтовно просунулися в виведенні зимостійких видів і на вибір садівників є неукривні сорти винограду для вирощування в Підмосков'ї.

Лінійка ця різноманітна, тому проблема вибору полягає тільки в ваших цілях і перевагах. У цьому вам допоможе докладний опис і фото різних видів неукривного винограду.

кишмиш Променистий

Кишмиш Променистий – один з найбільш популярних зимостійких неукривних сортів, який успішно культивується в Підмосков'ї. Виведений він був в результаті селекціонування таких видів, як Кардинал і Кишмиш Рожевий.

Важливо! Поріг морозостійкості цього неукривного сорти винограду становить -23С.

Затребуваність цього сорту обумовлена ​​його високою врожайністю – з одного куща можна зібрати до 15 кг смачних ягід з легким мускатним смаком. Вага одного грона, в залежності від догляду, варіюється від 600 до 1500 г. Вага самих ягід становить до 4 г при довжині до 2,4 см.

Збір урожаю починається в середині серпня, а весь цикл дозрівання від початку розпускання бруньок не перевищує 130 днів. Урожай добре переносить різні умови транспортування і зберігання.

Важливо! Вигідно відрізняється цей сорт і хорошим імунітетом до багатьох захворювань, таким як:

  1. сіра гниль;
  2. борошниста роса;
  3. несправжня борошниста роса.

Решта грибкові інфекції все ж вражають чагарники Кишмишу Променистого.

ювілей Новочеркаська

Це – один з кращих технічних сортів винограду. Він ідеально адаптований для вирощування неукривного методом в умовах середньої кліматичної смуги, в тому числі в Підмосков'ї. Плоди цього сорту мають світло-рожевий, іноді фіолетового відтінку, овальну форму.

Серед вигідних переваг, які і обумовлюють високу популярність у садівників, можна виділити такі характеристики сорту Ювілей Новочеркаська:

  1. Поріг морозостійкості – мінус 25 градусів.
  2. Терміни дозрівання – ранні. Зазвичай урожай збирають на початку серпня і вже з другого року вирощування.
  3. Вага грон – 1,5-3 кг.
  4. Солодкий смак соковитих ягід – по дегустаційної оцінки смак має показник 8,6 балів з 10 можливих.
  5. Запилюється самостійно за рахунок того, що сорт цей двостатеві.
  6. Висока врожайність – з одного чагарника знімають до 20 кг ягід, причому щороку.

Важливо! Стійкість до захворювань дуже висока, тому не потрібно занадто великий педантичність в плані догляду за чагарниками в міру їх розвитку. Грунти для вирощування також підходять абсолютно будь-які.

Тасон

До неукривного зимостійким сортам винограду для вирощування в Підмосков'ї відноситься і різновид Тасон. Її культивували спеціально для північних регіонів на основі сортів Зоревой і Італія.

Терміни дозрівання винограду – сверхранние, урожай знімають на початку серпня. Самі чагарники сильнорослі, грона – конусоподібні, ваг від 500 до 1200 г. Ягоди – великі, біло-рожевого кольору, овальної форми, з в міру щільною, ніжною, соковитою м'якоттю. Смак виноградин – мускатний.

Важливо! Цей сорт підійде для вирощування навіть початківцям садівникам і в самих різних умовах, так як Тасон хвалять і за хорошу виживаність саджанців. Морозостійкість обмежується 22 градусами.

Єдиний істотний мінус – це схильність до грибкових захворювань. Але для ефективної боротьби цілком достатньо профілактичної своєчасної обробки чагарників.

Христина

Сорт Христина незмінно користується популярністю у садівників за рахунок солодкого смаку ягід і хорошою морозостійкістю чагарників – до мінус 23 градусів. Грона мають середній або великий розмір, циліндричну форму. Самі ягоди пофарбовані в яскраво-рожевий колір, овальні.

Важливо! Недолік цього неукривного сорти – різні розміри ягід і ймовірність горошенія.

кристал

Сорт ранніх строків дозрівання, виведений в якості гібрида на основі видів Таллоці Лайош і Амурський. Плодючість лози дуже висока – 90%. Середній період вегетації, навіть при вирощуванні в північних регіонах, становить 110-125 днів. Поріг морозостійкості – до мінус 29С.

Ягоди – соковиті, з ніжною м'якоттю, солодкі, кісточки є, але невеликі. Забарвлення плодів – золотисто-зелений, середня маса – 2 м Грона формуються невеликі – близько 200 г. Щоб не втратити частину врожаю через осипання ягід, важливо регулярно проводити обрізку листя і лози. При профілактиці не можна нехтувати захистом від грибкових захворювань, так як стійкість зберігається тільки до сірої гнилі.

Важливо! Часто використовують урожай з ягід цього сорту для виготовлення хорошого сухого вина.

перли Саба

Цей різновид стала культивуватися в Підмосков'ї після того, як її вирощували на території Угорщини. На сьогоднішній день цей неукривной сорт винограду незмінно займає лідируючі позиції у професійних і початківців садівників.

плюси:

  1. Відмінна морозостійкість – до 27 градусів.
  2. Імунітет до шкідників.
  3. Невибагливість у догляді.
  4. Солодкість і соковитість ягід.

Важливо! Урожайність сорту середня – близько 5-10 кг з куща.

РУСВІТ

Це – сорт рожевого винограду з делікатним і тонким смаком, легкою ноткою мускату. Цінують такий вид неукривного винограду за швидкі терміни дозрівання, відмінну укореняемость саджанців, скороплодность і високу врожайність. Збирають ягоди в середині-кінці серпня.

Чагарники РУСВІТ мають великі розміри, витривалі пагони, грона формуються досить великі. Середня вага однієї грона винограду – 500 г, але іноді зустрічаються і грона вагою до 1 кг. Розміри ягід – 2,2 см. М'якоть – м'ясиста, окрас – рожево-зелений, може змінитися на яскраво-червоний при хорошому освітленні.

Важливо! Урожай сорту РУСВІТ часто використовують для приготування смачного десертного вина.

При вирощуванні важливо забезпечити захист від ос і регулярний полив, щоб попередити розтріскування ягід. Морози витримує до 27 градусів, стійкість до грибкових інфекцій досить висока.

Ізабелла

Сорт Ізабелла відмінно підходить для вирощування в Підмосков'ї неукривного способом.Маса грон може сильно змінюватися, в залежності від особливостей догляду – від 200 до 2,5 кг. Вага ягід темного синьо-червоного відтінку в середньому 3 г. Смакові якості на висоті, тому вживається виноград і в сирому вигляді, і застосовується для виготовлення білих вин.

Важливо! Чагарники цього виду спокійно переносять морози до -27С. Плюс до цього спостерігається імунітет до філоксери, оїдіуму, несправжньої борошнистої роси.

Московський білий

Універсальний сорт був виведений на Московській станції Тимирязевской сільськогосподарської академії. Ягоди за своїми якостями придатні для вживання в сирому вигляді, заготовки консервації, виробництва десертного вина. А самі чагарники є відмінним способом декорування ділянки, засобом для створення живоплотів, оформлення арок і альтанок.

Важливо! При вирощуванні цього сорту важливо дотримуватися правила формування куща.

Плоди мають насичений бурштиновий відтінок, мускатний аромат. Спеціальних заходів для запилення рослини не вимагають, так як є двостатеві. Грунти також для вирощування придатні абсолютно будь-які. Імунітет до захворювань хороший, за винятком грибкових інфекцій.

Середня вага грон становить 500 г, маса ягід – 3-4 г. М'якуш соковитий і ніжна, шкірка має світло-зелений відтінок, який у міру дозрівання плодів змінюється на жовтий. Форма може бути і круглої, і овальної.

Важливо! Поріг морозостійкості – мінус 30С.

Преображення

Цей сорт з'явився відносно недавно, але вже набирає свою популярність на практиці вирощування в умовах Підмосков'я. Чагарники мають великі розміри, добре вкорінюються.

Терміни дозрівання – ранні. Вага кистей винограду варіюється в межах 700-1500 м Це – далеко не повний список всіх переваг, які можна оцінити при виборі такого сорту неукривного винограду для вирощування в Підмосков'ї.

Ягоди виглядають дуже ефектно в своєму світло-рожевому забарвленні і великих розмірах. Смак нітрохи не поступається – гармонійний, солодкий, з невеликою кислинкою. Урожайність сорту Преображення дуже висока – близько 20 кг можна зібрати з 1 рослини. При цьому практично не спостерігається горошеніе.

Важливо! Розглядаючи цей різновид як варіант для посадки на власній ділянці, треба врахувати не дуже високу стійкість до грибків, а також схильність атакам ос. Морозостійкість – до мінус 23С.

Агат Донський

Агат Донський вважається одним з кращих неукривних сортів винограду з унікальними характеристиками. Виведений він був шляхом селекціонування на основі видів Долорес, Зоря Півночі і Російська Ранній.

Чагарники дуже сильні, в висоту досягають 1,7 м, їм властиво рясне плодоношення. Ягоди великі, темно-синього кольору, вагою близько 4-5 г, з яких формуються кисті по 600 г.

Догляд за такими рослинами необтяжливий, сорт є двостатеві, живці приживаються відмінно, поріг морозостійкості – до мінус 26 градусів. Варто додати до цього ще й відмінний імунітет як до садових шкідників, так і до грибкових інфекцій.

Сорт Лора зазвичай коштує в лінійці зимостійких сортів винограду особняком. Його відрізняють великі розміри як самих ягід, так і грон. Смак плодів – солодкий, присутня невелика терпкість. Урожай може довго зберігатися без пошкоджень і добре витримує різні умови транспортування.

Вага грон – 1-2,5 кг, всі вони зазвичай однакового розміру. Вага ягід – 7-10 г, довжина – до 4 см. Середні показники врожайності – до 40 кг ягід з 1 куща. Але занадто рясне плодоношення може негативно позначитися на смакових характеристиках, тому при вирощуванні все ж вітається нормування.

супер екстра

Ще один сорт винограду, який відмінно зарекомендував себе в якості неукривного виду при вирощуванні в Підмосков'ї. Виведений був на основі різновидів Кардинал і Талісман. Терміни дозрівання – ранні, урожай збирають в кінці липня або в перших числах серпня.

Самі рослини розвиваються міцними і великими, морози витримують до мінус 24С.Сорт є двостатеві. Вага грон – від 500 до 1500 г. Ягоди – великі, яйцевидної форми, світло-зеленого або практично білого кольору.

Важливо! Спостерігається у сорту Супер Екстра також хороший імунітет до характерних для винограду захворювань.

Як бачите, вибрати виноград для вирощування на власній ділянці в Підмосков'ї є з чого.

Щоб не помилитися і отримати в результаті саме той результат, на який ви розраховували, спочатку правильно визначите свої цілі і вимоги, адже комусь важливіше краса і смак ягід, їх хороша лежкість, кого-то більше приверне рясний щорічний врожай, а деякі будуть раді і невеликій кількості смачних ягід, але щоб їх вирощування не доставляє особливого клопоту.

Цукристість м'якоті (%)Вага грона (г)Вага ягоди (г)термін дозріванняОбрізка (вічок)