Зміст
  1. Кращі сорти яблунь уралу
  2. Загальна характеристика
  3. Сорти яблунь для Уралу з фото і описом
  4. аніс свердловський
  5. Апарат
  6. аркад Бірюкова
  7. Аркаим
  8. Башкирська красуня
  9. сурмач
  10. горноалтайская
  11. Данила (ВЕМ жовтий)
  12. Жигулівське
  13. Краса Свердловська
  14. Мельба (Мелба)
  15. народне
  16. Наостанок
  17. пам'ять Мічуріна
  18. срібне копитце
  19. Спартак
  20. Строевское
  21. Уелс
  22. екранне
  23. Бурштин
  24. Основні групи сортів
  25. зимові
  26. літні
  27. карликові
  28. Рейтинг сортів
  29. За смаковими якостями
  30. за зимостійкості
  31. за районування
  32. Для Північного Уралу
  33. Для Південного і Середнього Уралу
  34. За тривалістю зберігання плодів
  35. За стійкістю до хвороб
  36. За особливостями плодоношення
  37. З щорічним плодоношенням
  38. найбільш великоплідні
  39. За типом штамба
  40. середньорослі
  41. колоновидні
  42. штамбові
  43. стланцевой
  44. За придатності для вирощування з високим рівнем грунтових вод
  45. Яблуні-полукультуркі для Уралу
  46. Корисні відео
  47. висновок
  48. сурмач
  49. Краса Свердловська
  50. первоуральск
  51. румянка свердловська
  52. срібне копитце
  53. Уралец
  54. Уральське рожеве
  55. слава переможцям
  56. мелба
  57. срібне копитце
  58. Папіроянтарное
  59. сурмач
  60. Дачна
  61. Солнцедар
  62. літній смугасте
  63. сіянець Солнцедара
  64. смугляночка
  65. білий налив
  66. мрійниця
  67. літо Червоне
  68. Аксьонов
  69. Розочка
  70. солодка млість
  71. цукеркове
  72. Уральське рожеве
  73. Папировка
  74. Антонівка
  75. Уралец
  76. Сокове-3
  77. Наостанок
  78. Уральське Наливне
  79. румянка свердловська
  80. екранне
  81. осіннє низькоросла
  82. пам'ять Бірюкова
  83. гірський Сінап
  84. подарунок садівникам
  85. самоцвіт
  86. Данила
  87. осіннє смугасте
  88. Марина
  89. Тетяна
  90. Торопижка
  91. аніс Свердловський
  92. горноалтайская
  93. Краса Свердловська
  94. Бурштин
  95. персіянка
  96. первоуральск
  97. Пролісок
  98. Алтинай
  99. Уелс
  100. южноуральской
  101. Лебедина пісня
  102. Бельфлер башкирський
  103. Блага вість
  104. баяна
  105. Свердловчанін
  106. Арбат
  107. Останкіно
  108. Васюган
  109. Валюта
  110. Московське намисто
  111. Медок
  112. Президент
  113. приземлене
  114. дивовижне
  115. брат Чудного
  116. Соколівське
  117. килимове
  118. дитяче
  119. Як вибрати яблуні для Уралу
  120. літні сорти
  121. осінні сорти
  122. зимові сорти
  123. Природні карликові яблуні

Кращі сорти яблунь уралу

Досягнення селекції та агрономічної науки дають можливість виростити сад своєї мрії майже в будь-якій кліматичній зоні. Урал – не виняток.

Захоплений садівник серед різноманіття старих, перевірених і нових перспективних сортів підбере ті, що підходять для кожного саду найкраще.

Коли садити яблуню на Уралі? Що потрібно врахувати і на які фактори звернути увагу, щоб сад був здоровим і багатим, а найсмачніші яблука на сімейному столі не переводилися від літа до літа?

Загальна характеристика

Вибираючи яблуні для уральського саду потрібно пам'ятати про особливості клімату цього регіону.

Тривалі суворі зими, прохолодне коротке літо, різкі добові коливання температур пред'являють особливі вимоги до плодовим культурам.

Добре себе почувають і радують врожаями яблуні, наділені такими властивостями:

  • висока зимостійкість, стійкість до ранневесенним і осінніх заморозків;
  • підвищена стійкість квіток до раптових знижень температур;
  • здатність швидко відновлюватися і плодоносити після обморожень;
  • імунітет до захворювань, в тому числі до зараження паршею;
  • витривалість і невибагливість;
  • терпимість до підвищених температур в літній період;
  • посухостійкість;
  • невимогливість до родючості грунту;
  • здатність плодів до дозрівання в умовах короткого сезону вегетації.

Для Уралу селекціонери пропонують штамбові сорти, колоноподібні і карликові, природні стланцев, різного терміну досягнення зрілості, великоплідні, полукультуркі, ранетки.

Увага! Посадка яблуні восени на Уралі краще весняної!

Сорти яблунь для Уралу з фото і описом

аніс свердловський

Яблука знімають в перші десять днів вересня. Зберігають 50-70 днів. В середньому маса становить 100 грамів, насичений червоний рум'янець щільно покриває жовтувату шкірку. Цінується за соковитість і особливий кисло-солодкий смак, завидну врожайність, зимостійкість. Доросла яблуня зазвичай середньої висоти, з округлою кроною.

Детальніше про яблуню Аніс свердловський ви зможете прочитати тут.

Апарат

Легендарний старий сорт, Дав початок багатьом різновидам (Криваво-червоний, Олександр, Алма-Атинській, інші). Відрізняється дуже великим і навіть величезним розміром яблук. Середня вага близько 300 г, екземпляри-рекордсмени досягають 900 м

Споживча зрілість – пізня осінь або рання зима. Плодоносить 35-40 років, починаючи з 6-10 року життя. Плодоносить рясно, характерна періодичність. Збереження в лежанні від 2 до 4 місяців.

Шкірочка блискуча, чисто жовтого кольору або з зеленуватим відтінком, штриховатость темно-червоний покривний забарвлення розлитий здебільшого яблука. Смак відмінний, з характерним винним присмаком. Призначення універсальне. Імунітет до парші виражений у стані середнього ступеню.

ВАЖЛИВО! На Уралі можливо обробіток в південних регіонах зі сніговими зимовими місяцями, виключно в стланцевой формі.

Більш докладно про сорт яблуні Апарат дивіться тут.

аркад Бірюкова

Осінній сорт з невеликими плодами, вага одного яблука не перевищує 100 м Доросла яблуня – невисоке дерево, всього 3,5-4 метра, з просторою кроною.

Яблука зелені, з ледь позначеним рум'янцем на тій стороні, яку добре освітлювало сонце. Смак кисло-солодкий, рясно-соковиті.

У лежанні не псуються до кінця осені. Підходить для розведення в південноуральських садах.

Більше інформації про сорт Аркад Бірюкова ви дізнаєтеся тут.

Аркаим

Виведений з застосуванням води з установки холодного ядерного синтезу, це був перший подібний досвід селекції. Названий на честь стародавнього Південноуральського міста, заснованого, імовірно, вогнепоклонниками – предками індоєвропейців. Часто відносять до Колоновидні, але автор сорту А.І Сидельников згодом визнав, що Аркаим – спурових яблуня.

Надзвичайно зимостійка, урожайна і скороплодная. Перше цвітіння настає через рік після висадки саджанця.Восьмирічне дерево родить 6-8 відер фруктів. Смачні, солодкі з яскраво вираженою кислинкою, ошатно пофарбовані буряково-червоні яблука.

Рекомендований для південних областей Уралу.

Башкирська красуня

Яблуня вільної селекції отримала популярність у другій половині 19 століття, сучасна назва присвоєно на початку 20 століття. Морозостійкий, високоврожайний сорт для самих південних районів Уралу. Стійкість до грибкових уражень середня.

Плоди знімають в кінці літа або в перший осінній місяць, повне дозрівання наступає пізно восени або ранньою зимою.

Яблука, вирівняні за розміром, вагою 90-110 г. Пікантна гірчинка відтіняє кисло-солодкий смак. Соковита дрібнозернистий м'якоть майже без запаху. Для плодоношення потрібні запилювачі. Добре адаптується до місцевих умов, легко відновлюється після підмерзання.

Детальніше про яблуню Башкирська красуня ви зможете прочитати тут.

сурмач

Літній сорт. Невеликі соковиті яблука яскраво червоного забарвлення. Молода яблуня майже пірамідальна, доросла – міцне дерево з широкою кроною, зимостійке і невибаглива.

Плодоносить щорічно. Застосування яблук універсальне.

Більш докладно про сорт яблуні Горнист дивіться тут.

горноалтайская

Літній сорт полукультуркі, районовані по Пермському краю. Зимостойкая яблуня з абсолютною стійкістю до Паршева інфекцій. Плодоносити починає через 3 або 4 роки від моменту висадки, добре набирає врожайність.

Вага яскраво-малинових плодів 25-30 г. Дозріває з 10 по 20 серпня, після збору плоди зберігаються 14-20 днів. Смак хорошої якості, пряний, кисло-солодкий. Зрілі яблука, що залишаються на гілках дерева, розтріскуються при великій кількості опадів.

Більше інформації про сорт Горноалтайская ви дізнаєтеся тут.

Данила (ВЕМ жовтий)

Зимовий великоплідний (150-160г) смак сорту оцінюють як відмінний, врожайність висока. Плоди ефектно-жовті, з ледь помітним почервонінням з одного боку.

Абсолютно не піддається парші. Скороплоден, врожаї дає 3-5 років. Яблука лежать до пізньої весни, а в інших випадках і до нового врожаю.

Дерево міцне, з міцною кроною, дуже витривала.

Данила (ВЕМ Жовтий).

Більше про сорт яблуні Данила ви дізнаєтеся з цієї статті.

Жигулівське

Осінній сорт. Цінується за видатну врожайність, щорічну у молодих і не різко-періодичністю у зрілих яблунь. Солодко-кислуваті плоди слабосочние, ніжна м'якоть середньозернистий. Знімають урожай на початку вересня або в кінці серпня, повна зрілість настає через 14-20 днів. Зберігають ці яблука до грудня.

Дерева не морозостійкі, квітки не стійкі до весняних поворотним заморозків. Тому на Уралі сорт рекомендують вирощувати в стланцевой культурі з додатковим укриттям в малосніжні зими.

Детальніше про яблуню Жигулівське ви зможете прочитати тут.

Краса Свердловська

Високоврожайний великоплідний сорт для зимового зберігання. Середньовисокими дерево, крона негуста, округла. Плоди в середньому 140-160 г, нерідкі екземпляри вагою до 240 г. Соковита дрібнозернистий щільна м'якоть, смак кисло-солодкий. Знімання у вересні, збереження в лежанні більше півроку.

Дуже висока опірність до основних захворювань, включаючи парші. Перші яблука знімають через 6-8 років після щеплення. Перерв у плодоносінні немає. Потребує наявності інших сортів для запилення і захисту від холодних вітрів.

Більш докладно про сорт яблуні Краса Свердловська дивіться тут.

Мельба (Мелба)

Один найякісніших перевірених літніх сортів. Плодоношення з 4 або 5 років життя. Яблука крупніше среднеплодних, 180-200 г. В споживчої зрілості забарвлення жовте з яскравим засмагою, м'якоть відрізняється ніжністю і прекрасним смаком.

Стиглість настає в кінці серпня, зберігається 6-8 тижнів. Потрібні запилювачі, краще – сорт Уеслі. Недостатня стійкість до грибкових уражень.

УВАГА! Через слабку зимостійкості можливе вирощування на Південному Уралі в штамбі, на північ від – в стланцевой формі.

Більше інформації про сорт Мельба ви дізнаєтеся тут.

народне

Дуже компактне дерево, з акуратною кроною, висотою 3-3,5 метра. Позднелетний або осінній сорт. Районований по Середньоволзька і Центральному регіонах. У садах Південного Уралу потрібно вирощувати на зимостійких скелетообразователях. Виділяється скороплодностью (з 3-5 року), стабільними, хоча і не дуже рясними врожаями.

Яблука середнього розміру, 110-130 г, ароматні, кисло-солодкі. Шкірочка жовтувата, при зніманні з зеленим відтінком, у міру дозрівання стає золотистою. Рум'янцю немає. Запилювачі не потрібні. Стійкість до парші висока.

Більше про сорт яблуні Народне ви дізнаєтеся з цієї статті.

Наостанок

сорт великоплідний, Середня вага фруктів 150 м, зовні привабливого вигляду, злегка сплюснуті або овально-конічні. Виділяються матовим приглушеним теракотово-червоним рум'янцем, основне забарвлення при зніманні зеленуватий, в лежанні жовтіє.

М'якоть среднеплотная, при дозріванні кремова. Смак оцінюють як дуже хороший і відмінний, солодкий з гармонійної кислинкою.

Детальніше про яблуню Настенька ви зможете прочитати тут.

пам'ять Мічуріна

Найкомфортніші умови для цього сорту в Нижньому Поволжі і Центральному Черноземье, уральський клімат для нього занадто суворий. такі яблуні в садах Південного Уралу вирощують в формі стланцев.

Урожайність середня, часто погодинна. Вага плодів в оптимальних умовах не більше 140-145 м Яскраві яблука, з зеленувато-жовтою шкіркою, майже повністю покритою насиченим червоним рум'янцем з більш темними штрихами. Зберігаються до весни.

Більш докладно про сорт яблуні Пам'ять Мічуріна дивіться тут.

срібне копитце

Надійний уральський сорт зі стабільною врожайністю. В плодоношення вступає дуже рано, на третій рік. Яблука дрібні, 60-90г, жовто-оранжеві з легким почервонінням, дуже соковиті, з зfпомінающімся смаком. При повному дозріванні на гілці стають майже прозорими.

Дерево компактне, витривала до кліматичних умов. Уражується паршею.

Більше інформації про сорт Срібне копитце ви дізнаєтеся тут.

Спартак

Справжній північний сорт. Районований по Середньому Уралу. Яблука великі, 100-130 г і більше, ошатно-смугасті. Суперскороплідний, дає урожай в 1-2 рік. Навесні стрімко починає вегетацію, до зніманню плоди готові на початку вересня, в лежанні дозрівають протягом 4-5 тижнів.

Обов'язкова профілактика парші.

Більше про сорт яблуні Спартак ви дізнаєтеся з цієї статті.

Строевское

Сорт зимовий. Плодоношення рясне, регулярне. Перші врожаї знімають через 10-11 років, рідко раніше 7-8 сезону. Яблука витягнуто-конічні, великі, більше 150 г, жовтувато-золотисті з великої червоної покриває забарвленням. Солодкі з кислинкою і дуже соковиті. Зберігаються до весни.

Строевское наділене міцним імунітетом до хвороб і атакам шкідників.

УВАГА! Для умов навіть самих південних садів Уралу сорт недостатньо морозостійкий. Необхідно прищеплювати на зимостійкий скелетообразователя. Добре показали себе щеплення на підщепу природних стланцев.

Детальніше про яблуню Строевское ви зможете прочитати тут.

Уелс

Осінній скороплідних сорт для Південного Уралу. Плоди великі, золотисто-жовті, відмінного десертно-солодкого смаку. Урожайність надзвичайно висока, більше 200 кг з одного дерева. Переважний запильник для багатьох сортів.

Більш докладно про сорт яблуні Уелс дивіться тут.

екранне

Надійний уральський сорт. Дає невеликі плоди, всього до 90 г, але з чудовим смаком. Кисло-солодка м'якоть ніжна, колючий, ароматна, соковита. Яблука знімають у вересні, зберігають до січня. Вживають відразу після збору. Яблуня плодоносить рясно, щороку.

Сорт зимостійкий, витривалий. Схильний до зараження паршею, необхідна профілактика.

Більше інформації про сорт Екранне ви дізнаєтеся тут.

Бурштин

Популярний на Уралі, один з найсмачніших сортів. Морозостійкий, стійкий до захворювань, щорічно високоврожайний. Для тривалого зберігання яблука знімають в пору легкої недозрілості, в серпні, дозаривают в лежанні. Пізніше плоди наливаються, стають смачніше, але термін зберігання помітно скорочується.

яблуня потребує захисту від плодожерки.

Більше про сорт яблуні Янтар ви дізнаєтеся з цієї статті.

Основні групи сортів

Яблуневий сад формують з сортів різних термінів дозрівання, форм і розміру крони, смаку і величини плодів. Лідерами, природно, будуть яблуні уральської селекції.

зимові

зимовими називають яблука, які зберігаються кілька місяців, Часто до лютого, багато – до квітня-травня.

Зазвичай такі плоди знімають злегка недозрілі, в стадії так званої «знімною зрілості». У лежанні змінюється колір і структура шкірки і м'якоті, яблука набирають характерний для сорту смак і аромат.

На Уралі добре себе зарекомендували наступні зимові сорти яблунь:

  • Краса Свердловська;
  • Башкирська красень;
  • Ксенія;
  • первоуральск;
  • Антонівка;
  • Уелс;
  • Лігол (в стланцевой формі).

літні

Першими дозрівають літні яблука. Зберігаються вони недовго, від декількох днів до 3-4 тижнів. Зазвичай плоди з пухкої м'якоттю, солодкі.

Уральські садівники цінують такі літні яблуні:

  • мелба;
  • сурмач;
  • Конфетная;
  • Білий налив;
  • Уральське рожеве;
  • Медуниця.

ПОРАДА! Літні сорти підходять для вживання свіжими, літніх компотів, іноді – для сушіння та консервування.

карликові

Серед низькорослих яблунь розрізняють:

  • природні карлики;
  • високорослі сорти, прищеплені на слаборослиє підщепи.

Всі південні яблуні на Уралі вирощують на карликових підщепах або в стланцев.

Природні слаборослиє сорти досягають у висоту 1,7-2 м, а щеплені на слаборослі підщепи доростають до 0,9-1 м. Плодоносити починають через 3 або 4 роки після висадки, чи не затінюють інші посадки, дуже зручні в догляді.

Карликові сорти яблуні для Уралу:

  • Пролісок – зимовий, великоплідний;
  • Соколівське – зимовий, великоплідний;
  • Братчуд (Брат Чудного) – зимовий, великоплідний;
  • Дивовижне – річний, среднеплодний;
  • Килимове – осінній, плоди великі і дуже великі;
  • Приземлене – осінній, плоди середні і великі.

Рейтинг сортів

Вибираючи кращі сорти, оцінюють їх за різними показниками, Значить, і рейтинги можуть бути:

  • по термінах дозрівання – зимові, осінні або сорти літніх яблунь;
  • за смаковими характеристиками;
  • по зимостійкості, морозо- або посухостійкості;
  • за призначенням плодів;
  • за ступенем стійкості до хвороб і опірності шкідників;
  • за силою росту і розмірами дерева;
  • по врожайності і скороплодности.

За смаковими якостями

Садівники-експерти відзначають, що багато старих зимостійкі північні невибагливі яблуні не наділені хорошими смаковими якостями. Нові досягнення селекції вигідно відрізняються від них яскравим смаком, уральські і сибірські яблука не поступаються тепер фруктам з традиційних «яблучних» регіонів.

У північних сортах яблук значно більше добре вираженою кислинки, їм властива щільна, часто колючий, м'якоть і соковитість. Як показали дослідження польських агрономів, жителі північних регіонів вважають за краще саме такі фрукти, а жителі півдня люблять солодкі яблука.

Вчені довели, що сіверяни воліють кислі яблука, а жителі півдня – солодкі.

Серед уральців теж багато ласунів, для них підійдуть такі хороші сорти яблунь:

за зимостійкості

Зими на Уралі тривалі, морозні, по більшій території снігові, вітряні. Кращі яблуні для Уралу:

  • добре переносять тривалі морозні періоди, критичні зниження температур;
  • швидко відновлюються після підмерзання;
  • не чутливі або слабо чутливі до вітрам;
  • посухостійкі;
  • не бояться легких весняних заморозків під час цвітіння;

УВАГА! Потрібно віддати перевагу тим сортам, що мають імунітет до захворювань, які в літній період послаблюють дерево і знижують зимостійкість.

за районування

Для Північного Уралу

У садах Північного Уралу добре приживаються:

  • Уральське наливне;
  • Спартак;
  • Уралец;
  • Сокове 3;
  • Горноалтайская.

Для Південного і Середнього Уралу

На Середньому Уралі, в умовах короткого періоду вегетації, сніжної холодної зими, вирощують:

  • Спартак;
  • Уральське наливне;
  • Літній смугасте;
  • персіянка;
  • Срібне копитце;
  • Сокове – 3;
  • Аніс Свердловський.

Для Південного Уралу з його вітрами, порівняно невеликими опадами і морозними зимами, рекомендують:

  • Аркад Бірюкова;
  • Папіроянтарное;
  • Аркаим;
  • Башкирська красуня;
  • Уральське наливне;
  • Аніс Свердловський;
  • сорту, районовані для більш м'якого клімату, щеплені на скелетообразователі або вирощувані в стланцевой формі (Мелба, Білоруське солодке, Лігол і інші).

За тривалістю зберігання плодів

Зимові сорти яблук зберігають до кінця зими, а деякі і до середини весни:

  • Башкирська красуня;
  • персіянка;
  • Исетское пізніше;
  • Свердловчанін;
  • Блага вість;
  • первоуральск;
  • Ксенія;
  • Уелс;
  • Краса Свердловська;
  • Строевское.

За стійкістю до хвороб

У холодному кліматі з достатньою кількістю опадів, з низькою сумою активних температур, плодові культури часто вражаються грибковими та гнильними захворюваннями. Навіть такі популярні, стійкі до кліматичних неприємностей сорти, як Срібне копитце і Спартак схильні до хвороб.

ПОРАДА! У уральських садах слід приділяти увагу профілактиці грибкових захворювань плодових культур.

варто підбирати сорту, наділені імунітетом або високою стійкістю:

  • первоуральск;
  • Уралец;
  • горноалтайская;
  • Бурштин;
  • Сокове 3;
  • дачне;
  • мрійниця;
  • джерельна;
  • Румянка Свердловська;
  • Данила (ВЕМ жовтий);
  • Свердловчанін;
  • Блага вість;
  • Строевское;
  • Бурштин.

За особливостями плодоношення

Для уральського регіону виведені і інтродуковані сучасні великоплідні і регулярно плодоносять сорти яблунь.

З щорічним плодоношенням

Більшість нових сортів плодоносять щорічно:

  • сурмач;
  • горноалтайская;
  • Данила;
  • Жигулівське;
  • Краса Свердловська;
  • мелба;
  • Срібне копитце;
  • Спартак;
  • Строевское;
  • екранне;
  • Бурштин.

найбільш великоплідні

Самі великоплідні яблука, які вирощують на Уралі, відносяться до південних, польським, білоруським чи прибалтійським сортам. У суворих широтах вони ростуть в стланцевой культурі.

Але є серед великих і споконвічно уральські сорти яблуні.

Великоплідні яблука Уральських садів:

  • Білий налив;
  • Краса Свердловська;
  • Штрейфлинг;
  • мелба;
  • Антонівка;
  • Подарунок осені;
  • Лігол;
  • Білоруське солодке;
  • Осіннє смугасте;
  • Данила;
  • Первоуральск.

За типом штамба

Залежно від рельєфних і погодних умов місцевості, мікроклімату ділянки, переваг садівника можна підібрати сорти з потрібними розмірами дерева і формою крони.

середньорослі

Більша частина сортів уральських яблунь – невисокі, до 4-5 метрів, штамби або чагарники.

Коренева система розвинена, глибока. Крона округла, метельчатая або пірамідальна, як правило, міцна. Дерева морозо- і вітростійкі.

популярні:

  • Срібне копитце;
  • Уелс;
  • Літній смугасте;
  • Уральське рожеве;
  • Уральське наливне;
  • Краса Свердловська;
  • первоуральск;
  • Румянка Свердловська;
  • Зоря;
  • Сокове 3;
  • Дачна.

колоновидні

Яблуні, крона яких має вигляд колони. Гілки від головного стовбура відходять на кілька сантиметрів, плоди формуються на близько сидять кольчатках, дуже щільно притиснуті до стовбура. Зазвичай це невисокі дерева, скороплідні і врожайні.

ВАЖЛИВО! Садівники зі стажем відзначають низьку для Уралу зимостійкість

, Рекомендують на зиму пригинати яблуні до землі, закріплювати гачками, додатково утеплювати ялиновим гіллям і снігом. Навіть при такій зимівлі нерідкі випадки замерзання верхівкової бруньки, після цього дерево починає активно нарощувати бічні пагони, і колоновидна крона перетворюється в метельчатую або назад-пірамідальну.

Колоновидні сорти для Уралу:

  • зимові – Московське намисто, Валюта;
  • осінні – Арбат, Президент;
  • літні – Діалог, Васюган.

Колоновидні яблуні вимогливі до догляду. На трепетний догляд відповідають щедрим урожаєм.

штамбові

Традиційна форма яблуні. На Уралі так ростуть більшість районованих сортів, полукультуркі і ранетки. Ось лише кілька:

  • Срібне копитце;
  • Антонівка;
  • первоуральск;
  • Уральське наливне;
  • Краса Свердловська.

стланцевой

Для захисту неморозостійких великоплідних яблунь якісних сортів в уральських садах їх майже «укладають» на землю, формують плоску крону, взимку вкривають снігом. Такі яблуні плодоносять близько півстоліття, радують великими фруктами.

Формують стланцевой форму крони у сортів:

  • мелба;
  • баяна;
  • Сінап Північний;
  • Папировка;
  • Боровинка;
  • Штрейфлинг;
  • Сувенір Алтаю;
  • Лігол;
  • Білоруське солодке;
  • Строевское;
  • Жигулівське;
  • Народне.

Яблуня в стланцевой формі.

За придатності для вирощування з високим рівнем грунтових вод

Для будь-якої яблуні згубний тривалий застій вологи у коренів. Потрібен ділянку з хорошим природним або штучно створеним дренажем.

Плодові дерева непогано переносять короткочасне перезволоження, наприклад, під час повені. Але постійне довгострокове перебування в воді призведе до загибелі будь яблуні.

Яблуні не розміщують на болотистих, заплавних місцях, в низинах, там, де грунтові води близькі до поверхні грунту.

Якщо водний горизонт залягає неглибоко:

  • підбирають слаборослиє сорти яблунь, або високорослі, але на карликових підщепах – їх коренева система поверхнева;
  • підсипають землю, піднімаючи рівень землі, насипають горбки, на які потім висаджують яблуні.

Вибір підщепи в залежності від рівня грунтових вод.

Яблуні-полукультуркі для Уралу

Серед уральських полукультурок є цілком гідні сорти, Зимостійкі, імунні, врожайні, смачні в свіжому вигляді і чудові в соках, компотах і консервації.

Для всіх етик яблунь характерний один недолік – невеликий розмір плодів. Селекціонери пропонують нові великоплідні сорти, які не поступаються в витривалості і невибагливості «заслуженим» полукультуркам.

Як і раніше популярні старі і нові сорти напівкультурних яблунь:

Корисні відео

Дивіться відео про те, які яблуні краще садити на Уралі:

Дивіться відео про сорти яблунь для Південного Уралу:

Дивіться відео про карликових сортах яблунь для Уралу:

Дивіться відео про колонних яблунях для Уралу:

висновок

Створюючи сад, вирішуючи, яку яблуню посадити на Уралі, підбирають сорти:

  • з різними термінами дозрівання, зберігання – ті, що їдять свіжими і інші, для варення і компотів;
  • великоплідні південки вирощують в стланцев, витривалі ранетки і полукультуркі в штамбі;
  • для дітей підбирають солодкі сорти, для гурманів – пікантні або терпкі.

Сад – це не тільки праця і турбота, а й творчість. Нехай воно приносить радість!

На садових ділянках центру і південних регіонів Росії яблуня поширена досить широко, а от для вирощування, наприклад на Уралі, підходять далеко не всі сорти.

Завдяки селекційній роботі виведено чимало сортів, які цілком стерпно відчувають себе в суворому кліматі, непогано ростуть і дають щорічні врожаї. Давайте розглянемо докладніше найпопулярніші з них.

Як в центрі Росії, так і на Уралі всі сорти яблунь по терміну дозрівання діляться на групи: літні, осінні і зимові.

Кращими літніми сортами яблунь, придатними для вирощування в Уральському регіоні, вважаються: Сурмач, Срібне копитце, Уральське рожеве; чудові сорти осіннього терміну дозрівання: Уралец і румянка свердловська, а до зразковим зимовим сортам можна віднести Красу Свердловська і сорт первоуральск.

Почнемо з найбільш ранніх – літніх сортів.

сурмач

Це досить новий сорт яблуні літнього терміну дозрівання. Відрізняється хорошою зимостійкістю і здатністю витримувати непрості кліматичні умови Уралу. Дерева виростають потужними і розлогими, хоча в молодому віці крона у них пірамідальна.При правильному догляді вам забезпечений хороший урожай соковитих яскраво-червоних з смугами яблук щороку. І хоча плоди у сурмач не надто великі, їх приємний кисло-солодкий смак не залишить байдужим навіть найвибагливішого дегустатора. До слова, яблука можна не тільки їсти свіжими, але й переробляти (з них виходить чудовий сік). Ще одна незаперечна перевага сорту – стійкість до парші.

Вступ до плодоношенняВисота дерево (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 4-84-590-95З кінця серпня30-35

Краса Свердловська

Один з найпоширеніших на Уралі сортів. На доброму грунті при правильному догляді можна зібрати досить великий урожай, навіть незважаючи на те, що деревце цього сорту дуже компактне і невисока. Якщо хочете, щоб врожаї були стабільними, виділіть для саджанців Краси Свердловська найбільш затишне містечко на ділянці, захищене від пронизливого північного вітру. І тоді підросли дерева віддячать вас великими плодами кремового забарвлення з завзятим рум'янцем. Іноді (далеко не кожен рік) дерева може вражати парша.

Вступ до плодоношенняВисота дерево (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 4-84-590-95З кінця серпня30-35

первоуральск

Новий, завойовує все більшу популярність, зимовий сорт яблуні. Деревця у нього не дуже високі, з округлою кроною, яка прекрасна і в період цвітіння, і під час збору врожаю. Плоди при достатній кількості харчування і вологи в грунті виростають великими оранжево-червоними з соковитою і твердої, дуже смачною м'якоттю. У них непередаваний освіжаючий смак і приємний аромат.

Вступ до плодоношенняВисота дерево (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 4-84-590-95З кінця серпня30-35

румянка свердловська

Ще один дуже популярний на Уралі сорт з героїчної стійкістю до тріскучих морозів. У дерев румянка свердловської міцна округла крона, плоди досить великі, встигають в середні терміни, їх можна їсти свіжими або пускати на переробку. Коли яблуко повністю дозріло, на його зеленувато-жовтих боках з'являються рожеві смужки. Сорт має високу стійкість до парші, що, безсумнівно, є перевагою.

Вступ до плодоношенняВисота дерево (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 4-84-590-95З кінця серпня30-35

срібне копитце

Добре зарекомендував себе і широко поширений на Уралі сорт яблунь. Відрізняється достатньою зимостійкістю і високою, стабільною врожайністю. Дорослі дерева цього сорту середньорослі, з округлою і вельми компактною кроною. Забезпечте яблуні хороший догляд, і ви щорічно будете отримувати хороший урожай приємних на вигляд, соковитих і смачних плодів з кремовою м'якоттю. Вони середні за розміром, дозрівають досить рано. Яблука цього сорту можна їсти як свіжими, так і використовувати для різних видів переробки, наприклад, приготування соку. На жаль, у сорту є недолік – ураженість паршею.

Вступ до плодоношенняВисота дерево (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)
на 4-84-590-95З кінця серпня30-35

Уралец

Цей сорт добре зарекомендував себе і вже перевірений часом. Деревця НЕ підмерзають і практично не хворіють. Яблука середніх розмірів з красивим червоним рум'янцем, на смак дуже приємні. М'якоть плодів буквально бризкає соком, тому і любителям свіжих яблучок, і тим, кому вони більше подобаються в переробленому вигляді, сорт сподобається. Всім хороший Уралец, але є у нього і недолік – може боліти паршею яблуні.

Вступ до плодоношенняВисота дерево (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)на 4-84-590-95З кінця серпня30-35

Уральське рожеве

Цікавий сорт, придатний для вирощування на Уралі. Для нього характерна висока врожайність і зимостійкість. Плоди досить великі, на широкопірамідальной кроні розташовані компактно.М'якоть сподобається любителям твердих яблучок, вона щільна, відкушується великими шматками, соковитими і хрусткими. Тому з яблук Уральського рожевого виходить відмінний прозорий сік без м'якоті. У сорту є і ще один дуже важлива перевага – він не уражується паршею яблуні.

Вступ до плодоношенняВисота дерево (м)Маса плоду (г)Збір врожаюТермін зберігання (днів)на 4-84-590-95З кінця серпня30-35

На закінчення хочеться побажати всім садівникам Уралу не боятися примх природи, сміливо висаджувати на своїх ділянках яблуні, адже їх плоди не тільки смачні, але і корисні, містять комплекс вітамінів і мікроелементів. Найкраще розводити на ділянці не один сорт, а кілька. Чудово, якщо вони будуть різних термінів дозрівання. Так ви зможете є яблучка свіжими, висушити їх або зварити варення і навіть закласти на зберігання, щоб поласувати в холодну зимову пору!

Клімат Уралу можна назвати сприятливим для вирощування плодових дерев. Заморозки під час цвітіння, постійно мінливі погодні умови і сильні вітри можуть погубити врожай. У Сибіру, ​​до перерахованих проблем додаються суворі зими.

Завдяки селекційній роботі були виведені сорти яблунь, які цілком стерпно відчувають себе в суворому кліматі і дають щорічні врожаї. Відмінною рисою цих сортів є стійкість до низьких температур. Представляємо вам найкращі з них.

Збір плодів з літніх сортів яблунь починається з середини липня. Їх можна споживати прямо знятими з дерева, без будь-якої витримки. Термін їх зберігання і споживання не перевищує 2 місяців.

слава переможцям

Великі апетитні яблучка цього позднолетнего сорти починають дозрівати з середини серпня. Густий червоний рум'янець покриває майже всю шкірку. М'якоть соковита, ароматна, солодка, з характерною кислинкою. Яблука хороші в свіжому вигляді, для джемів, соків, сушки або мочіння. Зберігаються до 4 місяців. Дерева середньорослі, розлогі, в пору цвітіння дуже декоративні – квіти великі, рожеві, з червоними тичинками. Середня вага яблука – 120-180 г. Урожайність дерева в 8 років – до 18 кг, в 14 років – до 75 кг.

мелба

Один з найбільш затребуваних позднелетнего сортів. Яскраво-червоні смугасті яблука з чудовим кисло-солодким смаком і цукерковим ароматом соковитої м'якоті. Шкірочка щільна, але м'яка, гладка, з восковим нальотом. Урожай збирають в кінці серпня. Яблука транспортабельні, зберігаються до січня. Їдять їх свіжими або готують з них відмінні соки, компоти, повидло. Дерева середньорослі, розлогі, плодоносять вже на 4 рік. Середня вага яблука – 120-140 м Це високоврожайний і морозостійкий сорт.

срібне копитце

Яблука цього сорту невеликі, соковиті. Дозрівання наступає до кінця літа. Зберігаються до 30 днів. Яблуня особливо популярна на Уралі, оскільки вона багата на врожай і є зимостійкою, а перші фрукти з'являються вже на третій рік. Але у неї є недолік: при підвищеній вологості може з'явитися парша.

Папіроянтарное

Дозрівання припадає на кінець літа. Збирати яблука потрібно дуже обережно, тоді можна зберегти їх до двох місяців. Плоди мають світло-бурштинову забарвлення, середню величину, кисло-солодкий смак. Вони ніжні і соковиті, з приємним ароматом. Яблуня добре плодоносить починаючи з 5-7 років. При цьому сорт недостатньо зимостійкий, тому не підходить для північних районів Уралу. У дощовий сезон захворює паршею.

сурмач

Цей сорт відрізняється хорошою зимостійкістю і здатністю витримувати непрості кліматичні умови Уралу. Дерева виростають потужними і розлогими, хоча в молодому віці крона у них пірамідальна. При правильному догляді забезпечено щорічне хороший урожай не дуже великих, соковитих, яскраво-червоних з смугами яблук з приємним кисло-солодким смаком. Незаперечна перевага сорту – стійкість до парші.

Дачна

Дерево середньоросле, в молодому віці з широкопірамідальной, а потім з округлою кроною, зимостійке, швидкоплідне, врожайна.Плоди середньої величини, округло-конічної високої форми, блідо-жовті, без покривного рум'янцю. М'якоть кремова, помірно соковита, гарного кисло-солодкого смаку. Яблуня починає плодоносити на четвертий-п'ятий рік після окулірування. Плоди і листя стійкі до парші.

Солнцедар

Перевірений багатьма десятиліттями, улюблений літній сорт, один з найкрасивіших і найбільш відомих на Уралі. Плоди яскраві, привабливі, середньою масою 90-120 г, з білосніжною м'якоттю, пронизаної тоненькою мережею рідкісних червонуватих прожилок, відмінного кисло-солодкого, злегка терпкого смаку. Дерево середньоросле, плодоносить рясно, добре зимує.

літній смугасте

Дерево дуже гарне, з рідкісною пірамідальною кроною, хорошою зимостійкості, врожайна. Особлива цінність сорту в дуже ранньому дозріванні плодів, вони починають дозрівати вже в кінці липня, коли на ринку ще тільки-тільки з'являються перші досить непоказні південні яблука. Справа в тому, що ніжні літні сорти дуже погано переносять далеке перевезення. Яблука у «Літнього смугастого» масою до 100 г, красиві, товарні, яйцевидно подовженої форми, зеленувато-білі, з червоним рум'янцем. М'якоть плодів ніжна, біла, пухка, дрібнозернистий, соковитий, доброго кисло-солодкого смаку.

сіянець Солнцедара

Дерево середньоросле, з розкидистою кроною. Зимостійкість висока. Сорт дуже урожайний. Плоди великі вагою до 140 г. Колір їх чудовий. На яскраво-білому тлі рясно розлитий ніжний рожево-червоний рум'янець, такий буває у молоденьких дівчат в морозний день. Яблука блискучі з сизим восковим нальотом. Вони як би світяться зсередини. М'якоть біла, соковита, ніжна, дрібнозернистий, насиченого кисло-солодкого смаку. Дозріває в другій половині серпня, зберігатися може два місяці.

смугляночка

Витривала і надзвичайно зимостійка красуня-Уралочка. Плоди невеликі (38-50 г) з яскравим червоно-рубіновим рум'янцем під густим блакитним нальотом. М'якоть кремова з рожевими прожилками, соковита, дуже приємного кисло-солодкого смаку. Дозріває рано і до місяця прекрасно зберігається в холодильнику. Плодоношення стабільне, щорічне, паршею практично не уражається.

білий налив

Цей сорт не потребує спеціального представлення. Його назва відома самому широкому колу людей, навіть не пов'язаних з садівництвом. Плоди великі, 100-120 г, округло-конічні. В абсолютно стиглому вигляді забарвлення білувато-жовта. М'якоть світло-жовта, соковита, дрібнозерниста, що тане, приємного винного кисло-солодкого смаку. Урожайність до 170 кг з дерева.

мрійниця

Дерево зимостійке, дуже високої врожайності. Плоди масою 100 г, бочонковідниє. Основна забарвлення жовте, покривне – яскравий малиновий розмитий рум'янець на більшій частині плоду. М'якоть жовто-біла, соковита, дуже хорошого кисло-солодкого смаку (5 балів). Дозрівають плоди в першій декаді серпня. Зберігаються один місяць, що рідко для літнього сорту.

літо Червоне

Чудово красивий позднелетний сорт в повній гармонії з теплою сонячною розкішшю щедрого літа. Яблука дуже ошатні, великі, до 180 г і більше, з червоним рум'янцем, що вкривають майже повністю золотисто-жовті, ніби напоєне сонцем, плоди. М'якоть кремова, ніжна, дрібнозернистий, ароматна. Смак відмінний, солодкий з приємною свіжої кислинкою. Дерево слаборосле з ажурною пірамідальною кроною.

Аксьонов

Привабливий, дуже ошатний сорт-симпатія з Краснощок плодами середньою масою 100-150 г. М'якуш кремовий, соковитий, дрібнозернистий, ніжно-ароматна, прекрасного смаку. Сорт відмінно адаптований до непростих кліматичних умов російської півночі, зимостійкий, стійкий до п'яти видів парші, урожайний.

Розочка

Дуже красиве «райське яблучко», неймовірно спокусливе, так і хочеться спробувати. Плоди округлі, середні за розміром, масою 80-90 г (окремі до 120-140 г), золотисто-жовті, суцільно залиті густим червоним рум'янцем. М'якоть кремова, соковита, сколюватися, чудового кисло-солодкого смаку.Дозрівають в кінці серпня і відмінно зберігаються протягом місяця. Дерево середньоросле, з рясним щорічним плодоношенням, добре зимує.

солодка млість

Яблука «медові», дуже солодкі, без кислинки. Дерево середньоросле, з великими, від 100 до 200 г, ошатними, солом'яно-жовтими, з червоним рум'янцем, плодами. М'якоть біла, дрібнозернистий, соковитий, хрусткий, дивовижно солодка, ароматна. Сорт зимостійкий.

цукеркове

Цей чудовий літній сорт створений у Всесоюзному НДІ садівництва ім. І.В. Мічуріна при схрещуванні старих російських сортів «Коробівка» і «Папировка». Сорт обожнюємо садівниками-аматорами за дивно смачні і красиві плоди зі світло-жовтою шкіркою і червоним штриховим рум'янцем. Яблука дозрівають неодночасно, але на гілках тримаються міцно. Тому є прекрасна можливість збирати їх не всі відразу, а поступово протягом декількох тижнів. Зимостійкість досить висока.

Уральське рожеве

Дерево зимостійке, росле, з широкопірамідальной кроною. Плоди масою 100 г, овальні, рожево-смугасті, дуже гарного смаку (5 балів). Дозрівають в третій декаді серпня, зберігаються до місяця.

Папировка

Відмінний річний сорт народної селекції. Він дуже близький до сорту Білий налив, з яким його часто плутають. Від Білого наливу Папировка відрізняється більш великими плодами і яскраво вираженим швом. Зимостійкість сорту висока, не нижче, ніж у Білого наливу. Папировка – один з найвибагливіших сортів, і добре себе почуває навіть в несприятливих грунтових умовах. Урожайність з дерева 225-350 кг відмінних танули в роті плодів. Сорт самобезплідний.

Осінні яблука знімають у вересні, вони здатні зберігати свої властивості до 3 місяців. Осінні сорти, після знімання з дерева, вимагають деякого періоду лежання, протягом якого вони дозрівають і стають придатними для споживання.

Антонівка

Найвідоміший сорт яблук. Незмінно популярний через цілого набору позитивних якостей: врожайність, невибагливість, морозостійкість, лежкість, висока якість плодів і універсальність використання. Збирають урожай в середині вересня. Яблука мають щільну шкірку жовтого кольору, з невеликою оржавленной. Смак соковитої м'якоті дуже характерний – кисло-солодкий, з сильним неповторним ароматом. Зберігаються близько 90 днів. Середня вага яблука 100-150 г, максимальний 300 м Це досить високоврожайний сорт (до 500 кг з дерева). Плодоношення яблуні періодичне.

Уралец

Перші плоди з'являться на 4-6 рік. Час дозрівання яблук доводиться на початок осені. Зберігаються вони до півтора місяців. Урожай уральців – постійний, збільшується з кожним роком. Яблука цього сорту красиві і смачні, але маленькі, покриті восковим нальотом. У них кремовий забарвлення з рум'янцем. Яблуня протистоїть парші та гнилі, але для неї небезпечна плодожерка. Це найстаріший зимостійкий сорт, виведений для Уралу.

Сокове-3

Назва говорить сама за себе – яблука служать джерелом для приготування високоякісних соків. Сорт соків-3 скороплоден, плоди з'являються через 3-4 роки після посадки. Дозрівають яблука на початку осені і можуть лежати без втрати якостей від 90 до 120 днів. Яблуня цього сорту приносить багатий урожай щорічно. Плоди середні за розміром або маленькі, плоско, в рожеву смужку, кисло-солодкі на смак. У яблунь висока зимостійкість, вони не інфікуються паршею.

Наостанок

Дерево високоросла, має назад-пірамідальну, розріджену крону. Плоди середнього розміру, плоско-округлої або округло-конічної правильної форми, з гладкою поверхнею. Основне забарвлення зеленувато-жовте, покривне у вигляді цегляно-червоною суцільний забарвлення з восковим нальотом. М'якоть середньої щільності, соковита, гарного кисло-солодкого смаку. Зимостійкість висока, але сорт не стійкий до парші та має схильність до періодичності в плодоносінні. Знімна зрілість настає в першій половині вересня.

Уральське Наливне

Урожай з'являється у 2-3 літніх яблунь.Період дозрівання плодів припадає на середину вересня, але навіть перезрілі яблука не обсипаються. Вони зберігають свої властивості протягом двох місяців. У сорту Уральське наливне стабільне плодоношення, яке збільшується з кожним роком, тому гілки часто ламаються. Яблука маленькі, в наступні роки стають ще більш дрібними. Вони жовто-зеленого забарвлення з підшкірними крапками, мають характерний аромат. У смаку, крім соковитості і ніжності, присутній солодкість з кислинкою. Перевага сорту – чудова зимостійкість в умовах Уралу. Недоліком є ​​схильність до ураження паршею в умовах підвищеної вологості.

румянка свердловська

У цього сорту великі поди жовтого забарвлення з розмитими червоними смугами. Вони дозрівають до середини вересня, лежкість – 2-3 місяці. Яблука румянка кисло-солодкі на смак, з високим вмістом соку. Переваги – рясне плодоношення, добра переносимість низьких температур, протистояння хворобам, в тому числі парші.

екранне

Плоди на цих яблунях ви побачите через 5 років після щеплення. Час дозрівання – початок осені. Зберігати можна до середини зими. Яблуням характерний високий і постійний урожай. Фрукти красиві, але невеликі, червоно-рожеві. Їх відмінна риса – немов налита воронка. М'якоть кисло-солодка, ніжна, соковита і ароматна, колючий. Яблуня сорту «Екранне» має непогану зимостійкість, але вона схильна до захворювання паршею, тому необхідний спеціальний догляд. Урожай добре транспортується.

осіннє низькоросла

Низькорослі за своєю природою дерева висотою 1,5-2 м, врожайність при цьому дуже висока – до 130 кг плодів з рослини. Плодоносити починають на третій рік. Яблука дрібні, масою 80-95 г, округлі. Шкірочка жовтувато-біла, зі слабким рум'янцем. М'якоть щільна, досить соковита, кисло-солодкого смаку, вміст цукру близько 12%. Дозрівають в першій половині вересня. Використовують для варення, джемів і інших заготовок, зберігають протягом 2 місяців. Сорт з хорошою зимостійкістю, при підмерзання дуже швидко відновлюється.

пам'ять Бірюкова

Чарівний сорт-гармонія, чудово поєднує відмінні товарні і смакові якості. Плоди великі, середньою масою до 80-110 г, ніжно-зелені з легким точковим рум'янцем. М'якоть біла, ніжна, соковита, дуже приємного винно-солодкуватого збалансованого смаку з тонким пряним ароматом. Зберігається до середини грудня.

гірський Сінап

Чудовий, надійний позднеосенний сорт НДІ садівництва Сибіру. Урожайний, зимостійкий, з високою стійкістю до парші. Плоди золотисто-жовті з розмитим червоно-кармінним рум'янцем, великі, масою 100-150 г і більше. М'якоть біла, дрібнозернистий, среднеплотная, соковита, відмінного смаку. Після збору прекрасно зберігаються до 6-ти місяців.

подарунок садівникам

Плоди цієї яблуньки вирівняні, середнього розміру, масою до 100 г, красиві, зеленувато-жовті, рум'яні, з гладкою блискучою шкіркою. М'якоть дрібнозернистий, соковитий і ніжна, ароматна, дуже приємного збалансованого кисло-солодкого смаку. Добре зберігається до чотирьох місяців.

самоцвіт

Відмінний великоплідний сорт з писаними яблуками. Плоди масою від 130-160 г і більше (максимум – 400 г) світлі зеленувато-молочні, розписані яскраво-малиновими штрихами і цятками. М'якоть біла, зерниста, дуже смачна, збалансована за вмістом цукрів та кислот. Дозрівають з кінця вересня – початку жовтня і зберігаються до середини грудня-січня. Дерева середньорослі з округлою кроною.

Данила

Сорт зимостійкий, урожайний, лежання, з хорошими товарними якостями. Плоди великі, 110-130 г і більше, ошатні – сонячно-жовті з однобоким розмитим рожевим рум'янцем. М'якоть щільна, соковита, дуже смачна, кисло-солодка. Дозріває у вересні і зберігається майже всю зиму. Дерево з міцною кроною, сильноросле. Сорт стійкий до парші.

осіннє смугасте

Інша назва сорту – «Штрейфлинг». Один з найпопулярніших осінніх сортів.Дорослі дерева Осіннього смугастого дуже красиві, мають кремезний, міцний стовбур, гілки потужні з пониклі кінцями. Плоди середньої величини або великі (120-140 г). По всьому плоду яскраві червоні смуги гармонійно чергуються з яскравими жовтими смугами. М'якоть тане, пухка, соковита, відмінного десертного смаку з присмаком малини.

Марина

Дерево середньої величини з округлою кроною. Плоди вагою 100 г світло-жовті з яскраво-червоним смугастим рум'янцем, що покриває більше половини поверхні плоду. М'якоть біла, грубозерниста, соковита, гарного кисло-солодкого смаку. Дає високі, регулярні врожаї. Зимостійкість висока, стійкий до парші. Плоди добре зберігаються до березня.

Тетяна

Дерево доброї сили росту, зимостійке. Плоди великі, 110 г, вирівняні, плоско, правильної форми. Основне забарвлення біла, покривна – яскраво-вишнево-червоний смугастий рум'янець. М'якоть біла, соковита, ніжна дуже гарного смаку. Дозрівають на початку вересня, зберігаються до п'яти місяців.

Торопижка

Дуже ранній і скороплідних сорт-новинка. Плоди вирівняні, масою 120 г, світло-жовто-зелені з ніжним смугастим рум'янцем, радують чудовим відмінним смаком соковитої м'якоті.

аніс Свердловський

Сорт виведений на Свердловської станції садівництва. Дерево зимостійке, середньоросле з овальною кроною, врожайна. Плоди вагою 100 г, округлої форми. Основна забарвлення жовте з яскраво-червоним розмитим рум'янцем на більшій частині плоду. М'якоть соковита дуже хорошого кисло-солодкого смаку. Дозрівають плоди на початку вересня і зберігаються до кінця листопада. Саме «Аніс Свердловський» є найкращим обпилювачем для більшості пропонованих нами сортів яблуні.

Плоди зимових сортів яблунь дозрівають до перших морозів – в кінці вересня або в першій половині жовтня. Зимові сорти, за рідкісним винятком, відразу після знімання з дерева малопридатні для споживання в свіжому вигляді і потребують тривалому періоді лежання. Тому, їх часто використовують для заготовок, але вони можуть зберігається і до весни.

горноалтайская

Дана яблуня прокидається рано, тому ідеальна для місцевості, де весна приходить пізно. Плоди зривають в кінці літа. Зі збором краще не затягувати, оскільки яблука швидко перестигають. Їх краще відразу вжити або переробити, так як лежкість у них невелика – всього місяць. Врожаї у Горноалтайская середні, відсутня періодичність. Яскраво-червоні яблука цього сорту дрібні, кисло-солодкі, з пряним присмаком і особливою соковитістю. При довгих дощових періодах шкірка у них тріскається, що впливає на транспортабельність і термін зберігання. Сорт стійкий до морозів. Якщо підмерзає при наднизьких температурах, то швидко відновлюється. Чи не захворює паршею, навіть при рясних опадах.

Краса Свердловська

Один з найпоширеніших на Уралі сортів. На доброму грунті при правильному догляді можна зібрати досить великий урожай, навіть незважаючи на те, що деревце цього сорту дуже компактне і невисока. Якщо хочете, щоб врожаї були стабільними, виділіть для саджанців Краси Свердловська найбільш затишне містечко на ділянці, захищене від пронизливого північного вітру. І тоді підросли дерева віддячать вас великими плодами кремового забарвлення з завзятим рум'янцем. Іноді дерева може вражати парша.

Бурштин

Цей сорт – один з кращих. Плоди дозрівають в перший місяць осені. Для зберігання їх збирають в кінці серпня. Зірвані пізніше – смачніше, але будуть лежати тільки до початку зими. Фрукти маленькі, ароматні, янтарно-жовті, характерного кисло-солодкого терпкого смаку. Яблуня Янтар відрізняється підвищеною стійкістю до морозів Уралу, добре протистоїть хворобам і гнилі, але уражається плодожеркою.

персіянка

Плоди на цих яблунях з'являться пізно – починаючи з 6-7 років. Дозрівають вони в середині вересня, зберігаються близько півроку. Персіянка плодоносить щорічно. Яблука великі, на основний їх частини – смугастий рум'янець. М'якоть соковита, але дещо жорстка.Дерева досить морозостійкі, але можливе інфікування паршею.

первоуральск

Новий, завойовує все більшу популярність, зимовий сорт яблуні. Деревця у нього не дуже високі, з округлою кроною, яка прекрасна і в період цвітіння, і під час збору врожаю. Плоди при достатній кількості харчування і вологи в грунті виростають великими оранжево-червоними з соковитою і твердої, дуже смачною м'якоттю. У них непередаваний освіжаючий смак і приємний аромат.

Пролісок

Яблуня карликова, досягає всього двох метрів. Відрізняється скороплодностью, перші фрукти ви побачите з 3-4 років. Час збору випадає на початок осені. Зберігаються яблука досить довго – близько 4 місяців. У цього сорту добрі врожаї, тому гілки потребують підтримки. Плодоносить яблуня кожен сезон, але з часом це якість втрачається. Яблука середні по величині, світло-жовті, соковиті, з легким ароматом. Пролісок стійкий до несприятливих умов, за винятком посухи. Оскільки дефіцит води впливає на якість фруктів, то в посушливий час необхідний додатковий полив. Має стійкість до парші.

Алтинай

Незвичайно привабливий, яскравий, ошатний сорт з наливними, золотистими яблучками середнього розміру, масою від 70 до 140 г, майже суцільно покритими ніжним, як у дівчини, світло-малиновим рум'янцем. М'якоть біла з легкими зеленими прожилками, середньо-щільна, соковита, ароматна, дуже приємного кисло-солодкого смаку. Досить зимостійка, високостійкі до парші.

Уелс

Плоди цієї яблуньки досить великі, масою 160 г. симетричні, оранжево-жовті, майже суцільно вкриті сильним розмитим рум'янцем. М'якоть дуже соковита, кисло-солодка, з ароматом троянди, дуже гарного смаку.

южноуральской

Дерево середньої сили росту з округлою кроною, з високою зимостійкістю і врожайністю. Плоди вагою 100 г, кремові, з невеликим кармін-червоним рум'янцем. Відмінною особливістю цього сорту є виключно солодка дрібнозернистий м'якоть плодів. Коли Ви принесли з зберігання яблука «Південноуральського», то будьте впевнені, довго лежати їм не доведеться. Діти, та й дорослі, швидко перетягати їх все до єдиного. Плоди цього сорту добре зберігаються і бувають відмінною прикрасою новорічного столу. Дуже хороший, надійний сорт, особливо для суворих районів Уралу, Сибіру, ​​Далекого Сходу.

Лебедина пісня

Інша назва сорту – «Любава». Яблука солодкі, з присмаком прянощів і чудовим ароматом, вони даруватимуть смак літнього сонця до березня. Плоди не дуже великі – 60-70 г, кругленькі, жовто-зеленого кольору. М'якоть у них щільний, дрібнозернистий і дуже соковита. Використовуються в свіжому вигляді, для приготування компотів, соків, варення. Дерево середньоросле, стійке до зимових холодів, посухи та парші.

Бельфлер башкирський

Сорт з Башкортостану. Дерево середньоросле, швидкоплідне. Плодоносить з 3-4 років щорічно. Плоди 120 г, округло-овальні, зеленувато-жовті, з рожево-пурпуровим рум'янцем. М'якоть соковита, солодка, з пряністю десертного смаку (5 балів). Дозрівають в кінці вересня, зберігаються до лютого.

Блага вість

Один з найкращих зимових сортів на Уралі. Плоди середньою масою близько 100 г, жовтувато-зелені, з пурпурно-рожевим покривним рум'янцем. М'якоть кремова, щільна, дрібнозерниста, соковита, чудового гармонійного смаку. Плодоношення регулярне, надійне. Зберігаються аж до травня.

баяна

Один з найкращих сортів для Сибіру, ​​відрізняється високою зимостійкістю і стійкістю до парші. Яблука мають дуже привабливий вигляд: золотисто-жовті з пурпуровим рум'янцем, при повній стиглості з фіолетовим нальотом. Збирають в перших числах вересня, а зберігатися вони можуть до лютого. Плоди досить великі – до 140 г, з гладкою щільною шкіркою. М'якоть кремова, щільна, соковита, з відмінним смаком і слабким ароматом. Вміст цукру близько 14%. Сорт починає плодоносити на 3-4-й рік після посадки.

Свердловчанін

У цього дерева абсолютно особлива, легко впізнавана дуже красива ажурна крона. У міру дозрівання плоди змінюють забарвлення від легкої світло-зеленої, майже білою, до кольору слонової кістки і пастельно-жовтого. Маса плодів 80 г, м'якоть дрібнозерниста, хрустка, соковита, відмінного смаку. Прекрасно зберігаються до лютого. Сорт зимостійкий, паршею практично не уражається.

Особливістю колонновидних яблунь є повна відсутність бічного розгалуження, формування врожаю на стовбурі дерева, карликовий тип зростання і скороплодность. Сьогодні, завдяки селекції, виведені високозімостойкіе сорти колонновидних яблунь, що витримують зниження температури до мінус 45 ° C.

Дивно красива яблунька. Струнка двометрова крона, рясно обвішана великими (150-200 г) плодами з ошатним яскраво-червоним рум'янцем. Урожай з дорослих рослин досягає 15 кг. Дозрівають яблука в вересні, але цілком можуть зберігатися до лютого. М'якоть ароматна, трохи рожева, соковита, кисло-солодкого десертного смаку. Плоди їдять свіжими або переробляють на сік, варення, джем, підходять вони і для сушіння. Сорт зимостійкий, мало уражується хворобами.

Арбат

Один з найстаріших сортів колонновидних яблунь, створених в нашій країні. Перші плоди отримують вже на другий або третій рік, а з п'яти років урожай до 20 кг. Міцний стовбур щільно покритий яблуками рівномірного темно-вишневого кольору. М'якоть трохи кремова, соковита, солодка з невеликою кислинкою і ароматом. Для отримання високоякісних плодів необхідно нормування зав'язі. Сорт позднелетний, морозостійкий, стійкий до хвороб і дуже декоративний.

Останкіно

Цей сорт стане не тільки джерелом фруктів, а й елементом ландшафтного дизайну в Вашому саду. Великі плоди вагою до 300 г ошатного яскраво-червоного кольору, блискучі, з щільною шкіркою дозрівають в середині вересня і можуть зберігатися до грудня. М'якоть біла, дуже соковита. Смак солодкий з приємною легкою кислинкою. Сорт добре зимує, стійкий до хвороб і шкідників.

Васюган

Загальновизнаний сибіряк, хоча і москвич за народженням. Міцний, сильний і дуже морозостійкий сорт, не кожному по плечу – 42 ° C (!). Плоди тверді, досить великі, від 100 до 200 г, ошатні, яскраві, як червоногруді снігурі, з тонкою щільною шкіркою і дуже ароматною кремовою соковитою дрібнозернистої м'якоттю відмінного кисло-солодкого смаку. Дозрівають в середині вересня і зберігаються близько місяця.

Валюта

Чудовий високопродуктивний зимовий сорт-досконалість. Плоди середньої і великої величини – від 100-140 до 250 г, ошатні, апетитні з яскравим червоним рум'янцем по золотисто-жовтого фону. Шкірочка тонка, щільна з невеликим глянцевим відливом. М'якоть приємного десертного смаку, переважно солодкого, з легкою кислинкою, білосніжна, дрібнозернистий, помірно соковита і ароматна. Період дозрівання доводиться на першу декаду жовтня, яблука чудово зберігаються аж до середини лютого. Сорт стійкий до парші, добре зимує.

Московське намисто

Основна перевага цього сорту – скороплодность. Уже в перший рік після посадки можна насолоджуватися солодкими соковитими яблуками відмінного десертного смаку. Плоди досить великі, масою до 140 г. Сорт настільки врожайний, що до осені гілки просто усипані червоними яблуками. Плоди дозрівають в кінці вересня і прекрасно зберігаються до весни.

Медок

Неземну насолоду дарують плоди цього компактного природного полукарліка. Сорт позднелетний з рясним плодоношенням, скороплідних, на 4-5-й рік набирає повний урожай. Яблука середні і великі масою від 100-140 до 250 г, округлі зі світлою, солом'яно-жовтою щільною шкіркою і білою зернистою і соковитою медової м'якоттю. Плоди дозрівають в кінці серпня і зберігаються близько місяця. Зимостійкість дуже висока: витримує 40-градусні морози. Стійкий до шкідників і хвороб.

Президент

Надійний, добротний і стабільний пізньо-літній сорт з щорічним плодоношенням.Дерево середньоросле, малогабаритне, компактне, природний полукарлік. Плоди біло-жовті, дуже красиві масою 140-150 г, вирівняні – один до одного, плоско з щільною і соковитою дрібнозернистої м'якоттю відмінного смаку. Дозрівають в кінці літа, зберігаються до півтора місяців. Зимостійкість добра.

Челябинским селекціонером М.А. Мазуніним, на основі природно низькорослої яблуні «Видубецька плакуча», була створена група досить цікавих сортів яблуні, які відомі під назвою «карлики Мазуніна». Суперкарлик скороплідні – більшість з них вступає в плодоношення на третій рік. На насіннєвому підщепі їх висота не перевищує 2-2,5 метра, а на карликових підщепах і того менше – 1-1,5 метра. Такі низькорослі яблуні не затінює ділянку. Всі роботи, пов'язані з доглядом, можна здійснювати з землі. У районах, де клімат особливо суворий, де сильні морози і багато снігу, такі яблуньки можна просто з «головою» засипати снігом.

приземлене

Дерево – суперкарлик, з плоскогорізонтальной кроною висотою 1,2-1,5 метра. Виключно швидкоплідне, починає плодоносити в дворічному віці. Плоди великі вагою 140 г, плоско, зеленуваті. При повному дозріванні білі з темно-червоним рум'янцем, дуже привабливого вигляду. М'якоть біла, щільна, дрібнозерниста, соковита. Доброго кисло-солодкого смаку. Плоди дозрівають в кінці серпня – початку вересня і можуть зберігатися два місяці. Осінній сорт. Кращим обпилювачем для колонновидних яблунь і сортів природної низькорослої яблуні є Аніс Свердловський.

дивовижне

Літній сорт. Природний карлик. Сорт високої зимостійкості і врожайності, стійкий до парші. Вступає в плодоношення на третій рік після посадки однолітками. Плоди масою 120-140 г, округлі, зеленувато-жовті з інтенсивним, темно-червоним рум'янцем. М'якоть плодів соковита, дрібнозерниста, кисло-солодка, відмінного смаку. Плоди дозрівають в першій половині серпня. У лежанні зберігаються до місяця.

брат Чудного

Це яблуня, здатна рости і плодоносити навіть в екстремальних умовах. Перші плоди вже на 3-4 рік! Яблука зеленувато-жовті з великим червоним рум'янцем і гладкою блискучою шкіркою. М'якоть відмінного смаку, солодка з кислинкою. Плоди годяться для будь-яких заготовок, осінніх салатів, смачні в свіжому вигляді, зберігаються до 140 днів. Рослини карликові, висотою близько 2 м з дуже хорошою зимо-і морозостійкістю. У сирі роки можуть дивуватися паршею. Урожай з деревця до 120 кг!

Соколівське

Зимовий сорт, плодоносить на 3-4 рік після посадки. Яблуня зимостійка, урожайна і стійка до парші. Але плодоносить нерегулярне. Зате в період плодоношення з одного дерева збирають до 65 кг яблук. Плоди великі, соковиті кисло-солодкі, масою 145-180 г. Збирають яблука восени, зберігаються вони до лютого.

килимове

Це осінній сорт яблуні. Плодоносити наччінает на 3-4 рік після посадки. Яблуня зимостійка, урожайна і стійка до парші. Але погано переносить посуху. Одне дерево дає до 65 кг плодів. Плоди великі, масою 165-185 г, м'якоть зерниста, сухувата, кисло-солодка. Плоди збирають на початку вересня. Зберігаються яблука протягом 2 місяців.

дитяче

Одна з найбільш плідних різновидів карликів Мазуніна. Цей осінній сорт починає плодоносити на 5-6 рік після посадки. Яблуня зимостійка, урожайна і стійка до парші. Урожайність – до 105 кг плодів з дерева. Плоди масою 73-95 г, соковиті, м'якоть пухка, прісно-солодка. Збирають їх у кінці вересня, зберігаються 2 місяці.

Науково-виробниче об'єднання «Сади Росії» 30 років займається впровадженням новітніх досягнень селекції овочевих, плодових, ягідних і декоративних культур в широку практику аматорського садівництва. В роботі об'єднання використовуються найсучасніші технології, створена унікальна лабораторія мікроклонального розмноження рослин.Головними завданнями НВО «Сади Росії» є забезпечення садівників якісним посадковим матеріалом популярних сортів різних садових рослин і новинок світової селекції. Доставка посадкового матеріалу (насіння, Луковець, саджанців) здійснюється поштою Росії. Чекаємо Вас за покупками: НВО «Сади Росії»

Збираючись посадити сад на своїй ділянці, потрібно, в першу чергу, визначити які сорти плодових рослин будуть добре рости і приносити урожай в ваших конкретних умовах. Тобто підібрати районовані сорти – сорту, які найкращим чином пристосовані для зростання в місцевому кліматі. Вони повинні володіти набором якостей дозволяє їм успішно рости і плодоносити в даних умовах.

Як вибрати яблуні для Уралу

Наприклад, при підборі сортів яблунь для Уралу в першу чергу звертають увагу на такі характеристики, як:

1. Морозостійкість. Клімат на Уралі континентальний, з суворими зимами, без відлиг, хорошим сніговим покривом. Тут дуже потрібною якістю буде хороша морозостійкість деревини і квіткових бруньок.

2. Засухоустойчивость. В Уральському регіоні влітку випадає мало опадів, тому невимогливість до вологи буде корисним якістю.

3. Несхильність захворювання паршею. Важлива якість, так як поразку яблунь таким захворюванням як парша, серйозно позначається на якості плодів і в цілому на здоров'я дерева і передбачає велику кількість хімічних обробок саду.

4. Ранній термін дозрівання плодів. Актуальний для північних районів Уралу, наприклад Челябінської області. Тут найменша в порівнянні з іншими областями забезпеченість рослин літнім теплом. Пізні і великоплідні сорти просто не встигнуть визріти і набрати смак.

Які ж сорти можна рекомендувати до вирощування на Уралі? В першу чергу це будуть:

  • дрібноплідні сорти типу полукультурок, особливо в північних частинах Уралу;
  • а так само зимостійкі великоплідні сорти, в тому числі в стелеться формі;
  • і природні плакучі карлики.

Розглянемо, що пропонують садівникам Уралу селекціонери. Селекцією морозостійких яблунь займаються в Південно-Уральському НДІ плодоовочівництва і картоплярства. Великий внесок у розвиток північного садівництва внесли працівники Свердловської селекційної станції садівництва. Їх стараннями сади сіверян поповнилися такими чудовими сортами:

літні сорти

срібне копитце

Напевно, один з найвідоміших сортів. Популярність йому принесли солодкий смак дуже соковитих яблук. Вони мають досить великий для північних яблук вага – трохи більше 100 грам, ошатні. Встигають до середини серпня і можуть зберігатися до двох-трьох тижнів. Якщо запізнилися зі зніманням, то яблучка, залишаючись на дереві, наливаються і стають прозорими. До мінуса можна віднести схильність сорту парші у вологі роки.

Уральське наливне

Ще один улюбленець садівників не тільки Уралу, а й далеко за його межами. Таку любов цього сорту принесли жовті, солодкі яблучка, які теж часто стають наливними. А так же їх пізньо-літній дозрівання, велика врожайність і ранній початок плодоношення. Зимостійкість дерева просто вражаюча – воно здатне витримати зниження температури до – 51 градуси!

аромат Уктуса

Урожайний, зимостійкий сорт з яблуками річного дозрівання. Дуже гарні плоди для любителів кислуватих яблук. Дерево має зручну крону, яку не потрібно штучно формувати. Стійкість до парші – не найсильніша його сторона.

Папіроянтарное

Бурштинового кольору, наливні яблука солодкого смаку нікого не залишать байдужим! Вони досить великі – 120-140 грам, мають приємний аромат. Встигають в кінці літа і їх можна зберігати близько двох місяців. Дерева рано починають плодоносити і радують великим урожаєм.

Аксена

Прекрасний літній сорт, що володіє імунітетом до парші. Дерева невеликі і дуже зимостійкі, щорічно приносять великий урожай червоно-смугастих яблук.Дозрівання доводиться на середину серпня. Смак яблук кисло-солодкий, приємний.

мрійниця

Ще один практично не сприйнятливий до парші сорт. Дерева з дуже високою зимостійкістю. Влітку, на початку серпня, встигають соковиті, прекрасного кисло-солодкого смаку яблука. Вони жовті з смугами, важать приблизно 100 грам.

Дачна

Улюблений на Уралі сорт літніх яблук. До переваг його, поряд з хорошим кисло-солодким смаком, урожайністю і раннім вступом у плодоношення, відноситься практично не схильність парші. Ще можна відзначити, що яблука сорту Дачна блідо-жовтого кольору, без покривної забарвлення, важать близько 100 грам.

сурмач

Великі, могутні дерева цього сорту практично не страждають від парші. Яскравими вогниками висять оранжево-червоні яблука. Вони середнього розміру, кисло-солодкі на смак, сподобаються любителям хрустких яблук. Термін дозрівання – після середини серпня.

Ісеть біла

У цього позднелетнего сорти все велике: дерева рослі, потужні, плоди часто набирають вагу до 260 грам. Яблука прекрасного кисло-солодкого смаку, витягнуто-овальної форми і практично білі. Парші цей сорт теж не боїться.

Солнцедар

Ще один сорт з великими яблуками, що володіють яскравим забарвленням і дуже хорошим смаком. Популярний серед садівників Башкирії.

осінні сорти

ВЕМ-сувенір

Чи не сприйнятливий до парші. Що достигають восени плоди покриті крапчато-смугастим малюнком, соковиті і приємні на смак. Період споживання з вересня по грудень. Дерева мають стримане зростання.

екранне

Улюблений в народі сорт осінньо-зимового дозрівання. Зимостійкі дерева мають цінною якістю: основні гілки відходять від стовбура майже під прямим кутом. Яблука дрібні, 90-100 грам, рожеві, соковиті, мають дуже хорошим кисло-солодким смаком. Ці яблука після знімання сдерева у вересні можуть зберігатися до Нового Року і більше.

аніс свердловський

Різновид відомого сорту. Дуже зимостійкий. Яблука круглі, середні за розміром і сліпуче красиві своїм яскравим червоним рум'янцем. І смак соковитої м'якоті мають чудовий. Знімають урожай у вересні, а споживати його можна до грудня. З мінусів – схильність до парші.

Сокове-3

Урожайний осінній сорт з невеликими смачними плодами. Яблука рожеві, кисло-солодкі, дуже соковиті з хрусткою м'якоттю. Гарні для приготування соків. Варто відзначити велику зимостійкість, постійну врожайність цього сорту, а також таке важливе якість, як стійкість до парші.

Данила

Цей новий сорт зовсім не схильний до захворювання паршею. Дерева Данила досить рослі, зі зручною кроною, добре переносять морозні зими. Плоди великі, до 160 г, жовті, кілька витягнутої форми, дуже приємного кисло-солодкого смаку, достигають у вересні і можуть вживатися аж до березня.

Сокове-2

Любимо за свої красиві і смачні плоди. Вони хоча і дрібні, всього 30 грам, але володіють прекрасним смаком, та ще багаті вітамінами. Ці яблучка незамінні для приготування соків, та й інші заготовки виходять з них хоч куди!

зимові сорти

персіянка

Великі плоди, красиві зовнішній вигляд – яскравий кармін рум'янець, хрустка, соковита м'якоть з відмінним кисло-солодким смаком – все це зробило персіянка популярним і поширеним сортом яблук. З мінусів – в сирі роки може захворіти паршею.

Краса Свердловська

Краса серед яблук! Смак, розмір, зовнішній вигляд, здатність до тривалого зберігання – роблять цей сорт одним з кращих. Плоди великі: 160 грам і до 200-250 грам, правильної форми, яскраво-червоні, з соковитою, сколюватися типу м'якоттю і чудовим смаком. Дозріваючи у вересні, вони зберігаються до квітня-травня. Для отримання високих урожаїв потрібно грамотна обрізка в молодому віці.

Блага вість

Похідний від Краси Свердловська, який успадкував всі кращі його якості і отримав на додачу ще й імунітет до всіх рас парші.Тільки плоди у Благої вісті поменше, близько 100 грам, смак, соковитість, якість м'якоті – все осталость настільки ж прекрасного якості, як і у батьківського сорту. Плоди збирають в кінці вересня, і вони можуть лежати до нового врожаю.

Природні карликові яблуні

Основні відмінності від звичайної яблуні:

  1. малий зріст: висота коливається від 1,2-1,5 до 2,7 м на насіннєвому підщепі, а якщо такий сорт прищепити на клонових карликову підщепу, то вгору він підніметься всього на 1,2-2 м;
  2. плоско-округла крона, де гілки розташовані горизонтально-дерево ніби стелиться по землі;
  3. підвищена зимостійкість;
  4. кращі запилювачі – одного сорту карликових яблунь;
  5. неодночасно цвітіння на верхніх і нижніх гілках.

Братчуд

Цей зимовий сорт виведений в Південно Уральському НДІ плодівництва. Виглядає він як абсолютно карликова дерево: висота всього 2,7 м на насіннєвому підщепі. Яблука середнього розміру, блискучі, жовтого кольору, з рум'яним бочком, з вираженою ребристістю. Смак дуже хороший. Рано починає плодоносити. Врожаї дає великі, понад 100 кг з дерева.

килимове

Осінній сорт з досить великими яблуками чудового кисло-солодкого смаку. Висота дерева на насіннєвому підщепі не перевищує 1,5 м.

Пролісок

Зимовий сорт. Яблука світлі з легким рум'янцем, трохи витягнутої форми, ребристі. Дуже смачні, з соковитою кисло-солодкою м'якоттю. Зберігаються до чотирьох місяців.

приземлене

Висота дерева 2,5 м. Дрібні яркоокрашенние яблука дозрівають в осінній період. Вони соковиті, кисло-солодкі, дуже гарні на смак. Урожай їх може досягати до 130 кг з дерева, а приносити його приземлення починає вже з 2-3 річного віку.

дивовижне

Світло-жовті з рум'янцем яблука дозрівають влітку. Вони досить великого розміру: близько 130 грам, окремі екземпляри досягають 200 грам, трохи ребристі, злегка сплющеною форми. Соковиті, гарні на смак. Зимостійкість трохи нижче, ніж у інших карликових яблунь.

Яблуня Чудное з плодами

Кліматичні умови Уралу відмінні в різних областях регіону: в північній частині (Челябінська область) особливо холодні зими і прохолодне літо. Південніше, в Оренбурзькій області і Башкирії м'якші зими і тепліше влітку. Але, тим не менш, в цілому клімат Уралу досить суворий, з морозами взимку. Тому треба ретельно вибирати сорти яблунь, звертаючи увагу, в першу чергу, на їх пристосованість до суворих кліматичних умов.