Зміст
  1. Кращі сорти нектарина
  2. нектарин 4
  3. Кримсон Голд
  4. кримчанин
  5. колоновидний
  6. Біг Топ та Нікітінський 85
  7. сорти Ванг
  8. Харко і Флейвор Топ
  9. Соковите персикове різноманітність
  10. Сорти і їх опис
  11. Дозрівають рано: Київський Ранній, Білий Лебідь, Грісборо і Редхайвен, Мореттіні
  12. Середнього терміну дозрівання: Коллінз, Кардинал, Золота Москва, Сибіряк, Сатурн, Кремлівський, Донський
  13. Пізні, морозостійкі: Ф'юрі, Фрост, Ветеран
  14. Самозапильних, самоплодние персики: Інка, Вулкан, Харнас, Золотий ювілей
  15. Як виглядає нектарин
  16. Відео: чим персик відрізняється від нектарина
  17. Популярні у садівників сорту
  18. Фотогалерея: популярні різновиди нектарина
  19. Процедура посадки і підготовка до неї
  20. Рекомендації по догляду за культурою
  21. полив
  22. внесення добрив
  23. обрізка
  24. Підготовка до зими
  25. Відео: вирощування нектаринів і догляд за ними
  26. Способи розмноження нектарина
  27. щеплення нектарина
  28. Нектарин з насіння
  29. Типові для культури хвороби і шкідники
  30. Фотогалерея: як проявляються типові для нектарина захворювання
  31. Фотогалерея: як виглядають небезпечні для нектарина шкідники
  32. Відгуки садівників
  33. Персик: сорти, їх опис, фото і особливості вирощування
  34. Вибір сорту персика
  35. Зимостійкі сорти персиків
  36. ранні сорти
  37. Сорти середнього дозрівання
  38. Сорт «Рубіновий принц»
  39. інжировим персик
  40. Вибір місця і грунту для посадки персика
  41. Підготовка ґрунту до посадки
  42. Догляд за персиком
  43. Обрізка персикових дерев
  44. шкідники
  45. Ред Хейвен – еталон персика
  46. опис сорту
  47. переваги
  48. Поради по догляду
  49. Відео «Посадка саджанця персика»
  50. Персик Кардинал – солодкий гість з Америки
  51. опис сорту
  52. зовнішня характеристика
  53. Плоди
  54. дозрівання
  55. стійкість
  56. особливості вирощування
  57. Відео «Вирощування персика та нектарина»
  58. Що за дерево нектарин?
  59. мислитель
  60. the clown
  61. Kalter
  62. Анна Проніна
  63. dron ivanov
  64. A Past And Future Secret
  65. Олена Премудра
  66. Микола Цупрунов

Кращі сорти нектарина

Нектарин – неопушений персик, відноситься до категорії скороплідних нетривких рослин.

Для нього характерний інтенсивний ріст і скоростиглість нирок.

Після цвітіння можна отримати урожай даної рослини вже через кілька місяців. Фрукт дуже смачний, соковитий і солодкий.

На сьогоднішній день налічується величезна кількість сортів нектарина, які мають свої особливості.

нектарин 4

Цей сорт відноситься до категорії среднерослих дерев, які мають округлу форму.

Дерева сорту Нектарин 4:

  • морозостійкі;
  • посухостійкі;
  • невибагливі в догляді.

Після висадки дерево починає плодоносити вже на третій рік. Воно має округлі плоди, середня маса яких становить 150 грам.

М'якоть плодів характеризується оранжево-жовтим забарвленням і ніжно-волокнистої консистенцією.

Зауваження садівників: Нектарин 4 дає регулярні врожаї незалежно від погодних умов.

Кримсон Голд

Сорт Кримсон Голд є неопушеними персиком. Він відноситься до категорії гібриди. Дерево є середньорослі, зимостійким і високоврожайних.

Для даного сорту характерні великі плоди, маса яких в середньому становить 130 грам округлої форми. Нектарини цього сорту мають жовте забарвлення і розмитий смугастий червоний рум'янець.

Для м'якоті плодів характерна ніжна волокнистість, соковитість і високі смакові якості. Сорт дозріває в ранні терміни.

Догляд за ним полягає в своєчасному поливі, добриві і прополюванні. Це забезпечить своєчасний ріст рослини, а також високу врожайність.

кримчанин

Сорт Кримчанин характеризується компактними середньорослі деревами. Збір врожаю здійснюється в кінці літа. Дерево має округлі плоди, маса яких становить 190 грам.

Шкірочка плодів характеризується середньою щільністю і відсутністю опушення. Плоди мають розмитий рум'янець, який покриває практично весь плід.

  • середньою щільністю;
  • жовтим кольором;
  • соковитістю.

Після висадки рослини сорт починає плодоносити через 2-3 роки і характеризується високою, регулярною врожайністю. Щорічно з одного дерева можна зібрати від 40 до 50 кілограм плодів.

Важливий момент: плоди нектарина Кримчанин характеризуються високою транспортабельністю, а також хорошою зимостійкістю і посухостійкістю.

колоновидний

Нектарин Колоновидні є невисоким компактним деревцем. Його діаметр становить всього лише пів метра.

Плоди на дереві розташовуються дуже густо. Після вкорінення саджанця плодоношення починається на другий рік.

Завдяки невеликій кроні рослини його можна вирощувати на ділянках з обмеженим простором. Нектарин цього сорту характеризується великими плодами і плодовитістю, що дозволяє садівникові отримати високий урожай.

Біг Топ та Нікітінський 85

Нектарин Біг Топ

Нектарин Біг Топ є новим сортом рослини, селекція якого була проведена зовсім недавно. Як і сорт Нікітінський 85, він характеризується високою врожайністю, а також великими плодами.

Ці сорти мають середньорослі дерева. Дерева обох сортів з округлою формою крони.

Дані сорти нектарина мають плоди овальної форми з солодкою м'якоттю, яка дуже легко відділяється від кісточки.

Зауваження садівників: сорту Біг Топ та Нікітінський характеризуються раннім дозріванням, що дозволяє отримати урожай вже в середині літа.

сорти Ванг

Нектарин Ванг 3

Сорти нектарина Ванг 3 і Ванг 8 дійсно кращі, так як поєднують в собі високу врожайність і простоту в догляді.

Вони характеризуються середнім періодом дозрівання. Дані сорти рослини мають ніжну м'якоть жовтого кольору, приємний смак і аромат.

Сорти нектарина Ванг характеризуються стійкістю до шкідників і захворювань, що значно полегшує процес їх вирощування.

Дерева потребують сонячному місці і середніх температурах, а також в регулярних поливах.

Харко і Флейвор Топ

Сорти нектарина Харко і Флейвор Топ характеризуються середнім терміном дозрівання.

Дерева середньорослі, що значно полегшує процес догляду за ними, дуже рано починають плодоносити.

Незважаючи на великий розмір плодів, їх вага є середнім і становить приблизно 160 грам.

Нектарини цих сортів характеризуються гарною транспортабельністю.

Існує величезна кількість сортів нектарина, що дозволяє садівникові вибрати на свій смак найбільш оптимальний варіант для висадки на своїй ділянці. (До речі, цікавим варіантом для Вас може бути інжировим нектарин і персик.).

Дивіться відео, в якому фахівець детально роз'яснює різницю між нектарином і персиком:

Персик – недовговічне рослина. Воно відрізняється швидким входженням в фазу плодоношення, інтенсивним зростанням.

Нирки персика володію властивістю швидко прокидатися і випускати молоді пагони. Крона розростається і якщо її не проріджувати, починаючи з другого року, то врожайність знизиться.

З четвертого року персики стануть дрібними і деформованими. Плодоносити молоді деревця починають на другий рік після посадки. При гарному догляді можуть дати врожай в перший рік, при осінній посадці.

Але не варто подібного допускати. Краще дати рослині розвиватися. Урожай зберете невеликий, а час буде витрачено, і рослина втратить силу.

  • Соковите персикове різноманітність
  • Сорти і їх опис
    • Дозрівають рано: Київський Ранній, Білий Лебідь, Грісборо і Редхайвен, Мореттіні
    • Середнього терміну дозрівання: Коллінз, Кардинал, Золота Москва, Сибіряк, Сатурн, Кремлівський, Донський
    • Пізні, морозостійкі: Ф'юрі, Фрост, Ветеран
  • Самозапильних, самоплодние персики: Інка, Вулкан, Харнас, Золотий ювілей

Соковите персикове різноманітність

У минулому садівники мріяли про персиках, які можна вирощувати в усіх регіонах країни, а не тільки на півдні.

Сьогодні їх мрії втілилися в життя: селекціонери вивели багато цікавих зимостійких, морозостійких сортів з різними термінами плодоношення, формами плодів і смаковими якостями.

Персикові дерева діляться на чотири групи (В залежності від форми плода):

  1. Персик справжній – рослина з опушеними плодами.
  2. Нектарин або голоплодний персик.
  3. Персик Потаніна (Мигдаль Потаніна).
  4. Ферганський персик або інжировим (плід приплющений).

Персикові дерева діляться на чотири групи в залежності від форми плода

Терміни дозрівання плодів, період цвітіння – все це залежить не тільки від місцевості, де вирощують дерево, але і від особливостей сорту:

  1. ранньостиглі сорти віддають перші плоди з липня по серпень.
  2. середньостиглі вступають у фазу плодоношення на початку серпня і радують урожаєм до вересня.
  3. пізні персики встигають восени: вересень, початок жовтня.

Який сорт краще підійде для ділянки або саду залежить від кліматичних особливостей місцевості. Важливо підібрати рослини так, щоб розтягнути плодоношення на весь сезон.

Урожайність рослини залежить від правильного вибору сорту. При покупці саджанця необхідно звернути увагу на кілька важливих моментів, даємо їх опис:

  1. Звідки привезли саджанець. Якщо розплідник знаходиться в іншій смузі, то саджанець може загинути вже в перший рік після посадки або буде постійно підмерзати. Сорт має бути районованих, а розплідник – знаходиться в тій же кліматичній смузі (бажано навіть в тому ж регіоні), де буде рости дерево.
  2. Огляд місця прищепи. Воно повинно бути гладким і рівним, без горбів і застиглого соку.
  3. Коренева система рослини повинна мати мочковатую форму. Корінь в один стовбур – не годиться.

Однорічні саджанці краще приживаються і швидше радують урожаєм. При покупці краще орієнтуватися на них, але вибирати міцні, здорові рослини, а не кволі прутики.

Сорти і їх опис

Дозрівають рано: Київський Ранній, Білий Лебідь, Грісборо і Редхайвен, Мореттіні

Особливість ранньостиглих сортів в тому, що вони швидко вступають у фазу плодоношення.Дво-, трирічні саджанці вже дають невеликий урожай. Пік урожайності припадає на четвертий-п'ятий рік після посадки.

При виборі ранньостиглих сортів краще орієнтуватися на рослини, які мають невисоку, розлогою кроною. За ними легше доглядати і формувати в період зростання. З невисоких дерев також простіше збирати плоди.

Серед представників цієї групи на особливу увагу заслуговують сорти Київський Ранній, Білий Лебідь і Редхайвен.

Пік урожайності Редхайвена доводиться на одинадцяти рік. З одного дерева збирають більше ста кілограм плодів.

Найкращі ранні сорти персиків: Київський Ранній, Білий Лебідь, Грісборо і Редхайвен, Мореттіні

Кожен сорт раннього персика по-своєму гарний і має масу достоїнств.

Переваги ранніх сортів персика:

  • формують широку крону висотою не більше 5 метрів;
  • зацвітають рослини в квітні-маe;
  • в фазу плодоношення вступають швидко: на четвертий рік після посадки саджанця;
  • плодоношення розтягнуто з липня по серпень;
  • відрізняється високою врожайністю, ароматними і смачними плодами.

Перші плоди з'являються на дорослому, добре сформованому дереві. Це не може не позначатися на врожайності: з шестирічного дерева, при належному догляді, можна зібрати до 60 кілограм персиків.

Ще один яскравий представник цієї групи – сорт Грісборо. Він відрізняється середньою силою росту, але, на відміну від вищезгаданих сортів, має середню зимостійкість.

Для того щоб рослина плодоносить в середніх широтах, його необхідно висаджувати в тихих місцях.

Високою зимостійкістю радує персик Мореттіні. Одне з його переваг – розлога крона, яка легко піддається формуванню.

Плоди Мореттіні дозрівають одними з перших, але володіють середньої транспортабельностью. Це не дозволяє перевозити фрукти на далекі відстані.

Середнього терміну дозрівання: Коллінз, Кардинал, Золота Москва, Сибіряк, Сатурн, Кремлівський, Донський

Сорти середнього терміну дозрівання дозволяють продовжити персиковий конвеєр.

Особливість рослин цього виду:

  • висока, розлога крона (від 5 метрів);
  • велика врожайність;
  • хороша зимостійкість;
  • великі плоди.

Середньостиглі персики налічують величезну кількість сортів, але серед них є кілька видів, які ідеально показують себе в будь-яких умови і не вимагають особливого догляду: Коллінз, Кардинал, Золота Москва, Сибіряк, Сатурн, Кремлівський.

сорт Кардинал славиться своїми величезними плодами (від 140 г) і відмінними смаковими якостями. Це один з найсмачніших видів персика. За міжнародною дегустаційної шкалою він отримав п'ять балів. Це найвища оцінка.

Рослина стійке до захворювань, але важко переносить поворотні заморозки. Висаджувати його краще на безвітряному місці, недалеко від стіни будинку або забору, але далеко від води.

Кращі сорти персиків середнього терміну дозрівання: Коллінз, Кардинал, Золота Москва, Сибіряк, Сатурн, Кремлівський, Донський

кремлівський персик без проблем адаптується до зміни температурного режиму, має високу зимостійкість. Завдяки цьому він звернув на себе увагу садівників з регіонів, де літо прохолодне. При гарному догляді плоди досягають до 200 м

Сорт Золота Москва не так давно з'явився на ринку, але його саджанці користуються великою популярністю. Рослина добре зимує і стійке до захворювань, володіє соковитими великими плодами.

Період плодоношення розтягнутий майже на три тижні. Персик зацвітає пізно, після загрози повернення заморозків, і це збільшує кількість якісних плодів.

сорт Сибіряк високо цінується фермерами за відмінну транспортабельність. Жовті плоди можуть зберігатися в холодному приміщенні до трьох тижнів. Крім того, вони смачні і соковиті, а кісточка без проблем відділяється від м'якоті.

Перший урожай збирають в серпні, а останні плоди знімаю на початку вересня.

персик Сатурн зберігається не довше 12 днів. Це також чимало.Рослина має високу зимостійкість (до -27). Сильноросла крона ускладнює догляд і це позначається на врожайності.

Якщо гілки нахиляти вниз, то можна отримувати відмінний урожай щороку.

Самий зимостійкий представник цієї групи – персик Донський. Він не тільки витримує сильний морози, але і швидко відновлюється після вимерзання.

Головним достоїнством персиків середнього періоду дозрівання є висока врожайність, транспортабельність плодів і відмінна зимостійкість дерева.

Більшість сортів володіє соковитою м'якоттю і приємним ароматом. Високу крону можна розцінювати як недолік, але при правильній формуванні дерева він легко усувається і перетворюється на гідність.

Пізні, морозостійкі: Ф'юрі, Фрост, Ветеран

Посадили персик, а він не плодоносить, тільки інтенсивно нарощує крону? Не варто засмучуватися: краще набратися терпіння і почекати ще трохи.

Пізньостиглі сорти плодоносять починаючи з 5 року після посадки саджанця. Призначені вони для вирощування в південних районах. На Півночі і в Середній смузі вони не встигають визріти і виходять кислими.

Американський сорт Ф'юрі витримує морози до -28 градусів. Цінується він за величезні, до 300 г, плоди апельсинового кольору. Рослина невибаглива до догляду.

Збір плодів припадає на вересень, коли в саду залишилися тільки яблуні та груші. Плоди зберігаються не довше шести днів.

сорт Фрост також виведений американськими селекціонерами, які робили упор на зимостійкість і крупноплодность рослини.

Дерево дає високий стабільний урожай, витримує морози до -26 градусів, стійке до захворювань. Плоди використовуються для їжі в свіжому вигляді. Зберігаються протягом десяти днів.

Кращі пізньостиглі сорти персиків: Ф'юрі, Фрост, Ветеран

сорт Ветеран відрізняється від пізньостиглих сортів тим, що швидко вступає у фазу плодоношення і володіє невисоким зростом. Розмір плодів також не вражає (не більш 150 г).

Люблять його за хороші смакові якості. Він ідеально підходить для консервації.

Самозапильних, самоплодние персики: Інка, Вулкан, Харнас, Золотий ювілей

Великою популярністю у садівників користуються самозапильних сорту. Щоб підвищити плодоношення, рекомендують висаджувати кілька рослин, для перехресного запилення. Але одне деревце також буде давати плоди.

Серед самозапильних, самоплодних сортів хороший урожай в одиночній посадці дає Інка, Вулкан, Харнас, Золотий ювілей.

Харнас належить до зимостійким, ранньостиглий десертних сортів. Це сильноросле дерево, яке регулярно плодоносить. Його особливість в тому, що плоди міцно триматися за гілки і не опадають.

Ранньостиглі сорти відрізняються високою зимостійкістю дерев і квіткових бруньок. Вони витримують поворотні заморозки. Це дає можливість вирощувати їх не тільки в південних широтах, але і в середній смузі, а також в Сибіру і на Уралі.

Самоопилямие сорти персиків: Інка, Вулкан, Харнас, Золотий ювілей

У регіонах Сибіру необхідно оберігати дерева від поворотних заморозків.

Середньостиглі сорти нарощують гідну крону і тільки потім радують багатим урожаєм. Їх недолік в тому, що важко формувати гілки, але регулярний і щедрий урожай дозволяє закривати на це очі.

Гілки середньостиглих сортів часто нагинають вниз, що полегшує збір врожаю.

Недолік пізньостиглих сортів в тому, Що вони можуть рости тільки на певній території. Але якщо кліматичні умови дозволяють, то ці дерева не тільки прикрасять сад, а й порадують смачними плодами.

При посадці персика слід враховувати, що всі сорти зацвітають дуже рано, коли ще мало комах-запилювачів. Можна допомогти рослині і акуратно потрясти верхні гілки, щоб пилок опустилася на нижні суцвіття.

Рослини благотворно відгукуються на підживлення і поливи. Вода грає велику роль при формуванні плодів. Від її кількості залежить не тільки розмір персиків, але і їх смак і аромат.

Приділіть своїм саджанців трохи уваги і турботи, щоб вони могли перетворитися в прекрасні дерева і щорічно радувати урожаєм.

Нектарини часто зустрічаються на прилавках магазинів, але на ділянках російських садівників ця культура поки рідкісний гість. До недавнього часу вирощувати їх просто не дозволяв клімат, але селекція не стоїть на місці. Зараз існують морозостійкі сорти, які успішно приживаються і плодоносять не тільки в південних субтропічних регіонах, але і на європейській частині території Росії. Культура досить примхлива і вимоглива в догляді, але при дотриманні рекомендацій щодо агротехніки отримати урожай цілком реально.

Як виглядає нектарин

Нектарин – поширена різновид персика. Особливо вона популярна у тих, хто вирощує фрукти в промислових масштабах. Плоди добре переносять транспортування, довше зберігаються, зберігають презентабельність зовнішнього вигляду. Смакові якості теж на висоті – про це свідчить назва, що походить від слова «нектар». Фрукти дуже солодкі за рахунок високого вмісту цукру.

Нектарини вирощують в промислових масштабах у багатьох країнах світу

«Рідний» для культури клімат – тропіки та субтропіки. Тому до недавнього часу про її вирощуванні на території Росії залишалося тільки мріяти. Але зараз це цілком можливо. Селекціонерами виведені морозостійкі сорти і гібриди, приживаються не тільки в Криму, на Кавказі, в Причорномор'ї, а й у середній смузі Росії, в Поволжі. Дорослі дерева в змозі пережити мороз до -30 º С. А ось квіткові бруньки не переносять навіть короткочасних зворотних весняних заморозків – вони гинуть, якщо температура опускається до -2ºС.

Популярність нектарин став набувати відносно недавно, лише в кінці ХХ століття, коли з'явилися великоплідні сорти, за смаковими якостями і іншим характеристикам перевершують звичайні персики.

Листя у нектарина вузькі і довгі

Дерево порівняно невисока, доростає до 5-7 м. Крона акуратна, куляста або витягнута, діаметром 3-4 м. Листя яскраво-зеленого кольору, вузькі, ланцетовидні, край вирізаний зубчиками. Цвітіння дуже рясне, причому бутони розпускаються раніше, ніж листя. Відповідно, нектаріновой дерево не тільки приносить урожай, але і прикрашає сад. Цвітіння припадає на початок чи середину травня.

Дерево у більшості сортів нектарина невисока і досить компактний, місце під нього можна виділити навіть на маленькому садовій ділянці

Від класичного персика нектарин відрізняється гладкістю шкірки і її більш насиченим кольором. Форма плодів – майже куляста, з характерним «швом» збоку. Як правило, нектарини декілька більше і солодше, ніж персики, але м'якоть у них жорсткіше. Також ця культура, особливо сучасні її сорти, рідше страждає від хвороб і шкідників. Навіть подмёрзшіе взимку дерева за літо швидко відновлюються.

М'якоть у нектаринів жорсткіше, ніж у звичайних персиків, але вона солодше і соковитіше

Відео: чим персик відрізняється від нектарина

Історія походження нектарина досі залишається загадкою. Більшість ботаніків вважає, що це продукт природної селекції, складний міжвидовий гібрид, створений самою природою. В процесі перезапилення, на їхню думку, брали участь персик, слива, абрикос і навіть айва і мигдаль. А можливо, і інші рослини, що відносяться до сімейства Рожеві. На користь цієї точки зору свідчить те, що до сих пір час від часу на персикових деревах без будь-якої участі з боку фермера раптово визрівають «лисі» плоди. А ось фактів зворотного не відзначається.

Є й інша точка зору, згідно з якою нектарин – результат цілеспрямованого схрещування персика зі сливою. Її підтверджує те, що це плодове дерево вже протягом більш ніж 2 тисяч років вирощується в Китаї, але в іншому світі про існування культури стало відомо лише в XVI столітті.

Квітуче нектаріновой дерево виглядає дуже витончено, до того ж приваблює комах-запилювачів

Більшість сортів нектарина дозрівають одночасно з персиками, на це їм потрібно від 3 до 5 місяців. Культура відрізняється скороплодностью – перший урожай знімають вже через 3-4 роки після висадки деревця у відкритий грунт. Але термін продуктивного життя дерева невеликий – не більше 30 років. Середня врожайність – 30-50 кг з дорослого рослини.

Нектарин не тільки смачний, але і дуже корисний. В першу чергу можна відзначити високий вміст вітамінів А і С, кальцію. Причому користь зберігається і після термообробки. Калорійність плодів невисока, тому це дуже приємне доповнення до будь-якої дієти. Вміщені в плодах клітковина і амінокислоти нормалізують процес травлення, допомагаючи організму засвоювати і переробляти жирну їжу, виводити з кишечника шлаки і токсини, позитивно впливають на серцево-судинну систему, будучи дієвою профілактикою атеросклерозу і знижуючи підвищений артеріальний тиск. Відваром листя прихильники народної медицини лікують мігрені і захворювання суглобів. Масло з кісточок нектарина широко використовується в косметології.

Популярні у садівників сорту

Існує досить багато сортів нектарина, але популярністю у садівників користуються в основному великоплідні.

Найчастіше вирощують такі різновиди:

  • Старк ред голд. Нектарин родом з США, один з «клонів» сорти Сангренд, результат вільного запилення. Плоди великі, одномірні, правильної форми масою 175-210 г, дозрівають у другій декаді серпня. М'якоть сонячно-жовтого кольору щільна, дуже солодка, кісточка від неї відділяється легко. Шкірочка яскраво-червона;
  • Нектарин-4. Виведений в США в 60-х роках минулого століття. Відрізняється непоганою морозостійкістю і високим імунітетом до грибкових захворювань. Урожай встигає в першій декаді серпня. Плоди середнього розміру (близько 150 г), майже круглі. Кісточка дрібна, м'якоть темно-жовта, шкірка червона. Приносить урожай незалежно від того, наскільки влітку пощастить з погодою;
  • Фантазія (Фентезі). Відрізняється швидкістю зростання та багатством цвітіння. Сорт високозімостойкій, рідко страждає від хвороб і шкідників. Вага плоду варіюється від 130 до 180 г. Шкірочка золотиста з розпливчастими плямами червоного рум'янцю, м'якоть блідо-жовта з червоними прожилками. Це практично еталон за смаковими якостями. Сорт є одним з найпопулярніших у промислових виробників. Плоди використовуються для виготовлення цукатів та соку;
  • Рубіновий-7. Сорт дуже популярний завдяки високій врожайності і відмінним смаковим якостям плодів. Відноситься до категорії пізніх – нектарини дозрівають в останній декаді серпня. Плоди округлої форми, з темно-червоною шкірочкою, важать близько 170 г. М'якоть яскраво-жовта, іноді з рожевими прожилками. Вона дуже соковита і ніжна, буквально тане в роті. Зимостійкість висока, але дерево нерідко піддається атакам хвороботворних грибків і шкідливих комах;
  • Скіф. Сорт – одне з багатьох досягнень Київського інституту садівництва. Дерево заввишки 6-7 м, крона витягнута, в формі піраміди. Цвітіння раннє, доводиться на середину квітня, але квіткові бруньки непогано переносять поворотні весняні заморозки. Шкірка у плодів жовта, але її практично не видно під майже суцільним шаром густо-червоного рум'янцю. Середня вага нектарина – 110-150 г;
  • Кримчанин. Сорт відрізняється дуже високою посухостійкістю, відмінно переносить спеку. Дерево невисоке, з компактною округлою кроною. Плоди майже правильної кулястої форми, одномірні, масою 160-170 г. Шкірочка золотиста, глянцево блискуча, щільна. Завдяки цьому плоди добре переносять транспортування;
  • Лола. Сорт родом з Узбекистану, відрізняється дуже високим вмістом цукру. Нектарини дрібні, масою близько 90 г. Шкірочка зеленувато-жовта, покрита плямами червоного рум'янцю. М'якоть блідо-жовта або майже біла, волокниста.Істотний недолік – схильність борошнистої роси і моніліозу;
  • Улюбленець. Сорт української селекції. Дерево заввишки до 4 м, крона розлога. Плоди великі, вагою 170-180 г. Шкірочка жовтувато-кремова, з рожевим рум'янцем. Смак солодкий з пікантною кислинкою;
  • Старк санглоу. Дуже популярний сорт, особливо на батьківщині, в США. Дерево заввишки 4-5 м, крона в формі перевернутої піраміди. Плоди асиметричні (одна половина помітно більша за іншу), з пурпурно-бордовою шкіркою. М'якоть соковита, дуже солодка, яскраво-жовтого кольору. Вкрай рідко страждає від типових для культури хвороб і шкідників, ніколи не уражається борошнистою росою;
  • Кримсон голд. Найпоширеніший сорт на Україні. Цінується за стабільно високу врожайність, скороплодность, непогану морозостійкість і дивовижний смак плодів. Нектарини не дуже великі, масою до 120 г. Жовта шкірка покрита плямами яскраво-червоного або малинового рум'янцю. М'якоть дуже соковита;
  • Біг топ. Одне з останніх досягнень селекціонерів. Виділяється крупноплодностью і високою врожайністю. Дерево заввишки 3-4 м, крона компактна, округла. Урожай дозріває на самому початку серпня або навіть в кінці липня. Плоди овальні, з темно-червоною шкіркою і жовтуватою соковитою м'якоттю. Кісточка від неї відділяється дуже легко. Середня вага плоду – 200-220 г;
  • Хемус. Сильноросле дерево з розлогою кроною. Зимостійкість середня. Плоди округлі, одномірні, досить дрібні (90-120 г). Смак збалансований, кисло-солодкий. М'якоть соковита, дуже ароматна. Шкірочка рожево-червона;
  • Харко. Деревце компактне, невисока. Плодоносить вже на 2-3-й рік після висадки. Нектарини масою 100-120 г, шкірка темно-бордова, м'якоть яскраво-жовта, дуже соковита. Врожайність висока, зимостійкість непогана;
  • Арктик сноу. Нектарини масою 180-200 г. Жовто-помаранчева шкірка повністю прихована яскраво-червоним рум'янцем. М'якоть блідо-жовта, майже біла, дуже ароматна. Урожайність – до 60 кг з дорослого дерева;
  • Мей Даймонд. Цінується за відмінні смакові якості і великий розмір плодів. Середня маса нектарина – 220 г, шкірка дуже темного червоного кольору з фіолетовим відливом. Урожай встигає в кінці серпня. Форма плодів варіюється від майже круглої до витягнутої овальної;
  • Ребус-028. Дуже ранній сорт родом з Італії. Цінується за високу зимостійкість, генетично вбудований імунітет до більшості поширених грибкових хвороб і врожайність. Плоди вагою близько 200 г, подовжені. Шкірочка яскраво-червона, м'якоть жовта, щільна, але дуже соковита;
  • Посейдон. Досягнення російських селекціонерів. Плоди дрібні, вагою 80-90 г. Шкірочка жовта з рожево-червоним рум'янцем у вигляді тонких штрихів. М'якоть того ж кольору з червоними прожилками, кисло-солодка на смак, дуже соковита;
  • Септембер Куїн. Сорт пізнього терміну дозрівання. Блідо-зелена шкірка майже повністю прихована малиновим рум'янцем. Плоди середнього розміру (150-170 г). М'якоть кремово-жовта, кисло-солодка, дуже соковита і ароматна.

Фотогалерея: популярні різновиди нектарина

Процедура посадки і підготовка до неї

Нектарин – культура південна, тому основне, в чому він потребує – сонячне світло і тепло. Бажано вибирати місце для саджанця так, щоб з півночі на деякому віддаленні перебувала стіна будівлі, паркан, інша природна або штучна перешкода, яка створює захист від поривів холодного вітру, що не затінюючи при цьому деревце.

Добре підійде південний або південно-східний схил пологого пагорба. А ось будь-які низини відразу виключаються. Там довго стоїть дощова і тала вода, скупчується холодне вологе повітря. Сирість біля коріння нектарин не любить, тому не підходять і місця, де грунтові води підходять близько до поверхні. Грунт культура воліє легку, але родючий (суглинок, супісок). У важкому глинистому, мулистому, торф'яному субстраті нектарин дуже погано приживається і практично не плодоносить. Також він абсолютно не переносить засолений грунт.

Нектарин можна висаджувати і восени, і навесні. Орієнтуються при цьому на клімат в конкретному регіоні. Якщо він помірний, єдиний варіант – весняна посадка. За літо деревце зміцніє достатньо для того, щоб пережити зиму. Під час висадки восени цілком ймовірно, що холоди настануть набагато раніше, ніж це передбачено календарем. Цей варіант підходить тільки для південних регіонів. Оптимальний час для процедури – перші дві декади вересня. До заморозків деревце встигне підготуватися до зимівлі.

Саджанці старше 2 років приживаються на новому місці не надто охоче

Під час висадки одночасно декількох нектаріновой дерев між ними залишають не менше 3 м (краще 3,5-4 м). Інтервал між рядами посадок – 4-5 м. Бажано розмістити їх подалі від персиків і будь-яких інших рослин з сімейства Рожеві, щоб не провокувати поширення хвороботворних грибків і стримати атаки шкідників.

Погані попередники – будь-які пасльонові і садова суниця.

Оптимальна глибина і діаметр посадочної ями для нектарина – близько 70 см. Якщо потрібна опора, в дно заздалегідь вбивають кілок, висота якого мінімум удвічі перевищує висоту саджанця. Яму на третину заповнюють витягнуті з неї родючим грунтом (верхні 15-20 см), змішаним з 10-15 л перегною або перепрілого компосту, 150 г простого суперфосфату і 80 г сірчанокислого калію. Потім її потрібно закрити чим-небудь водонепроникним і дати постояти мінімум 2 тижні.

При весняній посадці яму готують з осені.

Посадкову яму для нектарина готують завжди заздалегідь

Найкраще приживаються однорічні або дворічні саджанці нектарина. Набувають їх обов'язково в розплідниках або в спеціалізованих магазинах. Купівля з рук у невідомих людей на ярмарках – великий ризик. Бажано, щоб саджанці були вирощені в тій же місцевості, де знаходиться садову ділянку. Такі деревця краще адаптовані до особливостей клімату в даному регіоні.

Садити нектарин, як і будь-який плодове дерево, краще удвох – так зручніше

Висадка саджанця нектарина в грунт має дуже мало відмінних рис в порівнянні з аналогічною процедурою для інших плодових дерев. Обов'язково потрібно стежити за становищем кореневої шийки, не засипаючи її. Після посадки деревце потребує рясного поливу (40-50 л води кімнатної температури) і радикальної обрізку (центральний провідник вкорочують на 15-20 см, бічні пагони, якщо вони є – приблизно наполовину). Потім бажано підсипати до стовбура перегній або родючу землю, як би підгорнути деревце.

Після посадки нектарин обов'язково потрібно добре полити

Рекомендації по догляду за культурою

Нектарин – досить вимогливе у догляді рослина, тому бажано заздалегідь ознайомитися з агротехнічними рекомендаціями.

полив

Нектарин – рослина вологолюбна, але при застої води біля коріння швидко розвивається гниль. Коренева система у нього поверхнева, витягати воду з глибоких шарів грунту воно не в змозі. У сильну спеку, якщо довго немає опадів, дерево поливають 2-3 рази в тиждень, витрачаючи по 40-50 л води на дорослу рослину. В інших випадках достатньо рази в 10-12 днів. Мульча допоможе затримати вологу в ґрунті, а також заощадити час на прополюванні.

Коренева система у нектарина поверхнева, тому його поливають, як тільки просохне верхній шар грунту

Приблизно за місяць до збору врожаю поливи припиняють. Це допоможе уникнути розтріскування плодів, поліпшити їх смакові якості і збільшити розмір приблизно на третину.

Якщо осінь видається посушливої, в середині жовтня проводять влагозаряжающій полив, щоб дерево могло нормально підготуватися до зими. На дорослу рослину витрачають близько 80 л води.

внесення добрив

У підготовленій належним чином посадковій ямі достатньо поживних речовин і на наступний сезон. Добрива починають вносити з другого року.

  1. Ранньою весною грунт в пристовбурних кіл ретельно розпушують, одночасно вносячи по 10-15 г будь-якого азотовмісного добрива на 1 м². Альтернатива – обприскування дерева 7% -м розчином карбаміду. Така процедура, якщо провести її до набрякання бруньок, допомагає позбутися від спор хвороботворних грибків, знищити яйця і личинки шкідників. Раз на 2-3 роки можна внести в грунт 25-30 л перегною або перепрілого компосту, щоб підвищити її родючість.
  2. З моменту формування зав'язей кожні 2-3 тижні проводять позакореневе підживлення, обприскуючи листя розчином сульфату калію (25 г на 10 л води). Завдяки такій процедурі збільшується вміст цукру в м'якоті, забарвлення плодів стає більш насиченою.
  3. Через 2-3 тижні після збору врожаю грунт в пристовбурних кіл розпушують і вносять по 25-30 г фосфорних і калійних добрив. Можна використовувати і комплексні препарати (АВА, Осінь). Азот в цю пору року категорично заборонений.

обрізка

Обрізка для нектарина – дуже важлива процедура. Якщо нею нехтувати, плоди поступово «пересуваються» на самі верхівки гілок, крона загущувальну, розташовані внизу і в середині пагони сохнуть і відмирають. При цьому квіткові бруньки формуються тільки на пагонах цього року.

Оптимальний час для обрізки – з моменту набухання бутонів до закінчення цвітіння. Потрібно позбутися від усіх пагонів, вимерзлих за зиму, зламалися під вагою снігу. Також зрізають слабкі, деформовані, невдало розташовані гілки, загущающие крону, що ростуть вниз і вглиб неї. Вона повинна рівномірно висвітлюватися і прогріватися сонцем.

При обрізанні позбавляються від слабких, деформованих, пошкоджених гілок

Ще один важливий момент – проріджування плодових зав'язей. Процедуру проводять, коли вони досягнуть приблизно розмірів бобу. Спочатку потрібно обірвати всі дрібні і деформовані нектарини, потім залишити на кожному пагоні не більше п'яти штук з приблизно рівними інтервалами (15-20 см). В цьому випадку плоди будуть більшими і солодший.

Не варто забувати і про формує обрізку. Найчастіше кроні персика та нектарина надають конфігурацію «чаші», для якої характерна відсутність явно вираженого центрального пагона. Висота стовбура до початку розгалуження обмежується 60-70 см, потім формується 1-2 яруси з 4-5 пагонів, розташованих навколо нього з приблизно рівними інтервалами. Бажано, щоб вони відходили від стовбура під кутом приблизно 45-50º. На кожному такому втечу залишають по 4-5 гілочок другого і третього порядку, вибираючи ті, що ростуть вгору. Іншу поросль видаляють.

Формування крони нектарина в вигляді «чаші» або «вази» дозволяє створити дерево, рівномірно освітлюється і прогрівається сонцем

Плодоносить пагони рекомендується щорічно прищеплювати на 10-15 см, щоб стимулювати їх подальше розгалуження.

Підготовка до зими

Нектарин – південна рослина, тому навіть в регіонах з теплим субтропічним кліматом краще підстрахуватися і належним чином підготувати його до зими. Особливо це стосується молодих саджанців у віці до 5 років.

Пристовбурні кола очищають від сміття і мульчують перегноєм або торф'яної крихтою, створюючи шар товщиною 20-25 см. Процедуру проводять в суху погоду, щоб не провокувати розвиток гнилі.

Стовбур до першої розвилки і нижню третину гілок білять. Можна використовувати магазинні склади або самостійно приготовану суміш води з гашеного вапном, порошкової глиною, мідним купоросом і канцелярським клеєм. Потім підставу стовбура обмотують декількома шарами мішковини, будь-якого повітропроникного укривного матеріалу або просто капроновими колготками. Можна розмістити між ними гілки будь-яких хвойних дерев – це захистить деревину від атак гризунів.

Мульча і побілка стовбурів – обов'язкові заходи при підготовці саду до зими

На молоді саджанці надягають підходящі за розміром картонні коробки, набиваючи їх тирсою, стружкою, клаптиками газетного паперу. Небажано використовувати солому – в ній часто селяться миші. Також можна спорудити навколо «курінь» з декількох рейок, обтянув його мішковиною або закидавши гіллям.

Відео: вирощування нектаринів і догляд за ними

Способи розмноження нектарина

Садівники-аматори в основному розмножують нектарин вегетативно – щепленням. Тільки такий спосіб повністю гарантує збереження сортових ознак. В принципі, можна виростити нове дерево і з кісточки, але врожаю від нього доведеться чекати досить довго і зовсім неможливо передбачити результат. Як правило, плодів трохи, і вони досить дрібні. Цим займаються в основному професійні селекціонери, які бажають вивести новий сорт. Садівникам-любителям нектарин, вирощений з кісточки, може стати в нагоді в якості підщепи.

щеплення нектарина

В якості підщепи для нектарина використовується персик, абрикос або мигдаль. Якщо грунт або клімат для культури не дуже підходить, беруть аличу або сливу. Робити щеплення можна як цілий держак (верхівку втечі довжиною близько 30 см з обрізаними на 2/3 листям), так і єдину ростовую нирку (так звана окулірування).

У першому випадку товщина прищепи та підщепи повинна бути приблизно однаковою. Зроблені косі зрізи поєднуються або щепа вставляється в розщепів на втечу підщепи. У другому ростовая нирка, зрізана разом зі «щитком» тканин товщиною близько 2 мм і шириною 2-3 см, вставляється в Y-, Т- або Х-подібний надріз на корі. Інструмент обов'язково повинен бути продезинфікованим і гостро заточеним. Бажано користуватися скальпелем або лезом бритви.

Щеплення в розщепів застосовується, якщо прищепа і підщепа сильно розрізняються по діаметру

Потім вся конструкція надійно фіксується за допомогою ізоляційної стрічки, лейкопластиру або спеціальної прищеплювальної стрічки. Про те, увінчалася чи процедура успіхом, можна судити через 2-3 місяці. З нирки повинен почати формуватися новий пагін, на держаку – молоде листя. В цьому випадку всі бічні пагони на підщепі нижче місця щеплення обрізають до точки росту.

Окуліровка – досить складний спосіб щеплення, що вимагає від садівника наявності певного досвіду

Нектарин з насіння

Кісточки виймають з великих і стиглих плодів. Обов'язково відсутність на них тріщин та інших пошкоджень. Нектарини повинні бути не покупними, а вирощеними в тій же місцевості. Перед висадкою їх на 3 доби замочують у воді кімнатної температури, змінюючи її двічі в день, а потім добре просушують. Можна додати в неї перманганат калію до блідо-рожевого кольору (для дезінфекції) або будь-який біостимулятор (для підвищення схожості).

Кісточки нектарина перед висадкою обов'язково замочують

Висаджують їх тієї ж осені в грядку, зробивши борозни завглибшки 5-6 см. Відстань між насінням – не менше 20 см. Траншеї засинають перегноєм, рясно поливають, закидають палої листям, скошеною травою або тирсою.

Можна відкласти процедуру і на весну, але в цьому випадку обов'язкова стратифікація – протягом зими кісточки зберігають в холодильнику, в ємності, заповненої вологим торфом або піском.

Навесні укриття з грядки знімають, до появи сходів грунт затягують поліетиленовою плівкою. Схожість становить не більше 20%, тому посадковим матеріалом потрібно запасатися в надлишку. Практика показує, що у пізньостиглих сортів цей показник трохи вище.

При посадці кісточок нектарина потрібно пам'ятати, що показник схожості – всього лише 20%

У міру висихання грядку помірно поливають з пульверизатора. Як тільки проклюнутся сіянці, укриття знімають. Подальший догляд за ними полягає в акуратному розпушуванні грунту, регулярних поливах, підгодівлі розведеним водою перегноєм кожні 2-3 тижні. Для профілактики розвитку грибкових захворювань їх з тією ж періодичністю обприскують розчином будь-якого фунгіциду біологічного походження (Тіовіт, Ридоміл-голд).

Типові для культури хвороби і шкідники

Нектарин, як і персик, досить часто страждає від хвороб і шкідників. Багато сучасні сорти мають високий імунітетом, але повністю захистити їх від цих напастей селекціонери поки не в змозі. Тому особливу увагу потрібно приділяти профілактиці і грамотному догляду за рослинами.

Поширені хвороби нектарина:

  • борошниста роса. Перша ознака – сірувато-білий наліт на листках, починаючи з самих нижніх. Поступово він «ущільнюється» і змінює колір на буро-коричневий. Уражені листя і пагони припиняють рости, чорніють і відмирають. Зимостійкість дерева різко знижується. Для профілактики набряклі нирки обприскують 2% -м мідним купоросом або бордоською рідиною. Протягом вегетативного сезону грунт в пристовбурних кіл присипають товченим крейдою, деревною золою, колоїдної сіркою, потім добре рихлять. Листя обприскують розведеним водою кефіром або сироваткою. Для боротьби із захворюванням використовують Квадріс, Байлетон, Топсин-М, Топаз, інші фунгіциди;
  • курчавость листя. Найпоширеніше захворювання нектарина і персика, вражає молоде листя. З'явилися на них світло-зелені здуття поступово змінюють колір на іржавий або червоно-коричневий, затягуються шаром воскового нальоту. Листя чорніють, сохнуть і обпадають. Пагони жовтіють, товщають і деформуються. Для профілактики ранньою весною і восени після збору врожаю нектарин обробляють ХОМом чи то пак, грунт в пристовбурних кіл посипають тютюновим пилом. Всі постраждалі листя і гілки негайно зрізають і спалюють. Народні засоби ефекту не дають, тому для боротьби з захворюванням використовують Абіга-Пік, Купрозан;
  • клястероспоріоз. На листі виникають множинні дрібні округлі бежеві плями з яскравою яскраво-червоний або бордовою облямівкою. Приблизно через 12-15 днів заражені тканини відмирають, утворюються дірки. Листя сохне і опадає. Потім захворювання переходить на плоди – плями на них розростаються, їх поверхня твердне, потім ця корочка відвалюється, залишаючи поглиблення, з якого сочиться камедь. Для профілактики листові нирки в фазі зеленого конуса обприскують нитрафеном або 1% -й бордоською рідиною. Процедуру повторюють відразу після цвітіння і через 2-3 тижні після збору врожаю. При перших підозрілих симптомах застосовують Купроксат, Швидкість, Хорус;
  • Моніліоз. На плодах з'являються коричнево-чорні швидко розростаються плями. Їх поверхня покривається сірувато-бежевими дрібними наростами, що розташовуються у вигляді концентричних кіл. М'якоть темніє, стає неприємно борошнистої, майже втрачає смак. Є такі нектарини не рекомендується. Плодові зав'язі відразу після цвітіння обприскують 1% -м мідним купоросом. Протягом сезону для профілактики можна використовувати настій деревної золи. Для боротьби застосовують фунгіциди біологічного походження – Гамаір, Тріходермін, Алірін-Б, Фітоспорін;
  • цитоспороз. Квітки буріють, сохнуть, але не опадають. Кора набуває неприродний жовтуватий або цегляний відтінок, «Мочалов». На уражених ділянках з'являються дрібні темні нарости – вмістилища спор грибка. Особливо часто страждають від хвороби ослаблені дерева, тому найкраща профілактика – грамотний догляд. Пошкоджені ділянки кори зрізують. Рани обов'язково потрібно обробити 2% -м мідним купоросом (народний засіб – кашка з листя щавлю) і замазати садовим варом або покрити олійною фарбою в кілька шарів. Восени постраждалі дерева обприскують розчином борної кислоти і сульфату цинку (по 1-2 г на 1 л води);
  • парша. Рослина, уражене паршею, швидше за все, не загине, але кількість і якість плодів різко знизиться. Найчастіше страждають від парші старі дерева. Шкірочка плодів покривається малопомітними світлими плямами, які поступово затягуються шаром бархатистого оливкового нальоту. Потім він змінює колір на чорно-сірий. Тканини в цих місцях тверднуть, поверхня плям тріскається, нектарини деформуються і обпадають.Для профілактики ранньою весною грунт в пристовбурних кіл обприскують 7-10% -м розчином карбаміду або аміачної селітри, а саме дерево, поки не розпустилися бруньки – скоро або 3% -й бордоською рідиною. З народних засобів підійде розчин звичайної кухонної солі – 1 кг на 10 л води. Всі уражені паршею плоди збирають і знищують. Для боротьби із захворюванням використовують будь-які фунгіциди.

Фотогалерея: як проявляються типові для нектарина захворювання

Нерідко атакують нектарин і шкідники. Найчастіше культура страждає від наступних комах:

  • сливова плодожерка. Сірувато-коричневі метелики відкладають яйця в тільки що сформувалися плодові зав'язі. З'явилися з них личинки виїдають м'якоть нектаринів зсередини. Потім вони виходять назовні, залишаючи на шкірці пошкоджених плодів крапельки бурштинової рідини – камеді. Постраждалі нектарини обпадають, не встигнувши дозріти. Пік активності метеликів доводиться на початок літа. Щоб їх відлякати, дерева обприскують настоями будь-яких трав з різким запахом. Непоганий ефект дають спеціальні феромонні пастки і липкі пояса. Тільки що сформувалися зав'язі обробляють карбофосом. Приблизно через місяць процедуру повторюють. Для боротьби з дорослими особинами використовують Лепідоцид, Бітоксибацилін, з гусеницями – Фитоверм, АЛАТАР, Кінмікс;
  • тля. Дрібні комахи обліплюють виворіт листя, верхівки пагонів, квіткові бутони і плодові зав'язі. Вони харчуються соком рослини, тому його постраждалі частини бліднуть, засихають. Одночасно з'являється липка безбарвна рідина і схожий на порошок наліт чорного кольору – грибок сажі. Будь-які різкі запахи для попелиці дуже неприємні. Тому її можна відлякати за допомогою настоїв стрілок цибулі або часнику, полину, бадилля томатів, чорнобривців, шкірки апельсина, гірчичного порошку. Періодичність обробки – раз в 5-10 днів. Якщо шкідників поки небагато, ці ж настої допоможуть позбутися від них, але дерева треба буде обприскувати вже 3-4 рази на день. Для боротьби з попелиць використовують будь-які інсектициди загальної дії – Інта-Вир, Конфідор-Максі, Іскра-Біо, Танрек, Моспилан;
  • щитівка. На гілках і вивороті листках з'являються округлі нарости сірувато-коричневого кольору. Поступово вони роздуваються, навколишні тканини набувають неприродний червонувато-жовтий відтінок. Листя стають коричневими, сохнуть. Для профілактики нектаріновой дерева обприскують настоєм лушпиння або часниковою кашки, меленого червоного перцю. Народні засоби у боротьбі зі щитівкою малоефективні, шкідника надійно захищає міцний панцир. Краще не втрачати час і відразу використовувати інсектициди – Фуфанон, Фосбецід, Актеллік;
  • мінуюча міль. Личинки виїдають тканини листя зсередини, не виходячи назовні. Зовні це виглядає як прориті тунелі. Для профілактики в кінці весни грунт в пристовбурних кіл проливають розчином Актари або актеллика. Поруч з деревами розвішують пастки, на стовбури надягають липкі пояса. Для боротьби з гусеницями використовують препарати БІ-58, Карате, Конфідор-Максі.
  • вишневий довгоносик. Дорослі особи об'їдають листові нирки, квіткові бутони і плодові зав'язі. Самки відкладають яйця в формуються плоди, залишаючи на поверхні чорну «пробку». Личинки виїдають кісточку і виходять назовні, готуючись до зимівлі. Протягом весни з дорослими особинами можна боротися, раз в 2-3 дня просто струшуючи їх на розстелену під деревом клейонку, тканину, газету. Робити це найкраще рано вранці, коли жучки найменш активні. Листові, квіткові бруньки і плодові зав'язі обприскують карбофосом або трихлорметафосом. Народний засіб – настій ромашки аптечної. Для боротьби з личинками використовують Актара, Адмірал, Іскру Подвійний ефект.

Фотогалерея: як виглядають небезпечні для нектарина шкідники

Відгуки садівників

Вирощування нектарина на власному садовій ділянці – досить складне завдання. Звичні для культури умови сильно відрізняються від російського клімату.Тому грамотний і регулярний догляд обов'язковий. Зараз існує досить багато сортів, адаптованих до не зовсім відповідним для нектарина умов, тому спробувати виростити екзотичний фрукт може навіть садівник, ділянка якого розташований в середній смузі Росії.

27 років, вищу юридичну освіту, широкий кругозір і інтерес до різних тем.

Персик: сорти, їх опис, фото і особливості вирощування

Плоди нектарина вживають в їжу в сушеному, свіжому і консервованому вигляді. Дієтологи вважають нектарин слабкокислим фруктом, з якого варять легкі варення та джеми і вживають в сирому вигляді, поєднуючи з сирами. Правда при діабеті та алкоголізмі цим фруктом зловживати не треба.

Вибір сорту персика

Всі вихованці будь-якого саду рано чи пізно наражаються на небезпеку – нападу комах або бактерій. Але, деякі з них бувають більш сприйнятливі до «недугам», а деякі – менше. Цей сорт персика відноситься до останніх. Наприклад, його стійкість до ураження борошнистою роси – висока. Імовірність «захворіти» – мінімальна. Є лише один невеликий мінус – це дерево боїться морозів, що вельми погано в нашому холодному кліматі.

Унаслідок високої врожайності цей сорт часто страждає від перевантаження, через що плоди сильно втрачають у розмірі. Тому для нього необхідна обов'язкова щорічна процедура нормування зав'язі. Для цього на початку червня (в залежності від регіону), коли ростуть плоди досягають в діаметрі приблизно 1,5 см, ножицями або секатором треба проріджувати їх так, щоб відстань між зав'язями було не менше 10 см. У цьому випадку плоди виростають максимально великими і соковитими. Але якщо видалити вже переросли зав'язі – плоди не стануть більшими і надбавки до врожаю ви не отримаєте, а якщо видалити рано – то частина зав'язей дерево може ще скинути під дією несприятливих погодних умов і ви, навпаки, урожай недоотримаєте.

Редхейвен – це сорт, смакові характеристики плодів якого вважаються експертами найбільш близькими до ідеальних серед усіх персикових, по дегустаційної п'ятибальною шкалою у них 4,9 бала. Причому персики мають підвищену транспортабельностью, що разом з високою врожайністю робить його додатковим джерелом доходу для підприємливих садівників.

  • Борошниста роса лікується так само, як і Моніліоз.
  • Під час утворення зав'язі у персика слід видаляти слабкі і залишати сильні пагони. Це допоможе зберегти дереву сили і дати великий урожай великих плодів.
  • Дозрівання відбувається в середині серпня, плоди вагою до 100 г мають діаметр до 7 см, а також глибокий «шов» посередині.

Смакові якості відмінні – персики соковиті, м'ясисті, кисло-солодкі з жовтою м'якоттю.

Зимостійкі сорти персиків

В основному всі ранні сорти персика були виведені штучно, так як вони теплолюбні, а в регіонах з більш прохолодним кліматом їх дозрівання наступає в серпні. Тому тепер такі культури поділяються на ранні та середні по дозріванню.

  • Персик зимостійкий, сорти якого виведені кращими селекціонерами світу, давно зарекомендував себе як дерево, придатне для промислового і особистого вирощування в регіонах з суворими зимами. Серед добре переносять холод, зустрічаються ранні та пізні сорти.
  • Звичний для сучасного ринку персик раніше вважався «вихідцем» з Персії, проте багато хто називає Китай місцем його зростання.
  • лисий персик

Особливостей вирощування, що відрізняються від інших сортів персиків – немає. Однак, виходячи з опису самого сорту, завезеного до нас із США, можна зробити висновок –

ранні сорти

Схема формування крони персикового дерева

Вид зимостійкий, не боїться весняних заморозків (може витримати без особливих втрат морози до мінус 25 градусів). Також прекрасно справляється з курчавістю, головною хворобою персикових.Ці якості дозволяють розводити його на великих площах з різними кліматичними умовами.

  • Якщо проводити ці профілактичні роботи і вчасно обрізати гілки, то дерево буде плодоносити довго і рясно.
    Для довгого і плідного життя персикового дерева протягом усього часу застосовують кілька видів обрізок:
  • Смакові якості відмінні. Персики соковиті, з білою ароматною м'якоттю, солодші під шкіркою, вони змінюють свій смак біля кісточки.

Висока транспортабельність і тривале збереження товарного вигляду робить його хорошим сортом для вирощування на великих плантаціях.

Сорти середнього дозрівання

Цілком природним вважається дозрівання персиків в серпні, хоча і тут попрацювали селекціонери. Основний напрямок в їх роботі – це виведення дерев, стійких до захворювань і шкідників.

Одним з найбільш знаменитих в цій категорії вважається вітчизняний персик сорти «Пухнастий ранній» (1932 рік). Він легко переносить морози до -30 градусів і перевірений часом. Його плоди дозрівають до середини липня, мають округлу форму кремового кольору. Застосовується для варення, джемів і вживання в сирому вигляді. Для поліпшення смакових якостей плодів рекомендується формувати крону дерева у вигляді чаші. За простотою догляду та стійкості до захворювань підходить початківцям садівникам. Для уникнення кучерявості листя, яке він іноді страждає, досвідчені садівники обприскують дерево раз в 4 роки фунгіцидом.

  • Хоча сорти персиків в Стародавньому Китаї були нечисленні, саме це дерево називали символом довголіття, цнотливості і чистоти. Дівчатам, які виходять заміж навесні, дарували гілку квітучого персикового дерева, а влітку нареченим вручали його плід, як символ щасливого заміжжя.
  • буржуйські-монгольська псевдо-китайське апельсинове дерево
  • Кардинал потребує не тільки в стандартному догляді за плодовими – обрізку, поливі і добриві, а й в гарній підготовці до зимівлі.

Сорт персика Редхейвен – ідеальний сорт для розведення на дачах і присадибних ділянках. Висока врожайність, стійкість до заморозків і хвороб спільно з правильною агротехнікою сприяють тому, що щорічно на вашому столі будуть красуватися ароматні смачні плоди найвищого класу.

Сорт «Рубіновий принц»

Також важливо те, що у цього сорту квіткові бруньки формуються вже на однорічних приростах, а це значить, що при правильному догляді плодоносити дерево може почати вже на другий рік життя.

Кожен садівник бажає мати на своїй ділянці найсмачніший персик, який добре ріс і давав би великий урожай. Сорт персика Редхейвен саме такий. Він відмінно підходить для вирощування в садах на наших дачах і має всі властивості висококласного ґатунку. Стаття розповість, чим гарний сорт персика Редхейвен, а також на що слід звертати увагу садівникам при його вирощуванні.

  • Формує крону обрізка в рази покращує плодоношення і якість самих плодів. Розміщуючи в грунті саджанець, слід заздалегідь з'ясувати, яка крона повинна бути сформована у даного сорту.
  • Найбільш відомі два сорти інжировим персика – «Сатурн» і «Володимир». У першого плоди середнього розміру і вагою до 100 г, кремового кольору. «Володимир» дає більші персики – до 180 г кожен з дуже солодкою і соковитою м'якоттю.
  • Дозрівання плодів відбувається в середині липня.
  • Опис сортів персиків середнього дозрівання, перш за все, орієнтується на врожайність, якість плодів і витривалість.
  • Персик сорту «Соковитий», також вітчизняного виробництва, відноситься до ранніх морозостійким видам. Дерево витримує морози до -30, стійке до борошнистої роси і рідко піддається кучерявості листя. Любимо садівниками за властивість до швидкого зростання пагонів навесні і неповторний смак плодів. Персики виростають соковиті, з білою ароматною м'якоттю до 130 г вагою.Урожайність настільки висока, що часто доводиться обривати ще недозрілі плоди, щоб гілки не зламалися під їх вагою.

Персик любить тепло, тому виростає в основному в південних регіонах, хоча селекціонери виростили зимостійкі сорти, яким підходить більш прохолодне літо.

інжировим персик

Це один з видів персика. Смаком схожий на персик, а сам трохи жестковатий. Дуже смачний)

Крім правильної обрізки і формування крони восени, перед холодами деревце стоїть трохи «утеплити». Багато садівники для цього застосовують спеціальний утеплювач, який продається в магазинах. Однак можна піти і більш простим шляхом. Кореневу систему від перемерзання можна вкрити сухим листям, перемішані з землею і попелом. Це дозволить коріння дихати і, в той же час, бути під захистом.

  • З весни і до пізньої осені всі садівники-любителі і професійні дачники пожинають плоди своєї праці: збирають урожай смачних яблук, груш, вишень або персиків. Що стосується останніх, то найпопулярнішим сортом на присадибних ділянках можна назвати персик Кардинал. Ранні плоди цього сорту мають чудовим і насиченим смаком, а м'якоть – ароматна.
  • Персик Редхейвен вимагає ретельної підготовки перед посадкою. Для майбутнього успішного росту ідеальним буде захищене від вітрів, але відкрите сонячного світла місце. Бажано, щоб грунтові води розташовувалися не ближче 1,5 метра. Чи не садіть його серед дорослих високих дерев – таке сусідство буде пригнічувати молоде деревце і гальмувати його розвиток і зростання.
  • Сорт персика Редхейвен – американець, виведений в Мічиганському університеті тільки в 1940 році. На даний момент найпопулярніший серед промислових посадок персиків в Америці – займає більше 70% всіх площ, відведених під цю культуру. Дуже успішний приклад селекції, тому часто при розмноженні і розведенні персиків використовується, як еталон. Один з найпопулярніших сортів серед зарубіжних селекціонерів і садівників-любителів.
  • Проріджування дає простір для більш сильних пагонів.
  • Щоб персик на ділянці плодоносив якомога довше і більше, слід заздалегідь підшукати йому відповідне місце. Ні в якому разі не можна садити ці дерева в низинах, сирих і продуваються місцях. Найкраще місце для персика – це південна, сонячна сторона, повністю захищена від вітру.

Дерева цього сорту відрізняються великою рослость і високим урожаєм.

Вибір місця і грунту для посадки персика

«Посол миру» добре переносить весняні заморозки і дає великі плоди до 160 г ваги з жовтим забарвленням і соковитою м'якоттю. Дозріває до середини серпня і вважається високоврожайних.

Особливі властивості має персик сорти «Зимостійкий», який був вирощений на Україні з кісточки, при цьому він зберіг всі материнські якості. Це дерево витримує морози до -40 градусів, при цьому у нього можуть промерзнути коріння, гілки та квіткові бруньки, але воно настільки сильне, що відновлюється через рік-два. Плоди у дерева великі, до 200 г, а урожай настільки високий, що досвідчені садівники заздалегідь обривають зав'язі. Рекомендується не садити поруч з цим сортом інші види персиків або кісточкових.

Вибирати саджанці для посадки на присадибній ділянці слід, орієнтуючись саме на кліматичні умови. До вибору сорту потрібно підійти з усією серйозністю, щоб не розчаруватися в майбутньому від даремно витрачених зусиль.

Підготовка ґрунту до посадки

Це мутант персикового дерева.

Стволову частина від кореня можна утеплити за допомогою звичайної мішковини. Таке «багатство» знайдеться на будь-якій ділянці, тому, складнощів в цій процедурі немає. Мішками потрібно обмотати в кілька шарів стовбур, перев'язавши мотузкою або будь-який інший мотузкою. Тепер персику не страшні навіть люті морози. Головне, встигнути розкрити їх ранньою весною, щоб «злі» сонячні промені не допомогли утворитися під мішковиною шкідливим бактеріям.

Догляд за персиком

Всі плодові дерева, що ростуть в будь-якому саду, мають не одну різновид, а кілька. Буває, що кількість сортів одного підвиду досягає декількох десятків. І, що характерно, кожен з них має свої відмінності, нюанси і особливості. Персик Кардинал також не став винятком з цього правила.

Саджанці бажано садити в період спокою: ранньою весною в березні або восени на початку вересня.

Редхейвен – відносно невисоку дерево, що не більше 5 метрів у висоту з широкою, до 10 метрів, добре сформованою кроною. Якщо прищеплювати на мигдаль, то 10-річне дерево виростає не вище 3 метрів. Персик ред хевен – довгожитель, тривалість життя дерева до 40 років, що немало для плодових дерев.

Обрізка персикових дерев

Оздоровлення дерева проводиться завдяки обрізку ушкоджених морозом або гниючих гілок. Проводиться щовесни.

  • Також необхідно враховувати, хто був попередником цієї культури. Не підходить ділянку, на якому росли полуниця, баштанні або пасльонові. Після них в грунті може залишитися вертіцеллез, яким може заразитися молодий саджанець.
  • Сорт «Рубіновий принц» підходить тим садівникам, які вирішили вивозити продукцію свого саду на ринок. Плоди цього сорту придатні для консервації, але найчастіше їх їдять у свіжому вигляді.
  • Досить молодий сорт «Гривна» має середні плоди до 90 г ваги, він володіє прекрасними смаковими якостями і стійкістю до транспортування. Рідко піддається захворювань, добре переносить зиму, тому не вимагає пильної уваги при догляді. Дозріває на початку вересня.
  • Всі перераховані сорти персиків були виведені з єдиною метою – протистояти суворим морозам, тому їх можна сміливо садити в кліматі з коротким влітку і тривалим холодним періодом.

Для регіонів з холодними зимами підходить дерево персик, сорти якого мають наступні показники:

шкідники

Персик з гладкою шкіркою

  • Особливості вирощування персика та нектарина – на відеоролику нижче.
  • Як і будь-яке культурне плодове дерево, сорт Кардинал володіє загущеній кроною, округлої форми (на фото).
  • Цей відеоматеріал розповість, як правильно посадити саджанець персика.

Листя довгі і широкі, довжиною до 17 см і шириною до 4,3 см, що звужуються до вершини. Розташовуються на корінцях групами по 2-3 листків, черешки до 9 мм в довжину.

Ред Хейвен – еталон персика

Для омолодження персика здійснюється глибока обрізка гілок у дерев старше 7 років.

опис сорту

Перед посадкою обов'язково необхідно додати комплекс мінеральних і органічних добрив в посадочні ями.

Нічого спільного цей плід з інжиром не має, хоча багато людей вважають його результатом схрещування цих двох видів. Єдине, що є спільне у цих фруктів – їх форма. Інжировим персик, сорти якого поки не численні, з'явився не так давно на ринках і прилавках магазинів і відразу привернув увагу своєю плоскою формою.

«Ветеран» був виведений канадськими селекціонерами ще в 1925 році. Плодоносити починає на 3 рік після посадки і дає високі врожаї навіть після холодної зими. Плоди досягають 130 г ваги, мають жовту м'якоть і відмінний смак. Стійкість до захворювань і транспортуванні роблять цей сорт персиків придатним для комерційного вирощування.

У комерційних цілях селекціонерами були виведені сорти раннього персика, коли плоди дозрівають в кінці червня-початку липня.

підвищену морозостійкість;Раніше вважалося, що це гібрид персика зі сливою. Але це такий сорт персика з гладкою шкіркою. За смаком набагато солодший, ніж звичайні персики, звідси і назва фрукта.

назва цього фрукта «нектарин», походить від грецького слова, яке в перекладі означає «напій, який п'ють боги». Перші згадки про нектарина можна віднести до середини XIV століття, коли в своїй книзі письменник Роберт Беверлі писав, що індіанці практикують вирощування цих сортів персиків.Тільки не треба думати, що нектарин отримали схрещуючи персик і сливу. Насправді появи цього чудового фрукта передував довгий селекційний відбір.

переваги

Сила росту у цього персика – середня, на відміну від інших своїх родичів. Така особливість більш ніж вигідна для дачників під час щорічного збору врожаю.

Редхавен воліє слабокислі грунту (суглинні і супіщані), попередньо заправлені органічними та мінеральними добривами. Тому бажано після посадки часто проводити підживлення.

Редхавен в залежності від регіону зацвітає з кінця квітня і до середини травня. Квіти середнього розміру, до 22 мм в діаметрі, яскраво-рожевого кольору, з сильним ароматом.

Поради по догляду

Ця нескладна робота дасть рясний урожай персиків.

Якщо земля збіднена, то слід її змішати з суперфосфатом (50 г), хлористим калієм (50 г), деревною золою (200-300 г) і перегноєм або компостом (до 8 кг). Такий склад застосовують при посадці саджанців навесні.

Відео «Посадка саджанця персика»

Хоча в Європу інжировим персик потрапив з Китаю ще на початку 19 століття, він не був поширений, але його властивості явно перевищують якості звичних сортів.

Завдяки роботі селекціонерів світу персикові дерева перестали бути привілеєм тільки південних країв і все частіше зустрічаються в регіонах з дуже холодним кліматом.

До них відносяться:

імунітет до різних захворювань;Дерево вважає за краще південні регіони з м'якими зимами і без весняних заморозків.

Сорти нектарина в цілому дуже схожі на сорти персиків. Вони мають або Невідокремлювані кісточку, або відділяється. А сама м'якоть буває жовтою, білою або червоною. В даний час серед сортів нектарина дуже популярні сорти «Рубіновий-7», «Чорний принц», «Фентезі» (вирощений в США) і т. П.

Так як невелика висота дозволить зібрати всі плоди до одного і без спеціальних пристосувань і величезних сходів.

Редхавен – сорт самоплодовий, але бджоли все одно його відвідують (їх залучають його квіти під час періоду цвітіння), тому для кращої опиляемості бажано садити в саду кілька персикових дерев.

Персик Кардинал – солодкий гість з Америки

Плодоносити починає з 3-4 року. Плоди з'являються в період з кінця липня і до середини серпня (залежить від клімату). Редхавен – високоврожайний сорт.

опис сорту

У персиків всього 3 серйозних «ворога», і їх профілактика повинна проводитися на належному рівні.

зовнішня характеристика

Якщо посадка проводиться восени, то досить кинути в яму перегною, присипати його на 20 см землею і зверху поставити саджанець. Оптимальний розмір ями для посадки становить 50х50х50 см. При засипці деревця необхідно простежити, щоб щеплення було на 5 сантиметрів вище грунту. Полив проводиться відразу після посадки.

Інжировим персик досить морозостійкий, і його нирки і зав'язі не бояться весняних заморозків.Персик сорту «Рубіновий принц» виведений американськими селекціонерами і відноситься до середньостиглої промислової культурі.

Плоди

Робота італійських селекціонерів призвела до появи сверхраннего сорти персика «Фаворит Мореттіні». Його відмінною рисою є здатність до швидкого зростання пагонів, які часом виростають до 0,5 м за рік. Плоди цього сорту досягають за вагою 150 г, мають смачну, соковиту м'якоть при врожайності до 40 кг з дерева. Недоліком сорту вважається його нестійкість до морозів, але якщо якісно вкривати коріння взимку, то його цілком можна висаджувати не тільки в південних регіонах країни. перевага –

дозрівання

здатність швидко адаптуватися і давати нові пагони.

стійкість

Нектарин, це вид лисого персика не має гармата і твердої шкірки.

особливості вирощування

Треба сказати, що майже всі сорти нектаринів холодостійкі. У перший рік після посадки дерево дає перший урожай, що складається всього з декількох плодів.На другий рік урожай трохи більше, а повного плодоношення нектарин досягає лише до третього року зростання. В процесі вирощування нектарина рекомендується щороку проводити обрізку дерев в сезон. Т. е., Видаляти бічні гілки, плодоносні в рік посадки.Плоди Кардинала також трохи відрізняються від звичайних сортів: вони також округлі, але злегка плескаті з боків. Розмірів досягають вони середніх – не більше 150 грам. Що стосується забарвлення персиків, то вона стандартна – в основному, жовта з помаранчевими і майже червоними, карміновими, вкрапленнями. За описом, жовта, волокниста м'якоть, як на фото, відрізняється насиченим, яскравим ароматом і соковитістю, а смакові якості, стверджують експерти, задовольнять будь-який смак. Адже в цих персиках ідеально дотриманий баланс солодощі і кислоти.

Редхавен сильно схильний до таких грибкових захворювань, як борошниста роса і клястероспоріоз

На шостому році життя з дерева можна збирати до 40-50 кг персиків, а максимуму врожайність досягає на 11 рік – до 110 кг фруктів.

Відео «Вирощування персика та нектарина»

Моніліоз – грибкове захворювання кісточкових дерев. Для позбавлення від наслідків його поширення необхідно тричі обрізати гілки нижче зони ураження – навесні, потім відразу після цвітіння і восени.

Що за дерево нектарин?

мислитель

Догляд, а в більшій мірі обрізка, залежить від сорту персиків. Ці дерева спокійно переносять посушливість грунту, але нестача води гальмує їх розвиток і якість плодоношення. У період тривалої відсутності дощів рекомендується виливати 1-2 відра води під дерево один раз в 2-3 тижні. Робота ця проводиться з початку червня до середини серпня.

Плоди мають маленьку кісточку, що вважається великим плюсом з гастрономічною точки зору.

стійкість до захворювань.

З такими характеристиками є роботи американських, європейських і вітчизняних селекціонерів. В теплих краях швидко приживаються і добре ростуть всі сорти персиків, тому вибір стоїть між смаком, розміром і якістю плодів.

the clown

Як звичайний персик.

Kalter

Нектарин користується заслуженою пошаною при виготовленні дієтичного та дитячого харчування. У півкілограма м'якоті нектарина міститься 267 ккал, однак при цьому в ньому дуже багато вітамінів. Тому в цьому плані нектарин може змагатися навіть з гранатом. Крім того в складі нектарина присутні вітаміни А, Е, D, С, сірка, магній, натрій, сахароза, глюкоза.

Анна Проніна

Зазвичай урожай з персикових дерев починають збирати в кінці літа – початку осені, але цей сорт відрізняється раннім дозріванням. Насолоджуватися соковитими і стиглими плодами можна вже в кінці липня, що не може не радувати – адже саме до цього моменту дозрівають і багато інших фруктів. Це дозволить мати вам на столі і в раціоні повний спектр вітамінів і мікроелементів. До того ж, врожайність Кардинала характеризується як висока. Так що, всім домашнім не тільки випаде можливість скуштувати смачний фрукт, і ще багато залишиться для консервації на зиму. Плодоносити же починає Кардинал на другий-третій рік після висадки саджанця.

dron ivanov

, Тому для успішного росту і розвитку необхідно проводити правильну агротехніку, вчасно обприскуючи і стежачи за станом дерева.

A Past And Future Secret

Плоди великі, кожен масою 120-200 г, трохи сплюснуті з боків, в діаметрі 60 мм, покриті бархатистою шкіркою, яка у стиглих плодів легко знімається. Колір плодів – насичений, яскраво-червоний, м'якоть дуже соковита, гарного оранжевого кольору. Кісточка невелика, добре відділяється від м'якоті.

Олена Премудра

Курчавість у листя також викликана грибком, для профілактики якого слід обприскати дерево 1% розчином бордоської рідини – навесні до брунькування, після збору врожаю і після опадання листя.
Підживлення використовують під час весняної та осінньої перекопування ділянки.Після зими застосовуються азотні добрива, наприклад, аміачна селітра (70 г) або сечовина (50 г). Вони благотворно впливають на ріст пагонів і плодоношення дерева. Восени досить додавати перегній один раз в 2-3 року.

Добре переносить транспортування і прекрасно вкладається в ящики, хоча не здатний зберігатися тривалий час.

Микола Цупрунов

Дерево дає великі плоди вагою від 150 до 300 грам.

Для садівників, які довіряють якості, перевіреного роками вирощування, персик сорти (фото нижче) «Київський ранній» є одним з найулюбленіших. Його плоди дозрівають на початку липня, мають білу, солодку, духмяну м'якоть і вага до 100 г. Він придатний для посадки в середній смузі Росії, але погано переносить морози. За цим сортом помічено властивість відновлюватися після суворих зим, тому не слід поспішати викорчувати дерево після поразки його холодом. Через рік-два воно може повністю повернутися в «лад». Його недоліком є ​​слабка стійкість до борошнистої роси, тому дерево підходить більш досвідченим садівникам, хоча на основі цього сорту вже виведені види персиків, яким таке захворювання не страшно. Хоча слід зазначити, що їх не так багато.