Зміст
  1. Кращі сорти пуер
  2. Кращий Пуер – витриманий
  3. Кращий Пуер можна купити тільки у топових виробників
  4. Кращий Пуер – витриманий
  5. Кращий Пуер можна купити тільки у топових виробників
  6. Шен пуер
  7. Шу пуер
  8. Види пуеру: Шен Пуер
  9. Види пуеру: Шу Пуер
  10. Види пуеру: вишневий
  11. Види пуеру: Е Шен
  12. Види пуеру: Е Шу
  13. Види пуеру: НайСян
  14. Види пуеру: Гун Тін
  15. Види пуеру: Бай Хао
  16. Види пуеру: Шу Пуер Сяо Точа
  17. Чай пуер – корисні властивості і протипоказання незвичайного чаю
  18. Чай пуер – корисні властивості
  19. Чай пуер – склад
  20. Чай пуер – підвищує або знижує тиск?
  21. Чай пуер – як правильно заварювати?
  22. Як заварювати чай пуер пресований в таблетках?
  23. Чай пуер – ефект сп'яніння
  24. Який смак у чаю пуер?
  25. Як правильно пити чай пуер?
  26. Зелений чай пуер для схуднення
  27. Як пити чай пуер, щоб схуднути?
  28. Чай пуер – протипоказання
  29. Легендарний китайський чай пуер: корисні властивості. Справжня цінність чаю пуеру і протипоказання
  30. Особливості виробництва чаю пуеру і корисні властивості багаторічного напою
  31. Елітний чай пуер: корисний властивості, особливості складу і калорійність
  32. Які містяться в чаї пуер корисні властивості
  33. Чи має чай пуер протипоказання до застосування? Кому не варто захоплюватися елітним напоєм
  34. Корисні властивості чаю пуер
  35. Цілющі властивості чаю пуер
  36. Для пам'яті та уваги
  37. Для схуднення
  38. для печінки
  39. Для серця і судин
  40. Інші лікувальні властивості
  41. Як вибрати хороший пуер?
  42. Як заварювати чай пуер
  43. Унікальні властивості китайського чаю пуер. Все про користь і шкоду цього напою
  44. Історія і походження чаю
  45. Процес виробництва чаю пуер
  46. Види і сорти чаю пуер
  47. Різновиди форми пресованого пуеру
  48. Корисні властивості чаю пуер
  49. Для пам'яті та уваги
  50. Для схуднення
  51. Користь пуеру для печінки
  52. Протизапальні властивості напою
  53. Користь чаю для органів травлення
  54. Як заварювати цей напій
  55. Як правильно пити
  56. Як вибрати якісний пуер
  57. зберігання чаю
  58. Протипоказання і потенційну шкоду
  59. Властивості, склад і сорти чаю пуер
  60. виробництво
  61. зелений Маочі
  62. зістарений Маочі
  63. види сортів
  64. Корисні властивості і протипоказання
  65. Правила заварювання
  66. Як правильно заварювати чай Пуер
  67. Як заварювати чай Пуер пресований
  68. Пуер чай (відео)

Кращі сорти пуер

Батьківщиною китайського чаю Пуер вважається древнє царство Шу, Яке згодом стало великим центром з виробництва чаю. Чудовий китайський чай Пуер являє собою листочки чаю, які піддаються фрагментації, штучного і природного старіння.

Китайці досі вважають, що кращий Пуер вирощують в районі «Шести Великих Гор» в провінції Юннань в повіті пуер.

Існує легенда про те, що один великий імператор одного разу випробувавши його божественний смак, запитав: «Як називається цей чудовий напій?». Йому відповіли, що це звичайний чай з пуеру, Тоді імператор сказав: «А при мені ще трохи цього Пуер!». Назва закріпилася за напоєм і тепер ми можемо насолоджуватися прекрасним чаєм, який сподобався самому імператору.

Кращий Пуер – витриманий

Чудовий вершковий смак і тепле післясмак чаю підкорюють з першого ковтка. Сучасному вітчизняному споживачеві цікаво буде дізнатися, що пресований і листовий чай Пуер не просто не псується з часом, але стає ще смачніше і ароматні.

витриманий Пуер ідентичний хорошому коньяку – чим старше, тим краще. Ідеальний час зберігання для китайського чаю 3-5 років, саме цей період необхідний йому для того, щоб максимально передати споживачеві свій незвичайний смак і розкрити унікальні властивості чаю.

Але існують і шедеври витриманих пуерів, яким більше 10 років. Вони дуже дорогі, зазвичай продаються в спеціалізованих магазинах чаю або чайних аукціонах.

Чудовий чай чудово втамовує не тільки спрагу, але створює відчуття ситості. Сьогодні є величезна різноманітність китайського чаю в різних регіонах Росії, це може бути чорний, білий і зелений сорти, а також чудовий Молочний Пуер і елітний витриманий Пуер.

Ціна на цей напій дуже прийнятна, а тому він має багато своїх шанувальників у всіх країнах світу.

Кращий Пуер можна купити тільки у топових виробників

Чайні компанії вже сьогодні подбали про те, щоб цінителі прекрасного китайського чаю отримали справжній якісний продукт, а не дешеву підробку з смаковими добавками.

Сьогодні багато великих чайні компанії, в тому числі і наша, працюють безпосередньо з виробником, а тому поставляють на ринок чай тільки високої якості.

Вся чайна продукція від виробника проходить суворий контроль якості, а тому в продаж надходить найкращий Пуер.

Найвідомішими, перевіреними чайними заводами з виробництва пуеру можна назвати фабрики: Менхай, ся Гуань і Цзінлун. Самі китайці віддають предаочтеніе сортам пуеру саме з цих фабрик, які вже стали всесвітньо відомими.

Без перебільшення, одними з кращих шу (чорних) сортів пуеру можна назвати такі Менхайскіе шедеври, як V93, 8592, 7576 і 7592. Саме номерні пуери є еталонами якості, на які орієнтуються інші виробники.

Одним з кращих (Шен) зелених пуерів безумовно є легендарний Сягуань Цзі фабрики ся Гуань.

А для пуероманов усього світу приводом для розмов став кращий пуер в каменях, який виготовляється з Пуерні кірочок під час ферментації. На вигляд цей чай досить непоказний, але починаєш заварювати і таке відбувається …

Тільки кращі сорти пуеру радують душу і заспокоюють серце. Спробувавши одного разу елітний китайський пуер, Ви вже не зможете від нього відмовитися і на довгі роки станете його вірним прихильником!

Приємного чаювання!

(С) Інтернет магазин чаю InTea.ru

Наступна стаття – Шкода зеленого чаю

Батьківщиною китайського чаю Пуер вважається древнє царство Шу, Яке згодом стало великим центром з виробництва чаю. Чудовий китайський чай Пуер являє собою листочки чаю, які піддаються фрагментації, штучного і природного старіння.

Китайці досі вважають, що кращий Пуер вирощують в районі «Шести Великих Гор» в провінції Юннань в повіті пуер.

Існує легенда про те, що один великий імператор одного разу випробувавши його божественний смак, запитав: «Як називається цей чудовий напій?». Йому відповіли, що це звичайний чай з пуеру, Тоді імператор сказав: «А при мені ще трохи цього Пуер!». Назва закріпилася за напоєм і тепер ми можемо насолоджуватися прекрасним чаєм, який сподобався самому імператору.

Кращий Пуер – витриманий

Чудовий вершковий смак і тепле післясмак чаю підкорюють з першого ковтка. Сучасному вітчизняному споживачеві цікаво буде дізнатися, що пресований і листовий чай Пуер не просто не псується з часом, але стає ще смачніше і ароматні.

витриманий Пуер ідентичний хорошому коньяку – чим старше, тим краще. Ідеальний час зберігання для китайського чаю 3-5 років, саме цей період необхідний йому для того, щоб максимально передати споживачеві свій незвичайний смак і розкрити унікальні властивості чаю.

Але існують і шедеври витриманих пуерів, яким більше 10 років. Вони дуже дорогі, зазвичай продаються в спеціалізованих магазинах чаю або чайних аукціонах.

Чудовий чай чудово втамовує не тільки спрагу, але створює відчуття ситості. Сьогодні є величезна різноманітність китайського чаю в різних регіонах Росії, це може бути чорний, білий і зелений сорти, а також чудовий Молочний Пуер і елітний витриманий Пуер.

Ціна на цей напій дуже прийнятна, а тому він має багато своїх шанувальників у всіх країнах світу.

Кращий Пуер можна купити тільки у топових виробників

Чайні компанії вже сьогодні подбали про те, щоб цінителі прекрасного китайського чаю отримали справжній якісний продукт, а не дешеву підробку з смаковими добавками.

Сьогодні багато великих чайні компанії, в тому числі і наша, працюють безпосередньо з виробником, а тому поставляють на ринок чай тільки високої якості.

Вся чайна продукція від виробника проходить суворий контроль якості, а тому в продаж надходить найкращий Пуер.

Найвідомішими, перевіреними чайними заводами з виробництва пуеру можна назвати фабрики: Менхай, ся Гуань і Цзінлун. Самі китайці віддають предаочтеніе сортам пуеру саме з цих фабрик, які вже стали всесвітньо відомими.

Без перебільшення, одними з кращих шу (чорних) сортів пуеру можна назвати такі Менхайскіе шедеври, як V93, 8592, 7576 і 7592. Саме номерні пуери є еталонами якості, на які орієнтуються інші виробники.

Одним з кращих (Шен) зелених пуерів безумовно є легендарний Сягуань Цзі фабрики ся Гуань.

А для пуероманов усього світу приводом для розмов став кращий пуер в каменях, який виготовляється з Пуерні кірочок під час ферментації. На вигляд цей чай досить непоказний, але починаєш заварювати і таке відбувається …

Тільки кращі сорти пуеру радують душу і заспокоюють серце. Спробувавши одного разу елітний китайський пуер, Ви вже не зможете від нього відмовитися і на довгі роки станете його вірним прихильником!

Приємного чаювання!

(С) Інтернет магазин чаю InTea.ru

Наступна стаття – Шкода зеленого чаю

Витриманий чай, дарує молодість, енергію і сили – це китайський Пуер. Його вважають істинним багатством цієї країни і дбайливо зберігають в державних коморах. Про унікальні властивості цього напою ходять легенди, але зрозуміти його смак і властивості може не кожен.

У Китаї існує традиція при народженні дитини пресувати в коржик ферментований чорний чай вищої якості і закладати його на зберігання до тих пір, поки дитина не виросте і не вступить в самостійне життя. Через 20-25 років ця коржик, звана чай Пуер, буде коштувати великих грошей, яких вистачить на багато починань молодого людини.

Така традиція досі дотримується в середовищі тих людей, які зайняті в чайному виробництві.Пуер дійсно дорогий продукт, і чим більше його витримка, тим вище ціна. Що таке чай Пуер і як його виробляють?

Під пуер розуміють чай, який пройшов тривалу 100% ферментацію протягом як мінімум 3 місяців. Взагалі цей вид чаю не має терміну придатності. Чим довше він зберігається, тим багатшим стає його склад, аромат і смак.

Процес його виробництва включає етапи:

  • збір;
  • сортування;
  • підв'ялювання;
  • прогрів;
  • пропарювання;
  • ферментирование;
  • сушка;
  • пресування;
  • повторна ферментація.

Для пуеру збирають соковиті великі листя на молодому втечу. Зазвичай це 2-4 листя, причому чим вони більші і мясистее, тим краще. Головним регіоном, де виробляють даний чай, є провінція Юньнань в Китаї. Тут росте особливий сорт чайних кущів, в листі яких менше амінокислот і більше катехінів. Це їх властивість дозволяє процесу ферментації майже не припинятися весь період зберігання. Катехіни під впливом бактерій, температури та інших органічних речовин перетворюються в ароматичні сполуки, який і надають пуеру настільки багатогранний смак і аромат.

Чайні коржі на тривалій ферментації

Після збору листя сортують, прибирають рвані і пошкоджені, розкладають на рівній поверхні на кілька годин, щоб лист втратив частину вологи і пом'якшав. Далі його прогрівають на сонці і тримають над парою. Після такої підготовки сировину закладають для ферментації в тепле темне приміщення. Ферментація триває приблизно місяць.

Наступним етапом є сушка з наступним пресуванням і закладкою на зберігання для остаточної ферментації. Такий пуер, вироблений природним шляхом, називають шен пуером, або сирим. Термін його ферментації, як і період зберігання, необмежений.

ТЕСТ: Чай або кава – що вам більше підходить?

Пройдіть цей тест і дізнайтеся який з напоїв вам краще підійде.

Є інший різновид – шу пуер, або зрілий. Тут процес окислення відбувається при безпосередній участі людини за короткий проміжок часу. За властивостями цей вид схожий на витриманий роками шен пуер, але з менш багатогранним смаком і ароматом.

Історія вказує на те, що даний вид чаю був відомий в Китаї ще в III столітті до нашої ери. Можна сказати, що пресування чаю було випадковим способом збереження якості продукту. Щоб в процесі тривалого транспортування чайні листя не вбирали вологу і не загнивали, їх стали пропарювати і пресувати в мішках. У такому вигляді чай в цілості й схоронності доставлявся до палацу імператора і його вельмож.

Сьогодні пуер виглядає як коржик, гриб, куля, цегла. Форма може бути практично будь-який, як і вага. Є й розсипчасті види, які за властивостями нічим не відрізняються від пресованих і навіть в пакетиках.

Юньнань – одна з найбільших провінцій Китаю. Тут розташовано безліч чайних плантацій і виробництв, кожна з яких славиться певним чаєм. Взагалі відомо близько 120 сортів пуеру. Вони відрізняються сезоном збору сировини, розміром листа, періодом ферментації і так далі. Нюансів в технології виробництва може бути дуже багато. Який краще з сортів пуеру, сказати складно. Кожен з них має тонкі відмінності, які не завжди зрозумілі і вловимі непрофесіоналові.

У Китаї існує кілька фабрик, які виробляють найкращий пуер – це Менхай, Цзінлун і Ся Гуань. З сортів чаю, тут вироблених, самими якісними є Ся Гуань Цзи, чато і Менхай V93.

При заварюванні скоринка мандарина теж потрапляє в чайник

Не так давно на ринку з'явився новий продукт – пуер в мандарині. Це розсипчастий чай (шу пуер), який закладається в очищений від м'якоті мандарин і відправляється в спеціальну піч для висихання. Під час сушіння чайне листя просочуються ароматом мандарина і набувають нові ноти в смаку. Оригінально виглядає і сама мандаринова упаковка.

Опис продукту вказує і спосіб заварювання.Разом з чаїнками в чайник кладуть і шматочок мандарина, щоб отримати дійсно насичений напій.

До складу пуеру входить величезна кількість органічних і мінеральних сполук. Найбільш цінними з них вважаються вітаміни Е, А, групи В, біофлавоноїди, дубильні речовини, алкалоїди, ефірні масла, амінокислоти, ферменти, катехіни, кальцій, магній, калій, фосфор, фтор, залізо, йод і ін.

Корисні властивості чаю пуер:

  • знижує рівень глюкози в крові;
  • розріджує кров, знижує рівень холестерину;
  • знижує тиск, очищає судини;
  • покращує травлення, сприяє нормальній перистальтиці кишечника;
  • бере участь в ліпідному обміні, сприяє схудненню;
  • тонізує, підвищує розумову працездатність;
  • виводить шлаки і токсини.

Правильно приготовлений напій допоможе впоратися з головним болем, поганим настроєм, слабкістю. Він допомагає концентрувати увагу, дарує ясність розуму, заспокоює. Ефект від чаю пуер – це заряд бадьорості і сил на цілий день, не дарма його рекомендують пити до обіду в першу половину дня.

Властивості чаю пуер дозволяють використовувати його як засіб боротьби з втомою, яка не навантажує нервову систему. У напої мало кофеїну, тому він діє м'яко. Вживати його можна для профілактики онкологічних захворювань. Це єдиний з чайних напоїв, який можна вживати при наявності виразки шлунка.

Пуер не п'ють часто і у великих кількостях. Не можна готувати дуже міцний настій. Все це загрожує передозуванням, в результаті якої з'являється тремтіння, головний біль, нудота. Дія такого напою можна охарактеризувати як п'янке.

За тонізуючим властивостям пуер сильніше кави

Чи можна вагітним вживати чорний ферментований чай? Його вживання небажано через сильного тонізуючий і стимулюючий ефекту. При вагітності це загроза підвищення тонусу матки. Протипоказаний він на голодний шлунок і перед сном. Шкода продукт може принести при високій температурі, при захворюваннях очей, при наявності каменів в нирках і жовчному міхурі. Гіпертонія з частими стрибками тиску – теж є приводом відмовитися від напою.

Протипоказання стосуються також людей з частими розладами стільця і ​​тих, хто страждає від ентеровірусних інфекцій. У даній ситуації напій може спровокувати сильне зневоднення організму. В іншому властивості китайського чаю пуер підуть тільки на користь здоров'ю.

Найчастіше пуер можна купити в таблетках по 15 і більше грам. Для однієї порції напою досить зовсім невеликого шматочка таблетки. Любителі чаю для його приготування набувають набори, в яких обов'язково є спеціальний ножик для відколювання порції заварки від пресованої форми.

Щоб правильно заварити пуер, краще скористатися методом протоки. Він передбачає наступні етапи:

  • прогрів гайванях і закладка заварки;
  • промивання заварки окропом 2-5 секунд;
  • повторна заливка окропом, наполягання 5-7 секунд.

Після цього напій розливають по чашках або піалках і п'ють. Повторювати заварювання можна до 10 разів, збільшуючи час настоювання до 1-2 хвилин. Про те, як приготувати пуер, можна подивитися відео.

Підбадьорливий ферментований пресований чай – продукт, смак, аромат і користь якого складно зрозуміти і оцінити з першого разу. У Китаї він вважається напоєм від 100 хвороб, тому так високо цінується.

Сорти чаю. Пуер. Частина 1 – історія і виробництво

Сорти чаю. Пуер. Частина 2. Шен пуери – Cорт і способи заварювання Сорти чаю. Пуер. Частина 3. Шу пуери – історія і Cорт Сорти чаю. Пуер. Частина 4. Заварювання і зберігання

Основних сортів пуеру існують два – шен і шу. Відрізнити їх досить просто, особливо якщо чай був проведений нещодавно.

Листя шен пуеру

У шен-пуеру листочки досить великі, зеленуваті, інколи з коричневим відтінком. Чайний настій світлий – золотистий, іноді з червонуватим відтінком.Запах легкий, з ароматом димку, сухофруктів або яблук. Спитий чайний лист зелений або жовтувато-зелений.

У шу-пуеру листочки менше, вони сильно скручені, колір у них від коричнево-золотого до оксамитово-чорного. Запах самого листа сильний, трохи землистий. Чайний настій ароматний, колір може бути як янтарно-коричневим, так і червонуватим, з рубіновим відтінком. У деяких сортів колір ще темніше аж до кольору кави і чорної нафти, крізь який навіть дна чашки не видно. Спитий чайний лист практично чорний.

У кожного сорту чаю є свої цінителі. Комусь подобається легкість шена, а хтось дня не уявляє без чашки міцної шу, який допомагає підбадьоритися. Кожна людина вибирає чай по собі. Особливо чутливі люди погано переносять міцний чай, так що вам варто прислухатися до своїх відчуттів, коли ви пробуєте новий сорт. Ще у пуеру є цікава властивість, яке проявляється, якщо пити його в невеликій компанії. Він розслабляє і веселить людей. Цілком серйозні особистості, ще 10 хвилин тому сиділи спокійно і трохи стурбовано, починають посміхатися собі під ніс і кепкувати жартів сусіда.

Якщо говорити про вплив на організм, то вважається, що пуер сприяє схудненню, виводить шлаки і допомагає при травленні. Китайські лікарі писали, що цей чай корисний людям, які часто їдять м'ясо, для того щоб полегшити його перетравлення. Крім того, пуер бадьорить і зігріває, що особливо важливо взимку, коли навколо холод і вітер.
Заводів, які виробляють пуер досить багато, я згадаю тільки про основні районах.

Отже, почнемо з Шенов.
Шен пуери. Вони ж «цін» пуери, тобто «свіжі». Вони ж «зелені пуери».

Чашка шен пуеру

Як я вже говорила, основний район збору чайного листа в Юннань – це округ Сішуанбанна на півдні провінції. Також чай збирають і в інших місцях, в окрузі Далі, Наньцзяне, Симао та інших. Найбільші фабрики розташовані в Куньміні, столиці провінції, в Менхай, в Далі. У той же час, існує безліч дрібних заводиків і фабрик, які теж випускають свої сорти чаю під власною маркою, а часом і під маркою фірми-продавця, як наприклад, відбувається з брендом «Чжун Ча» або «Серединний (або китайський) чай» .
Але коли ви купуєте чай, то в першу чергу треба звертати увагу на сам чай, а не тільки на назву.

Пресований млинець шен пуеру

Отже, перед вами чайний млинець або цегла. Колір листя повинен бути досить світлим, може бути зеленувато-коричневим, трохи з сивиною. Шен пуер, який пролежав деякий час, наприклад, років п'ять або більше, зазвичай темніє, наближаючись до шу пуеру. Старі шени навіть важко відрізнити від шу, але тоді ціна цього чаю підскакує вгору в багато разів. Такий чай має особливий смак, яскравим, витриманим, але без запиленості і грубості, якщо, звичайно спочатку сировину було хорошим.

Як правило, для Шенов беруть велике листя, так як в них процеси ферментації можуть йти довго, надаючи чаю особливу красу. На коржі може бути написано: «Бай Ньйоні гу шу ча», що означає, «Чай з листя столітніх дерев». Або навіть «Цянь Ньйоні гу шу ча», тобто «Чай з листя тисячолітніх дерев». І це дійсно листя старих дерев, що ростуть в горах Юннань. Такі листи можуть довго зберігатися, надаючи чайному настою аромат сухих яблук з особливою олійністю чайного настою. Ще пишуть: «Лао шу ча» – «Чай з старого дерева» або «Гу шу ча» – «Чай з древнього дерева».

Часто можна прочитати ще й назва гори, з якої збирали чай. Наприклад, чай з гори Бу Лан володіє терпким, фруктово-деревним смаком, він міцний і яскравий. Чай з гори Бань Чжан більш делікатний, що обволікає, м'який, але сильний, насичений. З гори Нань НУО – теплий, солодкий і трохи димний, з чорносливовим ноткою.

Пуер «Срібні нирки»

Якщо написано «Інь я», тобто «Срібні нирки», то листя цього чаю покриті сріблястим пушком, смак у них ніжний і приємний, колір настій світлий медовий або бурштиновий.

Якщо «Бай хао», тобто «Білий ворсинки», то лист покритий білим пушком. Часом його ще називають «Білий пуер», але ця назва не зовсім правильно. Цей чай дає досить світлий настій, але його дія може бути сильніше, ніж у інших сортів. Він прояснює голову, допомагає налаштуватися на потрібний лад, часом змінюючи застиглу картину світу.

Нирки дикорослих чайних дерев

Розсипні нирки або «Я бао»

Є ще один різновид пуеру, пуер з нирок, як наприклад в виноградному «Нирки соснових лез» або «Нирки дикорослих старих дерев». Для цього сорту збираються щільні нирки, проходять обробку і нещільно пресуються. Часом зустрічається і розсипний варіант. Такий чай набагато легше пуеру з листя, смак у нього майже «компотний», солодкий, з невеликою кислинкою, в післясмаку приходить деяка терпкість. Аромат фруктовий, легкий. Так як нирки ферментують не так як листя, пити цей чай краще свіжим, не треба його зберігати надто довго.

При заварюванні головне – не класти занадто багато листа. Інакше чай вийде гірким і нецікавим. Наш знайомий торговець пуером, який знає толк в чаї, кладе 5 грам на маленьку (близько 100 мл) гайвань. Заварювати треба гарячою водою – тільки що скипіла. І довго не наполягати. У шенах цінується саме солодкість, свіжість. Смак такого чаю грає різними відтінками – від легких фруктових нот, які змушують згадати про яблука і чорносливі, до насичених деревних і трав'яних. В ароматі може бути легкий димок, запах лісу або сухої трави, родзинок або фініків. Шен пуер може дає бадьорість і заспокоює, зігріваючи, дає тепло і солодкість у всьому тілі.

Алевтина Шарапова, 2008
джерело:

сорти пуеру вважати, напевно, немає сенсу. Іноді пишуть про все двох сортах – шу і шен. Це два види пуеру, що відрізняються технологією виготовлення.

В общем-то пуер так і підрозділяється, але і шу, і шен, в свою чергу, мають величезну кількість сортів, і їх стає все більше у зв'язку із збільшеним в останні роки попит.

Шен пуер

Шен пуер після первинної обробки та пресування старіє естственно шляхом. Згодом його якість поліпшується. Але тут треба розуміти, що для того, щоб отримати дійсно старий цінний сорт пуеру, потрібно його витримувати в певних умовах. Просто тому, що чай буде просто десь лежати, не факт, що він стане краще. Ця умова допомагає зрозуміти загальноприйнята аналогія з витриманим вином. Адже там теж створюються спеціальні умови.
Хотілося б ще сказати, що витриманий як годиться пуер не може коштувати дуже дешево, і гонитва за старим пуером навряд чи виправдана. Адже ми все вміємо рахувати, і розуміємо, що десять років чай ​​повинен зберігатися в спеціальному приміщенні, за ним потрібен догляд. От і рахуйте.

Тому швидше за все зелений (шен) пуер ми можемо пробувати молодим. Я про пересічних споживачах, які не мають можливості платити величезні гроші за колекційні сорти. Втім, молоді сорти пуеру теж смачні і корисні.

Шу пуер

Набагато простіше з шу пуером. Це штучно зістарений чай. Тут вік старше пари років не грає практично ніякої ролі, крім рекламної. Це просто готовий чорний пуер.

І той, і інший пуер робляться з листя різних дерев, різного віку, з різними кліматичними умовами, їх обробляють різні виробники. Звідси і величезна Пуерні різноманітність.

Є спроби класифікації, можна пробувати читати те, що написано на упаковці. Наприклад, цифри, якщо, звичайно, вони присутні, означають наступне: першим йде рік, коли почав випускатися даний сорт, не плутайте з роком виготовлення, потім номер самого сорту, остання цифра – виробник. 1 це Куньмін, 2 – Менхай, 3 – Сягуань, 4 – Пуерскій завод.

Але такі цифри присутні на упаковці далеко не завжди. Можливо, Вам може сказати продавець, який сорт Ви тримаєте в руках. На жаль, таке теж буває не дуже часто. Зазвичай доводиться покладатися на свій смак. Ну, і з часом набувається досвід.

Хочеться сказати, що спочатку я пробувала різні сорти, чисті, з алое, з лавандою, з кавовими зернами і так далі. Список дуже довгий. А в результаті прийшла до звичайних пуер, без всяких додавань. Мені подобаються і шен, і шу, краще у великих млинцях.Там лист целенький, просто приємно подивитися.

І смак пуеру в великих млинцях зазвичай краще. Але це для мене так.

Треба пробувати і шукати той, що більше подобається саме Вам. Чужий досвід тут мало що підкаже. Ну хіба що для початку.

Але ось чим можу поділитися абсолютно серйозно, так це тим, що не потрібно шукати способи заварювати пуер, щоб вставило. Або перло, як там ще кажуть. Дурниця це все. Пуер смачний і корисний і без цих хитрощів.

Пуер – один з найбільш незвичайних і цікавих чайних напоїв. Він любимо не тільки за свій вишуканий і неповторний смак, але і за знаменитий ефект сп'яніння. Як і у інших сортів чаю, у цього теж є свої різновиди. Всі види пуеру відрізняються не тільки способом виробництва або часом витримки, але і смаком, відтінком, а також запахом.

Види пуеру: Шен Пуер

Шен Пуер – чай, вироблений Китаєм протягом вже багатьох століть. Обробка такого виду проводиться за технологією природної витримки. Вона використовується з моменту виведення цього сорту. Процес включає в себе сушку листя на відкритому повітрі під сонячними променями. Потім з них роблять пресовані блоки, які будуть зберігатися протягом деякого часу з метою насичення чаю і додання йому фортеці.

земляний чай (Таке друга назва Шена) є одним з дорогих видів, так як його приготування -дуже довгий процесс.Поетому не варто вірити продавцям, що пропонують нібито справжню заварку за копійки. Молоді збори характеризуються тонким ароматом кори і горіхів, маючи густий і насичений смак.

Види пуеру: Шу Пуер

Шу Пуер, на відміну від Шен, проводиться за прискореною технологією, що дозволяє отримувати готовий продукт не через роки, а всього через кілька тижнів витримки. Така технологія була розроблена в середині 70-х років минулого століття. Вона дозволила більш швидко розвиватися мікроорганізмам, які скорочують термін ферментації. Саме ця методика і дала поштовх до поширення популярності сорти не тільки в Китаї, але і у всьому світі. Шу значно дешевше Шен, однак за якістю практично не відрізняється.

Види пуеру: вишневий

Для виготовлення вишневого напою застосовується юньнаньській зелений чай з однойменної провінції Китаю. В основу цього настою входить Імператорський Пуер 7-річної витримки і шматочки плодів зрілої вишні.

Вишневий Пуер володіє величезною кількістю корисних якостей. Він допомагає нормалізувати роботу серця і судинної системи в цілому. Має тонізуючі властивості, знижує кількість цукру в крові, прискорює процес схуднення. Крім того, напій допомагає організму справитися з важкою м'ясною їжею. У ньому містяться компоненти, здатні значно поліпшити обмін речовин і працездатність жовчного міхура.

Цей сорт чаю має одне чудове якість – з тривалістю зберігання підвищуються його цілющі властивості.

Види пуеру: Е Шен

Е Шен- зелений чай. Його витримують в особливих умовах з метою отримання неповторних характеристик. дикий пуер – це оригінальний чай, що складається з великих листочків. Ферментирование відбувається на протяженіівсего часу зберігання, за рахунок чого він отримує особливий смак і запах.

Е Шен володіє запахом слив і пахощами дивини, яка з'являється за рахунок листя дикорослих чагарників. Особливо приємні солодкуваті нотки, які залишають довгий післясмак в роті.

Е Шен добре очищає організм від холестерину, виводить шлаки і токсини, надає бадьорості і сил. Його рекомендується пити людям, які приймають ліки з негативним для організму дією.

Види пуеру: Е Шу

Цей чай створюється за власною технологією Шу, яка дозволяє робити його сильно ферментованим. Його витримують в спеціальних сховищах (льохах) протягом 12 років. Основним місцем виробництва є провінція Юньнань.

Після того як листя зібране, їх складують для вилежування, потім поміщають в льох з високою вологістю, де чай проходить процес штучного ферментирование. Там з них роблять великі купи і періодично ворушать для того, щоб зробити витримку більш рівномірною. Як тільки чайне листя дійдуть до необхідного стану, їх піддають високотемпературній обробці, яка закриває ферментацію. Готовий чай можуть залишити в розсипний формі або сформувати з нього цеглинки або млинці.

Заварений настій має яскравий червонувато-бурштиновий або коричневий відтінок. Він володіє насиченим смаком з нотками горіха, власного і неповторного солодкуватий.

Е Шу не тільки смачний, а й корисний – він відмінно тонізує організм, упорядковує думки, вирішує більшість проблем з травленням і шлунково-кишковим трактом.

Види пуеру: НайСян

молочний пуер в процесі заварювання стає темно-червоного непрозорого відтінку і набуває молочний присмак, який виходить за рахунок спеціального процесу ароматизації на етапі виробництва. Цей процес може проводитися за допомогою двох видів натуральних ароматизаторів: сироваткою молока або соком незрілого ананаса.

Напій надзвичайно полезен.Он значно покращує обмін речовин, стан епідермісу і травної системи. Через велику кількість позитивних еффектовна шлунково-кишковий тракт чай Най Сян активно застосовується нетрадиційної китайської медициною.

Види пуеру: Гун Тін

Гун Тін Пуер часто називають палацовим, бо він був улюбленим напоєм імператорів. Процес витримки такого чаю може досягати 7 і більше років.

проводять імператорський чай, Як і будь-який інший цей сорт, в місці Юньнань. Для його приготування застосовується крупнолистовой чай. Сам технологічний процес виготовлення складається з методу старіння і подвійного ферментирование. Довга витримка надає Імператорській чаю безліч необхідних для організму компонентів.

Гун Тін має темно-червоний відтінок і солодкуватий присмак. Післясмак насичене, що нагадує відвар сухофруктів.

Види пуеру: Бай Хао

Бай Хао- це спресовані нирки постарілих чайних кущів, зібрані на плантаціях в Юньнані. Листочки йдуть на виробництво Шен і Шу.

За силою і повнотою впливу білий пуер схожий з Шу або Шен, однак кардинально різниться за смаком. Цей чай має присмак різнотрав'я, аромат свіжого гірського повітря.

Для того щоб його приготувати застосовуються тільки кілька верхніх листочків і не відкрита нирка, а в деяких варіантах тільки нирка. Після збору їх сушать на повітрі під променями сонця і перебирають. Потім злегка розпарюють і роблять з них корж, яка висушується в спеціальному цеху при температурі не нижче 45 ° С протягом тижня. За рахунок того, що в матеріалі залишається невелика кількість вологи, може відбуватися процес ферментації, який надає чаю неповторний смак і аромат.

У разі якщо сировина дійсно якісне, то в процесі заварювання можна побачити, як нирки стають «живими», знаходять зелений колір.

Види пуеру: Шу Пуер Сяо Точа

Шу Пуер Міні Точа – це найпопулярніший і поширений варіант фасування. Він зручний тим, що немає необхідності відміряти ложкою обсяг чаю – це зроблено вже на заводі. Все, що потрібно від любителя чаю, розгорнути барвисту упаковку і помістити спресований чай в чайник для заварювання. Після того, як його заливають окропом, він заповнює всі приміщення щільним і бадьорить ароматом. Такий варіант зручний для новачків в заварюванні цього сорту і для тих, хто багато часу проводить в дорозі.

Для того щоб правильно приготувати чай, необхідно використовувати воду 95 ° С. Після заливки першої заварки її необхідно сліть- це допоможе листю повноцінно віддати весь аромат і смак, а також позбавити напій від пилу і сміття.

Чай пуер – корисні властивості і протипоказання незвичайного чаю

Для деяких країн чай є традиційним напоєм: так, для жителів Китаю його приготування і вживання можна назвати свого роду філософією. Особливою популярністю користується чай пуер, оскільки він володіє величезною користю і оригінальним смаком.

Чай пуер – корисні властивості

У Китаї напій популярний не тільки завдяки своїм незвичайним смаковим якостям і аромату, але і величезну користь. У країнах Азії його часто називають «засобом від ста хвороб». Корисні речовини важливі для правильної роботи внутрішніх органів і систем. При регулярному споживанні китайський чай пуер сприяє зміцненню імунітету, що допомагає знизити ризик виникнення різних хвороб.

  1. Сприятливо впливає на діяльність жовчного міхура і покращує обмін речовин.
  2. Сприяє очищенню організму і печінки від шкідливих речовин.
  3. Ще одна властивість – покращує роботу травної системи, завдяки чому їжа легше засвоюється, що позбавляє від відчуття тяжкості в шлунку.
  4. Надає тонізуючу дію, даючи заряд енергії. Чай пуер стане прекрасною альтернативою кави, яке має серйозні протипоказання.
  5. Допомагає швидко впоратися з похмільним синдромом.
  6. Має омолоджуючу властивість, що особливо важливо для жінок.
  7. Рекомендується при виразці і гастриті, оскільки робить позитивний вплив на шлунок.
  8. Знижує ризик виникнення інсультів та інфарктів.
  9. Є профілактикою онкологічних захворювань. Вчені Англії довели, що пектин, що входить до складу заварки, блокує білок, який бере участь в онкологічних захворюваннях.

Чай пуер – склад

Листя володіють багатим хімічним складом, так в ньому містяться вітаміни і мінерали, важливі для роботи організму. Є в них білки, амінокислоти, цукри і алкалоїди. Ароматичні речовини не тільки надають оригінальності смаку, але і позитивно позначаються на роботі організму і найбільше на нервовій системі. Для тих, кого цікавить, що за чай, з чого складається пуер, важливо сказати, що є в ньому статини, які зберігаються навіть після приготування.

Чай пуер – підвищує або знижує тиск?

Багатий хімічний склад листочків обумовлює ряд важливих корисних властивостей, так доведена їх користь для гіпотоніків. Якщо міцно заварити ферментований чай, то можна підвищити тиск. Люди, які мають підвищений артеріальний тиск, повинні відмовитися від напою, оскільки це може негативно позначитися на діяльності серцево-судинної системи. Зрозуміло, що чай пуер і гіпертонія, – це два несумісних поняття, але важливо враховувати, що необхідно вибирати сорт Шен. Теїн, що входить до складу листочків, сприяє розширенню судин і покращує кисневий обмін.

Чай пуер – як правильно заварювати?

Одна заварка призначена для приготування 5-15 порцій. За раз слід заварювати разовий обсяг чаю пуер, корисні властивості і протипоказання якого підтверджують лікарі в різних країнах. Для традиційного способу приготування використовують спеціальний посуд. Гайвань – глибока чашка з кришкою, але замість неї можна використовувати невеликий чайничок, об'ємом в 150 мл. Ситечко допоможе уникнути потрапляння дрібних шматочків заварки. Ще потрібен чахай, призначений для перемішування, і піала. Є певна схема, як заварювати чай пуер:

  1. Спочатку проводиться замочування сухої заварки, для чого слід враховувати, що на 10 г має припадати 100 мл води. Робити це необхідно, використовуючи гайвань. Тривалість замочування – 5 хв. Після закінчення часу воду змийте.
  2. У великому чайнику закип'ятіть воду і перелийте її в термос. Заварювання проводиться, коли температура рідини становить 95 градусів.
  3. Заварку залийте водою з термоса і відразу ж її злийте. Рідина використовуйте, щоб промити чашки і чахай.
  4. Заварка повинна залишатися в гайвані під кришкою протягом 30 сек.Під дією температури і парів листочки розбухають.
  5. Налийте нову порцію води, і через 10 сек. можна розливати пуер по чашках. Наступне заварювання має тривати за часом на 2 сек. менше. Кожне наступне приготування може бути довше попереднього.

Як заварювати чай пуер пресований в таблетках?

Продукт в таблетованій формі виробляють в китайській провінції Юньнань і відрізняється він дрібними листочками коричневого і блакитного кольору. Кількість чаю в одній таблетці призначене на одну людину. Після заварювання рідина виходить темно-коричневої і вона має смак і користю, як і випадку використання листового варіанту. Є певні правила, як заварити пресований чай пуер, які дають можливість отримати оригінальний смак і аромат.

  1. Візьміть таблетку і акуратно розімніть її, щоб не пошкодити листочки, оскільки в результаті чай стане гірким.
  2. Обдайте окропом чайник з порцеляни або скла. Насипте листочки і залийте їх гарячою водою, температура якої залежить від віку пуеру (модою – 80-90 градусів, витриманий – 85-95 градусів, старий – 98 градусів).
  3. Через 20 сек. воду необхідно обов'язково злити і почекати, поки листочки злегка охолонуть.
  4. Знову залийте листочки водою і залиште на пару хвилин. Після цього чай процідіть і краще перелийте в інший чайник.
  5. Заварку дозволяється використовувати до десяти разів.

Чай пуер – ефект сп'яніння

Багато підтверджують, що після випитого чаю виникає почуття схоже на відчуття, як при легкому сп'янінні. Варто сказати, що пуер не є наркотиком і він не викликає залежності. Інформація, що після випитої чашки з'являється неоднозначне відчуття, це факт, але це не можна назвати «сп'янінням» в прямому сенсі цього слова. Розслабляючий чай пуер здатний тонізувати організм, що призводить до проясненню розуму, чіткості в думках і виникнення відчуття, ніби стало легше дихати. Це пов'язано з наявністю певних речовин.

  1. теїн. Стимулює мозкову діяльність і підтримує загальний тонус в організмі.
  2. теофілін. Впливає на центральну нервову систему, змінюючи психічний стан, тому протипоказання стосуються серйозних проблем з нервовою системою.
  3. L-теанін. Забезпечує правильну передачу імпульсів між клітинами мозку і підвищує працездатність.

Який смак у чаю пуер?

Смакові якості залежать від використовуваного сировини, процесу приготування і від що входять до складу поліфенолів і продуктів їх окислення. Чай пуер, корисні властивості і протипоказання якого важливо враховувати, щоб не нашкодити здоров'ю, має терпкий і багатогранний смак, так можна виділити нотку деревини, горіха і чорносливу. Після вживання залишається солодко-терпке післясмак зі слабо відчутною гіркотою. Багатьох цікавить, чим пахне чай пуер, так ось кожна людина може відчувати аромат по-різному. Часто його порівнюють з чорноземом, рибою і навіть шкарпетками.

Як правильно пити чай пуер?

Багато хто звик пити чай з тістечками, варенням і іншою смакотою, але ця звичка не підходить для тих, хто хоче отримати насолоду і відчути смак пуеру. Китайці не рекомендують використовувати будь-які добавки. Традиційно напій наливають в піали і п'ють маленькими ковтками, щоб насолодитися смаком і ароматом. Щоб отримати не тільки смакове насолоду, а й корисні властивості, пуер п'ють, враховуючи деякі правила.

  1. Не можна вживати чай у великих кількостях, тому краще обмежитися трьома невеликими чашками в день. Фахівці рекомендують прислухатися до підказок свого організму, щоб виключити протипоказання і при необхідності знизити дозування.
  2. Оскільки пуер надає бадьорить, то його краще всього пити під обіду. При вечірньому вживанні може виникнути безсоння. Його п'ють за 20 хв. до і після їжі.
  3. Чай пуер, корисні властивості і протипоказання якого виявили лікарі Китаю, не варто вживати з цукром, оскільки він не тільки псує смак, але і погіршує користь. В крайньому випадку, можна використовувати трохи меду.

Зелений чай пуер для схуднення

Для бажаючих впоратися із зайвою вагою оригінальний китайський напій стане відмінним засобом для поліпшення результатів від правильного харчування. Чай пуер, корисні властивості і протипоказання якого перевірені вченими, сприятливо позначається на діяльності шлунково-кишкового тракту, прискорює метаболізм і сприяє кращому перетравленню їжі. Допомагає він нормалізувати кислотність, знижує кількість холестерину і цукру в крові. Чай пуер для схуднення корисний своїм корисним властивістю, очищати організм від шкідливих речовин і знижувати апетит. Ще він є хорошим антидепресантом для тих, хто сидить на дієті.

Як пити чай пуер, щоб схуднути?

Є дві методики вживання, які допоможуть запустити в організмі процеси розтрачання накопичених жирів. Для першого варіанту необхідно заварити зрілий чай кип'яченою водою і настоювати півгодини. Готовий напій випийте перед прийомом їжі і через півгодини після неї. Поєднувати китайський чай пуер для схуднення з десертами заборонено. Другий варіант передбачає заміну одного з прийомів їжі корисним чаєм.

Чай пуер – протипоказання

Щоб напій не заподіяв шкоди організму, важливо враховувати, що для деяких людей він небезпечний. Протипоказання стосуються жінок в положенні і в період годування, так їм слід обмежити спожите кількість. Для тих, кого цікавить, чим шкідливий чай пуер, важливо знати, що відмовитися від нього слід людям з виразкою, гастритом, гіпертонією і атеросклерозом. Не можна його пити в великих обсягах при хворобах шлунка і натщесерце. Протипоказання стосуються і дітей.

Легендарний китайський чай пуер: корисні властивості. Справжня цінність чаю пуеру і протипоказання

Дуже часто справжні чайні експерти ставлять чай пуер, чия назва з'явилося ще в далекому III в. н. е., поряд з елітними напоями, такими як бренді або віскі. Пояснення цьому криється в тому, що з роками смак напою розкривається все краще, аромат стає більш насиченим, а корисні якості знаходять багатогранність. Витримка і особливий спосіб обробки роблять чорний напій справді унікальним і корисним, а різноманітність сортів – привабливим для найбільш вимогливих гурманів.

Особливості виробництва чаю пуеру і корисні властивості багаторічного напою

Знайомий кожному звичайний чорний чай, з яким будь-який стикається в житті мало не щодня, насправді в Китаї вважається червоним. А ось справжній чорний чай, який виходить шляхом особливого приготування і нестандартного заварювання, гордо іменується пуером. Назва чаю походить від місця, в якому були виявлені ті самі листочки кущів. Їх і по сей день заварюють по всьому світу.

На відміну від способів приготування інших різновидів, листя чаю пуеру в результаті ретельної обробки стають повністю ферментованим. Спочатку листя збирають з кущів, потім сировину розкладається по купках і періодично зрошується водою. Коли листя трохи підсихають, їх розкладають рівномірним тонким шаром і залишають на період в 1,5-2 місяці для природної ферментації. Може заготовляти чай і штучним шляхом, але з втратою деяких властивостей і аромату. Заготівля чаю природним шляхом займає близько 7-8 років. За такий час витримки відбуваються глобальні зміни не тільки смаку і запаху, а й складу. Такий чай називається «шен», він має темний колір. Штучна сушка займає набагато менше часу, в результаті через рік буде готовий чай під назвою «шу», відтінок якого на порядок світліше, ніж у «шен».

Більше користі для організму буде, звичайно, в чаї з десятирічною витримкою. Але це зовсім не означає, що штучний пуер не несе в собі користі. Різновидів цілющого напою сьогодні налічується близько 120 штук, і кожен з них корисний по-своєму. Вони відрізняються смаком, ароматом, кольором. Об'єднує всі різновиди сама технологія виробництва, а в іншому ж можна догодити будь-якому смаку. Досить популярним видом чаю сьогодні є такою, який виготовляється з суміші молодих листочків і старих з багаторічною витримкою.

Елітний чай пуер: корисний властивості, особливості складу і калорійність

До складу справжнього чорного пуеру входять виключно чайне листя без домішок і штучних ароматизаторів. Хімічний склад напою такий:

• кахетіни, антоціани і фенолокислоти, які собою являють групу фенольних сполук, що володіють антиоксидантними, антибактеріальними і протиракові властивості;

• амінокислоти, від яких залежать всі характеристики напою, починаючи з якості та закінчуючи кольором;

• алкалоїди, в тому числі теїн, теобромін і теофілін надають чаю тонізуючий ефект. Напій покращує мозкову діяльність, розширює судини, прискорює транспортування кисню по клітинам організму і підвищує тонус;

• цукориди, завдяки яким пуер має солодкуватий присмак;

• вітаміни С, А, Е, Р;

• цинк, хром, калій, марганець, фтор і інші мінеральні речовини;

• статини, їх утворюють процеси бродіння мікроелементів в організмі. Завдяки статинам знижується рівень холестерину в організмі, проводиться профілактика інсульту, а схильність ішемічної хвороби серця зменшується.

На 100 г чорного пуеру доводиться 151,8 ккал. Для 1 чашки досить 1 ч. Л. сухої сировини, в якій його міститься 2 г, що важить всього 3 ккал.

Які містяться в чаї пуер корисні властивості

Чорний класичний пуер неможливо порівняти з будь-якими іншими аналогічними напоями. Унікальний склад буквально наповнений неповторними якостями. Недарма популярність пуеру в світі з кожним днем ​​зростає. Серед корисних якостей пуеру знаходяться:

• поліпшення процесів травлення;

• стабілізація рівня цукру в крові;

• боротьба з запорами;

• зниження шансів виникнення інфаркту або інсульту;

• очищення організму від токсинів різного роду, виведення шлаків, отрут і важких металів;

• продовження молодості шкіри;

• поліпшення роботи печінки, її поступове очищення і відновлення;

• зниження рівня шкідливого холестерину в організмі;

• сприяння схудненню в щадному для організму режимі;

• концентрація уваги і підвищення фізичної активності завдяки тонізуючого ефекту.

Чай пуер зі своїми корисними властивостями вважає не тільки ліками від деяких недуг, але і засобом профілактики. Він є сильнодіючим засобом з широким діапазоном дії. Чай здатний очищати кров, печінку, кишечник. Робить це пуер ефективно, чим заслужив собі гідне місце в меню популярних дієт. На шкіру напій впливає сприятливим чином, покращуючи і вирівнюючи її колір. Багатий вітамінами склад знайшов своє відображення в поліпшенні виду волосся і нігтів. А пектин в складі запобігає розвитку онкології, блокуючи образователь таких клітин білок Gal3.

Чи має чай пуер протипоказання до застосування? Кому не варто захоплюватися елітним напоєм

Користь напою величезна і очевидно, але має і чай пуер протипоказання, як і будь-який лікарський засіб. В першу чергу сюди відноситься індивідуальна непереносимість продукту. Людям в похилому віці або з хронічними захворюваннями теж не варто захоплюватися історичним питвом. Сам по собі напій пуер досить міцний, а його властивості яскраво проявляються навіть при незначному заварюванні. Тому експериментувати і міцно заварювати чай не слід.

Існують також деякі обставини, при появі яких слід забути про елітне напої. Чай пуер протипоказання має, серед яких:

• підвищений градус температури тіла – багато пити пуеру спровокує ще більшу її підвищення;

• підбадьорливо і тонізуючий ефект ще довго не дадуть заснути, тому перед сном пити чай строго не рекомендується. У кращому випадку наслідками можуть виявитися порушення сну і неспання, а в гіршому ж – стрес для нервової системи;

• вагітним жінкам, як і більшість інших продуктів, чай пуер не рекомендований;

• в період грудного годування для жінок допустима лише один кухоль слабо-завареного напою в день, не більше;

• маленьким дітям до 3 років давати дорослий напій також не слід;

• в разі гіпертонії слід відмовитися від еліксиру, щоб ще більше не підвищити тиск;

• загострення сечогінну дію від пуеру може бути небезпечним для людей з сечокам'яною хворобою. Напій здатний активувати рух каменів в нирках, що викликає пронизують і гострі болі;

• люди, які не вміють правильно заварювати чай, можуть відчувати як легке нездужання після його вживання, так і симптоми отруєння, аж до блювоти.

Всі протипоказання легко можна скорегувати фортецею напою або обмеженням кількості випитих щодня чашок.

Корисні властивості чаю пуер

На батьківщині чаю пуер (копчений чай), в Китаї, цей напій вживали ще тисячу років тому. Уже тоді він вважався лікувальним, тому і був доступний лише багатим людям.

Фото: Depositphotos.com Автор: eAlisa

Згодом з розряду лікувальних він перейшов в розряд найулюбленіших китайцями чайних напоїв. Але через специфіку і трудомісткості виробництва він так і залишився одним з найдорожчих.

Сьогодні його можна купити в спеціалізованих магазинах у вигляді невеликих плиток або на вагу. Примітно, що будь-які спеціальні умови для зберігання готового чаю пуер не потрібні – він зберігає свої смакові якості протягом довгого часу.

Цілющі властивості чаю пуер

За рахунок своїх неперевершених корисних властивостей чай пуер став одним з найпопулярніших в світі. Його тонізуючі і підбадьорливі властивості можуть зрівнятися з хорошим кави, незважаючи на те що кофеїну в ньому зовсім трошки.

Для пам'яті та уваги

Фахівці вважають, що чай пуер здатний тримати організм в тонусі протягом довгого робочого дня. А якщо пити цей напій постійно, про здоров'я можна не турбуватися.

Випивши чашку напередодні майбутнього іспиту, ви обов'язково отримаєте п'ятірку, оскільки цей дивовижний чай допомагає концентрації уваги і прояснює хід думок.

Людям розумової праці буде корисно включити чай пуер в число своїх улюблених напоїв. Хороша працездатність буде забезпечена.

Для схуднення

Для бажаючих схуднути – це прекрасне і дуже дієвий засіб.

Завдяки здатності спалювати зайвий жир, пуер допоможе зробити фігуру стрункою і привабливою за порівняно невеликий час.

До того ж він виводить шлаки і токсини з організму, що сприяє загальному оздоровленню і омолодженню.

для печінки

Корисні властивості цього чаю включають ретельну чистку печінки. Печінка, як ніякий інший орган, накопичує в собі відходи, що потрапляють з їжею. Нескладно здогадатися, на що схожа печінку середньостатистичного зрілої людини і скільки шкідливих речовин вона містить. Виводити шлаки і токсини, щоб утримувати організм у чистоті, печінки часом важко, особливо якщо господар нерозбірливий і нестриманий в їжі.

Чудовий чай пуер допомагає печінки видалити весь накопичився сміття з організму. Вже за одне це його можна звести в ранг найкорисніших напоїв.

Для серця і судин

Людям, які страждають від гіпертонії, яка негативно впливає на мислення, рекомендується пити такий чай постійно, щоб їх життя стало більш повноцінної, була насичена світлими думками та адекватними діями.

Вчені помітили ще одну корисну здатність – знижувати шкідливий холестерин, що грає істотну роль в лікуванні гіпертонії. По суті, для гіпертоніків чай ​​пуер – прекрасна альтернатива лікарських препаратів.

Інші лікувальні властивості

Цей китайський чай корисний хворим на діабет, тому як значно знижує рівень цукру в крові. Для підтримки духовного і фізичного стану організму лікарі часто призначають пуер сердечникам.

З сильного сп'яніння людини може вивести все той же чай. Для цього потрібно якомога частіше поїти хворого пуером, аж до повного протверезіння.

Хворих на алкоголізм також рекомендують лікувати цим чаєм. Чай пуер допомагає людині позбутися згубної залежності і почати нову, більш якісне життя. Це реальний шанс для алкоголіків і їхніх рідних.

Людям, що страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, чай пуер не протипоказаний, а, навпаки, дуже корисний. Завдяки своїм лікувальним властивостям даний напій може успішно лікувати запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.

Завоювавши популярність у багатьох країнах, чай пуер став законодавцем в області елітних напоїв і свою першість навряд чи поступиться будь-якому іншому чаю. По крайней мере, в найближчому майбутньому.

Як вибрати хороший пуер?

Якісний чай пуер несе приємний аромат, схожий з ароматом сушених фруктів, іноді інжиру.

Бувають сорти пуеру злегка віддають землистий. Пресоване сировину не має занадто дрібного листа і не кришиться на зразок чаю в пакетиках, видно великі світлі листочки (нирки), відділяється від основи спеціальним ножем легко, не перетворюючись при цьому в дрібний пил.

Як заварювати чай пуер

Для заварювання чаю пуер найкраще підходять порцелянові або скляні чайники.

Також його можна заварювати в індивідуальних чашках або піалах. На одну чашку достатньо однієї чайної ложки вагового чаю.

Заварювання пресованого пуеру трохи відрізняється від вагового. Відламавши шматочок від чайної плитки, заливаємо його окропом і відразу ж зливаємо, щоб змити виробничу пил, потім зливаємо ще раз і наполягаємо 2-3 хвилини.

Температура заварювання для зеленого як для вагового, так і пресованого чаю коливається від 80 до 90 градусів, для чорного – від 90 до 100 градусів.

Підібравши відповідний посуд для заварювання, ви зможете насолодитися не тільки його прекрасним смаком і надзвичайним ароматом, а й надзвичайним ніжним кольором. Знайомтеся – це корисний чай під назвою пуер.

Унікальні властивості китайського чаю пуер. Все про користь і шкоду цього напою

Чай – традиційний і улюблений напій у багатьох людей. Корисні і тонізуючі властивості чаю відомі давно, саме це робить його настільки популярним і затребуваним. Любителі чаю можуть насолоджуватися багатьма видами напою: білим, червоним, зеленим, чорним. Окремо варто відзначити чорний чай пуер, що має специфічний і досить приємний смак.

Історія і походження чаю

Напій має кілька назв: пуер, чорний чай, земляний напій. Сучасна територія, яка є батьківщиною напою – це кілька китайських провінцій, розташованих в східній частині Тибетського плато. У давнину ці провінції входили до складу царства Шу, столиця якого носила назву Пуер. Саме на честь столичного міста темний чай отримав свою назву.

На сьогоднішній день чай вирощується на досить великій території: китайські провінції Юньнань, Гуйчжоу, Сичуань, деякі провінції В'єтнаму, Таїланду, Лаосу.

Процес виробництва чаю пуер

Для виробництва напою використовуються листя крупнолистного юньнаньского чайного дерева. Чим древнє і крупніше дерево, тим краще чай, зібраний з нього. Для виробництва напою збирають м'ясисті і великі листи, що містять багато соку.

Стародавній спосіб заготівлі сировини для чаю – досить довготривалий процес: листя пресуються в шайби і ферментують (окислюються) природним чином.Цей процес може тривати десятиліттями і отриманий чай називався «сирим». У давнину, якщо народжувалася дівчинка, то в рік її народження збирали урожай і пресували частина сировини для ферментації. Коли дівчинка виростала і призначався день її весілля, заготовлений багато років тому пуер ставав багатим приданим. У сучасному світі витримані десятиліттями чайне листя вважаються дуже дорогим і елітним видом напою.

Більш швидкий спосіб ферментації чорного чаю має кілька етапів: листя збираються, складаються в купи і поливаються водою. Мікроорганізми, які містяться в сировині, починають посилено розмножуватися, тим самим підвищуючи температуру всередині купи з чайним листям і прискорюючи вироблення соку. Процес бродіння потрібно ретельно контролювати: поетапно просушувати сировину для уникнення загнивання, потім знову змочувати, прискорюючи ферментацію.

Останній етап виробництва чаю – це пресування ферментованого сировини. Форма для сировини може бути будь-яка – кругла, квадратна, з відбитками різних печаток і барельєфів. Вага однієї шайби може бути більше 5 кілограмів. Особливою популярністю користуються маленькі кульки, призначені для одноразового заварювання.

Види і сорти чаю пуер

Чорний чай ділиться на два підвиди: Шен і Шу. Підвиди значно відрізняються один від одного як візуально, так і смаком і кольором. Шен при заварюванні має світлий колір і яскраво-виражений фруктовий смак. Шу – справжній чорний чай, який має терпкий смак і густий, насичений аромат з нотками диму.

Щодо використання сировини пуер ділиться на кілька категорій:

  • Чай з невеликих за розміром листя з чайних кущів;
  • Напій з великих і м'ясистих листя чайного дерева;
  • Пуери з елітних сортів чайних кущів або дерев;
  • Змішані (купажовані) напої.

За стадії ферментації пуер ділиться на наступні види:

  • Мао Ча – це висушені, але не пройшли процес пресування листя. З них виробляються всі види пуеру.
  • Шен пуер – це листя, які зазнали процесу пресування, але не пройшли штучну ферментацію.
  • Шу пуер – це напій, який пройшов прискорену штучну ферментацію. Для отримання якісного чаю потрібно кілька років обробки. За час ферментації з листя йде гіркоту, сировина стає м'яким. Висушені листя мають буро-червоний колір, на вигляд блискучі.
  • Витриманий Шен пуер – найдорожчий і елітний вид. Цей чай піддається природної ферментації, яка триває багато років. Колір висушених чайного листя – темно-зелений.

Різновиди форми пресованого пуеру

Сировина для заварювання спресований в різні за формою і розміром шайби, що мають темний колір і неоднорідну структуру. Форма шайби залежить від того, в якій провінції проведений чай і які сорти чайного куща або дерева застосовувалися.

  • бін ча. Ця форма має вигляд коржі або шайби. Вага коржі може коливатися від 100 грам до 5 кілограм. Найпопулярніші види коржів – це Ци цзи бін ча (7 упакованих коржів) або Цяо му бін ча (сировина для коржів – листя, зібрані на старих і великих чайних деревах).
  • точа. Ця форма чаю з вигляду нагадує чашу або гніздо. Цей вид чаю проводився в районі річки Тоцзян, звідки і пішла назва форми. Вага таким чином спресованого чаю коливається від декількох грамів до 3 кілограм.
  • Жуан ча (Цегла). Ця найпоширеніша і популярна форма для пресування чаю, особливо в старовину. Проста форма дозволяла довести сировину без пошкоджень за допомогою торгових караванів.
  • фан ча (квадратна форма). Вага квадрата становить кілька сот грам. Найчастіше на поверхні спресованого чаю можна побачити відбиток ієрогліфа.
  • дзинь ча. Ця форма пресування чаю на вигляд нагадує гриб: капелюшок і невелика ніжка. Така форма характерна для пуеру, виробленого в Тибеті.
  • дзинь гуа. Ця форма на вигляд нагадує гарбуз з поздовжніми поглибленнями.Чай такої форми в давнину виготовляли для потреб імператорського палацу. Великі за вагою гарбуза прийнято називати людською головою.

Якісний чай пуер за хорошими цінами ви можете придбати в інтернет-магазині китайського чаю DostavTea.

А чи знаєте ви, який напій є найпопулярнішим в Південній Америці? Читайте в наступній статті про користь і шкоду чаю мате і способах його заварювання.

Напевно кожен задавався питанням: чи корисний розчинна кава? Або може, навпаки, шкідливий? Відповідь ви отримаєте в даній статті.

Корисні властивості чаю пуер

Для пам'яті та уваги

Цей напій прийнято називати еліксиром, який повертає сили, піднімає настрій, призводить людське тіло в тонус. При перших симптомах втоми напій допомагає зосередитися, поліпшити засвоєння інформації. Напій показаний в тих випадках, коли при роботі важлива концентрація і ясність розуму. У людей, які п'ють пуер постійно, помітно поліпшуються функції пам'яті.

Для схуднення

Завдяки великому вмісту амінокислот і здатності зменшувати апетит, чай допомагає позбавитися від зайвої ваги. Цей напій корисний тим, що збільшує метаболічні процеси в організмі, а це сприяє швидкому і природному схудненню. Має сечогінний ефект і нормалізує перистальтику кишечника.

Користь пуеру для печінки

Напій допомагає печінки краще справлятися зі своїми функціями: очищати організм від шкідливих токсинів. Цей продукт знижує утворення холестеринових бляшок, покращує проникність судин, благотворно впливає на серцево-судинну систему.

Протизапальні властивості напою

У чайному листі, точніше білому нальоті, який захищає їх від переохолодження, містяться ефірні масла і поліфеноли, які разом з дубильними речовинами зменшують розмноження патогенних мікроорганізмів в людському тілі. Цей напій сприяє посиленню діяльності надниркових залоз, які допомагають мінімізувати запальні процеси.

Користь чаю для органів травлення

Пуер покращує травлення, особливо він корисний після прийому жирної їжі. Напій знижує відчуття тяжкості, допомагає швидко переробити і вивести шкідливі жири з організму. Речовини, які містяться в чаї, знижують кислотність шлунка, що робить цей напій дуже корисним для хворих на виразку або гастрит.

Як заварювати цей напій

Приготування напою – це ціла церемонія. Про правила і традиції китайської чайної церемонії ми писали в цій статті. Все залежить від виду чаю, часу його ферментації, сорти чайного листя, з яких він створений. Головне, що потрібно врахувати, заварювати чай бажано в глиняному посуді або спеціальному термосі. Таким чином можна розкрити всю гаму смаку і аромату напою. Температура води не повинна бути вище 98 градусів. Міцний і терпкий напій виходить з Шу пуеру, ніжний і ароматний – з Шен пуеру. Детальніше про те, як правильно заварювати пресований чай пуер різних форм (таблетки, коржики і т.д.). А тут ви можете почитати про те, як варити пуер по «чайним канонам».

Як правильно пити

Цей міцний і тонізуючий напій не рекомендується приймати на голодний шлунок і пити перед сном. Кофеїн і дубильні речовини, які в ньому містяться, бадьорять, можуть викликати тахікардію, якщо напою випито багато або він дуже міцний.

Не бажано пити остиглий напій, це завадить насолодитися усією гамою смаку і аромату. Якщо чай заварюється на велику компанію, то обов'язково потрібен великий відкритий чайник, в який зливається кілька доз завареного напою. Потрібно це для того, щоб пуер першої, другої і третьої заварки перемішався і став максимально смачним.

У чому полягає потенційна шкода і невід'ємна користь чорного чаю? Розібратися в цьому допоможе наша публікація.

Познайомитися ближче з чаєм Тігуанінь і його незвичайним ефектом можна тут.

Наша стаття розповість про білий чай, багатим на антиоксиданти та інші корисні речовини. Детальніше про лікувальні властивості цього напою тут.

Як вибрати якісний пуер

Вигляд у чайної заварки повинен бути красивим і «здоровим». У Шу пуеру висушене листя мають легкий блиск і червоно-бурий колір. Згорнуті і спресовані листи не повинні бути розкришеними, поламаними або мати будь-якої наліт. Листя шен пуеру мають зелений або коричневий колір. Бруд, сміття, шматки тканини або паперу в спресованому сировину бути не повинні.

Запах у сухого чаю повинен бути приємним і насиченим, не мати ніяких «хімозних» або специфічних домішок. Хороший сухий пуер пахне горіхами, димом, корою дерев, сушеними рослинами, але ніяк не цвіллю, духами або фруктами.

Перед покупкою бажано розпитати у продавця про те, де і коли проведений напій. Любителі чаю ніколи не набувають у невідомого продавця багато сухого напою. Краще купити заварку на одне чаювання, переконатися в її якості і чудовому смаку і тільки потім купити стільки чаю, скільки потрібно. Пуер при належному догляді зберігається дуже довго.

зберігання чаю

Зберігати чай потрібно так, щоб до листів не потрапляла волога, сторонні запахи, пил, жир. Упаковка повинна бути щільно закрита, сонячні промені не повинні потрапляти на листя. Цвіль, що з'являється через вологу, псує напій. Якщо на чайному листі з'явився білий наліт – напій безнадійно зіпсований. Змивати або зчищати спори цвілі не рекомендується, краще викинути чай.

Для зберігання чайних спресованих форм рекомендовано використовувати дерев'яний ящик з щільно закривається кришкою. Один раз в тиждень рекомендується провітрювати напій і просушувати його під відкритими сонячними променями не більш години. Такий догляд за чайним листям тільки поліпшить смак напою, адже по суті, сировина зазнає чергову ферментацію під час сушіння і провітрювання.

Протипоказання і потенційну шкоду

Цей корисний напій практично не має протипоказань. Його не рекомендують пити при непереносимості кофеїну, так як саме ця речовина міститься в напої. Через кофеїну чай не радять пити перед сном, краще підбадьоритися корисним напоєм з ранку. При запаленні нирок потрібно приймати напій з обережністю, сечогінні властивості чаю можуть спровокувати небажану навантаження на хворий орган.

Чай пуер – корисний напій, історія якого налічує понад 700 років. Цілющі властивості китайського чаю роблять його популярним і затребуваним в усьому світі.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями:

Властивості, склад і сорти чаю пуер

Пуер чай – це легендарний китайський чай, вік якого становить вже понад десяти століть. Він є гордістю Китаю і вибором справжніх гурманів. Існує безліч сортів і кожен відрізняється вишуканим смаком.

Пуер чай ще називають ферментативним або «живим», тому як в листочках рослини постійно відбуваються процеси бродіння. Свою назву Пуер отримав на честь однойменного міста, де з давніх часів існував чайний ринок.

Пуер чай почали виробляти в 8-9 століття нашої ери, за часів правління династії Тан. Протягом століть він шанується і високо цінується жителями Тибетського плато.

Гордість Китаю проводиться виключно в провінції Юньнань. Клімат з відповідною вологістю, найчистіше повітря, гориста місцевість з густими лісами сприяють зростанню найвищих дерев з м'ясистим соковитим листям, багатими ароматичними і мінеральними речовинами.

У ті століття чай перевозили на конях, тому намагалися упакувати його дуже компактно. Тоді і почали виготовляти коржі. Дорога займала багато днів, тому листя спресовувати ще зеленими, а коли привозили, товар був уже в сухому вигляді, готовий до вживання.

У Європі дізналися про чудесне продукті тільки до середини 20 століття, а в Росії ще пізніше.Тож не дивно, адже Китай довго був закритою країною, а свої секрети тримав в найсуворішій таємниці.

виробництво

пуер чай витримують над парою, а потім спеціальним чином упаковують

Листя рослини, які називаються Маочі, після збору зволожуються паром і витримуються протягом місяця при певних температурних умовах. Після чого Маочі прожарюють і упаковують. Таким чином виходить «зістарений» сорт чаю. Якщо ж Маочі відразу спресувати, виходить зелений чай Пуер.

Зберігається такий продукт від одного року до п'яти років. Чим більше час витримки, тим більше він цінується своєю якістю і смаком. Це єдиний з усіх видів чаю, який з роками тільки покращує свої властивості.

Існує легенда про цей продукт. Якщо в сім'ї, що займається виробництвом чаю, народжувалася дитина, батьки виготовляли корж і зберігали її. Коли дитина виростала і збирався створити свою сім'ю, корж старого чаю продавали. Цих грошей вистачало, щоб зіграти весілля, тому що ціна на Пуер з кожним роком зростала.

пуер чай складається з корисних речовин, в тому числі фенолів, мінералів, амінокислот

Чай Пуер склад хімічний має наступний:

  • Фенольні сполуки, серед яких антоціани, катехіни, фенолокислоти. Вони мають антибактеріальні властивості, протираковими, антиоксидантними.
  • Амінокислоти, які впливають безпосередньо на якість чаю, запах, колір і смак.
  • Алкалоїди, а саме: теофілін, теобромін, теїн. Наявністю цих з'єднань і пояснюється тонізуючий ефект чаю. В результаті їх дії активізується робота мозку, розширюються судини, поліпшується доставка кисню до клітин, підвищується загальний тонус організму.
  • Цукри, які і надають солодкуватий смак.
  • Вітаміни А, Е, С, Р.
  • Мінеральні речовини, такі як калій, цинк, фтор, марганець, хром.
  • Статини. Вони виробляються мікроорганізмами в процесі бродіння. Статини сприяють зниженню холестерину, покращують якість життя у хворих з ішемічною хворобою серця. Допомагають запобігти інсульту.

Енергетичну цінність Пуер чай має наступну (на 100 гр.):

  • білки – 20 гр. (80 ккал),
  • жири – 5,1 гр. (46 ккал),
  • вуглеводи – 6,9 гр. (28 ккал),
  • калорійність – 151,8 ккал.

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів виглядає наступним чином: 53%, 30%, 18%.

Продукт складається тільки з листів чайних дерев, ніяких штучних ароматизаторів в нього не додають. Особливістю є те, що до молодого Маочі додають старе листя, вік яких становить кілька сотень років. Це надає напою виняткову особливість і витонченість.

Існує багато різновидів цього дивного продукту, але виділяють два основних: Шен і Шу. Ці два сорти абсолютно протилежні одна одній.

зелений Маочі

зелений різновид пуеру називається «шен»

Шен – це зелений чай з природними процесами ферментації. Такий сорт вимагає довгого «вилежування» і тільки тоді стає повноцінним продуктом, готовим до вживання.

Для отримання такого напою обов'язково збирають гілки з 3 і 4 листям, так як саме в них накопичується найбільша кількість мінеральних речовин. Листя висушують тільки природним шляхом на сонці. Саме це зберігає в них процеси бродіння. Згодом Маочі темніє в результаті окислення. «Молодий» напій при заварюванні нагадує білий, а чай п'ятирічної витримки набуває медово-бурштиновий колір і наближається до чорного.

Шен має солодкуватий смак з нотками стиглих фруктів і захопливою ароматом лісу.

зістарений Маочі

чорна різновид пуеру називається «шу», або зістарений Маочі

Інший чай чорний – Пуер Шу. Такий сорт проходить стадію штучного «старіння». Маочі зволожують і накривають тканиною. Температура всередині куп піднімається і відбувається процес бродіння. Схожі процеси бродіння відбуваються в кефірі, вини.

Завдяки такій технології, реакція напою стає лужний, тому його можна вживати натщесерце, на відміну від зеленого сорту.

Колір Шу стає насиченим, темно-коричневим. У смаку уловлюються деревні нотки, якась шоколадність, а кращі сорти мають післясмак з нотками камфори і м'яти.

Його ще називають земляним, тому як аромат сухого чаю часто викликає асоціації з землею. Інші кажуть, що чай пахне селом, корою. У кого-то викликає асоціації з гноєм. Однак ці асоціації швидко забуваються, і цей дивний продукт стає улюбленим.

Пуер здавна вважався засобом краси, молодості, здоров'я і довголіття. Він відмінно тонізує, зігріває і допомагає спалювати жири в організмі.

види сортів

пуер випускається в широкому асортименті видових форм

Кожен з двох основних сортів можна класифікувати по підвидів.

За використовуваній сировині:

  • з дрібного листя,
  • з великих,
  • змішані,
  • з сировини відомого чайного двору.

За формою випуску:

  • розсипний,
  • пресований,
  • смола чаю,
  • в грудках,
  • в формі мандарина.

Спресовані в формі:

Корисні властивості і протипоказання

пуер чай є джерелом краси і здоров'я

Чай Пуер властивості має цілющі. Він допомагає при роботі травної системи, прискорює обмін речовин, знижує рівень холестерину в крові. Це єдиний чай, який можна вживати людям з виразковою хворобою шлунка. Крім того, він активізує роботу жовчного міхура і печінки.

Пуер чай ефект дає протилежний. Сорти з невеликим терміном витримки здатні розслабити, заспокоїти, зняти стрес, а ось сорт з більшою витримкою незвичайно бадьорить і тонізує. Це один з найбільш тонізуючих напоїв з низьким вмістом кофеїну.

Чим корисний чай Пуер ще? Його називають джерелом краси і здоров'я. При регулярному вживанні він виводить шлаки і токсини з організму. В результаті шкіра набуває доглянутий здоровий вигляд, а зайва вага йде. Вживаючи 2-3 чашки цього цілющого напою в день, можна позбутися від зайвих кілограмів. Недарма його включають в багато програм для схуднення.

Зігріває і бадьорить чай Пуер – корисні властивості його очевидні. Ще одним плюсом продукту є те, що він абсолютно натуральний, без присутності штучних добавок.

Міцно заварений напій дає ефект легкого сп'яніння.

Незважаючи на неоціненну користь, чай Пуер протипоказання хоч і незначні, але все ж має. Не слід вживати зелений сорт напою на голодний шлунок. Через стимуляції вироблення шлункового соку може виникнути сильна печія і біль.

Правила заварювання

пуер чай потрібно залити окропом в чайнику, потім злити воду і заварювати, як звичайний чай

Як правильно заварювати чай Пуер

Заварюється напій в чайнику. Чай береться з пропорції 4 гр. на 150 мл. води. Стандартна пропорція для дегустації становить 6 гр. на 100 мл води. Воду не слід довго кип'ятити. Оптимальна температура для заварювання 95 ° С. Пуер чай заливається водою і відразу ж зливається. Потім повторно знову заливається водою. В результаті цього забирається запах вогкості. Напій настоюється 10 хвилин, після чого його можна вживати. Якісний чай витримує близько 15 заварювань.

Як заварювати чай Пуер пресований

Існує ще один метод заварювання. Класичний варіант приготування – це варіння в скляному чайнику. Коли при нагріванні води з дна чайника почнуть підніматися маленькі бульбашки, зливається одна чашка води. Потім при закипанні вода назад вливається. Після повторного закипання чайник знімається з вогню і вода швидко перемішується ложкою, щоб утворилася воронка. Попередньо від шматка чаю ножем відділяється шматочок близько 3 см. І замочується в холодній воді. Підготовлений чай поміщається в гарячу воду і настоюється до 20 хвилин.

Пуер чай є дуже смачним напоєм для справжніх гурманів, він з роками не втрачає свої цінні властивості, а тільки примножує їх.

Пуер чай (відео)