Навіщо використовують люпин?

Його використання як зелене добрива дозволяє зберігати в чистоті навколишнє середовище, економити дорогі добрива, вирощувати екологічно чисту продукцію. Люпин використовується також у медицині та фармакології, квітникарстві, лісівництві, як корм при розведенні риб.

Чому люпин так називається?

Назва походить від латинського слова 'lupus' – вовк і пояснюється здатністю цих рослин виживати навіть у найменш сприятливих умовах. Є думки, що порівняння із вовком пояснюється швидким зростанням люпина і своєрідною «ненажерливістю» його щодо елементів живлення, що поглинаються із ґрунту.

Як їдять люпин?

Його можна їсти просто так, як насіння. Можна додати в рис або суп. Роздрібнивши його в пасту, можна приготувати турмусний хумус. Або додати в салат або приготувати з нього салат, поливаючи лимонним соком і оливковою олією, посоливши і поперчивши.

Якого кольору люпин?

Люпин сріблястий (Lupinus argenteus) – багаторічна рослина до 60 см заввишки. Росте на заході Північної Америки. Зимостійкий. Квітки темно-синіх відтінків із червонуватим центром.

Як правильно варити люпин?

Найоптимальніший спосіб – варити люпин у скороварці або мультиварці з функцією скороварки. Заливаємо злаки водою на пару сантиметрів вище за рівень і після закипання варимо на малому вогні годин п'ять-шість. Після вимкнення розсіл відціджуємо. Боби набувають насиченого жовтого кольору і збільшуються в розмірах.