Опалювально варильні печі з цегли проекти

Опалювально варильна піч своїми руками: кладка

Для забезпечення правильності кладки використовують креслення опалювально-варильних печей з порядовками.З першого ж ряду в такій моделі печі передбачають кладку піддувала.

При викладенні другого ряду встановлюють поддувальную дверцята, попередньо обмотану азбестовим шнуром.У четвертому ряду позначають отвори для циркуляції нагрітого повітря, а на п'ятому – укладають колосникові грати. Для стінок топки і порога використовують силікатна цегла.У шостому ряду монтують топкову дверцята, обмотану азбестовим шнуром.З 6 по 10 ряд кладку виконують згідно зі схемою. Бажано десятий ряд скріпити рамкою, звареної з куточка.В одинадцятому ряду на азбестову прокладку укладають плиту.З 12 по 16 ряд кладку цегли роблять згідно зі схемою.Над варильною поверхнею в 17 ряду укладають куточок для розміщення 18 ряду, на якому замикають обрамлення камери над плитою.З 19 по 23 ряди формують сушильну камеру. На дев'ятнадцятому ряду монтують дверцята для сушки.На двадцять четвертому ряду для викладки стелі сушарки поміщають металевий куточок, а на нього – наступний ряд. На 25 ряду розташовують дверцята для чищення.З 26 по 29 ряд кладку роблять згідно зі схемою.На 30 ряду монтують 2 засувки.За 38 ряд кладка триває за схемою.

Наступні ряди відносяться до частини опалювальної печі, що виходить на другий поверх будинку. Порядовка для неї має свою нумерацію (1-32 ряди).У 2-3 ряду розміщують дверцята на отвір для чищення, а в двадцять сьомому – димохідну засувку.Частина печі, що знаходиться на другому поверсі, викладають у формі широкого димаря. А вид вузької труби вона набуває під самим перекриттям другого поверху. Далі труба через горище виходить на дах. Її оголовок прикривають спеціальним парасолькою, що оберігає від попадання в неї опадів, сміття і пилу.

Піч-голландка

Такий пічної агрегат прекрасно підходить для невеликих приватних будинків, дачних будиночків і навіть квартир. Піч буде дуже корисна при відсутності централізованої опалювальної системи. Крім цього, подібну грубку можна оснастити поверхнею і використовувати для приготування їжі.Місце для розміщення печі рекомендується вибирати ще на етапі планування будинку. Але навіть якщо ваш будинок вже побудований зі зведенням «голландки» не виникне ніяких проблем.Голландка – прикраса будинкуПіч можна будувати як на фундаменті, так і без нього, але в першому випадку грубка прослужить кілька довше.Піч-голландка має дуже містку топку. При цьому конструкція не оснащується піддувалом, що додатково виділяє розглянуту піч на тлі аналогів.До числа важливих переваг «голландки» необхідно віднести ефективність і раціональність використання палива – в такій печі дрова прогорають набагато повільніше, ніж в більшості інших існуючих агрегатів.

Відео – Піч зі скляними дверцятами

Перший крок. Приготуйте розчин з глини, води і піску. Глину попередньо вимочіть у воді, а пісок просійте. Компоненти змішуйте в такому співвідношенні, щоб отримати однорідну масу з консистенцією сметани. Зазвичай пісок і глина змішуються в різних кількостях, а води додається близько 25% від загального обсягу сухих компонентів. В іншому ж орієнтуйтеся на особливості вашої глини.Цегла також вимагає попередньої підготовки – його потрібно занурити у воду приблизно на добу.Приступайте до кладки печі. Кожні 2-3 ряди перевіряйте рівність кладки будівельним рівнем.Другий крок. Покладіть на підлогу руберойд або поліетилен. Для даної печі знадобиться ізоляція розмірами 530х780 мм. На гідроізоляцію насипте 1-сантиметровий шар просіяного піску і ретельно вирівняйте засипку.Третій крок. Викладіть перший ряд поверх піщаної подушки.Перевірте рівність укладання цегли і акуратно залийте всю отриману поверхню розчином.Встановіть дверцята піддувала. Для кріплення використовуйте сталевий дріт.Четвертий крок. Викладіть другий ряд «голландки» відповідно до порядовкой. В цілому цей ряд не матиме відмінностей від початкового ряду.П'ятий крок. Викладіть третій ряд. Починаючи з нього, для кладки треба використовувати вогнестійкий цегла. На третій ряд укладіть колосникові грати.Шостий крок. Викладіть четвертий ряд. На даному етапі цеглини слід укладати на ребро.На цьому ж етапі вам треба змонтувати дверцята для камери згоряння. Для фіксації дверей використовуйте сталевий дріт.Сьомий крок. Викладіть п'ятий ряд за аналогією з четвертим, тільки цегла укладайте звичайним методом, т. Е. Плазом.Восьмий крок. Викладіть шостий ряд. Цегла знову кладіть на ребро. Перевіряйте кути і в цілому рівність кладки.Дев'ятий крок. Викладіть сьомий ряд. Цегла розміщуйте плазом. На ребро викладіть тільки задню стінку. Всі наступні ряди цегли укладайте плазом.Десятий крок. Приступайте до кладки восьмого ряду. На цьому етапі топкова двері повністю перекривається. Внутрішній цегла (він повинен бути вогнетривким) над топкової камерою слід скосити.Одинадцятий крок. Викладіть дев'ятий ряд зі зміщенням назад. Поверх цього ряду укладіть зволожений азбестовий шнур, а після – варильну плиту. Ретельно загерметизуйте стики між цеглою і плитою. Варильну поверхню можете робити квадратної або круглої – як вам більше подобається.Дванадцятий крок. Приступайте до кладки десятого ряду. На цьому етапі вам потрібно викласти основу димоходу. «Голландка» має компактні розміри, тому від облаштування капітального цегляного димоходу слід відмовитися, віддавши вибір на користь металевої конструкції.Тринадцятий крок. Викладіть одинадцятий ряд і встановіть димову засувку. Попередньо обмотайте засувку азбестовим шнуром.Чотирнадцятий крок. Викладіть дванадцятий ряд. На цьому етапі сформуйте стик між димарем та металевою трубою.Кладка печі закінчена.

Детальна схема пристрою печіНа завершення вам залишиться зробити наступне:

  • вивести димовідвідних труб на необхідну висоту;
  • закрити стики між підлогою та пічним агрегатом за допомогою плінтуса;
  • заштукатурити «голландку». Також для обробки можна використовувати побілку, фарбу і навіть керамічну плитку.
Таким чином, самостійна кладка опалювально-варильної печі є не таким вже й складним заходом. Від вас вимагається лише у всьому слідувати інструкції.

Опалювально-варильна з каміномЧитайте на нашому сайті статтю – піч голландка своїми руками.

Види і особливості

Отже, які бувають печі, які їх особливості? Почнемо, мабуть, з того, що грубка шведка – це традиційний устрій, яке використовувалося в скандинавських країнах. Причому в деяких селищах використовується до сих пір. Саме велика популярність серед «північних народів» дала грубці таку назву – шведка.Конструкція, яку має піч шведка, розрахована на розміщенні в простінках. Причому, так як в цьому пристрої є:обладнана для варки поверхня;

Піч шведка з варильною поверхнеюодна або дві духовки;

Піч шведка з двома духовкамиопалювальні канали з опалювальної лежанкою.

Піч шведка з лежанкою і особливою обробкоюОпис пристрою печі шведки з лежанкою.Піч шведка розміщується між кухнею і житловими кімнатами. У більшості випадків розміри кімнати для кухні перешкоджають встановленню грубки шведки своїми руками, і там залишається лише панель і духовка. Однак від такого положення кухня не програє тепло. Навпаки, за час приготування грубка шведка здатна добре прогріти приміщення.Примітка: Якщо планується грубка шведка своїми руками, варто задуматися про каміні або спеціальному лежаку.У багатьох регіонах, навіть на сучасних дачах, в котеджах, прийнято встановлювати шведку з лежанкою. Це зручно, автентично, до того ж можна зробити додатковий комфортне спальне місце для гостей у вигляді екзотики.Шведки можуть бути різних видів. Робота своїми руками також буде залежати від обраного варіанту. Розглянемо більш докладно кожен вид, дивлячись на приклади на фото:1. Сучасна піч шведка – це компактний, стильний інструмент інтер'єру, що дає до того ж тепло. Конструкція являє собою акуратний «плиту», в якій замість газу або електрики використовується металева панель, а також духовка, а в деяких моделях і кілька духовок. Це дуже зручно, адже їжа, приготована в печі, значно відрізняється від аналогічної, зробленої з використанням газової або електричної духовки. Виглядає її корпус як поєднання звичної «плити» і прямокутної витяжки по всій висоті кімнати. У їх виготовленні використовують талькомагнезит або титан. Це самостійні пристрої, які не вимагають особливо складних інженерних рішень. Особливо якщо є вже підготовлені димові канали. Такі печі шведки не потрібно робити своїми руками. Вони продаються в спеціалізованих магазинах і, незважаючи на свою дорожнечу, досить популярні.

Піч шведка сучасного зразка2. Класична грубка шведка зазвичай робиться своїми руками або на замовлення. В її виготовленні в більшості випадків використовується вогнетривку цеглу і така ж облицювання.

Класична піч шведка з поверхнями для приготування їжі3. Декоративна грубка шведка мініатюрна, майже «сувенірний» варіант стандартної класичної грубки. Найчастіше декоративна модель встановлюється як допоміжний засіб для приготування їжі і запасне пристрій опалення. Наприклад, в приватному будинку, де постійно працює підстанція, є світло і навіть газ. У таких випадках своя піч буде родзинкою кухні. Її роблять з вогнетривких матеріалів, облицьовують кахлями, які відмінно підкреслюють домашній затишок кухні.

Піч шведка з обробкоюРобити своїми руками той чи інший варіант можна з дотриманням основних рекомендацій у виробництві. Все-таки не можна забувати, що конструкція буде контактувати з прямим вогнем, а значить, повинна бути максимально безпечною для жильців, не втрачаючи своєї функціональності. Тому ще при складанні перших креслень варто враховувати, де буде розміщуватися варильна частина, духовки, камін, лежанка і т. Д. Тільки таким чином можна отримати гарну добротне і корисний пристрій.Рекомендації з виготовлення печі шведки з трьома режимами топки

Малий, та молодецький проста варильна піч

Виключно для кулінарних цілей, теж на дачі або в літній кухні, призначена наступна конструкція, див. Рис. нижче, проста варильна піч:
  1. дверцята топки;
  2. піддувальна дверцята;
  3. дверцята духовки;
  4. водогрійний бачок;
  5. прочищення.

Проста варильна пічНа вигляд – не що інше, як добре відома кухонна плита, але виконана за принципом шведки, тільки без лабіринту каналів; влітку вони все одно не діють. Побудувавши «грубу» по-шведськи, ми отримуємо:

  • Хоча це цегляна піч, самих цегли на неї піде менше 250 з урахуванням аматорського бою і навантаження на підлогу далеко не досягне допустимих по СНиП 250 кг / кв. м. Тобто, цю грубку можна будувати прямо в існуючому житловому приміщенні. Тільки вогнетривку підстилку доведеться перевернути: на підлогу покласти повсть, на нього сталь і вже на сталевому листі будувати. Азбест або базальтовий картон не годяться, у них не буде зчеплення з підлогою і сталлю, і грубка може «поїхати»!
  • Духовка розігрівається не гірше, ніж в шведці і в ній можна пекти хліб.
  • Замість водогрійного бачка можна поставити той же U- або W- теплообмінний регістр, а на горищі – накопичувальний бак ГВП з теплоізоляцією. Тоді гарячої води вистачить не тільки на миття посуду і рук, а й для душа.
  • Від шведки дістався бічній вихід в димохід, тобтоне потрібно бити перекриття під трубу.
  • Жарова частина печі повністю шведська і витримує досить інтенсивну топку. У невеликому будинку чи на дачі господарсько-комерційного призначення, населеної з весни до осені, до печі можна прилаштувати опалювальний щиток.

Покрокова інструкція: конструкція з лежанкою

Модель цієї конструкції вельми громіздка за рахунок лежака, прибудованого ззаду. Але це відмінна ідея заміни ліжка в дачному будиночку. Житло в 30 квадратів прекрасно опалювати піч розміром в 1781х1280 міліметрів, де довжина самого лежака складе тисячу сімсот вісімдесят одна міліметр, а в ширину він буде 630 міліметрів.

Необхідні матеріали (таблиця)

Матеріал / елементКількість штук)Розмір (мм)
Червона цегла М-200900–920
Шамотна цегла Ш-8200–215
дверцята топки1210х250
Дверцята очисних каналів370х130
дверцята піддувала1140х250
засувки димоходу2130х260
колосник1250х400
Варильна панель1310х610
сталева смуга50х5
сталевий куточок80 см60х60х5
Глина, пісок
Мертель шамотний160 кг
Духова шафа1450х360х300

фундамент

Його рекомендується робити ще на етапі закладки фундаменту самого будинку, де буде розташована піч. Але не завжди піч планується на етапі будівництва будинку, тому часто доводиться робити дірки в уже готовому підлозі. Але в будь-якому випадку фундамент печі і основа будівлі з бетону повинні бути відділені між собою. Інакше, в разі невдалої усадки одного боку, може перекоситися слідом і інша, тим самим деформуючи всю кладку.Для зведення такого потужного агрегату потрібен відповідний фундамент, який буде йти в глибину грунту майже на метр, а точніше на 70 сантиметрів. Якщо грунт промерзає глибше, то і яму, відповідно, варто рити більш глибоку. Про цю інформацію слід подбати заздалегідь.Якщо будівництво печі відбувається в уже готовому будинку, а не на етапі будівництва, то здійснювати розмітку майбутньої шведки варто прямо на підлозі з тією умовою, що отвір в ньому має бути більше розмірів фундаменту на 10-15 сантиметрів на всі боки.Після того як розмітка і дірка в підлозі зроблені, потрібно розмітити грунт і викопати котлован. Дно засипати змоченим водою піском. Його теж утрамбувати. Товщина шару утрамбованого піску повинна бути 10-20 сантиметрів. Конкретні дані залежать від глибини виритого котловану. Потім йде шар щебеню в 15-15 сантиметрів, теж добре утрамбований. Далі встановіть опалубку, закріпіть на її стінках руберойд для гідроізоляції. Опалубка повинна підніматися над шаром грунту на всю висоту фундаменту, який або на 1 шар цегли не доходить до підлоги, або на 8-10 сантиметрів височить над ним.Крупнофракціонний щебінь + цемент + пісок = бетон для заливки котловану. У товщину цей шар повинен бути приблизно 15 сантиметрів. Встановіть арматурну сітку і втисніть її в розчин бетону.Наступний шар – більш тонкий цементний розчин. Його заливають в висоту грунту, рівняють і залишають застигати. На трохи затверділу поверхню знову укладають арматурну конструкцію і заливають бетоном в висоту всієї опалубки. Розрівнюють цей шар і залишають до повного затвердіння, приблизно на місяць.Коли все готово, необхідно зняти верхню частину опалубки і на фундамент настелити гідроізоляцію (2-3 шари руберойду, які попередньо потрібно склеїти в товщину).

Ще один варіант фундаменту під пічЗ фундаментом покінчено. Тепер можна приступати безпосередньо до кладки самої печі.

кладка печі

Кладка здійснюється за схемою-порядовке.

Схема-порядовка печі з лежанкоюЯкщо слідувати цій схемі, то робота буде відбуватися таким чином:

  • Двома першими рядами задається напрямок кладки всієї конструкції. Вони кладуться суцільно.
  • На третьому ряду починають формуватися газовідвідніканали, піддувальна камера і відбувається установка дверцята.
  • Четвертий ряд передбачає установку дверцят для камери очищення і підготовку місця під колосникові грати.
  • 5-й ряд – установка дверей топки і кладка колосникових грат.
  • 6-й ряд – монтується духовка.
  • 7-й ряд закінчує кладку лежака і починається укладання вручений поверхні печі.
  • 8, 9 і 10-й ряди укладаються за схемою. У них зводяться стіни топки, а також вибудовується камера навколо духової шафи.
  • 11-й ряд передбачає установку конфорки. Під її краю необхідно постелити шматки азбесту, а передню її частину зафіксувати сталевим кутом.
  • 12-16-й ряди – шикуються стінка, що оточують варильну поверхню.
  • На сімнадцятому ряду нішу потрібно перекрити смугами з металу і зміцнити куточком. На цьому ж етапі відбувається установка першої димохідної засувки. Спочатку рама засувки монтується на розчин, потім на неї – рухома частина.
  • 18-26-й ряди викладаються суворо за схемою.
  • Друга димохідна засувка повинна бути встановлена ​​на 27-му ряду.
  • Останній етап – зведення труби димоходу.

Гідності й недоліки

Перш ніж визначатися з питанням, як правильно класти шведку з цегли, необхідно оцінити всі її переваги і проблемні місця.

Фахівці виділяють такі переваги:

  • компактність – площа підстави до 1 кв. м і висота не більше 2 м;
  • можливість використання як для опалення, так і при приготуванні їжі, відпочинку, для просушування речей;
  • прекрасні показники ефективності – високі ККД і тепловіддача;
  • простота конструкції;
  • декоративна функція прикраси приміщення;
  • можливість регулювання режимів опалення;
  • оперативність розігріву;
  • простота в обслуговуванні і нечастая укладання палива.

Ефективне застосування шведки можливо тільки при регулярному топочном процесі. Якщо приміщення обігрівається не дуже часто, то необхідно просушувати її.

Оптимальною площею опалювального приміщення вважається 40 кв. м. При кладці печі потрібно використовувати якісну сировину, а двері камери для топки повинна бути обов'язково литий.

різновиди

Важливо розуміти, які бувають шведські печі, оскільки від цього буде залежати схема кладки і розташування в будинку. Популярні такі моделі:
  • з каміном, коли плита для варіння розгорнута в бік кухні, а в вітальню буде спрямований камінний вогнище;
  • піч шведка з плиткою і духовкою – використовується для опалення приміщення повністю;
  • з лежанкою для комфортного відпочинку з одночасним обігрівом будинку.

Незалежно від обраного виду конструкції, потрібно правильно визначити параметр перетину труби. Для цього потрібно дізнатися:

  • габарити топкової камери за допомогою множення довжини топки на її ширину і висоту;
  • питому теплотворність палива – застосовуються табличні дані.

При розрахунку тепловіддачі теплотворність в питомих одиницях множать на об'ємні характеристики топки. Отримане значення множать на:

  • ККД – 40%;
  • рівень згоряння – 80%;
  • ступінь завантаження паливом – 63%.

Процес зведення шведки

Процес зведення печі шведки. Для будівництва печі беруться розрахунки: для плити – 71 на 41 сантиметр; для топки (висота, ширина, глибина) 30 на 35 і на 45 сантиметрів; для духовки 30 на 35 і на 50 сантиметрів. Ці розміри можуть коливатися в залежності від варіанту печі. Стінки металу для духовки повинні бути не менше 4 міліметрів. Від краю колосників до духовки відстань повинна скласти близько одного цегли. З задньої частини духовки до топки повинен бути зазор в чверть цегли. Духовка робиться з щільного литого металу.

Порядовки печі Шведка

При наближенні духовки до топки, стінки додатково захищаються вермикулітом. Дверцята повинна бути чавунної. Вона кріпиться в кладку, що гарантує надійність фіксації.Перед кладкою печі з цегли робиться термоізоляція статі. Ізоляцію можна зробити з базальтового картону. Ізоляція укладається так, щоб в кінці утворився 1,5 сантиметровий шар. Середній шар робиться з фольгованого ліста.Подножіе печі (перші 2 ряди) викладається з розширеними сантиметровими швами, так виходить виступ.Цегла перед кладкою зволожується. Два наступних ряду формують зольник і монтується три дверцята для чищення печі. Дверцята монтуються з зазором. У зазори вставляється азбестовий шнур.
ОВП Шведка (Шведська грубка) №3
При двошарової печі з червоного і шамотного цегли, між ними робиться відстань в 6 міліметрів. Внутрішнє облицювання печі обкладається шамотною цеглою. Вставляються колосники. І в цей же ряд вставляється духовка. З шостого по дев'ятий формується топкова камера. Вставляється дверцята. Десятий ряд перекриває духовку.Далі укладається плита і робляться димові канали. При укладанні плити, в цеглі вирізаються четверті.С дванадцятого по шістнадцятий, викладається для варки камера, канали для відходу диму. Наступні два перекладаються підтятим цеглою. З двадцять першого по двадцять восьмий йде димохід. У двадцять сьомому вставляється засувка з прокладкою з базальтового шнура в зазорі. З двадцять дев'ятого ряду йде розширення для карниза в 5 сантиметрів. Вентиляційні канали (крім труби) закриваються.Наступний ряд робиться ще ширше на 5 сантиметрів. Потім розмір зменшується до вихідного. Труба викладається в 5 цегли. Перед стелею за 3 ряди робиться распушки труби. Товщина труби становить півтора цегли. Зверху труби ставиться залізний колпак- димніков. Труба йде зовні будинку викладається цементним розчином.

Підготовчі роботи перед складанням печі

Важливою частиною підготовчого етапу є вибір місця печі в загальному плануванні будинку. Так як головним завданням грубки є обігрів, оптимальним розташуванням вважається центр приміщенняАле зазвичай, з практичних міркувань, місце розташування зміщують ближче до вхідних дверей. Як правило, піч складають одночасно зі зведенням стін і даху. Для цього фундамент готують заздалегідь, адже піч важить близько 3 тонн. Таке навантаження на 1 м2 витримає тільки добротно залитий, усталений фундамент.

Оптимальне місце розташування печі в житловому будинку знаходиться в місці перетину міжкімнатних перегородок близько вхідних дверейЯкщо піч зводиться в будинку, який вже побудований, необхідно врахувати висновок димоходу над покрівлеюПри установці труби важливо не порушувати жорсткість покрівельного каркаса і не потрапити на крокви, так як це значно ускладнить задачу будівництва димоходуСприятливим часом для проведення підготовчих робіт вважається літньо-осінній період. Фундаменту найкраще дати час для просушування не менше 1 місяця, але в ідеалі – півроку, заливши його завчасно з осені.Отвори в горищних або міжповерхових перекриттях робляться безпосередньо перед кладкою печі.Покрівельне покриття розбирається в останню чергу, коли кладка димохідного стояка завершена.

заливка фундаменту

Зупинимося докладніше на виготовленні фундаменту під шведську піч, так як це дуже важливий момент для її подальшої експлуатації.Глибина фундаменту визначається в залежності від регіону. Відправною точкою є глибина промерзання грунту взимку. Якщо зробити фундамент вище цього шару, можливі зміщення в горизонтальній площині. Тому в середньому вибирається глибина від 0,8 до 1,0 м.Лінійні розміри вважаються за розмірами самої печі. Фундамент закладають на 10-15 см ширше і довше габаритів печі. Це загальноприйнятий норматив при будівництві грунтових опор.Між грунтом і бетоном насипається піщана подушка висотою 15-20 см. З її допомогою вирівнюється фундамент майбутнього фундаменту і рівномірно розподіляється тиск на грунт. Крім того, пісок відмінно пропускає крізь себе воду. Надалі він буде відводити вологу з фундаменту при попаданні грунтових вод.Після піску допускається використання великої фракції щебеню, битої цегли, шиферу, черепиці та інших будівельних відходів. Їх пов'язують цементним розчином. Якщо є можливість, використовують природний камінь, що відрізняється високою міцністю.Арматура поміщається ближче до верхніх шарів. Її призначення – зміцнити бетонний масив і рівномірно розподіляти температурні зміни по всій площі. Тому металеву сітку укладають в горизонтальній площині в 10-15 см від поверхні бетонної стяжки.Відразу після заливки верхня площина вирівнюється правилом (або широким шпателем). А після схоплювання і висихання на неї настилають кілька шарів руберойду, який буде виконувати роль гідроізоляції. Деякі майстри вважають за краще руберойду толь. Інші – синтетичні матеріали з металевою фольгою на одній зі сторін. У будь-якому випадку гідроізоляція необхідна, і забувати про це не варто.Отвір в підлозі прорізається з такого розрахунку, щоб було зручно робити пічну кладку. А після завершення роботи – наростити підлогове покриття безпосередньо до корпусу печі і встановити плінтуса. Для цього додають як мінімум дві додаткові лаги, на які спираються краю підлог. Зазвичай їх роблять з будівельного бруса (50х75 мм і вище) і кріплять до нерозрізаним мостинам саморізами. Лаги розташовують уздовж стін печі після того, як закінчені роботи над фундаментом.Практика показала, що особливістю шведської грубки, так само як і голландки, є потужний потік теплової енергії вниз. Тому перед тим як починати кладку, під підставу печі прокладають кілька шарів теплоізоляційного матеріалу. Зазвичай це базальтовий картон – недорогий і міцний утеплювач товщиною від 5 мм. Дорожчий, але також практикується спосіб – укладання першого ряду підстави печі шамотною цеглою. Низька теплопровідність цегли перешкоджає нагріванню фундаменту.

Базальтовий картон є недорогим і надійним теплоізоляційним матеріалом для пристрою печей

Цегляна кладка

Виконуючи цю схему будівництва, у вас вийде відмінна опалювально-варильна установка, виконана своїми руками.Перший ряд повинен бути ідеально рівним, адже від цього залежить вся стрункість майбутньої обігрівальної установки. Як і в інших моделях печей, тут виконується суцільна кладка, без зазорів і отворів.

У другому ряду все повторюється, і він також повністю заповнюється керамічним матеріалом. Місце камінної топки викладають силікатною цеглою, а після закінчення монтажу цього ряду кріпляться власники і вваривают камінна решітка.

піддувальна камера

У 3 ряду оформляють поддувальную камеру, канали прочищення і місце для духової шафи (якщо шведка буде з духовкою). Тут же починають формувати вертикальний димовідвод. Зі зворотного боку конструкції монтують камінну паливну камеру. Також одночасно з кладкою фіксують дверцята, перев'язані дротом.

У тильній стороні від місця установки духовки зрізають куточок цегли, щоб забезпечити зв'язок з очисної камерою. 4 ряд ​​повністю повторює попередній, але лягає в перев'язку.У 5 ряду над піддувалом формують місце для колосника, а в іншому відмінностей від попередніх етапів немає. У зоні контакту з відкритим вогнем (решітка) застосовується силікатна матеріал. Тут же встановлюється духовка, перемотана азбестовим канатом, і решітка.На наступному етапі ставиться двері топки. Силікатна цегла між топкою і духовкою необхідно ставити на реберну частину, що сприятиме кращому прогріванню духової шафи (канал між ним і вертикальним тут потрібно перекрити).

7 ряд нічим не відрізняється від попереднього, а поверх нього укладаються дві смужки металу, які слугуватимуть опорою для подальшої кладки.8 і 9 етапи виконуються за заданою схемою, проте на останньому над духовкою укладаються дві металеві смуги. Це допоможе зняти навантаження з опорних ділянок камери.

Варильна поверхня

10 ряд відрізняється формуванням місця для варильної поверхні, під яку укладаються смуги азбесту. Куточком зміцнюємо місце над духовкою і дверцятами топки.Зліва потрібно передбачити зазор для дверки очищувача, в який тут же її і встановити.11 етап передбачає варильну нішу. Цегла праворуч від плити повинні перекрити зазор між нею і стіною печі. На 12 рівні цеглини, які перекривають топку, зрізаються навскіс, що сприяє напрямку диму в потрібне русло. 13 ряд – по схемі.

14 і 15 рівень припускають монтаж камінної полиці. Шістнадцятий – це перекриття вручений ніші смужками стали з укладанням куточка на передньому краї.До 19 етапу все виконується за схемою, а потім формуються отвори димоходів. Також ставляться дверцята на канали очищення. Далі все за схемою, а в 21 і 22 рядах монтуються дверцята на очисники.23 – за схемою, 24 і 25 – установка засувок на димохід каміна. 26 ряд передбачає установку останньої дверки на очищувач і об'єднання газоотвода з вертикальним каналом. Далі два наступних ряду – за схемою.29 і 30 рівень – суцільна кладка з перекриттям всіх каналів, крім димохід, на який в наступному ряду ставиться засувка. З 32 ряду формується димохід, висота якого залежить від висоти стелі, а товщина повинна становити не менше півцеглини.

Одяг для шведки

Шведські печі кладуться з керамічної цегли. Для топки може використовуватися шамотна цегла. В цілому така кладка сама по собі виглядає досить естетично, але, споруджуючи конструкцію з каміном, хочеться чогось особливого. Домогтися такого результату просто, виконавши зовнішню обробку.Для обробки печей застосовуються різні матеріали і технології:

  • Кахель. Це класичний варіант обробки печей, причому недорогий, але дуже красивий.
  • Різьба по мармуру для обробки арок топкових отворів камінів. Один із самих естетичних і розкішних способів обробки. Камін з таким порталом – спорудження статусне, а не опалювальне.
  • Кахельні декоративні панно для обробки камінів. Теж варіант для обробки порталів, але дешевший і менш розкішний.
  • Кахлі. На Русі цим терміном називали кахель, але це абсолютно різні матеріали. Кахельна обробка може використовуватися тільки на тих поверхнях, що не піддаються сильному нагріванню.
  • Мармур. Дорогий матеріал, який вимагає серйозних навичок використання. Найменша помилка в обробці здатна повністю спотворити зовнішній вигляд печі або каміна.
  • Штучний камінь. Сучасний оздоблювальний матеріал. Володіє всіма перевагами мармуру, але повністю позбавлений його недоліків.
  • Штукатурка. Дешево і сердито. З іншого боку, білосніжна оштукатурена піч виглядає дуже красиво і по-домашньому затишно.