Як вдало вибрати мультиварку

Помічники на кухні ніколи не бувають зайвими навіть для дуже вмілих господинь. За останні кілька років в нашій країні стала особливо популярна така побутова техніка як мультиварка. Вона не тільки швидко готує, але і не завдає клопоту. Не дивно, що сьогодні так актуальне питання, як вибрати мультиварку. Якщо цей умілий апарат вам не знайомий і планується перша покупка, потрібно як слід підготуватися перед походом в магазин.

особливості пристрою

Схема роботи мультиварки досить проста. Будь-яка модель має корпус і внутрішню чашу. Внизу, зверху або з боків встановлені необхідні нагрівальні елементи. На корпусі також міститься паровий клапан для регулювання тиску. Є збірник зайвої рідини, тобто конденсату. Кожна модель підключається до розетки.Нагрівальні елементи можуть розташовуватися в різних місцях. Бюджетні моделі припускають цей компонент в нижній частині корпусу, через що нагрівання проходить вкрай повільно. Правильно роблять виробники середньої категорії мультіварок, маючи в своєму розпорядженні елемент і знизу, і збоку. Найдорожча техніка має на увазі тривимірний нагрів, завдяки якому всі продукти обробляються всередині одночасно, причому за дуже короткий період.
Контроль над роботою мультиварки здійснює мікропроцесор. Їм можна управляти на відповідному електронному дисплеї. Якщо планується приготування на пару, в комплект входитиме контейнер для установки всередину чаші.
Чому краще готувати в мультиварці, а не на плиті, запитають багато господинь. Насправді, це не просто велика каструля з можливістю нагріву. Особливості готування дозволяють точно розрахувати потрібний час, відкласти початок програми або потомить блюдо. А головне, що тепло не йде в сторони, воно повністю направлено на процес приготування. Крім того, всі інгредієнти не контактують з повітрям.

характеристики конструкції

Коли ми вже приблизно розуміємо, що представляє схема мультиварки, можна звернутися до вивчення окремих її елементів.
  • Корпус може бути виготовлений із пластику, стали нержавіючого типу або можливих комбінацій. Сталеву основу вибирають ті, кому важлива надійність апарату. Зате пластмаса нагрівається набагато повільніше. До того ж, такі мультиварки буде простіше відмити, та й коштують вони дешевше. Однак у пластика є один мінус – сильна чутливість до подряпин.
  • Кришка в мультиварці може бути статичною або ж зніматися. Знімний верх краще, адже його зручно помити. Необхідність своєчасної очистки кришки особливо актуальна, якщо на ній міститься паровий клапан.
  • Влагосборнік зазвичай рідко різниться у виробників різних мультіварок, але в деяких дешевих моделях його може не бути. Це не дуже добре, тому що конденсат почне в процесі приготування стікати на їжу і зіпсує її зовнішній вигляд.
  • Ємності для готування на пару теж не завжди зустрічаються в комплектації. Як правило, це може бути невелика чаша з дірочками або решітка відповідних розмірів.

покриття чаші

Внутрішня ємність мультиварки – найголовніший елемент, який, як правило, виходить з ладу першим. Базовою характеристикою чаші є її покриття, яке повинно бути по можливості антипригарним.
  • Чаша з нержавіючої сталі, судячи з відгуків, найдешевша. У ній пригорає майже половина продуктів, при цьому очистити посуд непросто. Зате термін служби такого покриття дуже великий.
  • Тефлонове покриття відрізняється високою надійністю, оскільки не сколюється з часом. Якщо чашу правильно використовують, антипригарная здатність зберігається тривалий час. Тефлоновий посуд можна без побоювання відправляти в посудомийну машину, але ось загальний період служби у неї недовгий. Щоб не пошкодити покриття, краще використовувати спеціальною силіконовою щіточкою.
  • Мармурове покриття чашок дозволяє краще доглядати за мультиваркою, не докладаючи до цього особливих зусиль. Такий посуд дуже довговічна, але автоматично збільшує ціну техніки.
  • Керамічні чаші дуже просто мити. Вони неймовірно стійкі до подряпин і готові гідно функціонувати багато років поспіль. У посудомийних приладах чистити такий посуд небезпечно: вона дає тріщини. Антипригарні властивості тут не найвищі. Варто враховувати, що кераміка чутлива до різкої зміни температури і зберігає сліди від харчових барвників.
  • Титанове напилювання – саме рідкісне. Сьогодні їм користується для створення мультіварок тільки компанія Toshiba. Таке покриття робить чашку міцної і легкої, а також дозволяє швидко проводити тепло. Правда, відгуки свідчать, що в даному випадку функціональність чаші буде обмежена.
Також варто звернути увагу на матеріал, з якого зроблена сама внутрішня ємність. Це може бути і алюміній, і нержавіючі сплави. Перший матеріал краще проводить тепло і зручний у використанні. Нержавійка не дозволяє готувати кислі страви, а також дуже повільно нагрівається. Якщо в складі чаші є нікель, можливо навіть розвиток алергії.Ще один момент, який дозволить правильно вибрати мультиварку, це наявність чашок в ручці. В такому випадку дістати їжу буде набагато простіше. Якщо ручки немає, зверніть увагу на наявність в комплекті окремих щипців для подачі їжі або великий ложки. Крайній варіант – поставити весь прилад на стіл і діставати їжу для вживання прямо звідти. Однак, раз розетка вже далеко, краще від'єднати шнур, якщо така функція передбачена.

типологія

Для початку давайте визначимося, як правильно класифікувати мультиварки. Це може визначитися з необхідним набором функцій і заздалегідь підготує до можливих недоліків техніки.Головне підставу для поділу кулінарних приладів – тиск. Якщо воно не враховується, то перед нами звичайна мультиварка. Деякі ж моделі мають окремий клапан на кришці. При закритті він нагнітає тиск всередині корпусу і зменшує час готування. В такому випадку перед нами скороварка. З відкритим клапаном таку техніку використовують як класичну мультиварку.Стандартна мультиварка дозволяє варити, тушкувати, смажити і готувати на пару. В принципі, це покращений варіант Кашоварки або рисоварки, куди додані деякі корисні функції. Техніка, яка працює без тиску, має ряд переваг:
  • у неї дуже легка кришка;
  • всі продукти прогріваються рівномірно;
  • страви виходять більш корисними: в них кладуть менше масла, солі і спецій;
  • відсутній ризик пригорання;
  • легко перекласти їжу в тарілку з основної чаші;
  • зберігається максимальний аромат їжі, але він не поширюється по всій кухні.
Класична побутова техніка, яка допомагає з цим, не бездоганна, тому відгуки про неї згадують і про низку недоліків:
  • страви готуються повільніше, особливо якщо в них багато рідини;
  • продукти не можна після обробки зберігати в мультиварці;
  • перемішати їжу автоматично не вийде;
  • кришка не відкривається сама, тому після закінчення готування під нею швидко накопичується конденсат;
  • можна приготувати тільки одне блюдо за раз;
  • багато страв з випічки потрібно перевертати, щоб скоринка підрум'янилася;
  • звук виключення може бути дуже гучним і частим.
Скороварка влаштована зовсім по-іншому. Така поліпшена мультиварка може навіть змагатися з шеф-кухарями, до того ж швидкість готування вражає більшість господинь. Скороварка володіє великим числом незаперечних переваг:
  • всередині ємності підтримується особливий мікроклімат;
  • скороварка оснащена великим числом функцій;
  • обробка гарячою парою зберігає корисні властивості продуктів;
  • природний колір і структура інгредієнтів при прогріванні не змінюються;
  • навіть холодець скороварка здатна зробити за 1,5 години;
  • продукти можна гасити без масла і води;
  • можна регулювати рівень тиску;
  • скороварка економить електроенергію;
  • попередня розморожування продуктів необов'язкова;
  • можлива стерилізація внутрішньої ємності паром.
Само собою мультиварка-скороварка має також низку упущень:
  • кришка дуже громіздка і важка;
  • відкривати ємність в процесі готування заборонено;
  • скороварка займає багато місця на кухні;
  • варіння або смаження під тиском неможливі;
  • високий ризик опіків при необережних діях;
  • скороварку не слід залишати без нагляду;
  • вартість такої техніки дуже висока.

В цілому, мультиварка виглядає більш хисткою по конструкції. Скороварка же відрізняється потужною скобою уздовж кришки і швидше схожа на затемнений аерогриль. Це комбінована побутова техніка, тому вибрати її буде трохи складніше. Мультиварка-скороварка дозволяє продуктам пригорати набагато рідше, хоча основне покриття тут – кераміка. Такі моделі також містять функцію «Мультіповара», щоб температуру ставив сам кулінар.Як свідчать відгуки, шнур в мультиварці-скороварках або з'єднується з корпусом безпосередньо, або підключається через гніздо. Другий варіант не дуже бажаний, тому що рідина може з чаші втекти і залити з'єднання.

Потужність і обсяг

Чим менше потужність у мультіварок, тим довше вони готують. Сучасні виробники пропонують як бюджетні, так і дуже прогресивні апарати з параметрами до декількох сотень ват. Якщо ви купуєте модель до 500 Вт потужності, не варто думати, що економія електрики буде значною, адже час приготування збільшується.
Щоб правильно вибрати мультиварку, потрібно обов'язково продумати, який корисний об'єм чаші для готування вам необхідний. Враховуйте, чи будете ви робити обіди на всю сім'ю або ця техніка буде виконувати дрібні доручення. Сьогодні обсяги мультіварок варіюються від 2 до 10 літрів. На середню сім'ю з 4 чоловік цілком достатньо моделі з 4-5 л.

Основні програми

В одній мультиварці може бути до 55 автоматичних програм готування. Однак, як свідчать відгуки, не завжди розумно гнатися за розширеним функціоналом, якщо ви робите не більше ніж 10 різних страв.Найкраще вибирати модель з налаштуванням температури і часу. Так ви зможете швидше визначитися з потрібними програмами. Тим, хто не збирається часто експериментувати на кухні, варто звернути увагу на основні настройки по готуванні:
  • «Гасіння» – страва готується на невеликому вогнику з температурою в 100-105 ° С. Спочатку інгредієнти нудяться на початковій стадії закипання, а потім підтримується постійний температурний показник трохи більше.
  • «Випічка» – мультиварка розігрівається до 180 ° С і її можна застосовувати навіть для створення свіжого домашнього хліба. Готувати варто тільки при закритій кришці.
  • «Суп» або «Варка» – ідеальний варіант для готування не тільки бульйонів, а й компотів. Будь-яке вміст на цьому режимі доводять до кипіння, а потім підтримують оптимальну температуру – 100 ° С.
  • «Жарка» – здійснюється поступовий нагрів продуктів до потрібної позначки. Температура на цьому режимі набагато вище, тому можна не додавати багато рідини.
  • «Рис» або «Плов» – фактично функція рисоварки. Спочатку продукти обробляються при 100 ° С, але коли вода випаровується, інгредієнти починають присмажуватися.
  • «Молочні каші» – найоптимальніша програма для молодих мам. Потрібно просто додати необхідні складові в чашу і виставити час. Мультиварка дійде до повної потужності, доведе суміш до кипіння і виб'є зайву рідину.
  • «На пару» – дозволяє застосовувати апарат як пароварку. В основну чашу наливають воду, а продукти кладуть на решітку або в окремий посуд. Нудиться блюдо при 100 ° С.
  • «Йогурт» – нагрівається мультиварка лише до оптимальних 40 ° С. Можна створювати будь-які домашні йогурти при наявності закваски.
  • «Гречка» – можна готувати будь-які розсипчасті крупи.

Функція індивідуальних налаштувань в процесі приготування називається «Мультіповар», «Майстер-шеф» або «Власний рецепт». За допомогою цієї технології можна змінити вже існуючі програми або підібрати потрібну температуру згодом.Набагато рідше зустрічаються в мультиварці інші режими, що вимагають особливих витрат за часом або попередньої обробки продуктів. Краще орієнтуватися на ті рідкісні програми, які допоможуть приготувати найрізноманітніші інгредієнти.
  • «Гриль» – створення м'ясних шедеврів з апетитною і хрустів скоринкою.
  • «Фритюрниця» – приготування при великій кількості масла або жиру. Особливо підходить для смаження картоплі.
  • «Копчение» – створення рибних або м'ясних страв, які вимагають великого часу для додання димного аромату.
  • «Повільне гасіння» або «Slow Cook» – обробка дуже жорсткого години протягом 12 годин. Ідеальний варіант для створення холодцю.

Додаткові можливості

Хорошу мультиварку потрібно купувати, спираючись не тільки на основний функціонал. Іноді додаткові технології відіграють велику роль і допомагають господаркам в готуванні набагато частіше.
  • Підігрів – можна довести до потрібного стану вже остиглі страви.
  • Швидке приготування – швидка обробка їжі при максимальному тиску і пристойною температурі.
  • Підтримка тепла – зберігає оптимальні параметри, щоб тільки що зроблені продукти не охололи занадто швидко.
  • Замочування – обробка бобових в рідини.
  • Відстрочка старту – дозволяє здійснювати підготовку через заданий час, заклавши всі інгредієнти заздалегідь.
  • Голосовий гід – додаткові оповіщення про кожному новому етапі готуванні блюда.
  • Стерилізація – допомагає очистити дитячий посуд за допомогою теплового впливу.

ступінь безпеки

Перед тим як вибрати мультиварку, обов'язково продумайте важливість питань безпеки. Більшість виробників сьогодні пропонують такі технології, які допомагають продовжити термін експлуатації техніки:
  • Захист від перебоїв у мережі. Якщо у вас відключиться електроенергія, то після відновлення світла мультиварка почне працювати з того етапу, на якому відбулося екстрене вимикання.
  • Термозахист. Коли господині забувають про страви, які готуються на пару, вода з часом починає випаровуватися все швидше. Якщо така ситуація станеться в мультиварці, вона просто автоматично вимкнутися, щоб уникнути перегріву.
  • Захист від дітей. Щоб панель приладів залишалася в безпеці і програми не збивалися, можна блокувати дисплей з допомогою певного коду.
Безпека мультіварок також складається з декількох важливих дрібниць в пристрої. По-перше, це оптимальна довжина шнура. Потрібно, щоб найдальша і незручна розетка на кухні не стала перешкодою до готування. Крім того, проводи повинні бути добре прикріплені до основного корпусу. По-друге, велике значення має герметичний клапан і можливість м'якого виходу пара. В іншому випадку можна отримати опік.

управління

Сьогодні виділяють два основних принципи, за допомогою яких можна керувати роботою мультиварки. Механічний тип управління являє собою ряд кнопок на панелі. Також це можуть бути поворотні перемикачі. Така система припаде до смаку консервативним господаркам, які не хочуть витрачати час на вивчення багатофункціонального дисплея.Електричне управління краще використовувати тим, хто цінує практичність, тому що ймовірність поломки окремих покажчиків досить низька. Але мультиварка з екраном сенсорного типу буде коштувати дорожче.Можна слухати корисні поради з приводу управління Мультиварки, але орієнтуватися на власні переваги – набагато розумніші. Пам'ятайте, що кнопки дуже швидко збирають частинки бруду і пилу в підставах, а почистити практично нереально. Рідкокристалічний дисплей, в свою чергу, забороняється чіпати мокрими або дуже брудними руками.Хоча механічне управління вважається малофункціонального, його безпеку набагато вище, до того ж сенсорна панель іноді підвисає і не відповідає на запити користувача.

Лідери продажу

Сьогодні дуже популярними серед господинь є мультиварки тих компаній, які не роблять націнки на товар за ім'я бренду. Звичайно, їх функціонал можна назвати вельми скромним, але більшості середніх сімей не потрібно більшого.
  • Moulinex – це мультиварки зі стильним дизайном за низькою вартістю. У них прості електронні панелі управління і можливість готування страв приблизно на 2-3 людини. Найбільш просунуті моделі цього бренду функціонують як скороварки, але при цьому мають більші габарити. Завжди є можливість підігріву їжі і відкладеного старту.
  • Panasonic – це першовідкривачі даного виду побутової техніки. Мультиварки цього бренду дуже надійні, хоча і не завжди місткі. Перевага компанії – відмова від використання пластика. Це означає, що ви врятовані від неприємного запаху їжі і низької якості окремих деталей, які можуть оплавитися, навіть якщо заіскрилася розетка. Серед можливостей моделей варто відзначити сенсорне управління і технологію повільного томління страви при необхідності.
  • Saturn – це бюджетний варіант для тих, хто не женеться за відомими виробниками. Мультиварки цієї марки досить компактні і легкі, оскільки виконані з якісного пластику. Більшість моделей є багатофункціональними. Завдяки додатковим аксесуарам прилади можуть працювати як пароварки.
  • Orion – це теж економ-клас мультіварок. Багато варіантів пофарбовані в нестандартні яскраві кольори, є ручки для перенесення. Відрізняється ця техніка також великою потужністю і зрозумілим управлінням. У деяких Мультиварки є навіть функція створення йогурту.

різноманітні бренди

Корисні поради щодо вибору підходящої мультиварки можна давати нескінченно. Однак іноді корисніше буде почитати загальні відгуки покупців і вивчити основну частину ринку побутової техніки. Це допоможе скласти повне уявлення про те, на що роблять акценти різні виробники.
  • Binatone – це прекрасне співвідношення ціни і можливостей. Мультиварки мають, як мінімум, 10 основних режимів, все з них готують якісно. Якщо режим пароварки, а також функція установки власних показників. Binatone також додають в свої моделі можливість блокування приладу, якщо він працює під тиском. Тому можна без побоювання експлуатувати таку мультиварку як скороварку. Перевага це техніки ще й в тому, що чаша зроблена з практичного алюмінію і у неї дуже товсті стінки. Дно має рифлене керамічне покриття. Також у Binatone в мультиварці є зручні ручки для перенесення.
  • Scarlett – переважно компактні мультиварки, які дуже практичні. Їх відрізняє незвичайний дизайн і якісні ручки для переміщення апарата. У більшості моделей цього бренду висока потужність і відмінне антипригарне покриття. Програми готування – дуже різні, можна робити і хліб, і йогурт. Само собою, мається на увазі і обробка парою. Серед недоліків Scarlett користувачі відзначають відсутність звукових сповіщень і не дуже зрозумілі інструкції по застосуванню різних режимів.
  • Редмонд – дуже популярний в Росії бренд якісних мультіварок. Привертають моделі господинь своїм класичним дизайном і невеликими параметрами. Редмонд випускає чаші з надійним керамічним або тефлоновим покриттям, причому іноді вони відрізняються високими антибактеріальними властивостями. Нагрівальні елементи цих мультіварок мають відповідну потужність. У більшості моделей Редмонд можна робити йогурт, підігрівати їжу і встановлювати таймер на пізній час готування. Для господинь, які люблять простий інтерфейс управління, особливо важливим є те, що бренд випускає мультиварки навіть з класичними кнопками режимів.Правда, для деяких відсутність наочного дисплея іноді здається мінусом. Редмонд також критикують господині за наявність незнімних кришок в багатьох моделях, а також за часту відсутність ручні налаштувань приготування. Однак користувачів незмінно радує ціна мультіварок, до того ж Редмонд дозволяє їх використовувати в якості пароварки або скороварки. Окремо варто сказати і модельній лінійці бренду, яка зроблена для молодих мам. Редмонд дозволяє споживачам навіть стерилізувати пляшечки всередині мультиварки.
  • Cuckoo – корейська компанія, яка відома на російському ринку двома базовими моделями мультіварок. Тут є можливість для установки власної температури, а також унікальна функція замочування для круп і бобових. При цьому коли заданий час закінчується, мультиварка автоматично переходить до процесу варіння, а потім ставить підігрів, щоб страва не охололо. Незважаючи на невелику потужність, ця техніка вміє готувати швидко завдяки технології «Варка ТУРБО». З її активацією період готування скорочується вдвічі. Деякі моделі Cuckoo мають в чашах практичне мармурове покриття, а також можливість роботи в режимі скороварки.
  • Marta – це мультиварки для всієї родини. Вони дійсно багатофункціональні і мають чашами з пристойним обсягом. При цьому управляти апаратами дуже просто, завдяки зручному меню з вказівками більше 10 режимів. Плюс таких мультіварок в тому, що внутрішні чаші дуже якісні, а значить, їжа не набуває неприємного присмаку. Єдине, чим не блищать моделі Marta – це дуже простенькі дисплеї і ніжки без противоскользящей гуми.
  • Polaris – це техніка, яка ідеально вписується в будь-який інтер'єр за рахунок модних дизайнерських рішень. У мультіварок даної марки великі чаші, які часто робляться з кераміки з антибактеріальним покриттям. Моделі оснащені величезною кількістю програм, що не заважає легко управляти ними за рахунок сенсора. Можна готувати в режимах скороварки і пароварки. Серед частих недоліків у Polaris – короткий кабель підключення до мережі і не завжди рівна збірка.
  • Daewoo – вже забутий бренд, але мультиварки все ще можна зустріти на прилавках. Моделі відрізняються цікавим стилем, зокрема, кольоровими панелями управління. Техніка компактна, оскільки зроблена з пластику. У числі програм є і особливі режими, наприклад, можливість готування дієтичних страв. Підтримувати тепло зробленої їжі можна в мультиварці протягом цілих 9 годин. Ще одна перевага мультіварок Daewoo – тривимірна система нагрівання.