Зберігання спецій на кухні: 95+ функціональних ідей для тих, хто звик до безкомпромісного порядку

Для зберігання спецій на кухні існує чимало практичних ідейОрганізувати зберігання спецій на кухні завдання не настільки проста, як здається. Можна використовувати покупні ємності або створити систему зберігання своїми руками. При цьому можна буде врахувати всі особливості і частоту використання. Варіанти того, як забезпечити зручне і правильне зберігання, залежать тільки від площі кухні і кількості використовуваних спецій.

Подібний варіант зберігання спецій на кухні є також оригінальним декором сучасного інтер'єру

Найпоширеніший варіант зберігання спецій в невеликих скляних баночках

Зручні висувні ящики для зберігання спецій

Шухляда з однаковими красивими баночками зі спеціями

Правила зберігання

Спеції відрізняються приємним ароматом, але для того щоб його зберегти, потрібно витримати певні правила, до яких відносяться кілька ключових пунктів:
  1. Місце і умови зберігання.
  2. Тривалість зберігання.

Місце і умови

Так як приготування їжі відбувається на кухні, то зберігати потрібно теж на кухні. Так приправи будуть під рукою, а де саме їх розмістити, залежить більшою мірою від зручності. Можна засипати ароматні суміші і трави в різні ємності:

Невеликі скляні баночки з кришкою на кліпсі – це зручний і популярний варіант

Жерстяні банки добре підходять для спецій, які необхідно приховувати від природного світла

Пластикові банки для спецій недовговічніАле при цьому варто враховувати, наскільки «зручно» у відведеному місці спеції і чи не втратить вона свої смакові і ароматні властивості. Ось деякі аспекти:

  • Більшість спецій не переносять ультрафіолет, тобто під прямі сонячні промені виставляти їх не варто. Оптимальне місце – в кухонному шафці, в якому закривається дверцята.
  • Нагрівання і перепади температури призводять до того, що спеції втрачають аромат і корисні властивості, так що варіант біля плити або радіатора також не найкращий.
  • Вологість теж згубна. Спеції відволожаться, візьмуться грудкою і єдине, що можна буде зробити, – це викинути їх. Закладати спеції на тривале зберігання в перфоровані ємності, які використовуються для зручності, не можна.

Порада! У перечницю варто насипати не більше парочки чайних ложок спецій, інше потрібно зберігати в герметичній ємності. Так можна виключити підвищення вологості в процесі використання.
  • Варіант зберігання в холодильнику не найкращий, звичайно: аромат буде зберігатися, але вологість є, а холод на додаток до всього послаблює смак.

Порада! Відмінно зберігається в холодильнику тільки сімейство червоних перців, в тому числі паприка і чилі. Свіжі пряні трави годі й сушити, а заморозити, таке зберігання для них буде оптимальним.

тривалість зберігання

Прянощі в цілісному вигляді (НЕ перемелені) можуть зберігатися роками при дотриманні умов. Перемелені і товчені швидко втрачають свої властивості, тому їх краще подрібнювати безпосередньо перед застосуванням.

Невелика тумба з полицями для зберігання різних спеційКрім того, що в перемеленої вигляді вони швидко видихаються, так ще й стають «ласощами» для комах.Що стосується свіжих трав, то їх можна зберігати в холодильнику до 5 днів. Сушені листя і стебла – близько 2 років за умови нормальної вологості. Коріння і насіння будуть радувати свіжістю і ароматом протягом 4 років. А плоди горіха, наприклад мускатного, – до 3 років.

Зверніть увагу! Якщо спеції набираються ложкою, то вона повинна бути чистою і сухою. А сипати приправу прямо з банки, де вона зберігається, в кипляче блюдо можна. По-перше, можна переборщити, по-друге, спеція вбере в себе вологу і зіпсується.

Ґрунтовні варіанти зберігання

Сказати, що ідей зберігання спецій на кухні багато, це нічого не сказати.Все залежить від обсягу спецій, можливостей за місцем на кухні і частоти їх застосування. Якщо вони використовуються дуже часто, причому в наявності завжди багато спецій, варто подбати про грунтовному, місткому сховище. На його створення доведеться витратити час і не дуже багато коштів, але при цьому вийде створити систему зберігання спецій на кухні своїм руками.

Ніша в стіні

Для її створення можна використовувати стіну біля плити, але не дуже близько, щоб спеції від неї не перегрівалися. Глибина ніші відповідає розмірам баночок, використовуваних для зберігання. Висота кратна висоті банок плюс 4-5 см на кожну поличку, щоб її було зручно діставати.Баночки для зберігання спецій на кухні таким методом варто підібрати з затемненого скла або пластика, так як в ніші дверей не буде. Ті спеції, які використовуються найчастіше, можна зберігати в будь-яких банках, так як зіпсуватися вони просто не встигнуть.

Облаштувати зберігання, якщо ніша вже є, нескладно. Для цього потрібно змонтувати правильні по висоті полички. Якщо глибина ніші трохи менше діаметра банки, то можна з невеликим відступом (до 2 см) натягнути мотузку, гумку або прибити тонкі планочки з дерева. Якщо в стилістику кухні такий варіант не вписується, то підійдуть металеві планки. Їх можна купити в магазині.Якщо ж глибина підходить під розмір банок, то ніякі обмежувачі монтувати не потрібно.

Стильний варіант зберігання спецій для сучасної кухні

ящики

Облаштувати зручне місце для зберігання можна за допомогою висувних ящиків і кошиків. Причому підійдуть як горизонтальні, так і вертикальні.

Перший варіант – горизонтальні, тобто звичайні ящики кухонного гарнітура. Для того щоб спеції зручно розміщувалися в них, ящики повинні бути досить глибокими. Варіанти зберігання:

  1. Для того щоб баночки зручно розташовувалися «лежачи», потрібно зробити для них сходинки, але не під прямим кутом, а під гострим. Так вміст баночок буде легко проглядатися.
  2. Використовувати спеціальні пластикові ящики з ручками, які вставляються в кухонний ящик.
  3. Якщо банки невеликі, то їх можна поставити в ящику. А для зручності ідентифікації приправи на кришку наклеїти стікер з підписом.

В одному шухляді можуть зберігатися спеції в баночках і відкритіВертикальні ящики часто йдуть в комплектаціях сучасних кухонь, в них зручно зберігати і спеції. Такий ящик має вигляд довгого, глибокого сховища без бічних стінок. Виключають падіння банок бортики або металеві планки. Рухається такий ящик по напрямних, які розташовані внизу, тому дуже перевантажувати його не потрібно.

Такого ж типу ящик, хоча це, швидше за все, буде висувна стінка, можна зробити за холодильником, якщо між стіною і побутовим приладом є відстань в 15-20 см. У ній будуть певні модифікації:

  1. Одна стіна зашита ДВП, фанерою.
  2. Обов'язкова наявність невисоких бортиків, приблизно на 1/3 висоти полки.
  3. Було висунуто на коліщатках.

Дизайн шухляди зі спеціями від IKEA

Нестандартний варіант ящика під спеції

Порада! У цьому місткому сховище вийде складувати не тільки спеції, а й консервацію, соуси, корисні кухонне приладдя.

Зберігання на стіні

Можна купити спеціальні полиці – системи зберігання для кухні, які вішаються на стіну. Найчастіше вони виготовлені з нержавіючої сталі. Складаються такі полки з декількох ярусів прутів з бортиками, які з'єднані між собою.

Красиві баночки для спецій послужать відмінним декором для вашої кухні

Зручні невеликі баночки для спецій, закріплені на стіні

Порада! Такі ж полки можна змонтувати з внутрішньої сторони дверцят кухонної шафки, але попередньо потрібно зрізати відповідний розмірами полки для спецій ділянку всередині.

На таких відкритих полицях спеції потрібно зберігати або в темних банках або тільки ті, які дуже часто використовуються, щоб виключити їх псування.

Полиці для зберігання

Цілком можна використовувати для зберігання і полки на кухні, в яких немає вологості і не потрапляє пряме сонячне світло. Але для зручності їх потрібно трохи модернізувати. варіанти:
  1. Зробити «сходинки». Висота кроку такої імпровізованої сходи – приблизно 1/3 висоти банки. Сходами можна розставити спеції, причому ті, які використовуються частіше, розмістити найближче.
  2. Створити висувну систему. Для неї знадобиться кілька напрямних вертикального типу. За такою рейці буде рухатися відкрита міні-поличка зі спеціями. Монтувати напрямні потрібно до «стелі» полки.
  3. Можна використовувати оригінальну систему. Коли спеції будуть не в стандартних банках, а в пробірках. При цьому для кожної буде свій невеликий відсік, куди вона зануриться на половину або третину своєї висоти.

Якщо спецій трохи

Варіанти, коли спецій 10-20, а то і більше типів, зустрічаються не завжди, але і невелику кількість потрібно зберігати організовано.

Баночки зі спеціями, закріплені на стіні

  1. У невеликому стилізованому шухлядці прямо на стільниці.
  2. У пластиковому органайзере. Його можна повісити на стіну і кожен вид спеції вкладати в окремий кишеньку.
  3. В коробочках з-під драже tic tac.

Зберігання спецій на кухні: висновок

Від правильності зберігання спецій залежить смак страв, а від зручності їх зберігання – настрій господині, що теж впливає на смак. Варіантів організації маса, при цьому різні бюджети, стилі і обсяги.